ADÖLESAN SPORCULARDA BESLENME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
TÜRKİYE TRİATLON FEDERASYONU 5-6 EKİM 2013 KUŞADASI TRİATLONU
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
MÜSABAKA ÖNCESİ,SIRASI ve SONRASI DÖNEMDE BESLENME
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
SPORCU BESLENMESİ HALUK TORUN.
Beslenme ve Performansa Etkisi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL ve BESLENME Dr. Şaban ACARBAY SPOR HEKİMİ.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Su Görevleri: Besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınması
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.

SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
BEÖ155 BEDEN EĞİTİMİ ÜNİTE 6 SPOR VE BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
VİTAMİNLER.
SPORCU BESLENMESİ.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme / 32.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
Makarnanın kendi değil sosu kilo aldırır !
PROTEİN TOZU GERÇEĞİ Kas büyümesi, yeterli protein varlığında egzersize cevap olarak meydana gelir. Protein suplemanları, kişinin diyeti proteinden yetersiz.
Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar
Çocuk Sporcularda Beslenme İlkeleri
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
SPORCU BESLENMESİ.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Spor; birey yada grupların sağlık, eğlence veya gösteri amacı ile yaptıkları fiziksel ve / veya beyinsel aktivite gerektiren, bazı kurallar içinde uygulanan.
VÜCUT KOMPOZİSYONU NEDİR?
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
Ne kadar enerjiye ihtiyaç duyarız?
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
SPORCU BESLENMESİ ANKARA YÜZME AKADEMİSİ 2. Kademe Antrenör: CİHAN CANER.
Sunum transkripti:

ADÖLESAN SPORCULARDA BESLENME STJ.DYT.SEDA ÖZGÜR gencdiyetisyenler.com

DSÖ YE GÖRE ADÖLESAN : 10-19 YAŞ GRUBU Spor, büyüme çağındaki çocuklar için hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden, hem de iyi bir kişilik oluşması ve ruh sağlığı bakımından gereklidir. Erken yaşta spora başlamak çocukta; DM,HT VE KVH RİSKİNİ ÖNLER

Adölesan beslenmesinde ana amaç, büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştırmaktır Bu dönemde fiziksel aktivite varsa günlük gereksinimlerine ek enerji ve protein ihtiyacı gelişir. Özellikle yıldız sporcularda bu dönem için beslenme uzmanları kontrolünde uygun besin planları hazırlanmaktadır.

Spor yapan kişiler neden daha çok enerji harcarlar? Vücudumuz egzersiz sırasında, dinlenme durumuna göre daha fazla enerji harcamaktadır. Çünkü, egzersiz sırasında; • Kaslar daha güçlü kasılır, • Kalp atımı hızlanır, • Kalp vücuda kanı daha hızlı pompalar, • Akciğerler daha hızlı çalışır.

FARKLI EGZERSİZ TÜRLERİNİN ENERJİ HARCAMASI ÜZERİNE ETKİLERİ Egzersiz Türü HarcananEnerji(kkal/saat) Aerobik (yüksek şiddette) 520 Aerobik (düşük şiddette) 400 Badminton 370 Boks 865 Bisiklet (16 km/saat) 385 Bisiklet (9 km/saat) 250 Judo 760 Koşu (16 km/saat) 1000 Koşu (10 km/saat) 750 Squash 615 Yüzme (hızlı) 630 Tenis (tekli) 415 Ağırlık antrenmanı 270-450

ENERJİ: Antrenmanın enerji ihtiyaçlarını karşılamak için çocukluk ve adölesanlık boyunca yeterli enerji alımı, normal büyümeyi desteklemede yaşamsal önem taşır. Uzun süreli enerjisi kısıtlı diyetler uygulamak genç sporculara tavsiye edilmez. Büyüme boyunca kronik olarak enerji dengesi negatif olan diyetler uygulamak; kısa boy, gecikmiş puberte, zayıf kemik sağlığı, sakatlanmalar ve yeme bozuklukları ile sonuçlanabilir

Enerji gereksinimi TFF YE GÖRE: İyi planlanmış dengeli bir beslenmede enerjimizin besin öğelerine dağılımoranları karbonhidrat %50-70 protein, %10-20 yağ %20-30 Normal sporcu beslenmesinde %40 Karbonhidrat % 40 Protein %40 Yağ Enerji gereksinimi

KARBONHİDRAT TEMEL ENERJİ KAYNAĞIDIR Yiyeceklerle alınan karbonhidratlar, karaciğer ve kaslarda glikojen olarak depolanır. Kaslarda 300-400 gram, karaciğerde 75-100 gram kadar glikojen deposu bulunmaktadır. Sporcular, yüksek karbonhidratlı beslenme ile glikojen depolarını yaklaşık 1.5-2 kat kadar arttırabilirler. Sporcuların glikojen depoları ne kadar fazlaysa performansları o kadar yüksek olmaktadır.

