KABA YEMLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

Silaj Doç. Dr. Tanay BİLAL Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, 2005.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
KABA YEMLER.
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Her Sulamada Uygulanacak Sulama Suyu Miktarı ve Sulama Aralığı
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
2012 YILINA AİT ÖZET SUNU T.C. UZUNKÖPRÜ KAYMAKAMLIĞI
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETME PLANLAMASI
SİLAJ YAPIMI.
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
ASİT-BAZ STATÜSÜNÜ DEĞERLENDİRME
TARIM-ÇEVRE İLİŞKİLERİ Prof. Dr. Murat ALTIN
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
Petrol ve Doğal Gaz Sahalarında Su Teknolojisi- Saf Suyun Özellikleri
KORUMA VE DEPOLAMA YAPILARININ PLANLANMASI
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
SULAMA SUYU KALİTESİ VE TUZLULUK
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
SOLUNUM.
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
KARBOHİDRATLARIN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ III
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
Karbondioksit+su güneşenerjisi klorofil Besin +oksijen
KOLZA.
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
BESİN MADDELERİ.
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
KALİTELİ KABA YEMİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÖNEMİ
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
KONU:HAYVANLARDA BESLENME-BESİN ZİNCİRİ
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
Hava ve İklim ile Tarım Arasındaki İlişkiler
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
DEMİRLİ HUMİK ASİTİN DEĞİŞİK DÜZEYLERDE İLAVESİNİN MISIR SİLAJININ KALİTESİ VE İN VİTRO GAZ ÜRETİMİ ÜZERİNE ETKİSİ Betül Zehra SARIÇİÇEKa , Birgül YILDIRIMa.
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
KABA YEMLER.
Sığır Besiciliği.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
YEM BİLGİSİ.
KABA YEMLER.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
Silajda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle silaj kalitesinin saptanması
Mısır (Zea mays).
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
KABA YEMLER.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
Süt Sığırı İşletmelerinde Antibiyotik Kullanımı = İhmal
Sunum transkripti:

KABA YEMLER

Kaba Yemlerin Sınıflandırılması Yeşil yemler Kök ve yumru yemler Dolgu maddesince zengin yemler Konserve yemler Endüstri kalıntısı yemler

Konserve Yemler Silolama – Silaj Su içeriği yüksek yeşil yemlerin anaerobik ortamda ve kapsadığı kolay eriyebilir karbonhidratların laktik asit bakterileri etkinliği sonucu laktik asite fermente edilmesi sonucu şekillenen düşük pH’da bozulmadan uzun süre saklanabilecek duruma getirilmesi işlemine silolama, elde edilen yeme silaj denir.

Silajın artıları Silajın kuru ota göre artıları Kuru ot üretimi için iklimin elverişsiz olması Kurutmada besin madde kaybının yüksek (% 20-40) olması Kalınlaşmış / sertleşmiş sapların, yabancı / zararlı otların bulunması Depolama: Kuru ot  70 kg KM / m3 Silaj  210 kg KM / m3 Yangın tehlikesi Yemleme ve tüketimde servis kaybı

Silajın artıları b) Tarımsal açıdan artıları Yabani otlarla mücadele İkinci bitki tarımı için zaman kazanımı c) Beslenme açısından artıları Kışın yeşil / sulu kaba yem gereksiniminin karşılanması Lezzetlilik ve kuru madde tüketimi Laksatif etki (Ahır temizliği) Rumen fermentasyonunda karbonhidratların yıkımlanması için gereksinim duyulan enerjiden tasarruf Nitratın olumsuz etkisinin ortadan kalkması

Silolama sonrası fermentasyon akışı Yıkılma devresi (Aerob faz) Fermantasyon devresi (Anaerob faz) Depolama devresi (Sabit faz)

Silajın kalitesini etkileyen etmenler Biçim zamanı Soldurma ve parçalama Anaerob ortam Isı pH Kolay eriyebilir karbonhidrat Silaj suyu

Soldurma Süresinin Silajın Kalitesine Etkisi Soldurma süresi (saat) 1.5 3 4.5 Kuru madde, % 19.8 22.8 27.1 34.4 Süt asidi, % 0.1 0.7 2.4 2.2 Diğer asitler, % 8.2 6.6 4.2 1.4 KM kaybı, % 28.5 27.8 17.1 8.3

Kaliteli silajın özellikleri Organoleptik Görünüm Renk Koku Kimyasal pH Kuru madde

Silo Yeminin Kuru Madde ve pH Değerine Göre Kalitesi pH Dereceleri Kuru madde Çok iyi İyi-yeterli Orta-kötü 15 4,0’e kadar 4.1-4.3 4.4’ten yüksek 20 4.1’e kadar 4.2-4.4 4.5’ten yüksek 25 4.2’e kadar 4.3-4.6 4.7’den yüksek 30 4.3’e kadar 4.4-4.8 4.9’dan yüksek 35 4.5’e kadar 4.6-5.2 5.3’ten yüksek

Silajın kullanım pratiği a) Hayvanlara verilecek silaj miktarı Silajın elde edildiği yeşil yem Silajın kalitesi Hayvanın türü, verim yönü ve yoğunluğu b) Ahır havası c) Sütte koku d) Silaj yığınında ilerleyerek kullanım

Çeşitli Hayvan Türlerine Verilebilecek Silaj Miktarı (kg/gün) Sığır İnek 15-30 Düve 5-10 Boğa 15-20 Besi sığırı -Besi başlangıcı 10-20 -Besi sonu Koyun 1-3 At

Silo Tipleri A. Kullanım sürelerine göre  1. Sürekli silolar 2. Geçici silolar B. Yapılış biçimine göre 1. Dikey silolar -Kule tipi -Kuyu tipi 2. Yüzeysel silolar C. Kullanılan yapı malzemesine göre 1. Sap-saman balya siloları 2. Tahta silolar 3. Plastik silolar 4. Çelik silolar 5. Kagir silolar (beton, tuğla, briket silolar)

Silaj katkı maddeleri Laktik asit oluşumunu hızlandıran maddeler Silaj suyunun emilimini sağlayan maddeler İstenmeyen mikroorganizmaların gelişmesini önleyen maddeler Silajın eksik besin madde içeriğini arttıran maddeler Silaj kalitesini arttıran katkılar

İşletmenin Gereksinim Duyduğu Silaj Miktarının Hesaplanması Hayvan sayısı Hayvanlara verilecek günlük silaj miktarı Silajın verileceği süre Başarı oranı (% 70 – 95) Birim hacimdeki silaj ağırlığı

Çeşitli Silajların Birim Hacimdeki Ağırlıkları (kg/m3) Çayır otu 680 – 800 Üçgül Şeker ve hayvan pancarı yaprakları 900 Mısır hasılı 650 – 750 Yonca (%25 KM) 650 Yonca (%40 KM) 400