Hijyen Sağlıklı temiz ortam

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
EL TEMİZLİĞİ.
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
KİŞİSEL HİJYEN.
Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Grip ve Hijyen “ /.
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
OKUL KANTİNLERİNE DAİR ÖZEL HİJYEN KURALLARI
HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK
EL YIKAMA.

OrduToplum Saglığı Merkezi
EL TEMİZLİĞİ.
EMİNE KARAAĞAÇ DENİZ TAŞKIN REHBER ÖĞRETMENLER
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Dışarıdan eve gelince, Tuvaleti kullandıktan sonra, Oyundan sonra,
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEMİZLİK ALIŞKANLIĞI REHBER ÖĞRETMEN AYŞE KOLKESEN.
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
HİJYEN.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
SAMSUN ATAKUM ALTINKUM İLKOKULU
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
ADIM ADIM TEMİZLİK.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
KİŞİSEL HİJYEN VETEMİZLİK
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
MUTFAKTA HİJYEN EĞİTİMİ. EĞİTİMİN AMACI; İNSAN SAĞLIĞINA YÖNELİK GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK TEHLİKELERİ ÖNLEMEK, YOK ETMEK.
HİJYEN. Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması.
Sunum transkripti:

Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması

Hijyenik Koşullar Sağlanamazsa ne olur? Mikroplar, hızlı bir şekilde üreyerek gıda maddelerini bozarlar. Tüketicinin sağlığını tehdit ederler.

Mikro-organizmalar Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük, ancak mikroskopla görülebilen canlılar Çeşitleri; Bakteriler Virüsler Mantar ve küfler Mayalar

faydalı Mikroorganizmalar zararlı mayalar küf Bakteriler patojen: ekmek bira küf peynir Bakteriler fırıncılık soslar zararlı patojen: Listeria, salmonella bozucu küfler (fındık) maya lactobacilli (süt) Bakterileri faydalı ve zararlı olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. Ekmek ve bira yapımında kullanılan mayalar faydalı olanlara birer örnektir. Besin zehirlenmesine neden olan zararlı bakterilere aynı zamanda patojen bakteriler de denir.

Mikroplar Nereden Gelir ? TOPRAKTAN HAVADAN KİŞİLERDEN SUDAN

Mikropların gelişebilmesi için? SUYA GIDA MADDELERİNE İHTİYAÇLARI VARDIR.

Mikroorganizmalar Yararlı ve Zararlı bakteriler Bölünerek çoğalırlar Üremeleri için gerekli koşullar Gıda Nem Sıcaklık Zaman

NİÇİN PERSONEL HİJYENİ? ÇALIŞAN PERSONEL DAKİKADA 10.000-100.000 mikroorganizmayı yayabilir.

MİKROORGANİZMLARIN VÜCUDA GİRİŞİ ve ÇIKIŞI Solunum Sindirim Deri Ürogenital yolla olur

NİÇİN PERSONEL HİJYENİ? SOLUNUM ÖKSÜRME HAPŞIRMA TIKSIRMA SAÇLAR DERİ KİRLİ ELLER Çıbandan, kesiklerden Sigara dumanından GIDA KIYAFETLERDEN Takılarından SİNDİRİM DIŞKI İLE TEMAS

Şaşırtıcı gerçekler Gıda servisi yapan personelin % 60’ı tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamamaktadır 5 kat tuvalet kağıdı bile , parmak ucundaki birkaç hastalık yapıcı mikroorganizmanın sızmasını ve bulaşmasını engelleyemez %40’dan fazla yetişkin ağız ve burunlarında staphylococcus mikrobu taşımaktadır

Personel Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Gerekli Koruma Ekipmanları Her amaç için doğru personel koruma ekipmanları belirlenmeli

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Duş almadan işe başlanmamalıdır. Kirli ellerle kesinlikle çalışılmamalıdır. Yaralı ellerle, eğer yara büyükse çalışılmamalı, eğer yara küçükçe yaranın tamamen kapatılması ve dışarıya sızmasının engellenmesi sağlandıktan sonra çalışılmalıdır (eldiven giyilebilir)

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Tırnaklar kısa ve tırnak dipleri temiz olmalıdır. Gıda ile temas eden personelin tırnakları ojeli ve cilalı olmamalıdır. Saçların gıdaların içine dökülmesinin engellenebilmesi için kep veya bone giymelidir. Çalışma sırasında ellerin, yüz, saç, kıyafet ve para gibi yabancı maddelere sürülmemesi, eğer sürüldü ise ellerin derhal yıkanması gerekir.

