MESLEK SEÇMELİ I DERSİ BİTİRME ÖDEVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAYINDIR BELEDİYESİ GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ
Advertisements

Pompalarda GGG40 Uygulaması
Anasınıfları PATATES ŞENLİĞİ
T.C. ANADOLU ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU SPOR YÖNETİCİLİĞİ 3 AHMET ÇOLAK Doç.Dr. CENGİZ HAKAN AYDIN MAYIS-2010.
İZMİR İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI
Nesneye Dayalı (Nesne Tabanlı ) Programlama
Hazırlayan: Ali ATMACA
BİLGİSAYARLI MUHASEBE I
İnşaat Mühendisliğine Giriş Dersi
Genel amaç : “TRC2 (Diyarbakır ve Şanlıurfa) bölgesinin ekonomik potansiyelini en iyi şekilde değerlendirip işsizliğin, yoksulluğun ve gelir dağılımındaki.
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
TÜRKİYE’DEKİ ENTEGRE DEMİR-ÇELİK TESİSLERİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
? ? ? ? BUNLARI BİLİYORMUYUZ !!!!! ? ? ?.
ENERJİ KAYNAKLARI.
POMPEI Cem Yurtsev
Demir-Karbon Denge Diyağramı
Bölüm 6 Yatırım Kriterleri
Sorular ve Cevaplar.
Kapak olacak.
Asude DOĞAN 428 Betül ÖDEMİŞ 265 6\B
BASINÇ SORULAR.
Buharla Çalışan Su Pompaları
Adil BUYAN Fizik Y. Müh. Koordinatör Kocaeli Sanayi Odası 22 Nisan 2014-Kocaeli.
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
BOR, TORYUM, NEPTÜNYUM Türkiye’nin dünya rezervlerinin önemli bir kısmına sahip olduğu üç stratejik maden.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
Alıştırma Eğitim Dokümanları
İLK KÜLTÜR MERKEZLERİ.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
BATMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI “EKOLOJİK BELEDİYECİLİK”
Kütle Nedir? Kütleyi Nasıl Ölçeriz?
GREEN MARKETING KONFERANSI
TÜRKLERDE EĞİTİM.
Rüzgar Enerjisi Çevre ve Toplum Prof. Dr. Orhan Kural
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
Dalga enerjİSİ MUHAMMET YAVUZ İNCE
M.O.S.B. 4. KISIM 405. CD. NO:1 MANİSA
CNC TEL EROZYON Tel erozyon ile işleme, elektrot olarak bobin şeklinde makaraya sarılan iletken telin, sürekli olarak yukarıdan aşağıya doğru ilerletilmesi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 17 Temmuz 2014.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
rojelendirme esasları
1 DEĞİŞMEYİN !!!
ABD'nin Georgia eyaletinde bulunan "Rehber Taşı" henüz 29 yıllık bir geçmişe sahip ama esrarını koruyor. Görenleri şaşırtan taşı kimin yaptırdığı tam olarak.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
TARİHSEL SÜREÇTE ŞEHİRLER
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
BİR MÜHENDİSLİK HARİKASI
ETI 202 BİLİMSEL VE TEKNİK METİNLER ÇEVİRİSİ Uzunluk Ölçüleri ve Türkçeye Çevirisi.
GENOM PROJELERİ Prof. Dr. Hilal Özdağ.
Yıldırımdan Korunma.
İMALAT YÖNTEMLERİ Bölüm- 3 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
Metalurji ve Malzeme Mühendisliğine Giriş
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİNE. GİRİŞ. BÖLÜM 3. köprüler prof. dr
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİMÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ.
CAM NASIL ÜRETİLİR? ÜRETİLİRKEN HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?
Buharla Çalışan Su Pompaları
ATIK YAĞ YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Ertan Akün Mühendislik Fakültesi
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 4. METALLER.
İnşaat Bölümü / Yapı Denetimi Programı
İşletme kavramı öncesi dönem 1880 öncesi dönemi kapsar.1880 öncesi dönemde yönetim gereken kuruluşların çok az olması, kendi yönetim anlayışlarına göre.
Endüstri mühendisliği.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

MESLEK SEÇMELİ I DERSİ BİTİRME ÖDEVİ ÇELİK YAPILAR KONU: ÇELİK YAPILARIN TARİHSEL GELİŞİMİ

ÇELİK YAPILARIN TARİHSEL GELİŞİMİ

Çeliğin Dünü ve Bugünü

Geçmişi insanlık tarihinde çok eskilere dayanan demir daha 200 yıl öncesine kadar yalnızca bir takım eşyaların ve silahların yapımında kullanılıyordu. Tabi ki bunun temel sebebi demir üretiminin zor olmasıydı. 18. yy. da İngiltere’de yüksek fırın yönteminin bulunmasıyla demir yapı elemanı olarak kullanılmaya, ilk kez bir köprüyle başlanıldı.(1779 Coalbrookdale, İngiltere) 31 m açıklığa sahip bu köprü günümüzde hala kullanılmakta

