wiki Wiki Nedir? Wikilerle Neler Yapabiliriz?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Advertisements

MS OFFICE 2013.
 Teachertube.com sitesinin ana sayfa görüntüsünu sol taraftaki resimden görebiliyoruz. Teachertube.com slideshare.com ‘a benzer bir sosyal paylaşım sitesidir.
MUSTAFA UYSAL TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
WEB SİTESİ ÜYELİK GİRİŞİNİZ İÇİN ANA HABER EKRANI ÜZERİNDE YER ALAN E- POSTA ADRESİNİZ VE ŞİFRENİZİ MAİL ADRESİNİZE GÖNDERİLEN ÜYELİK BİLGİLERİ İLE YAPINIZ.
Web 2.0 Nedir Eğitimde Nasıl Kullanılır?
BİLİM LABORATUVARLARI’ndan Yeni bir hizmet ONLINE ÖDEME SİSTEMİ www
İnci Bengü KARAGÖZ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
Sosyal Ağların Eğitimde Kullanımı
Alican ÖZTÜRK Akdeniz Üniversitesi
WORDPRESS İLE BLOG HAZIRLAMA REHBERİ
DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
Web Host Manager (WHM) Nedir Ne İşe Yarar ?
Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İnternet Uygulamaları
KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ESER İSTEK KILAVUZU.
BAĞLANTI VERME VE ANİMASYON
BAĞLANTI VERME VE ANİMASYON
Bu sunum Akdeniz Üniversitesi öğrencisi tarafından Bilgisayar 2 dersi için hazırlanmıştır. KONU: WEB 2.0 ARAÇLARI.
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
 Thinkquest; öğretmenlerin kendi eğitim müfredatına, planına,thinkquest eğitim projesini ekleyip,gelişen ve değişen 21 yüzyıla ayak uydurmasında yetenek.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
CONTENT MANAGEMENT SYSTEM (İÇERİK YÖNETİM SİSTEMLERİ)
WORDPRESS İLE BLOG HAZIRLAMA REHBERİ
WordPress ile iTEC Öğretmen Bloğu
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
ETwinning Twinspace Kullanımı Nisan 2014.
İNTERNET TARAYICI (WEB BROWSER) PROGRAMLARI
İNTERNET VE İLETİŞİM.
ENES KARAAĞAÇ TÜRKÇE ÖĞRETMENLIĞI II. SıNıF (ÖRGÜN ÖĞRETIM) Web 2.0 Araçları Tanıtım Sunusu.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
CANSU ALTIN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
Wordpress Eğitimi 2.
Adnan TUTCAN Web 2.0 Nedir ? Toplulukları bir araya getiren, standart tasarım anlayışına yepyeni bir boyut kazandıran, daha dinamik özelliklere.
BURCUGÜL B İ LG İ N TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ ( İ.Ö.) EĞİTİMDE WEB 2.0 ARAÇLARI.
Adı Soyadı : Serkan YILDIZ No : Bölüm : Türkçe Öğretmenliği 2. Sınıf Örgün Eğitim.
E ĞITIMDE W EB 2.0 ARAÇLARı IRMAK KARACA TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF(ÖRGÜN)
Web 2.0 araçlarI MERYEM KAYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Bilgi Paylaşımı için Araçlar
Adım 1 adresine gidin.
WEB 2.0 ARAÇLARI Semra ACAR
DAMLA GÜNDÜZ /TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
Modül 5 FACEBOOK.
ZEHRAŞAHİN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
Web 2.0 Araçları Tanıtım Sunusu
WORDPRESS TE WEB TASARIM. Aşağıdaki linke gidin:
EĞİTİMDE WEB 2.0 ARAÇLARI ENİS TOPALOĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ.
Türkçe Öğretmenliği 2.Sınıf
E ĞITIMDE W EB 2.0 ARAÇLARı Eyyüp CAN Türkçe öğretmenliği örgün öğretim
Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
WEB 2.0 DAMLA GÜNDÜZ /TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ(İ.Ö)
W EB 2.0 A RAÇLARı T ANıTıMı Adnan Engin Türkçe Öğretmenliği 2.sınıf.
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
Başlıklar... ● Wikipedia nedir? ● Wikimedia vakfı nedir? ● Wikipedia nasıl oluştu? ● Türkçe Vikipedi ne zaman oluştu? ● Felsefe ve temel ilkeler ● Neler.
İNTERNET ADRESLERİ.
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
İNTERNET ADRESLERİ.
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
WEB TASARIMI – HTML BİLGİSİ SAVAŞ TUNÇER
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Mobil Uygulamaya Giriş Basamakları
Sunum transkripti:

wiki Wiki Nedir? Wikilerle Neler Yapabiliriz? Wikinin İlkeleri Nelerdir? Ne Yapar Nasıl Çalışır? Çeşitli Wiki Sayfaları  Wiki Nasıl Oluşturulur? Eğitim Ortamlarında Kullanımına İlişkin Öneriler

Wiki Nedir? İngilizce ‘What I Know is’ sözcüklerinin kısaltması olan Wiki ‘Bildiğim kadarıyla..’ olarak çevrilebilir. Wiki, GNU Özgür Belgeleme Lisansı altında kullanıcıların yeni sayfa yaratmasına, sayfalarda düzenlemeler yapmasına ve bu sayfaları birbirine bağlamasına izin veren bir yazılımdır. Wiki, herkesin üzerinde istediği gibi düzenlemeler yapmasına izin veren bilgi sayfaları topluluğudur.

