MVP (Microsoft Most Valuable Professional) Nedir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
.NET FRAMEWORK -MASAÜSTÜ VE SUNUCU YAZILIMLARI
Advertisements

Kurumsal Talep Yönetim Sistemi İstemci Uygulaması
Yazılım Geliştirme ve Java
IIS 6.0. Giriş  Geçtiğimiz yıllarda, Microsoft güvenlik açıkları nedeniyle IIS 4/5 üstünden bir çok saldırıya uğradı.  Bu sebepten Microsoft’un geliştirdiği.
SharePoint İş Süreçleri Yönetimi
Silverlight Daron Yöndem INETA Türkiye Başkanı
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
VS2005 Yönetilen Kodlarla Office Uygulamaları Geliştirmek Atakan Kesler Yazılım Danışmanı Microsoft Regional Director
“IT Manager” Ünvanına Sahip Olun örnekler, kısa tanıtımlar
WSDL -SOAP Murat tezgider
TÜRKİYE ELEKTRONİK FON ALIM SATIM PLATFORMU
.NET FRAMEWORK.
4/3/ :47 PM © 2004 Microsoft Corporation. All rights reserved.
ULAŞIM WEB PORTAL İSTANBUL ULAŞIM A.Ş
WEB SERVİS TEKNİK SUNUM
04/02/10 Django Web Uygulamaları Geliştirmede Çağdaş bir Yaklaşım.
Web Service Uygulaması
Bilgisayar Ağlarına Giriş
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
Microsoft Gelişim Atölyesi Kampı 2 Şubat 2010 – Microsoft Türkiye İstanbul Ofisi Mesut MERT Teknoloji Danışmanı Microsoft Corporation.
Parallel Programming Burak Selim ŞENYURT
WCF Ö ğ reniyorum Ders 1 – Data Contracts Burak Selim ŞENYURT MVP(Connected System Developer) INETA Speaker
Olay Yönelimli İletişim Modelinin Anlamsal Web Servislerine Uygulanması İçin Bir Ontoloji Çağdaş Uysal TURHAN Özgür GÜMÜŞ.
MVP (Microsoft Most Valuable Professional) Nedir? Microsoft’un En Değerli Profesyonelleri (MVP’ler) bir veya daha fazla sayıdaki Microsoft ürünü konusunda.
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE).
Ders 3 – Bindings(Bağlayıcılar)
WCF Öğreniyorum Ders 0 - Temeller Burak Selim ŞENYURT
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
Web'i Aydınlatın: Silverlight 2 Daron Yöndem INETA Türkiye Başkanı, MVP.
BİLGİSAYAR AĞLARI.
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
MERKEZİ KULLANICI TANIMA SERVİSLERİ Mustafa Atakan ODTU-BIDB Teknik Destek Grubu.
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
Görsel Programlama Dr. Muhammet Balcılar
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
Send Response LogCompress NTLMBasic Determine Handler CGI Static File Authentication Anon Ya hepsi ya hiç! Sunucuya işlev eklemenin tek yolu: ISAPI… ASP.NET.
© Haluk Bingöl v2.23 Java Programlama Dili - 01 Tek Class ile Programlama Dr. Haluk Bingöl BÜ - CmpE BU-SWE.
Emrah Uslu TCM | Teknoloji Çözümleri Merkezi emrah. com
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
.NET Framework 2.0 Öğr. Gör. Dr. Mustafa Cem Kasapbaşı Hafta 1 Ref Beginning ASP.NET 2.0 in C# 2005 From Novice to Professional İnternet Programlama Dilleri.
Bilgisayar Ağlarına Giriş. Tarihsel Gelişim Main- frame OS yoktu Batch Systems (Toplu İşlem) Birden fazla işin arka arkaya çalıştırılması.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Ders 2 – Veri Sözleşmeleri II
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
ALİ FINDIK Galatasaray Ünİversİtesİ 2015
Microsoft Windows Server 2003
Microsoft Windows Server 2003 © Yenilikler ERCAN SAPMAZ.
Modül 1: Giriş. Genel Bakış Temel.NET kavramları Geliştirme ortamında gezinti Bir C# projesi oluştur Use Visual Studio.NET Veriye eriş Hata ayıkla ve.
BIL MOBiL PROGRAMLAMA TEKNiKLERi Yard. Doç. Dr. Oğuzhan Topsakal
Windows İşletim Sistemlerinde Yetkilendirme
Akıllı İstemcileri Geliştirmek ve Dağıtmak
Mobil Uygulama Geliştirme Teknikleri
Muammer Benzeş MVP (IIS) Bulut Bilişim /muammerbenzes.
Muammer Benzeş MVP (IIS)
IIS 7.5 : Uzak Yönetim Muammer Benzeş MVP (IIS)
SQL Server 2008 ile Verileriniz Daha Güvenli Selçuk UZUN Yazılım Geliştirme Teknolojileri Yöneticisii Microsoft Türkiye.
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
Hatalar ve Özel Durumları Yönetmek try..catch..finally throw throw Anahtarı Exception Exception Sınıfları.
MIX 09 9/27/2017 © 2009 Microsoft Corporation. All rights reserved. Microsoft, Windows, Windows Vista and other product names are or may be registered.
Office 365 Bulutta Lider Güvenlik ve Kullanım Barış Bilge Bekoğlu
NetOpenX-REST Burak Çelik Uyarlama Araçları Uzmanı.
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
PHP On Windows Bir PHP Sitesinin IIS 7 Üzerinde Yayınlaması
XNA ile Oyun Programlama
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
Developing Machine Learning Applications with ML.NET
Sunum transkripti:

MVP (Microsoft Most Valuable Professional) Nedir? Windows Communication Foundation(WCF) Burak Selim Şenyurt Connected System Developer INETA MEA Speaker selim@bsenyurt.com MVP (Microsoft Most Valuable Professional) Nedir? Microsoft’un En Değerli Profesyonelleri (MVP’ler) bir veya daha fazla sayıdaki Microsoft ürünü konusunda bilgisini kanıtlamış, bilgi ve deneyimlerini sektördeki diğer profesyonellerle gönüllü olarak paylaşan uzmanlardır. MVP’ler bilgi ve deneyimlerini çok farklı şekilde paylaşırlar. Bazıları kitap ve makale yazarken, bazıları Web sitesi ve blog barındırır, "Teknik kullanıcı grupları" liderliği yapar, seminerlerde konuşmacı olur, teknik habergrupları ve forumlarda gelen soruları cevaplandırırlar. Microsoft için müşterilerden alınan geri bildirimler hayati düzeyde önem taşımaktadır. Bu noktada MVP’ler, geri bildirim döngüsünün önemli bir parçası olmakta ve Microsoft ile müşterileri arasındaki bir başka iletişim yolunu oluşturmaktadırlar. MVP ödül programı on üç yıldan uzun süredir devam etmekte ve 90 ülkeden 4000’e yakın MVP ile temsil edilmektedir. 43 MVP ile Türkiye, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde ilk sırada yer almaktadır. Detaylı bilgi için http://mvp.support.microsoft.com/ Türk MVP’leri: www.mvpturkey.org MVP Kitap: http://turkmvpdeneyimleri.blogspot.com

Gündem WCF Kimdir? WCF Hedefleri WCF Mimarisi WCF’ in ABC’si EndPoint Kavramı Hosting Seçenekleri Demo – Merhaba WCF Dünyası Örnek Vakalar Klasik Intranet Modeli Klasik Internet Modeli Güvenilir İş Ortağı Modeli Web Uygulaması Modeli Çoklu EndPoint Modeli Front – End Service Modeli

Gündem Geliştirici için Kazanımlar .Net 3.5 ile Gelen Bazı Yenilikler Visual Studio 2008 Yenilikleri Performans Asmx & WCF Asmx & WCF (Https) Asmx WSE 2.0 & WCF .Net Remoting & WCF Bulunduğumuz Noktada Yardımcı Kaynaklar

WCF Kimdir? Windows Communication Foundation, Servis Yönelimli Mimari(Service Oriented Architecture) uygulamalarının entegre, platform bağımsız, güçlü ve kolay geliştirilmesi için tasarlanmış bir Framework altyapısıdır. .Net Framework 3.0 ve 3.5’ in bir parçası olarak gelmektedir.

