SANAYİ ATIKSULARININ BERTARAFI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Advertisements

METAB ENCÜMEN TOPLANTISI
METAB ENCÜMEN TOPLANTISI
PROJE KOORDİNATÖRÜ DOÇ.DR. SEFER GÜMÜŞ
Arıtma Var Mı? Hayır seçilirse atıksu bertaraf yönteminin seçilmesi gerekmektedir.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
İÇİNDEKİLER Önsöz Şirket Profili Çalışma Alanlarımız
DEĞERLENDİRME VE PROJELER
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
Atıksuların Arıtımı Doç. Dr. Ahmet ALTIN.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
KIRGİZTAN TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
1 ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU VE TOPRAK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI …………………………BELEDİYESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİNE.
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
ATIKSU YÖNETİMİ Çevre ve Orman Bakanlığı ÇYGM-Su ve Toprak Yönetimi
Hastane Odaklı Enerji Verimliliği Uygulamaları
İnegöl OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi
Okan Tarık KOMESLİ Çevre Mühendisliği Bölümü
Toplantı Programı Açılış,Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı Çorlu Kaymakamı ve Yönetim Kurulu Başkanımız Sn.Hulusi DOĞAN ‘ın Açılış Konuşması. Bölge Müdürü.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KOCAELİ ARSLANBEY ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ 2013 YILI İŞ PROGRAMI.
ÇED YÖNETMELİĞİ T.C. KOCAELİ VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ.
TIBBİ CİHAZLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
rojelendirme esasları
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Finansal planlamada temel amaç;
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
T.C. OSMANİYE VALİLİĞİ TEMİZ HAVA EYLEM PLANI ARALIK 2012 ARALIK 2012OSMANİYE.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
ATISU ARITMA TESİSLERİNİN YÖNETİMİ
KIRŞEHİR ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ DOĞALGAZ DAĞITIM ŞEBEKESİ VE
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü
Arıtma ve Geri kullanım Maliyetleri
YONCA ATAR BETÜL BOZKURT ZEHRA DURMAZ
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
UYGULAMALAR. UYGULAMALAR Atıksuların Arıtılması Parktaki Tuvaletler, Illinois Somon Balığı, Kuzey Pasifik.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI
BUSKİ ATIKSU YÖNETİMİ VE DEŞARJLAR
BÖLÜM 23 ASKIDA ÇOĞALAN BİYOLOJİK
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI MELEN ÇAYI ALT HAVZASI KORUMA EYLEM PLANI
SUNUM İÇERİĞİ Şubenin Görevleri Mevzuat Çalışmaları Projeler.
ÜLKEMİZDE ATIKSU SEKTÖRÜNDE PLANLAMA, KALİTE İZLEMESİ, DENETİM VE İŞLETMEYE İLİŞKİN YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Hatice DUMAN Uzman Yardımcısı Kasım 2015.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ARITILMIŞ EVSEL ATIKSULARIN YENİDEN KULLANIMI PROJESİ
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Başkanlığı Ahmet DOĞAN Uzman.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ
İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ergene Havzası Yeraltı Suyu İzleme Noktalarının Belirlenmesi Çalışması İzleme ve Su Bilgi Sistemi.
XXX HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) PROJESİ
KARABURUN RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ (RES) PROJESİ
İŞİN ADI: Nizip İlçesi Yağmursuyu Projesi Uygulama Projesi İDARE: Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü TARİH: 2015 ( 2 ay) İŞİN.
İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BELEDİYELERİN ATIKSU VE TEMİZ SU TESİSLERİNDE KULLANILAN ONLINE ÖLÇÜM CİHAZLARI Murat SÖNMEZ Mart 2019.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

SANAYİ ATIKSULARININ BERTARAFI

HAVZADAKİ MEVCUT OSB VE AAT LERİN DURUMLARI OSB ADI MEVCUT DURUM Çerkezköy OSB 80.000 m³/gün'lük AAT mevcut olup, Atıksu Arıtma tesisini revizyon çalışmaları devam etmektedir. Çorlu Deri OSB 90 adet sanayi kuruluşuna ait; 36.000 m³/gün kapasite ile AAT mevcut olup, Atıksu Arıtma tesisini revizyon çalışmaları devam etmektedir. Malkara OSB Alt yapı çalışmaları tamamlanmış olup, faaliyette herhangi bir tesis yoktur. Hayrabolu OSB 3 inşaat halinde 9 çalışır durumda tesis bulunmaktadır. AAT ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Avrupa Serbest Bölgesi 49 adet sanayi kuruluşu faaliyette olup; 500 m³/gün kapasiteli AAT mevcuttur.(Çoğunluğu evsel nitelikli atıksular arıtılmaktadır.) AAT Revizyon çalışmaları devam etmektedir. Kırklareli OSB Tesiste Sanayi atıksuyu olmadığı için sadece evsel atıksular için AAT kurulacaktır. AAT çalışmaları devam etmektedir.

ISLAH SANAYİ ORGANİZE BÖLGELERİ KURULUYOR 3. Eylem Islah OSB Kurulması için; 12/04/2011 tarihinde OSB kanununda, 04/08/2011 tarihinde OSB Yönetmeliğinde değişikliğe gidildi. Ergene Havzasında; 5 bölge için Islah OSB müracaatı yapılmıştır.

ISLAH SANAYİ ORGANİZE BÖLGELERİ KURULUYOR 3. Eylem Ergene 1 (Misinli Bölgesi) ve Ergene 2 (Ulaş Bölgesi); Islah OSB ler için gerekli işlemler tamamlanmış, en kısa sürede tüzel kişiliklerine kavuşacaklardır. Ergene 3 Yeşil Çevre Islah OSB (Veliköy-Velimeşe Bölgesi) işlemleri Tamamlanmış Kuruluş Protokolü Aşamasına Gelinmiştir Muratlı ve Evrensekiz Sanayi Bölgelerinin işlemleri Tekirdağ ve Kırklareli Valiliğinde devam etmektedir.

ISLAH OSB’LER AAT TAKVİMİ Nihai Durum Eylem Planı Takviminde Durumu Eylem Planında AAT’yi işletmeye alma tarihi Açıklamalar Ergene 1 (Misinli Bölgesi) Gerekli işlemler tamamlandı, tüzel kişilik ilan edilecek İnşaat ihalesi 1.11.2013 Eylem İş Planına Göre Geride Ergene 2 (Ulaş Bölgesi) Ergene 3 Yeşil Çevre Islah OSB (Veliköy-Velimeşe Bölgesi) Gerekli İşlemler tamamlandı kuruluş protokolü aşamasına gelindi Muratlı Valilikte incelemeler devam ediyor. Evrensekiz

MÜŞTEREK SANAYİ AAT İÇİN BERTARAF ALTERNATİFLERİ 3. Eylem Alternatif I: Renk de Gideren İleri Arıtmadan Sonra Ergene Nehrine Deşarj Güçlükler: Standartların teknolojik ve ekonomik olarak sağlanmasında risk yüksek Alternatif II: Azot ve fosforu da gideren biyolojik arıtmadan sonra Marmara Denizine Derin Deşarj Biyolojik olarak arıtılmış Ergene I, Ergene II, Çerkezköy ve Çorlu OSB atıksularını bir noktada toplayıp tünel ve HES’ten sonra Marmara’ya deşarj