Demir hakkettiği yeri geçte olsa bulmaya başlamıştı fakat yanlış olan bir şeyler vardı. Dökme demirin basınç mukavemeti çok yüksek olmasına rağmen çekme mukavemeti düşüktü. Bu sorun ise dövme çeliğin, daha sonrada dökme çeliğin ortaya çıkmasıyla tarihe karıştı. Böylelikle dövme çelik kullanılarak dolu gövdeli ana kirişli ve kafes ana kirişli köprülerin yapımına başlandı.

20.Yüzyılın başından itibaren ham demirin sıvı haldeyken arıtılması sağlanabilmiş ve elektrik fırınlarının da kullanımıyla dökme çelik üretimi artmıştır. 20. Yüzyılın başında ortaya çıkan kaynaklı birleşimler ilk olarak çelik karkas ve hal yapılarında kullanılmaya başlandı Zaman içerisinde üretim kaynak ve birleştirme tekniklerinin gelişmesiyle bugünkü modern çelik konstrüksiyon anlayışı ortaya çıkmış oldu. Ayrıca çeliğe bir katkıda Metalürji Mühendisliğinden gelmiştir. Öyle ki mukavemet değeri çok daha yüksek olan çeliklerin üretimi mümkün olmuştur. Örneğin, bugün asma köprü kablolarında kopma mukavemeti 160 kg/mm²ye varan çelikler kullanılmakta ve açıklıkları 1000 m’yi aşan asma köprüler inşa edilebilmektedir.

Çeliğin Yapılara Uygulanmasındaki Tarihsel Gelişim 1779 ilk demir köprü inşaası (Coalbrookdale,İngiltere) 1828 çeliğin ilk kez bir köprünün inşaasında kullanılması (Viyana Avusturya)

1876 Eyfel Kulesi İnşaası Temel veriler Yer: Paris Önemi: Sembol Yapımı: 1887 - 1889 Mimar: Stephen Sauvestre Tasarımcı: Gustave Eiffel Yapı tarzı: Yüksek endüstri Coğrafi konum: 48° 51′ 29" N, 2° 17′ 40" O Teknik veriler Yükseklik: 300,51 m (324,8 m antenle birlikte) Genişlik: 124,9 m Derinlik: Katlar: 3 Manzara katı İnşaat malzemesi: Demir Ağırlık: Çelik konstrüksiyon: 7.300 Ton Toplam ağırlık: 10.100 Ton civarı

1884 Çelik Çerçeveli ilk çok katlı yapı(Chicago) 1921 ABD de ilk kez çelik yapılar enstitüsü AISC(American Institute of Steel Construction) nin kuruluşu

1940 Tacoma Narrows Asma köprüsü’nün inşaasının hemen sonrasında 7 Kasım 1940’da köprüye etkiyen rüzgar yükleri nedeniyle yıkılması http://www.youtube.com/watch?v=gHgQALH9-7M

1970 New York’daki WTC(World Trade Center) Dünya Ticaret Merkezinin birinci kule inşaatının bitimi (Yükseklik:411.5m)

1974 1.Boğaziçi Köprüsü 1074 metre açıklıklı ilk çelik asma köprünün inşa edilmesi 1988 Fatih Sultan Mehmet Köprüsü 1090 metre açıklıklı ikinci çelik asma köprünün inşaası

1998 Japonya’da açıklığı 1990 m olan dünyanın en uzun çelik asma köprüsü Akashi-Kaikyo

2001 Eylül 11’de düzenlenen bir terör eylemi sonucunda WTC’nin her iki kulesine çarpan uçakların çelik ikiz kulelerin çökmesine neden olması

Burj Dubai Genel Bilgiler Yer Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri Statü Tamamlandı İnşaat Tarihi 21 Eylül 2004 - 4 Ocak 2010 Açılış Tarihi 4 Ocak 2010 Kullanım Amacı Her türlü Sıralama 1 Teknik Bilgiler Yükseklik (Anten/Direk) 828 m Kat Sayısı 160 Toplam Alan 344,000 m² İlgili Şirket(ler) Mimar(lar) Skidmore, Owings and Merrill (Adrian Smith) Müteahhit Emaar İnşa Maliyeti 4,1 Milyar $

Pekin Stadyumu Kuş yuvası olarakda bilinen Pekin Olimpiyat Stadyumunun yapımında 40.000 ton çelik kullanılmıştır. Stadın kapasitesi ise 90.000 kişidir.