TAM SAYILAR NEDİR? Sıfırın sağındaki sayılar pozitif tam sayılar, sıfırın solundaki sayılar negatif tam sayılardır.Pozitif tam sayılar,negatif tam sayılar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GRUP 10 (BURAK KOÇAK, BEKİR YAMAN, ÖNDER SEVİNDİK, İSMAİL BAYRAM GÖKİN) Bu Powerpoint sunumunda konumuz olan ÜSLÜ SAYILAR hakkında ayrıntılı bilgiler verilecektir.
Advertisements

TAM SAYILAR.
ORAN VE ORANTI ÖZGE ALTUNTAŞ.
TAM SAYILAR.
RASYONEL SAYILAR Q.
TAM SAYILAR.
BUTONLARA TIKLAYINIZ… SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
RASYONEL SAYILARDA İŞLEMLER
DOĞAL SAYILAR.
ÜSLÜ SAYILAR Hazırlayan:Yunus YILMAZ
ÜSLÜ SAYILAR.
İŞLEM ÖNCELİĞİ MATEMATİK 5,6.
TAM SAYILAR.
Toplama ve Çıkarma işlemi
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
+1 TAM SAYILAR
TAM SAYILARLA İŞLEMLER
ÜSLÜ SAYILAR ileri.
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 7.SINIF
TAM SAYILARDA TOPLAMA VE ÇIKARMA
İlköğretim matematik öğretmenliği 2. grup
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
? ? TAM SAYILAR NEDİR? ? ? ? İbrahim Erdem
T M SAYI AR Z.
ONDALIK KESİRLERLE TOPLAMA İŞLEMİ
TEMEL KAVRAMLAR.
Rasyonel sayılar HAZIRLAYANLAR Sema Aydın Fidan Şule Yaman Nazlı Demir
TAM SAYILARLA BOŞLUK DOLDURMA
KESİRLER ONDALIK KESİRLERİN TANIMI ONDALIK KESİR ÖRNEKLERİ
KESİRLER.
TAM SAYILAR.
Elif ÇAĞLAYAN Humayla ÖNDER Gamze Nur AYDIN Gülfer YÜKSEKDAĞ
KAREKÖKLÜ SAYILAR.
RASYONEL SAYILAR Q.
TAM SAYILARI SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERME TAM SAYILARDA DÖRT İŞLEM
ONDALIK KESİRLERDE 4 İŞLEM
ONDALIK KESİRLER.
TAM SAYILAR.
KAREKÖKLÜ SAYILAR.
İLKÖĞRETİM MATEMATİK 8.SINIF
ÜSLÜ SAYILAR.
ÜSLÜ SAYILAR.
ÜSLÜ SAYILAR.
RASYONEL SAYILAR Q.
Sayı Sistemleri Geçen Hafta Analog ve Sayısal Büyüklük Kavramı
TAM SAILAR İÇİNDEKİLER TAM SAYI KAVRAMI MUTLAK DEĞER
Ondalık kesirler matematİk.
SAYI SİSTEMLERİ-HESAPLAMALAR
ZİHİNDEN ÇARPMA VE BÖLME
CEBİRSEL İFADELER İçinde en az bir tane bilinmeyen bulunan ifadelere cebirsel ifadeler denir.Örneğin, 5.x-8 cebirsel ifadesinde x bilinmeyen veya değişken.
Tam sayılar.
TAM SAYILARLA ÇARPMA VE BÖLME İŞLEMLERİ
ÜSLÜ SAYILAR.
TAM SAYILAR.
ÜSLÜ SAYILAR.
KAREKÖKLÜ SAYILAR YUNUS AKKUŞ 2017.
MATEMATİKTE TAM SAYILARI ÖĞRENİYORUZ
RASYONEL SAYILAR MATEMATİK 7 A-) RASYONEL SAYILARDA ÇIKARMA İŞLEMİ
TAM SAYILAR.
HAZIRLAYAN:ELİF CEYLAN.   Tam sayılarda toplama işlemi yapılırken, verilen tam sayıların aynı veya farklı işaretli oluşlarına göre işlem yapılır. Aynı.
Tamsayılar.
TAM SAYILAR.
ÜSLÜ SAYILAR Orijinal sunu 70 sayfadır.Örnek Sunu için belli bölümleri kesilmiştir.
TAM SAYILAR.
 Umutcan Gevrek 6/F Gülşah Ünal Hasan özdemir.  TAM SAYILAR  Tam Sayılar Negatif ve Pozitif Den Oluşur.
7. SINIF MATEMATİK İRFAN KAYAŞ.
TAM SAYILAR. Tam sayılar; Tam sayılar; bunlar birer tam sayıdır bunlar birer tam sayıdır.
7.SINIF TAM SAYILAR İrfan KAYAŞ
KONU : DOĞAL SAYILARLA ÇIKARMA İŞLEMİ
ÜSLÜ SAYILAR KÜRŞAT BULUT 9/C 1126 HıDıR SEVER ANADOLU LISESI.
Sunum transkripti:

TAM SAYILAR NEDİR? Sıfırın sağındaki sayılar pozitif tam sayılar, sıfırın solundaki sayılar negatif tam sayılardır.Pozitif tam sayılar,negatif tam sayılar ve sıfır sayısının birleşmesi sonucu tam sayılar kümesi oluşur. Artı işareti olan pozitif sayılar (1,3,45,78,...), eksi işareti olan negatif sayılar(-2,-9,-34,-345,...) ve sıfırında dahil olduğu Z sembolü ile gösterilen sayılardır(....-3,-2,-1,0,+1,+2,+3,...) Tam sayılar denince sayının önünde artı yada eksi işareti varmı diye bakacaz. Artı işareti yoksada artıdır.

Tam sayılarda işlemler nasıl yapılır Tam sayılarda işlemler nasıl yapılır? Artı tam sayıyla artı tam sayı toplanırken aynen toplanır işaret artıdır(+)  Eksi  tam sayıyla eksi tam sayı toplanırken aynen toplanır işaret eksidir(-) Zıt işaretli tam sayılar toplanırken birbirinden çıkarılır büyük sayının işareti sonuçta bulunan  sayının önüne konur. Aynı işaretli tam sayıların çarpımı artıdır zıt işaretli tamsayıların çarpımı eksidir.

Tam Sayılarla İlgili Örnekler: (+3). (+4) = (+12) +23+45=+68 (-3)

Tam Sayılarda Pullarla İşlemler   Tam Sayılarda Toplama İşlemi: Tam sayılarda pullarla toplama işlemi yaparken,ilk sayı kadar pul kutuya konur.Eklenecek sayı kadar pul kutuya ilave edilir.Kutunun içindeki pulların hepsi + işaretli ise toplanır ve sonuç + olarak yazılır.Kutunun içindeki pulların hepsi – işaretli ise toplanır ve sonuç - olarak yazılır.Eğer kutunun içindeki pullar – ve + işaretli ise,aynı sayıdaki – ve + pullar birbirini yer.Arta kalan pullar işaretleri ile birlikte sonuç olarak yazılır. (+6)+(-2)=+4  

Örnek: Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.

Yukarıdaki soruda aslında en başta -5 pul duruyormuş Yukarıdaki soruda aslında en başta -5 pul duruyormuş.Sonradan +3 pul eklenmiş.Kutunun içinde - pul ile + pul yanyana gelince birbirini yer yani götürür. -3 pul +3 pulu yedi.Geriye -2 pul kaldı.Doğru cevap D şıkkıdır.

Örnek: Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.

Yukarıdaki soruda aslında en başta +2 pul duruyormuş Yukarıdaki soruda aslında en başta +2 pul duruyormuş.Sonradan +3 pul eklenmiş.Kutunun içinde +5 oldu. (+2)+(+3)=+5

Tam Sayılarda Çıkarma İşlemi: Tam sayılarda pullarla çıkarma işlemi yaparken,ilk sayı kadar pul kutuya konur.Çıkarılacak sayı kadar kutuya – ve + işaretli pul konur.Çıkması gereken pullar kutudan çıktıktan sonra, kalan pullar kutuda sayılır.Eğer kutunun içinde – ve + işaretli kalmış olursa aynı sayıda olanlar birbirini yer.Arta kalan pullar işaretleri ile birlikte sonuç olarak yazılır.(-4)-(+3)=(-7)  

Örnek: Aşağıdaki pullarla verilen işlemin matematik cümlesini yazıp açıklayınız.

Yukarıdaki soruda aslında en başta -7 pul duruyormuş Yukarıdaki soruda aslında en başta -7 pul duruyormuş.Kutudan -3 pul çıkarılmış.Geriye -4 pul kaldı. (-7)-(-3)=-4

Tam Sayılarda Çarpma İşlemi: 5 x (-3) çarpma işlemi yapılırken kutunun içerisine 5 tane 3’lü – pul girer.Sonuçta kutunun içinde 15 tane – pul olacak.    

(-3) x 5 çarpma işlemini yaparken kutunun içine 3 tane 5’li sıfır çifti pul girer.Sonra kutunun içinden 3 tane 5’li + pul çıkar.Burada ikinci sayı +5 olduğu için + pullar dışarı çıkar.  

(-3) x (-4) çarpma işlemini yaparken kutunun içine 3 tane 4’lü sıfır çifti pul girer.Sonra kutunun içinden 3 tane 4’lü - pul çıkar.Burada ikinci sayı -4 olduğu için - pullar dışarı çıkar.

Tam Sayılarda Bölme İşlemi: 8 : 2 bölme işlemi yapılırken kutunun içerisine 8 tane + pul girer.Pullar iki gruba ayrılır.Her gruptaki pul sayısı sonucu verir.(8):(2)=+4  

Açıklama: 7Sınıf,Tam Sayılar Konu Anlatımı. Kaynakça: http://www Açıklama: 7Sınıf,Tam Sayılar Konu Anlatımı. Kaynakça: http://www.matematikcifatih.tr.gg/tam-sayilar.htm Ad: Najıbeh Soyad: IRANZADEH Sınıf: 2A-120403117