ERGENE NEHRİNE DEŞARJ EDİLMESİ DURUMUNDA TOPLAM MALİYET – ALTERNATİF I – Ergene (2) Ulaş = Ergene (3) Yeşil Çevre Islah OSB= Aktif Çamur(MBR)+ Nano Filtrasyon= İlk Yatırım Maliyeti=73.810.936 $ Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım dahil)= 13.687.500$/yıl Birim Maliyet: 0,7-0,8 $/m3 Aktif Çamur(MBR)+ Nano Filtrasyon= İlk Yatırım Maliyeti=236.200.000$ Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım dahil )= 43.800.000 $/yıl Birim Maliyet: 0,7-0,8 $/m3 Çorlu = Çerkezköy= Aktif Çamur + Nano Filtrasyon= İlk Yatırım Maliyeti=28.343.339 $ Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım dahil)= 5.256.000 $/yıl Birim Maliyet: 0,4 $/m3 Aktif Çamur + Nano Filtrasyon= İlk Yatırım Maliyeti=62.958.330$ Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım dahil)= 11.680.000 $/yıl Birim Maliyet: 0,4 $/m3 Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım dahil )= 74.423.500 $/yıl

SANAYİLER İÇİN MÜŞTEREK İLERİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ ALTERNATİF II Yeşil Çevre Islah OSB Müşterek Endüstriyel AAT için biyolojik besi maddesi giderimli Aktif Çamur Prosesi esas alınmıştır. Izgara Pompa İstasyonu İnce Izgara Kum ve Yağ Tutucu İç Geri Devir Anoksik/Oksik Havuz Son Çöktürme Çamur Susuzlaştırma Çamur Kurutma Çamur Yakma Deşarj Besi Maddesi Giderimli Aktif Çamur Sistemi

SANAYİ İÇİN MÜŞTEREK İLERİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ ALTERNATİF II 4. Eylem

SANAYİ İÇİN MÜŞTEREK İLERİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ KURULUYOR 4. Eylem Çerkezköy Ergene 2 (Ulaş) Ergene 3 (Yeşil Çevre Islah OSB AAT) MERİÇ-ERGENE HAVZASI OSB MÜŞTEREK ATIKSU ARITMA TESİSLERİNİN ÇIKIŞ SULARINI MARMARA DENİZİ’NE TAŞIYACAK KOLLEKTÖR, TÜNEL VE DERİN DENİZ DEŞARJ HATTI ÖN TASARIM ÇALIŞMASI

SANAYİ İÇİN MÜŞTEREK İLERİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ KURULUYOR Planlanan Marmara’ya deşarj hattı şematik profili (Ergene 2 OSB AAT- Ergene 3(Yeşil Çevre Islah OSB AAT arası))

SANAYİ İÇİN MÜŞTEREK İLERİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ KURULUYOR Çerkezköy OSB - Çorlu Deri OSB - Yeşil Çevre Islah OSB iletim hattı şematik profili

SANAYİLER İÇİN MÜŞTEREK İLERİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ ALTERNATİF II Planlanan Marmara’ya deşarj hattı şematik profili

MARMARA DENİZİNE DEŞARJ EDİLMESİ DURUMUNDA TOPLAM MALİYET Ergene 2 OSB AAT- Ergene 3(Yeşil Çevre Islah OSB AAT arası Ergene (3) Yeşil Çevre Islah OSB İlk Yatırım Maliyeti=128.000.000 $ Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım Dahil )= 23.756.320 $/yıl Birim Maliyet: 0,4 $/m3 İlk Yatırım Maliyeti=27.478.763 $ Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım Dahil )= 2.940.093 $/yıl Birim Maliyet: 0,11 $/m3 Çerkezköy OSB - Çorlu Deri OSB – Yeşil Çevre Islah OSB iletim hattı şematik profili Ergene (3)Yeşil Çevre Islah OSB -Marmara’ya deşarj hattı (Tunel+HES Dahil ) İlk Yatırım Maliyeti=6.672.123 $ Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım Dahil )= 125.680 $/yıl Birim Maliyet: 0,003 $/m3 İlk Yatırım Maliyeti=59.096.529 $ Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım Dahil )= 6.335.193$/yıl Birim Maliyet: 0,05 $/m3 Toplam İlk Yatırım Maliyeti = ~ 221.250.000 $ Yıllık Toplam Maliyet(İşletme ve Bakım )= 33.157.286 $/yıl

SANAYİ İÇİN MÜŞTEREK İLERİ ATIKSU ARITMA TESİSLERİ KURULUYOR Marmaraya deşarj maliyet olarak çok uygun olmakla birlikte ilk karışım bölgesi içinde 1000~1200 Pt-Co düzeylerindeki deşarj öncesi renklerin bile tolere edilebileceği öngörülmektedir. (İlk seyrelme sonrası renk düzeyi ~13-16 Pt-Co)

ERGENE YEŞİL ÇEVRE ISLAH OSB ORTAK ARITMA TESİSİ DEŞARJ ALTERNATİFLERİ DEĞERLENDİRMESİ Konu: Ergene Yeşil Çevre (Ergene 3) Islah OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi yapımına ilişkin alternatiflerin değerlendirilmesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 20.01.2012 tarihinde düzenlenmiş olan "Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı"nda, Bakanlığımızca fizibilitesi hazırlanmış olan "Arıtılmış Atıksuların Marmara Denizi'ne Deşarjı" alternatifi ve tarafımızca fizibilitesi hazırlanmış olan "Arıtılmış Atıksuların Ergene Nehri'ne Deşarjı" alternatifleri değerlendirilmiş olup, konuya ilişkin görüşlerimiz aşağıda sunulmaktadır: A. İNCELEME A1. Arıtılmış atıksuların Marmara Denizi'ne deşarj edilmeleri durumunda, Çerkezköy OSB, Deri OSB ve Ergene Yeşil Çevre OSB'nin atıksuları ayrı ayrı ileri arıtma teknolojileri ile arıtıldıktan sonra yine ayrı kollektör sistemleri ile toplanmakta ve bir tünel ve boru hattı vasıtasıyla Marmara Denizi'ne yönlendirilmektedir. Bir alt alternatif olarak Ulaş Mevkiinde kurulması planlanan Ergene 2 Islah OSB'nin atıksularının da, terfi ettirilmek sureti ile bu atıksular ile birleştirilmesi ve Marmara Denizi'ne yönlendirilmesi önerilmektedir. Marmara kıyısına ulaşan atıksuların, derin deniz deşarjı yöntemi ile yaklaşık 4,5 km uzaklığa ve 45 m. derinliğe deşarj edilmeleri öngörülmektedir. Ayrıca bu sisteme bir hidroelektrik santral (HES) sistemi ilave edilerek bir miktar elektrik üretilmesi ve bu sayede işletme maliyetlerinde bir tasarruf sağlanması da hedefler arasındadır. A2. Arıtılmış Atıksuların Ergene Nehri'ne deşarj edilmeleri durumunda ise, yukarıda sayılar OSB'ler atıksularını ayrı ayrı arıttıktan sonra Ergene Nehri'ne deşarj edeceklerdir. Bu durumda Ergene Yeşil Çevre Islah OSB'den kaynaklanan atıksular, öncelikle bir kollektör sistemi ile toplanacak ve ortak atıksu arıtma tesisinde, azot giderimini de içeren modern bir teknoloji ile arıtıldıktan sonra Ergene Nehri'ne deşarj edilecektir. İyi tasarlanmış bir aktif çamur sisteminde bir miktar renk giderimi olacağı da öngörüler arasındadır. Kollektör sistemi ile birlikte düşünüldüğünde bu yatırımın yaklaşık 76.000.000 € olacağı hesaplanmıştır. B. DEĞERLENDİRME Yukarıda özetlenen her iki alternatifin sağlıklı bir değerlendirmeye tabi tutulması için teknik, ekonomik ve idari açılardan ele almanın yararlı olacağı düşünülmüştür. B1. Teknik değerlendirme: Öncelikle atıksuların Marmara Denizi'ne deşarj edilmeleri ile ilgili tuzluluğun havza dışına aktarılması, renk gideriminin derin deniz deşarjı seyrelmesi ile gerçekleştirilebilmesi ve kurulacak HES sayesinde bir miktar enerji geri kazanımının söz konusu olması gerekçelerinin tarafımızca memnuniyetle karşılandığını belirtmek isteriz. Ancak, henüz atıksuların toplanmamış olması nedeniyle atıksu karakterizasyonu net bir şekilde belirlenememiştir. Tarafımızca yapılmış olan fizibilite, saha çalışmaları ile olabildiğince gerçekçi tahminlere dayandırılmaya çalışılarak bir sonuç elde edilmiştir. Bu esaslara göre hazırlanan mevcut fizibilite, karbon ve azot parametrelerinin giderimine yönelik bir aktif çamur tesisinin tasarımını içermekte olup, kollektör sisteminin ve bu tesisin kurulmasıyla bölgede oluşacak atıksuyun gerçek karakterizasyonunun gözlenebileceği ve bu atıksu üzerinde yapılacak araştırma-geliştirme çalışmaları sonucuna bağlı olarak, gerekirse Diğer yatırımlara gidilmesinin daha doğru ve bilimsel bir yaklaşım olacağı temel prensibi benimsenerek hazırlanmıştır. Başka bir deyişle, oluşacak atıksuyun renk ve tuzluluk değerleri ortaya çıktıktan sonra eğer gerekli olacaksa ilave yatırımlar planlamanın daha gerçekçi ve doğru sonuçlar vereceği düşünülmüştür. Bu yaklaşım Ergene Nehri'nin ilk 5 yıllık vadede önce 4.sınıftan 3.sınıf su kalitesine, daha sonraki orta/uzun vadelerde ise 2.sınıf su kalitesine geçirilmesi şeklinde benimsenen kademeli iyileştirme süreci ile de uyumlu görülmektedir. . B2. Ekonomik Değerlendirme:Yatırımların bir kısmının Özellikle Kollektör hatlarının yapımı için için Devlet destekli hibelere Devletin Gücüne ihtiyaç olacaktır.Kollektör hatlarının yapımını,Tünelin,Hes in ve derin deniz deşarjının yapımını devletin üstlenmesi yapım süresini kısaltıp sonuca ulaşmayı hızlandıracaktır.Arıtma tesisinin inşasına osb tüzel kişiliğinin oluşup yönetim lerinin teşekkülünden sonra finansman olanakları ortaya konup model belirlenip başlanabilir.Osb ler açısından kendi arıtma ve kollektör maliyetlerinin üstüne birde derin deniz deşarj maliyetlerinin eklenmesi ile bunun karşılanabilirliği hususunda Devlet Hibe desteklerinin yanında daha uzun vadeli daha düşük faizle finansman ihtiyacı olacağı muhakkaktır B3. İdari Değerlendirme: Marmara Denizi'ne yönlendirilme alternatifinde, aynı yatırımı birden fazla kurumsal yapı kullanacağı için, Buradaki sorun bu kadar sanayi bölgesinin yapım aşamasında katılım ile ilgili bağın nasıl oluşturulacağı işletim sırasında da nasıl bir sorumluluk payı dağılımının olacağı ile ilgilidir. C. SONUÇ Yukarıdaki inceleme ve değerlendirmelerin ışığında, Yeşil Çevre (Ergene 3) Islah OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi yatırımının ilk etapta Ergene Nehri’ne Deşarj Edecek şekilde gerçekleştirilmesinin daha doğru olacağı görüş ve kanaatine varılmıştır.Nedenine gelince;bir an önce şu anki kötü duruma bir son verebilmek adına gerekli finansmanı,Devlet desteklerini sağlayıp arıtma tesisine kollektörü ile birlikte başlamak ve takvime uygun arıtma tesisini bitirebilmektir,bu arada derin deniz deşarjı ile ilgilide diğer Ergene ye Deşarj Yapan bölgeler ile birlikteliği sağlar sağlamaz da finansmanı,yapım modeli oluşturup onada başlanabilir.