WCF Hedefleri

WCF Hedefleri Var olan dağıtık mimari geliştirme modellerini tek bir çatı altında birleştirmek. (Unified) Güvenlik(Security), Transaction gibi, dağıtık mimarilerde uygulanması zor kavramların, kolay bir şekilde ele alınabilmesini sağlamak. (Simplicity) Farklı platformlara destek verebilecek servislerin geliştirilmesini sağlamak. (Interoperability) Farklı tipte servislerin birbirleriyle olan entegrasyonunu daha kolay sağlamak. (Integration)

WCF Hedefleri - Entegrasyon COM+ .Net Remoting XML Web Services WSE WS-* MSMQ ... Entegrasyon

WCF Mimarisi

WCF Mimarisi – WCF’ in ABC’si AddressBindingContract

WCF Mimarisi – Adresler Adresler (Addresses) : Bir servisin nerede olduğunu, hangi protokol ile yayınlama yaptığını belirtir. net.tcp://localhost:4000/UrunServisi/Service.svc net.msmq://localhost:6789/MatSrv http://localhost:9001/MatSrv/Cebirci http://localhost:60001/UrunCek?urunId=1 http://localhost/ToplamaIslemi?sayi1=4&sayi2=6 http://localhost:60001/urunler/1

WCF Mimarisi – Bağlayıcılar(Bindings) Bağlayıcılar(Bindings) : Bağlayıcılar temel olarak servisler ile nasıl iletişim kurulacağını tanımlamak üzere kullanılırlar. Bir bağlayıcı tip (Binding Type), taşıma tipi (transport type), protokol(protocol) ve veri çözümlemesini(data encoding) mutlaka bildirir.

WCF Mimarisi – Bağlayıcılar(Bindings) Bağlayıcı Adı Açıklama Ver. BasicHttpBinding Asmx web servis modelini ve WS-I Basic 1.1 profilini destekler. 3.0/ 3.5 WsHttpBinding WS-* şartnamalerine uygun Web Servisi modelini destekler. WsDualHttpBinding İki yönlü seri iletişime(Dublex Communication) izin verir. WebHttpBinding XML ve JSON serileştirme desteği ile servisler üzerinde REST/POX tabanlı iletişime izin verir. WsFederationHttpBinding WS-* için Federation şartnamelerini destekler. Ws2007HttpBinding 2007 WS-* standartlarını destekler. 3.5 Ws2007FederationHttpBinding WsFederationHttpBinding için 2007 standartlarını destekler. NetTcpBinding İki .Net tabanlı sistem arasında Tcp bazlı iletişimi destekler. NetNamedPipeBinding Makine üzerinde bir veya daha fazla .Net tabanlı uygulama arasında iletişimi destekler. NetMsmqBinding MSMQ ile asenkron iletişimi destekler NetPeerTcpBinding Peer-To-Peer ağ uygulamaları arası iletişimi destekler. MsmqIntegrationBinding MSMQ tabanlı kuyruk modelini kullanarak mesaj göndirilip alınmasını destekler.

WCF Mimarisi – Bağlayıcılar(Bindings)   İletişim Çeşidi Bağlayıcı (Binding) İletişim Seviysinde Güvenlik (Transport Level Security) Mesaj Seviyesinde Güvenlik (Message Level Security) WS-* Desteği WS-* Transaction Desteği Güvenilir Mesajlaşma (Reliable Messaging) Güvenilir Oturumlar (Reliable Sessions) Performans İstek / Cevap (Request / Reply) Tek Yön (One - Way) Çift Yön (Duplex) BasicHttpBinding 1 İyi WsHttpBinding WsDualHttpBinding WsFederationHttpBinding Ws2007HttpBinding Ws2007FederationHttpBinding NetTcpBinding Daha İyi NetNamedPipeBinding En İyi NetMsmqBinding NetPeerTcpBinding MsmqIntegrationBinding

WCF Mimarisi – Bağlayıcılar(Bindings) Interop Gerekli mi ? Yerel mi? Hayır Başla Evet NetNamedPipeBinding Evet Hayır Diğer MSMQ’ lar ile iletişim var mı? Interop Seviyesi Nedir ? Basic Kuyruk Gerekli mi ? Evet BasicHttpBinding Evet MsmqIntegration Binding WS-* Hayır Hayır Çift Yön (Duplex) Gerekli mi ? Evet NetMsmqBinding WsDualHttpBinding Hayır Hangi bağlayıcının seçileceğine nasıl karar verebiliriz? Peer Network Gerekli mi ? NetPeerTcpBinding Federatif Güvenlik Gerekli mi ? Evet Evet WsFederationHttpBinding Ws2007FederationHttpBindig Hayır Hayır WsHttpBinding Ws2007HttpBinding NetTcpBinding