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Kirli giysilerle çalışılmamalıdır. İş başında sigara içilmemelidir. İş başında sakız çiğnenmemelidir. Personel, kıyafetlerini havlu olarak kullanmamalıdır. Gıda hazırlama ve serviste çalışan personelin mücevherat (takı, yüzük vs) kullanmaması gerekir.

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Kirli ellere eldiven giyilmemesi gerekir. Gıdaların yıkandığı, veya bulaşıkların yıkandığı lavabolarda el yıkanmamalıdır. Eller ayrı ve sadece el yıkama için kullanılan bir lavaboda yıkanmalıdır. Son ürüne elle dokunulmamalıdır.

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Gıda hazırlanırken veya servis yapılırken ellerle ağız, burun ve kafanın kaşınmaması gerekir. Tezgahlara oturulmamalıdır. Aksırmak, öksürmek veya esnemek gıdalara mikrop saçabileceğinden yiyeceklere ters dönülerek veya ağız burun kapatılarak yapılmalı sonra eller yıkanmalıdır.

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Yiyecekle ilgili alanlara tükürülmemelidir. Personel hasta ise doktor uygun görmedikçe çalışmamalıdır. Bazı hastalıklarda hastalık bittikten sonra da mikroorganizmaların saçılması devam eder. Böyle hastalıklarda personelin saçıcı olduğu süre boyunca çalışmaması gerekir. Türk Gıda Mevzuatı’na göre Ateşli hastalığı, cilt hastalığı yada ishali bulunan personelin derhal sağlık kuruluşuna tetkike gitmesi gerekir.

KORUYUCU KIYAFETLER Her personelin kendine ait iş elbisesi olmalıdır. Her zaman temiz iş elbisesi ile çalışılmalıdır. Gün içinde elbise kirlendiğinde temizi ile değiştirilmelidir. Her personelin yedek iş elbisesi olmalıdır. İş elbisesi ile kirli alanlara çıkılmamalı, tezgah üstleri ve/veya benzeri yerlere oturulmamalıdır. Elbiseler havlu gibi el kurulamada kullanılmamalıdır. Gerekli alanlarda galoş ve ağız bonesi kullanılmalıdır.

EL HİJYENİ

El yıkamanın önemi çok iyi anlaşılmalı Ellerin nasıl ve ne sıklıkla yıkanacağı tüm personel tarafından bilinmeli Düzenli el yıkama alışkanlığı kazanılmalı

El hijyeni mikroorganizmaların azaltılması için çok önemli bir yoldur El hijyeni ile ellerdeki geçici koku ve kir çıkarılır

ELLER NE ZAMAN YIKANIR? İşe başlamandan önce Tuvaletten sonra Mendil kullandıktan sonra Sigara içtikten sonra Saçlar ellendikten sonra Çiğ yiyeceklerle temastan sonra Öksürüp hapşırdıktan sonra Kirli araç-gereç, çalışma yüzeyleri vb. dokunduktan sonra Para ellendikten sonra

Eller nasıl yıkanmalı?

EL YIKAMA 1- Eller sıcak su ile ıslatılır (yaklaşık 40°C) 2- 5 ml sıvı sabun alınarak tırnak fırçası ile 30 saniye kadar el fırçalanır, 3- Su ile durulanır, 4- Tekrar sıvı sabun alınır, 5- Fırçasız yaklaşık 10 saniye yıkanır, 6- Eller su ile durulanır, 7- Havlu kağıt veya otomatik kurutucularla el kurulanır.

Hijyenik el yıkama işlemi 2. Sıvı temizleyicilerin dezenfektanlı olanları seçilmeli ve bir dispenser kullanılmalıdır. 1.Eller su ile ıslatılır Elleri temizlemek için sıvı temizleyiciler kullanılır. 2. Sıvı sabun bilekler dahil, elin her yerine yayılır. 4. Parmak araları temizlenir. 3. Avuç içleri ovuşturulur. 9. Bileklerden başlanarak elller durulanır. 5. Parmak uçları temizlenir. 6. Parmaklar kapalı hale getirilerek işlem sürdürülür. 7. Başparmaklar avuç ile ovuşturulur. 8. Parmak uçları avuç içi yardımı ile temizlenir. 12. Parmak uçları ve tırnak çevreleri kurulanır. 10. Kurulama işlemi için mutlaka kağıt havlu kullanılmalı. 13. Musluk ellerin kurulandığı kağıt ile kapatılır. 14. Kağıtların atıldığı çöp kutusuna ellerle dokunulmamalıdır. 11. Yan kısımları dahil eller kurulanır.

DİKKAT!!! ÜRETİMDE GÖREVLİ TÜM PERSONEL DÜZENLİ OLARAK EĞİTİM ALMALI VE HİJYEN KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMELİDİR