Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PEDİYATRİK KARACİĞER TRANSPLANTASYONU: KİME ? NE ZAMAN ?
Advertisements

KALP TRANSPLANTASYONU ÖNCESİ HASTA BAKIMINDA YENİLİKLER
TALASEMİ “Akdeniz Anemisi”
Operasyon Öncesi Hazırlık
Dr.Süha Akpınar -Dr.Bahar Kaymakamzade
HASTANELER ARASI NAKİLLER
KARACİĞER TRANSPLANTASYON ENDİKASYONLARI
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
Gestasyonel Trofoblastik Hastalıkta Tedavi-Monitorizasyon
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
KRUP-EPİGLOTİT-PULMONER ÖDEM
Yoğun Bakımda Sıvı, Elektrolit, Asit-Baz
Adenovirus Parvoviruslar
SEPTİK ŞOK DR BARIŞ VELİ AKIN BAKIRKÖY DR SADİ KONUK EĞİTİM VE
HEPATİK KOLOREKTAL METASTAZLAR
ORGAN BAĞIŞI Uzm. Dr.Tuba Demirci
hastayı günlük yaşam aktivitelerinde bağımsızlaştırarak,
Transplantasyon İmmunolojisi
Travmalı hasatalara yaklaşım
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER GEP-NET
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
Parsiyel Splenik Embolizasyon
Dünyada ve Türkiye’de Organ Nakli
Kronik Böbrek Yetmezliği: Konservatif Tedavi Yaklaşımları
YOĞUN “Kardiyoloji” “KRİTİK BAKIM KRİZİ”. Prof Dr. Rasim Enar
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
Dünya Böbrek Günü 13 Mart 2014.
Karın travmalarına yaklaşım
TİP 2 DİYABETİN KOMPLİKASYONLARINI NASIL İZLEYELİM?
CİNSEL YOLLA BULAŞAN ENFEKSİYONLAR
KARDİYOLOJİ’DE YOĞUN BAKIM: Prof Dr
Çocuklarda Febril Nötropeni
Klinik soru oluşturma Dr. Güzel Dişcigil.
VASKÜLİTİK SENDROMLAR
PERKÜTAN BİOPSİ SONRASI GİRİM YOLU TIKAMA
Sepsis Tanı ve Tedavisi
ÖĞR. GÖR. ÖZLEM KARATANA ACİL BAKIM II
Vena Cava Süperior Sendromu
GASTROİNTESTİNAL KANAMALAR
GÖĞÜS CERRAHİSİ YOĞUN BAKIM İLKELERİ
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
KEMİK İLİĞİ TRANSPLANTASYONU NEDİR?
ACİL SERVİSTE DİYALİZ ENDİKASYONLARI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Çocuklarda Kardiyak Transplantasyon: İki Olgu Sunumu
Donör ve Resipient Uyumu Hazırlayan: Bio. Perf. Sabır Alkan Ukan.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
Hastane İ çi Kardiyak Arrestler Dr Salahi ENG İ N Prof Dr Oktay ERAY.
VENÖZ ANEVRİZMALAR VE TEDAVİLERİ
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Nekrozitan enterokolit
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Zor Hastaya Yaklaşım Dr. Hasan KAYABAŞI Dr. Hasan KAYABAŞISBÜ Haydarpaşa Numune Hastanesi Haydarpaşa Numune Hastanesi.
SOLİD ORGAN TRANSPLANTASYONU ALICILARINDA ENFEKSİYON YÖNETİMİ
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 7. HAFTA.
SOL KALP YETMEZLİĞİ Stj.Dr.Tayfun Özdemir. Sol kalp yetmezliği (Akut Kalp Yetmezliği) Nedir? Sol ventrikül, arterial kanı kullanılmak üzere vücuda gönderir.
&. -Ağrılı, uzun süren ameliyatlar -Sinüs lifting ve kemik tozu gibi pahalı ileri cerrahi uygulamaları -Protezleri takamadan aylarca iyileşme süresi.
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Preoperatif değerlendirme
KARACİĞERİN ANATOMİSİ
BRONŞEKTAZİ.
Klinik Bilgi Sistemleri
Sunum transkripti:

Karaciğer transplantasyonunun cerrahi teknikleri Orthotopik Kcğ. transplantasyonu: Orthotopik karaciğer transplantasyonu en sık kullanılan doku nakli uygulamasıdır. Organ hepatik arter, portal ven ve suprahepatik, intrahepatik vena cava’dan organın ayrılması ile gerçekleşir.Yeni doku aynı anatomik lokalizasyona yerleştirilerek vasküler anastomozu gerçekleştirilerek yeniden kanlanması sağlanır. Küçültülmüş ve ayrılmış karaciğer doku nakli : Pediatrik hastalara uygulanan tekniktir; organ bölünerek hastaya uyarlanır küçük bir kısmı nakil için kullanılır. Yaşayan donörden yapılan nakil : Karaciğerin sol lobu canlı vericiden alınarak doku nakli amacıyla kullanılır. Yardımcı heterotopik karaciğer transplantasyonu: Bu teknikte donor kc.hasta kc. çıkarılmadan paravertebral oluğa yerleştirilir. Amaç zaman kazanmaktır, özellikle yüksek cerrahi risk taşıyan hastalara uygulanır.

KARACİĞER TRANSPLANTASYONLARINDA YOĞUN BAKIM Bu dönemde hastanın yoğun bakımında, invazif hemodinamik monitorizasyon, mekanik ventilasyon ve sıvı replasmanı uygulanır; elektrolit bozuklukları, transfüzyon gereksinimi, koagülasyon, böbrek işlevleri, kan glikoz düzeyi ve asit baz dengesi izlenir, gerekirse düzeltilir. Bu multidisipliner yaklaşım için hazır bulunan yoğun bakım uzmanı, cerrah ve hepatolog ve tam donanımlı yoğun bakım servisi bu işleri gerçekleştirmek için gereklidir. Ortotopik karaciğer nakli insanda ilk defa uygulandığı 1963 yılından beri terminal karaciğer yetmezliğinde ilk seçilen tedavi yöntemi olmuştur. Ortotopik karaciğer naklinde, ilk 24-72 saatler çok dengesiz bir klinik durum görülür. Karaciğer işlevi, insan fizyolojisinin bütün yönlerini etkilediği için bir karaciğer nakli hastasında tüm vital işlevlerin monitorizasyonu ve herhangi bir yetmezliğin agressif tedavisi çok önemlidir.

KARACİĞER TRANSPLANTASYONU SONRASINDA ENFEKSİYONLAR Karaciğer transplantasyonu sonrasındaki enfeksiyonlar bu hastalarda cerrahi komplikasyonlar ve rejeksiyona (red) bağlı organ kayıpları dışında en önemli mortalite nedenidir. Transplantasyon sonrasında gelişen enfeksiyonlarda, transplantasyon öncesine, transplantasyon prosedürüne ve transplantasyon sonrası döneme ait, birçok faktörlerin önemi bulunmaktadır. Karaciğer transplantasyonundan sonraki ağır enfeksiyonlar genellikle ilk 4 ay içerisinde ortaya çıkmaktadır. Birinci ayda bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar 3. haftadan itibaren ise viral enfeksiyonlar daha ön plandadır.

KARACİĞER TRANSPLANTASYONUNDA RED Organ alıcısının immün sisteminin transplante edilen allogrefte yönelik ve greftin hasarına yol açan reaksiyonu olan RED, karaciğer transplantasyonunu izleyen devrede de, önemli bir morbidite nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Red, organ kaybının da önemli bir nedenidir. Red fenomeni: Hiperakut, hücresel ve duktopenik olmak üzere üçe ayrılmaktadır. En sık rastlananı (% 100’e varan oranda) ikincisidir. Başarılı bir tedavi ile olguların % 90’ında red kontrol altına alınabilmektedir. Başarılı bir tedavinin en önemli şartı, zamanında yapılan protokol biyopsileridir. Çünkü red histolojik bir tanımlamadır ve klinik bulgular ve laboratuvar bulguları red tanısı açısından yanıltıcı olabilmektedir.

KARACİĞER TRANSPLANTASYONUNDA İMMÜNOSUPRESSİF TEDAVİ Organ transplantasyonlarının başarısı, büyük ölçüde immünosupressif tedavi alanında sağlanan gelişmelerin sonucudur. Günümüzde karaciğer transplantasyonu için temelde cyclosporin veya FK-506’ya dayanan iki immünosupressif tedavi seçeneği mevcuttur ve bu tedavi protokollerinde cyclosporin/FK-506 azathiopyrine+steroid kombinasyonu ile kullanılmaktadır. FK 506’nın etkisi cyclosporine benzer ancak daha az yan etkiye sahiptir ve daha güçlü bir immunosupressiftir. Yakın zamana kadar daha çok cyclosporine yanıtsız hastalarda kullanılmaktayken primer immunosupresif olarak kullanımı giderek yaygınlık kazanmaktadır.