WCF Mimarisi – Sözleşmeler(Contracts) Sözleşmeler(Contracts): bir servisin ne iş yaptığının bilinmesinde önemli rol oynarlar. Servis Sözleşmesi (Service Contract) Veri Sözleşmesi (Data Contract) Hata Sözleşmesi (Fault Contract) Mesaj Sözleşmesi (Message Contract)

WCF Mimarisi - EndPoint Client (İstemci) Servis (Service) Mesajlar (Messages) EndPoint EndPoint

WCF Mimarisi - EndPoint Client (İstemci) Servis (Service) A B C C B A Message A B C Address Binding Contract Nerede? Nasıl? Ne?

WCF Mimarisi - Hosting WCF Servisleri için Hosting Seçenekleri IIS Hosting Self Hosting Windows Activation Service (WAS) Windows Uygulamaları WPF/WinForms... Console Uygulamaları Windows Servisleri

Demo - Merhaba WCF Dünyası - IIS Tabanlı WCF Servisi

Örnek Vakalar

Klasik Intranet Modeli Active Directory NetTcpBinding Servis (Service) İş Nesnesi (Business Components) TCP TCP Veri Erişim Katmanı (DAL) Doğrulama (Authentication) İstemci

Klasik Internet Modeli HTTPS BasicHttpBinding S e r v i s İş N e s n i D A L Basic Profile Username AspNetDb Username HTTP WsHttpBinding WS* Profile

Güvenilir İş Ortağı Modeli S e r v i s İş N e s n i D A L WsHttpBinding HTTP HTTP İş Ortağı (Internet İstemcisi) Sertifika Deposu (Certificate Store)

Web Uygulaması Modeli S e r v i s İş N e s n i D A L NetTcpBinding Asp.Net App. HTTPS TCP (Internet İstemcisi) Sertifika Deposu (Certificate Store) AspNetDb

Çoklu EndPoint Modeli S e r v i s WsHttpBinding İş N e D s A L WsFederationHttpBinding NetTcpBinding İstemci MsmqIntegrationBinding Custom Binding

Front-End Service Modeli WCF Servisi A İstemci V EndPoint A Front – End WCF Servisi WCF Servisi B İstemci X EndPoint B EndPoint WCF Servisi C İstemci Y EndPoint C1 EndPoint C2 İstemci Z

Geliştirici için Kazanımlar

4,442 satır alt yapı hazırlığı Kod Bazında – VS.Net 2003 class HelloService { [WebMethod] public String Hello(String Greeting) { X509CertificateCollection collection = new X509CertificateCollection(); IntPtr blob = Marshal.AllocHGlobal(Marshal.SizeOf( typeof(CRYPTOAPI_BLOB))); IntPtr data = (IntPtr)((int)blob + Marshal.SizeOf(typeof(CRYPTOAPI_BLOB))); … SeqAckRange range = new SeqAcknRange(id, low, high ); SeqAckRange[] ranges = { range }; ReliableQueue.ProcessAcks( ranges ); BeginTransaction (NULL, ISOLATIONLEVEL_SERIALIZABLE, 0, pITxOptions, &pITransaction); return Greeting; } 20,379 satır güvenlik 5,988 satır güvenilir mesajlaşma 25,507 satır transaction 4,442 satır alt yapı hazırlığı Toplam Satır 56,296

1,804 satır güvenilir mesajlaşma Kod Bazında – VS.Net 2003 & WSE class HelloService { [WebMethod] public String Hello(String Greeting) { foreach ( SecurityToken tok in requestContext.Security.Tokens { X509SecurityToken token = tok as X509SecToken } … SeqAckRange range = new SeqAcknRange(id,low,high ); SeqAckRange[] ranges = { range }; ReliableQueue.ProcessAcks( ranges ); BeginTransaction (NULL, ISOLATIONLEVEL_SERIALIZABLE, 0, pITxOptions, &pITransaction); return Greeting; 10 satır güvenlik 1,804 satır güvenilir mesajlaşma 25,507 satır transactions Toplam Satır 27,321