Sporcuların yetersiz karbonhidrat alımı kronik yorgunluk ve duvara çarpma denilen duruma neden olabilir. Sporcuların, azalan veya boşalan karbonhidrat depoları ile antrenmana devam etmeye çalışmaları, sakatlanma ve yaralanma risklerini arttırmaktadır.

SPORCULARIN KARBONHİDRAT GEREKSİNİMİ NE KADARDIR? Spor yapmayan kişilere, enerjinin karbonhidrattan gelen oranının % 50-55 civarında olması önerilirken, sporcularda bu değerler % 60-65’e, çok yoğun antrenmanlarda ve dayanıklılık sporcularında ise %70’e kadar çıkmaktadır Günlük 1 saat antreman için 5-10g/kg Günlük 3-4 saat antreman için 8-10 g/kg

YAĞLAR Yağlar, özellikle uzun süreli egzersizlerde enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır. vücuttaki her 0.5 kg’ lık yağ deposu ortalama 3500 kkal. enerji sağlamaktadır. SPORCULARDA YAĞ GEREKSİNİMİ NE KADARDIR? Sporcularda enerjinin yağdan gelen oranı % 20-25 civarında tutulmalıdır. Yağ tüketiminin artırılması ile, karbonhidrat tüketiminin azalmasına bağlı olarak performans olumsuz etkilenir. Ancak yapılan çalışmalarda, yağ alımının % 15’in altında olmasının, performansı ve kan lipidlerini olumsuz etkilediği de belirtilmektedir.

PROTEİN YAŞ GEREKSİNİM 5-10 yas kız ve erkekler 1.2 g 11-14 yas 1.0 g 15-18 yas 0.8 g 13-19 Yaş gurubu sporcularda günlük protein gereksinimi, vücut ağırlığının kilogramı başına 1,5-2,0 gramdır

PROTEİN; Çocuk ve adölesanların, büyüme için ilave proteine gereksiniminleri olduğundan yetişkinlere göre toplam protein gereksinimleri daha fazladır. Özellikle dayanıklılık veya güç sporları ile uğraşan sporcular için, yetişkin sporcularda protein önerileri biraz daha yüksektir. Sporcu çocuk ve adölesanlarda protein alımlarında tanımlayıcı önerilerde bulunmak için veriler yetersizdir; ancak genç sporcular, normal olarak aktif çocuklardan daha yüksek protein gereksinimine sahip olabilir.

Spora yeni başlayanların dışında sporcuların fazla protein kullanmaları kas kütlelerinde herhangi bir artışa neden olmamaktadır!!!

Fazla protein alınırsa ne olur? Yapılan çalışmalarda, fazla protein veya amino asit kullanımının, proteinlerin atım ürünü olan ürenin vücuttan uzaklaştırılması için idrar çıkışını arttırdığı, böylece vücuttan daha fazla sıvı kaybedildiği ve dehidrasyona neden olduğu gösterilmiştir. Ayrıca fazla protein alımı karaciğer ve böbreklerin daha fazla yorulmasına ve vücuttan kalsiyum atımına da neden olmaktadır.

SPORCULARDA VİTAMİNLERİN ÖNEMİ NEDİR? B vitaminlerinin, egzersiz ile iki temel nedenden dolayı ilişkisi bulunmaktadır. Tiamin, riboflavin, B6 vitamini, niasin, pantotenik asit ve biotin egzersiz sırasında enerji oluşumuna yardım etmekte, folik asit ve B12 vitaminleri ise kırmızı kan hücre oluşumu, protein sentezi, doku yapımı ve onarımı için gerekmektedir.

SPORCULAR İÇİN DEMİR NEDEN ÖNEMLİDİR? Demir içeren hemoglobin akciğerlerden, vücudun diğer bölgelerine ve kaslara oksijen taşır. Kasların enerji üretmesi için oksijene gereksinim vardır ve kandaki demir düzeyi düşükse, sporcu çabuk yorulmaktadır.

SIVI Vücut ağırlığının % 55-70i SU Dehidrasyon (vücuttaki sıvı miktarının azalması) performansı olumsuz yönde etkiler. Yaşamı tehdit eden sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması risklerini de arttırmaktadır

Sporcular egzersiz öncesi , sırası ve egzersiz sonrasında yeterli miktarda sıvı tüketmelidir. Hafif dehidrasyon (vücuttaki sıvı kaybı) bile, performansı olumsuz yönde etkilemektedir.

SPORCULAR NE KADAR SIVI TÜKETMELİDİR? Sporcular egzersize vücutlarında yeterli miktardaki sıvı ile başlamalıdır. Egzersizden 2-3 saat önce 400-600 ml sıvı tüketimi önerilirken, bu uygulama egzersiz öncesi optimal sıvı dengesini sağladığı gibi fazla sıvının idrarla atımı için de sporcuya gerekli süreyi tanımaktadır Egzersiz başlangıcında ve sonrasında 15-20 dakika aralarla 150-350 ml sıvı tüketilerek, vücuttaki sıvı dengesi korunmaktadır.

