 Göç insanların hayatlarını başak bir yerde devam ettirmek için ister ekonomik,ister sosyal sorunlardan dolayı ya da para kazanmak amacıyla bir yerden.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

1929 DÜNYA EKONOMİK BUNALIMI
TÜRKİYE’DE ÇOCUKLAR.
Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) MALİ UYGULAMALAR VE PROJE TAKİP SİSTEMİ Gökçe Uysal & Adem POLAT Araştırma Destek Programları.
ÜNİVERSİTELERDE TAM GÜN ÇALIŞMA : Genel Bir Bakış Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi.
Dünya’yaNE Katıyorsun? süt üretiyor bal üretiyor yumurta üretiyor oksijen üretiyor CANLILAR ÜRETİYOR...
MİLLİ GELİR VE İSTİHDAM TEORİSİ
TRABZON ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ
GELİRLERİM Gelir Kaynağım Gelirlerimi ne Zaman ve Hangi Yoldan Alıyorum?
IŞÇILERIN ARAŞILAŞTIRILMASI
Furkan ÇELEBİ Haz/A 181. Ekonomileri aşırı istihdam durumunda olan ülkelerden veya yetişmiş insan gücü kaynakları yetersiz olan ülkelerden, işgücü talebine.
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
AB Hakkında Genel Bilgiler
İŞ SÖZLEŞMESİ TANIMI VE TÜRLERİ
- Hz. Muhammed Çalışmayı Severdi
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Esnek Çalışma ve Kadın İşgücü
Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
MERKANTİLİZM TANIM Orta çağın sonları ile sanayi devrimi arasında kalan dönem. Ticaret Ev-sanayi şeklinde başlayan sanayi Kapitalist sınıf: sanayiciler,
EKONOMİK İSTİSMAR.
AÇLIK SORUNU Elif AVCI.
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
Zekat, Hac ve Kurban ibadeti
İNGİLTERE.
MAİ VE KÜRESELLEŞME KARŞITI ÇALIŞMA GRUBU Mercedes- Benz Şirketinin Stuttgart’dan gelen Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kurt Lauk Panel “Küreselleşmenin Nimetleri”
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Şiddetle itiraz ettim: "Ama ben seni seviyorum!!!"
GENÇLERDE SİGARA SALGINI
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
KİŞİSEL MAHREMİYET ve TACİZ
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
TEŞEKKÜR EDERİM Cem Yurtsev
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Sendikaların İşlevleri
EVRİM GEÇİRMEK YA DA GEÇİRMEMEK
ALMANYA‘DA YAŞAMAK DİL ÖĞRENİMİ Bir ülkede normal bir yaşam sürdürebilmek için, o ülkede yaşayan insanlarla ilişki kurabilmek, bunun için de onların.
MAKROİKTİSAT I İŞSİZLİK ve ENFLASYON.
HİNDİSTAN “Borç Esareti Altında Bitmeyen Kölelik”
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
İş Sözleşmesinden Doğan Borçlar
Uluslararası Faktör Hareketleri
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2015 ÇALIŞMA HAYATINDA 100 KADINDAN 37’si ÇALIŞIYOR Bu veri ile 125 ülke arasında Türkiye.
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
İSTİHDAM VE İSTİHDAMLA İLGİLİ KAVRAMLAR
EKONOMİ ALANINDA YAPILAN YENİLİKLER
MERKANTİLİZM.
1929 DÜNYA EKONOMİK BUNALIMI
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
SIFATLAR.
FİNANS YÖNETİMİ.
İŞYERLERİNİN KORUNMASI İÇİN STRATEJİLER Mato Lalić.
Sendikaların İşlevleri
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
ÇALIŞMA - İŞ Emek ve emek gücü (işgücü): İnsanın doğa ve toplum ile kurduğu tüm ilişki bir emek etkinliğidir. Oysa işgücü, sadece kapitalist üretim sürecinde.
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
GEZİLECEK YERLERİ CN Tower, 553 metre uzunlukta dünyanın ikinci en yüksek kulesidir. Kanada'da yer alan bina Ontario'daki Toronto şehrinde bulunmaktadır.
Emek Arzı; reel ücretin yanı sıra, gelecekteki kazançlar, alternatif işin fırsat ücreti, sosyal yardımlar ile zevk ve tercihlerin bir fonksiyonudur. Diğer.
İşletme kavramı öncesi dönem 1880 öncesi dönemi kapsar.1880 öncesi dönemde yönetim gereken kuruluşların çok az olması, kendi yönetim anlayışlarına göre.
II. Dünya Savaşı büyük bir yıkıma sebep oldu. 80 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği bu savaş dünya genelinde ekonomik krizlere, ülke sınırlarının.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sunum transkripti:

 Göç insanların hayatlarını başak bir yerde devam ettirmek için ister ekonomik,ister sosyal sorunlardan dolayı ya da para kazanmak amacıyla bir yerden başka bir yere taşınmalarına denir.

EKONOMİK NEDENLER VEYA EKONOMİK KRİZLER SAĞLIK YÖNÜNDEK İ NEDENLER SOSYAL GÜVENCELER İŞ İMKANLARI DOĞAL NEDENLER  Genelde göçmen işçiler ekonomik nedenlerden dolayo göç derler.Her işçinin yaşamını güzel mutlu ve huzurlu bir şekilde devam ettirebilmesi için bazı şeylerere sahip olması gerikiyor.İşte bunları sağlayabilmek içinde insanlar ve işçiler hayalleri uğruna göç ederler.

 Her ne kadar emek göçü bir olgu olarak çok eskilere dayanıyor olsa da, gelişen bilgi-iletiþim teknolojileri, meselenin, sanki kapitalist üretim iliþkilerinin kendisinden değil de sadece onun bugünkü neo-liberal aşamasından kaynaklandığı gibi bir izlenim vermektedir. Olguyu biraz yakından incelediğimizde ise emek göçünün ilk kez sömürgecilik dönemiyle birlikte başladığı görülmektedir. Gerçekte de 1550’li yıllarda, şeker ve tütün çiftliklerinde çalıştırılmak üzere köle tacirleri tarafından Batý Hindistan’a gönderilen Afrika’lýlar ilk göçmen işçiler olarak tarihe geçmişlerdir (Stalker, 1994). Bu tarihten itibaren milyonlarca köle, sömürgeci güçler tarafından bir kıtadan ötekine sürekli olarak göç ettirilmiştir. 16. ve 17.yy da gemilerle yollanan kölelerin yaklaşık %41’i İngiltere’ye, %29’u Portekiz’e, %19’u Fransa’ya ve %6’sý da Hollanda’ya gönderilmiştir

 Daha sonraları senet karşılığı işçi çalıştırmak, bir zamanlar yaygın olna köle ticaretinin yerini aldı. Bu işçiler, genellikle beş yıl ya da daha uzun sürelerle çalıştırılmak üzere senet imzalatılarak başka ülkelere gönderilen insanlardı. Ya çocuk yaşta kaçırılarak ya da başka ülkeye  gidebilmek için imzaladığı borç senetleri karşılığında göç ettirilen bu işçiler, adeta ölümüne çalıştırılmaktaydı. Üstelik yapılan senetlerle insann köle olarak satışı yerine, yarı- köle sıfatıyla, süreli olarak kiralanmasını sağladığı için bir önceki pratikten pek te farklı değildi. Denizaşırı insan ticareti yapanlar ise bu insanları borçlandırmak, ardından da ölümüne çaloştırmak için adeta birbirleriyle yarış halindeydiler. En fazla sayıda “sözleşmeli işçi” ihraç eden ülkelerin başında Çin ve Hindistan geliyor ve bu canlı emek akışı altın madenciliğinin yanı sıra ABD ve Panama’daki demiryollarının inşasında da çok önemli bir rol oynuyordu. Hintli iþçiler, örneğin, Doğu Afrika ve Karayipler’deki şeker kamışı tarlalarında çalıştırılıyordu. Çalışma koşulları son derece ağır ve dayanılmaz, ödenen ücretler ise yereldeki işçilere ödenenden çok daha azdı. Hastalık nedeniyle çalışılamayan her gün, sözleşmenin sonuna ekleniyordu. Kölelik resmi olarak son bulduğunda 30 milyon Hintli’den 24 milyonu ülkesine geri döndü (Stalker, 1994).