Kod Bazında – WCF & VS 2005/2008 1 kod + 2 config [ServiceContract] class HelloService { [OperationContract] [PrincipalPermission(SecurityAction.Demand, Role = “Adminstrators")] [TransactionFlow(TransactionFlowOption.Mandatory)] [OperationBehavior(TransactionScopeRequired = true, TransactionAutoComplete = true)] String Hello(String Greeting) {return Greeting;} } <bindings> <wsHttpBinding> <binding name="Binding1“ transactionFlow="true"> <security mode="Message"> <message clientCredentialType="Windows“/> </security> <reliableSession enabled="true" /> </binding> </wsHttpBinding> </bindings> 1 kod + 2 config güvenlik 0 kod + 1 config güvenilir mesajlaşma 2 kod + 1 config (attr.) transactions Toplam Satır 3 kod+ 4 config

.Net 3.5 ile Gelen Bazı Yenilikler Web Destekli Programlama Modeli (Web-Based Programming Model-RESTful) Syndication(İçerik Paylaşımı) Desteği RSS 2.0 Atom 1.0 JSON(JavaScript Object Notation) – Ajax Desteği Ado.Net Data Services açılımı için zemin!

Visual Studio 2008 Yenilikleri WcfSvcHost.exe (Otomatik Host aracı) WcfTestClient.exe (Hazır test amaçlı istemci uygulama) WCF Service Library çeşitleri WCF Service Library Syndication Service Library Sequential Workflow Service Library State Machine Workflow Service Library Service Reference Settings

Performans

Asmx & WCF(BasicHttpBinding) Saniye Başına Operasyon Sayısı (Dört İşlemci) Servis tarafındaki metodumuz geriye sırasıyla 1, 10, 100 nesne gönderimi yapmaktadır. Buna göre servisin saniye başına operasyon işlemleri grafikte yer almaktadır. WCF Asmx

Asmx & WCF(Https - BasicHttpBinding) Saniye Başına Operasyon Sayısı (Dört İşlemci) Servis tarafındaki metodumuz geriye sırasıyla 1, 10, 100 nesne gönderimi yapmaktadır. Buna göre servisin saniye başına operasyon işlemleri grafikte yer almaktadır. Asmx Basic Profile 1.0 a göre mesaj yayını yapmaktadır. (Burada HTTPS Kullanılmıştır)

Asmx WSE 2.0 & WCF Saniye Başına Operasyon Sayısı (Dört İşlemci) Servis tarafındaki metodumuz geriye sırasıyla 1, 10, 100 nesne gönderimi yapmaktadır. Buna göre servisin saniye başına operasyon işlemleri grafikte yer almaktadır. Asmx Basic Profile 1.0 a göre mesaj yayını yapmaktadır ve WSE ile mesaj gönderimi gerçekleştirilmektedir. WSE tarafı XmlDocument kullanırken WCF XmlReader kullandığından belirgin bir performans farkı oluşmaktadır.

.Net Remoting & WCF Saniye Başına Operasyon Sayısı (Dört İşlemci) Bu seneryoda WCF tarafında NetNamedPipeBinding kullanılmış.

Standart SOA Çözümleri Bulunduğumuz Noktada WF ile Entegrasyon Standart SOA Çözümleri WCF Ado.Net Data Services RIA Silverlight Ajax Based Clients

Yardımcı Kaynaklar C#Nedir? (www.csharpnedir.com) NedirTv? (www.nedirtv.com) Bsenyurt (www.bsenyurt.com) selim@bsenyurt.com Essential Windows Communication Foundation For .Net Framework 3.5 Addison Wesley Professional Programming WCF Services Juval Löwy – O’Reilly Windows Communication Foundation 3.5 Unleashed (2nd Edition) (Unleashed) Sams Michele Leroux Baustamante – WCF Web Cast Series MSDN Magazine – Service Station

Teşekkürler

©. 2008 Microsoft Corporation. All rights reserved © 2008 Microsoft Corporation. All rights reserved. This presentation is for informational purposes only. MICROSOFT MAKES NO WARRANTIES, EXPRESS OR IMPLIED, IN THIS SUMMARY.