SPORCU İÇECEKLERİ KULLANILMALI MIDIR? RENK??? Sporcu içecekleri sporcuya egzersiz sırasında az miktarda karbonhidrat ve terle kaybettiği mineralleri de sağladığı için önerilmektedir. 1 saat veya daha fazla süren müsabakalarda ve antrenmanlarda sporcu içeceklerinin kullanılması uygundur. Egzersiz sırasında kullanılan sporcu içeceklerinin % 4-8 oranda karbonhidrat içermesi önerilmektedir.

SÜT BİR SPORCU İÇECEĞİ MİDİR?

GENELBESLENME PLANINDA: KH PRT VE YAĞ DENGESİ SAĞLANMIŞ FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYİNE UYGUN KALİTELİ PROTEİN VE KOMPLEKS KH IN YER ALDIĞI GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜK 3 ANA 3 ARA ÖĞÜN BULUNAN DİYET PLANI OLUŞTURULMALIDIR .

MÜSABAKA ÖNCESİ BESLENME Müsabaka/antrenman öncesi beslenmenin amacı, açlığı önleme, gerekli sıvıyı sağlama ve müsabaka/antrenman sırasında ihtiyaç duyulan ek enerjiyi sağlama

MÜSABAKA/ANTRENMAN ÖNCESİ YEMEK NE ZAMAN YENMELİDİR? müsabaka öncesi 2-4 saat önce 60 dakika önce miktarı fazla olmayan yiyecekler Egzersiz öncesi öğünün ölçüsü ve zamanı birbiriyle ilişkilidir Mide boşalmasını sağlamak için müsabakaya yakın son 21 öğünün hacmi az olmalıdır. egzersiz ve müsabakadan önce yeterli süre varsa, son öğünün miktarı ve yoğunluğu daha fazla olabilir. müsabakadan 3-4 saat önce tüketilen öğünün 200-300 g karbonhidrat içermesi, performansı

Beyaz veya kaşar peynir Bal veya reçel Domates (soyulmuş) Ekmek Açık çay Şehriye çorba Haşlama tavuk Spagetti / makarna Üzüm komposto Ekmek Muz Peynirli tost (az yağlı) Elma suyu Meyveli yoğurt Kuru kayısı veya incir MÜSABAKA ÖNCESİ:

MÜSABAKA SIRASINDA BESLENME Uzun süreli müsabakalarda, saatte 0.7 g/kg karbonhidrat (yaklaşık saatte 30-60 gram) tüketiminin dayanıklılık performansını artırdığı yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Sporcuların bu karbonhidrat tüketimine, aktivite başlangıcından kısa bir süre sonra başlamaları önerilmektedir. Egzersiz sırasında, hem sıvı hem de karbonhidrat sağlamaları nedeni ile sporcu içeceklerinin tüketilmesi önerilmektedir.

MÜSABAKA SONRASINDA BESLENME Kaslardaki glikojen depoları 1.5-2 saatlik bir egzersiz sonrası boşalır. Bu depoların yerine konmasında en etkin yol, egzersiz sonrasında en kısa sürede (ilk 2 saat içinde) yüksek karbonhidratlı yiyeceklerin tüketilmesidir. Egzersiz sonrası tüketilen karbonhidratın zamanı, glikojen sentez oranını etkilemektedir. Egzersizden hemen sonra karbonhidrat tüketimi (1.5 g/kg/ - 2 saat arayla), 2 saat sonra tüketime başlamaya göre daha yüksek glikojen deposuna sahip olmayı sağlamaktadır MÜSABAKA SONRASINDA BESLENME

ERGOJENİK YARDIM

ÇANAKKALE ZAFERİMİZİN 99. YILI… ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ Dinlediğiniz için teşekkür ederim…

gencdiyetisyenler.com

kaynakça Hasbay A., Gülgün E. ,Sporcu Beslenmesi , Ankara, Ekim 2006 Pehlivan A. , Çocuk Sporcularda Beslenme Yıldırım Ş., Erkek Yıldız Basketbol Takımı Sporcularının Beslenme Durumları, Antropometrik Ölçümleri Ve Performanslarının Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi Adana 2009 Ersoy N Ve Ark., Adolesan Yüzücülerin Antrenman Sırasında Sıvı Kayıplarının DeğerlendirilmesiBeslenme ve Diyet Dergisi 41(3):221-226,2013 Türkiye Futbol Federasyonu Çocuk ve Genç Futbolcuda Beslenmetff FGM Futbol Eğitim Yayınları Sayı: 6 İstanbul,Temmuz2009 Gülgün E., Egzersiz ve Spor Yapanlar İçin Beslenme,2012