 Göç üzerine kısıtlamalar ilk kez ABD tarafından, 1921 yılında çıkarılan “Kota Yasası” ile getirildi. 1924’de yürürlüğe konan “Göçü Sınırlandırma Yasası” ile her yıl sadece insanın ABD’ye göçmen işgücü olarak girişine izin veriliyordu. ABD’de başlatılan bu yasal sınırlamalar, Avrupa devletlerini, yoksul yurttaşlarını kendi sömürgelerine göndermeye yöneltti. Ancak, asıl olarak yaşanan iki paylaşım savaşı, I. ve II. Dünya Savaşları Avrupa’dan dünyanın diğer ülkelerine olan göçü ciddi oranda azalttı. Sadece II. Dünya Savaşı bile tek başına Avrupa’da 7.8 milyon insanın, ya da başka bir deyişle emek gücünün yaşamına mal oldu. Bu nedenle bu yıllar, çalışma yaşındaki nüfusun çok yavaş ve düşük oranda arttığı yıllar olarak tarihe geçti.  Ama şu anda Amerika’daki göçmen nüfus 12 milyona ulaşmış durumda

 Günümüzde göçmen emeği artık bütün kurallarıyla ve gerçek anlamıyla ticarete konu olmaktadır. Gerek göç etmek isteyenler vizelerini, seyahat harcamalarını ve göçmen bürosuyla ilgili diğer dökümanlar için gerekli ödemeleri, gerekse işverenler göçmen bürolarına yapılacak ödemeden kendilerine düşeni karşılamak zorundadır.  Ekonomik krizden en ağır etkilenen grupların başında yabancı işçiler geliyor. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün araştırmasına göre bu durum yabancı işçilerin geldiği ülkeler kadar çalıştıkları ülkelere de zarar veriyor.

 “Gerçek işverenin kim olduğu, istihdam koşulları, ya da temel sağlýk ve güvenlik korumalarından kimin sorumlu olduğu genellikle belirsizdir”  (Anderson ve Rogaly 2005, s.32).  Göçmen işçiler genellikle en tehlikeli, en ağır ve en kirli işleri yapmakta, çok uzun sürelerle çalıştırılmaktadır.  İngiliz medyası, sürekli olarak, tehlikeli koşullarda çalıştırıldığı için yaşamını kaybeden göçmen işçilerin haberlerini vermektedir.

SAĞLIK •İşçilerin hiçbir sağlık güvencesi yok. •Hastalandıklarında hastaneye bile gidemiyorlar.Çünkü çalışmak zorundalar yoksa paralarından kesiliyor. EKONOMİ •Çok çalışmalarına rağmen çok az para alıyorlar. •Gedenlde düzenli bir para alamıyorlar SOSYAL HAYAT •Hiçbir sosyal faliyette katılamıyorlarÇünkü sürekli çaılışıyorlar. •Hayat şartları zaten zor ve işçiler için de daha zor oluyor bu ve huzur mutluluk çok az işçilerde. •Irk ayrıma olabiliyor.

FARELER VE İNSANLARGERÇEK HAYAT İşçiler sürekli olarak ağır şartlar altında çalışıyorlar.Örneğin;Lennie,George,Slim,Cruc s İşçiler sürekli olarak ağır şartlar altında çalışıyorlar. İşçilere sürekli emieler veriliyor ve işçiler bunlardan sıkıldıkları halde onlara muhtaç kalıyorlar.Örneğin;Curly’nin babasının işçilere ve Lennie, George’ye emirler yağdırdığı ve onalrında hiçbir şey söylememi gibi İşçilere sürekli emieler veriliyor ve işçiler bunlardan sıkıldıkları halde onlara muhtaç kalıyorlar. Irk ayrımı yapılabiliyor. Örneğin;Crucs’a yaptıklarını söyleyebilirz.Çünkü o bir zenci, beyaz değil. Irk ayrımı yapılabiliyor. Az maaşlarla çalışıyorlar. Örneğin;George ve Lennie’nin hayal ettikleri evin parası için çok uzun yılllar çalışmaları gerekiyor Az maaşlarla çalışıyorlar.

 k.pdf