Hazırlayan: Ömer gökçeoğlu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
Advertisements

ANLATIM BOZUKLUKLARI UYGULAMALAR
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
DİL- KÜLTÜR İLİŞKİSİ
Çağdaş mektup (!) Dear Ceyn,
REHBERLİK SERVİSİ SUNAR
DİLİMİZDE İKİ TÜRLÜ “DE” VARDIR:
TÜRKÇE NEDEN YOZLAŞTI ???.
SORUMLULUK VE GÖREV BİLİNCİ
Türkçemiz Neden Bozuluyor
Vaktiyle bir Keloğlan varmış… Bütün ailece çiftlikle meşgul olurlarmış
Türk Dili I Bölüm - 14.
TÜRKÇEMİZİ KİRLETMEYELİM
Türkçemizin Yozlaşması
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
TOKİ ŞEHİT MUSTAFA DOLUMAY ANAOKULU
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
1 HUKUK ve SİYASET OKULU – 8 Şubat 2008 X BAYAN: Biz uluslar arası ilişkilerde… ( Montaj Arası ) Birol BAŞARAN: Ben bütün toplumlarda hukuka ihtiyaç olduğunu,
Sevgili günlük, Bugün çok yoruldum. Neden mi bugün hem eğlendik hem öğrendik… Merak mı ediyorsun? Peki anlatayım…
EKLER.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Öykü ( Hikaye ).
Kültür.
Zarflar fiilleri, sıfatları, fiilimsileri veya kendi türünden sözcükleri (zarfları) etkileyen sözcüklerdir. Zarfların diğer ismi de tir. Zarfları beş.
YOZLAŞAN TÜRKÇE !!!.
OKUL REHBERLİĞİNDE MESLEK DANIŞMANLIĞI
SAKSIM SAKSIM Önce toprak doldurdum Önce toprak doldurdum
Türkân SAYLAN Fazıl SAY’ın Anılarından… SUNUM:Doğan ÖZGEZGİN.
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili bir yanlışlık yoktur? A) Köydeki çocuklara okumayı Fatma Hanım öğretti.
ELMA Al elma, sulu elma. Öyle güzel dalda durma, Alır seni yerim.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
NASREDDİN HOCA ‘ DAN FIKRALAR
İki kardeş vardı Bu iki kardeşin Hizmete muhtaç Bir anneleri vardı
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
YAPI BİLGİSİ.
Sıralanışı Sözcük ve Sözcüklerin Hazırlayan Şerife TUNCA
Ses Bilgisi.
HOŞGELDİNİZ.
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
SES BİLGİSİ.
Hazırlayan:Ozan Doruk YAVUZ
ÇOCUKTA İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
SEVGI.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
TÜRKÇENİN YOZLAŞMASI.
CÜMLEDE DE ’NİN YAZIMI.
Okulumuzda rehberlik “Her zaman yapabileceğimiz bir şeyler olduğu inancından yolu çıkıyoruz”
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
Ölçme ve Değerlendirme Semineri
SON GÜNLERİN EN TARTIŞMALI KAVRAMI
ADIN DURUMLARI (İSMİN HALLERİ)
Nasrettin Hoca henüz çocukmuş. Annesi bir gün onu yanına çağırmış:
KENDİNİ TANIMA Ses tonumuzun ve davranışlarımızın, yani iletişimde mesajlarımızın % 90'ının kontrolünü elimizde tutabilmemiz ancak kendimizi tanımamızla.
ÖZÜRLÜLÜK(ENGELL İ )NED İ R? Bedensel, zihinsel ve ruhsal özelliklerinden belirli oranda fonksiyon kaybına neden olan organ yokluğu ve bozukluğu sonucu.
Vygotsky’nin Bilişsel Gelişime İlişkin Görüşleri.
Vygotsky’nin Bilişsel Gelişime İlişkin Görüşleri
CÜMLENİN ÖGELERİ.
MUTLUCAN1 AD(isim) AD(isim) Ali MUTLU Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni
Okula neden devam ediyorsunuz? “Eğitim görmek için.”… Okul bizi hayata hazırlamada laboratuvar görevi görür. Sorunlara uygun çözüm yolları geliştirmemize.
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
KIZILDERE ÖĞRETİM OKULU ANLATIM BOZUKLUKLARI HAZIRLAYAN: MURAT COŞGUN.
SES BİLGİSİ.
TÜRKÇEMİZ YOZLAŞMASIN
Anne Baba Tutumları ve Çocuğun Kişilik Gelişimine Etkileri.
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
TÜRKÇENİN YOZLAŞMASI.
Hazırlayan ÖMER ÇAKIR.
Sunum transkripti:

Hazırlayan: Ömer gökçeoğlu

TÜRKÇE NEDEN YOZLAŞTI ???

İnsanın yaşamında ve kişilik gelişiminde ana dilinin çok önemli bir yeri vardır. dili yeterli düzeyde olan kişiler genellikle daha sağlıklı ilişki kurarlar, hayatta daha çok başarılı olurlar. kendi dilini iyi bilip düzgün kullanmanın önemli bir yararı da yabancı bir dili öğrenmeyi kolaylaştırmasıdır. gerçekten, etkili bir yabancı dil öğretiminin altyapısını, iyi bir ana dili eğitimi oluşturur.

Türk Edebiyatının tanınmış şairlerinden Yahya Kemal’in “Türkçe ağzımda annemin sütüdür” diyerek yücelttiği, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ise “Türkçem benim ses bayrağım” diyerek hem yücelttiği hem de kutsallaştırdığı dilimize bugün gerekli özeni gösteriyor muyuz? İnsanlarımızda bugün Türkçe sevgisi, ana dili duygusu, dil bilinci ve duyarlığı yeterince var mı? Bu soruların iyice düşünülmesi, sürekli göz önünde tutulması gerekir.

Dil öğrenimi beyni, dolayısıyla düşünceyi değiştirir, biçimlendirir Dil öğrenimi beyni, dolayısıyla düşünceyi değiştirir, biçimlendirir. sosyal yapının iç dokusunu ana dili oluşturur. Oysa Türkçemiz giderek zayıflıyor.Bugün Türkiye’de çevre kirlenmesi, hava kirlenmesi, siyaset kirlenmesi gibi çeşitli kirlenmelerin yanı sıra, bir de “dil kirlenmesi” vardır. dil duyarlığı ve dil bilinci bakımından görülen eksikler, Türkçenin geleceği için ciddî bir tehlikedir.

Bugün Türkçemizle ilgili başlıca güncel sorunları şöyle sıralayabiliriz: özensizlik ve yanlış kullanım, yabancı sözcük tutkusu, yabancı dil öğretimi ile yabancı dilde öğretimi birbirine karıştırma, Türkçenin bilim dili olmadığı görüşü, Türkçe öğretimindeki yetersizlik, sözcük ve terim üretimindeki yetersizlik, öğretmen faktörü.

Yıllar ve Türkçe Yıl: 1965 "Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975 "Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım Yıl: 1975 "Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl:1985 "Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım Yıl:1985 "Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995 "Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım Yıl: 1995 "Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni.. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim.. Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006 "Abi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni Yıl: 2006 "Abi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu yavrum?'"

Yıl: 2026 "Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden Yıl: 2026 "Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"

ÇÖZÜM BİZİZ ! ÇOK GEÇ OLMADAN...