Wikipedia bu wikilerden en bilinenidir. Gruplar, wiki sayesinde kolayca geniş dokümantasyonlar oluşturabilir, diff özelliği sayesinde sayfanın yazılmış önceki sürüm görebilir, böylelikle belgeler arasındaki sürüm farklılıklarını takip edebilir. Sayfalar arasındaki bağlantılar ve sayfa biçimlemeleri sistem tarafından otomatik olarak yapılandırılacağından, bilgiye erişme ve bilgi belgeleme wiki ile son derece kolaylaşmaktadır.

Wiki ismi Hawaii dilinde "hızlı" anlamına gelen wiki kelimesinden türetilmiştir. Dilimizde yaptığımızda aramalarda wikilerle az karşılaşırız. Bu kadar kullanışlı teknolojiyi aktif olarak kullanmamamızın nedeni; wikilerin yeterince zenginleştirilmemesidir. Bunu zenginleştirmekte biz internet kullanıcılarına düşüyor.

Wikilerle Neler Yapabiliriz? Hazır wiki sitelerinde, daha önce eklenmiş bilgiyi bulmak için arama yapabilir. Bulunan bilgiler üyelik şartı olmadan okunabilir. Hazır wiki sitelerine ekleme, düzeltme veya kişisel görüş yazımı yapılabilir. Wiki site şablonlarını kullanılarak kendi wikimizi oluşturabiliriz.

Bu siteler şablon olduğu için görsellik adına çok yönlü ayarlama yapılamaz, sadece var olan şablon seçimi yapılır. Buda bilgilerin derlenmesinde ve yayınlanmasında kolaylık sağlar. Veri tabanı, web sayfası kodları ile uğraşmaya gerek kalmaz. Herkesin Internet’te istediği türdeki(anlamlı bilgiyi) yayınlamasını olanaklı kılar.

Wikinin İlkeleri Nelerdir? Daimi kalan GNU özgür belgelenme lisans sözleşmesine tabidir. Herkese özgür katılım, eşit, tarafsız ve ücretsiz katılım hakkı verilir. Dil/ülke/konuya göre gelişmiş kategori sistemine sahiptir. Tartışma sayfasına görüş yazabilir.

Değişiklikler izlenebilir; hatalı bilgi aktarımı kolaylıkla düzeltilebilir. Amaçsal olarak pozitif bilimlerin yardımcı bilgiler ortaya konur. Güvenirliği yüksek kaynaklardır. Sürekli yığılan, gelişen kapsamlı bilgi için kaynak gösterilebilmektedir.

Ne Yapar Nasıl Çalışır? En basit tanımıyla, Wiki dili HTML kodlarının gördüğü işi çok daha basit işaretlemelerle yerine getirerek içerik yönetimini olabildiğince basitleştirir. Prensip olarak Wiki, bir web programı, script ya da script grubu sayesinde web veritabanına yazılmış olan ya da düz dosya halindeki verileri okur, bu verileri HTML kodları ile değiştirir ve web tarayıcısına yansıtır. Wiki dilini kullanan ve internetin en geniş içeriğine sahip çevrimiçi ansiklopedisi olan wikipedia.org tarafından geniş kitlelere tanıtılan Wiki dili pek çok farklı programlama platformunda “javascript, asp,php, C++ v.b.” kullanılabilmektedir.

Çeşitli Wiki Sayfaları Wordpress-tr Wiki Sayfası Ceviz.Net e Ait Wiki Sayfası Hukuk Ansiklopedisi Pardus İşletim Sistemi İçin Oluşturulmuş PardusWiki Sayfası Işık Üniversitesi Bİlgisayar Kulübü Tarafından Oluşturulan Wiki Hacettepe BÖTE Tarafından Oluşturulan Wiki Sistemi

Wiki Nasıl Oluşturulur? http://www.wetpaint.com/ adresinden bir wiki oluşturmaya başlayalım. Wetpaint sitesi bedava wiki oluşturabileceğiniz güzel bir site. Öncelikle wetpaint adresine giriniz. Aşağıda görülen boşlukları doldurunuz. Choose your URL sizin wiki adresiniz olacaktır. Daha sonra “Go” butonuna tıklayın.

Şimdi ise 3 adımda wiki sayfanızı açabileceksiniz. 1.adim Yukarıda açılan sayfayı kendi isteğinize göre doldurunuz. Kimlerin sitenizi görmesini istediğinizi de en son ki seçenek ile belirleyiniz.

Yukarıdaki seçeneklerde ise kimlerin sitenizi düzenleyeceğine dair bilgi vermektesiniz

2. adim 2. Adımda ise wiki sayfanız için hazır şablonlar bulunmaktadır. Bu şablonlardan istediğinizi seçip wiki sayfanızda kullanabilirsiniz. Sayfanızı oluşturduktan sonra şablonunuzu yine değiştirebilirsiniz

3. adim Son adımda ise kendinize bir kulanı adı ve parola oluşturuyorsunuz. Bu kullanıcı adı ve şifre ile wikinizde gerekli düzenlemeler yapabileceksiniz.

Ve örnek wiki siteniz oluşturulmuştur.

GRUP WİKİ Pelin Kaya Şeyda Yücel Sibel Yıldırım Ayşe Altıntaş Fatih Alantepe İbrahim Hüdai Yücel