TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
KOYUNLARDA BESLEME Lütfi Özcan Osman Torun Çukurova Üniversitesi
KABA YEMLER.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
TARIMSAL KÜMELENME MODELİ NEDİR ?
HAYVANSAL KÖKENLİ YEMLER
YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 1
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
KABA YEMLER.
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
Baklagil Yeşil Yemleri
ÜRE Saf üre  % 46.6 N, % HP Yem olarak kullanılan üre  % 42 N, % HP
Endüstri Kalıntısı Yoğun Yemler Değirmencilik endüstrisi Şeker endüstrisi Yağ endüstrisi Nişasta endüstrisi Fermantasyon endüstrisi.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
KARKAS ÖZELLİKLERİ BAKIMINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
CLOSTRİDİYAL HASTALIKLAR
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
ANNE SÜTÜ İle BESLENMEDE DANIŞMANLIK. NEDEN ANNE SÜTÜ, EMZ İ RME N İ Ç İ N ÖNEML İ D İ R ?
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
DEVEKUŞU BESLEME İLKELERİ
ORGANİK (EKOLOJİK, BİYOLOJİK) (Sığır, Koyun, Keçi ve Tavuk)
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
ARI ÜRÜNLERİ.
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
Besin ve İçerikleri.
Canlılar Neden Beslenir?
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
Türkiye’de Beslenme Kaynaklı Sağlık Sorunlarına Genel Bakış
Sütçü üreme-beslenme ilişkisi Prof.Dr.Yavuz Öztürkler
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Türkiye’de Beslenme Kaynaklı Sağlık Sorunlarına Genel Bakış
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 Şubat ÜRETİM AB % BAŞ DEĞİŞİM TON AB % BAŞ DEĞİŞİM TON BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Sığır Eti Ocak.
BESİN MADDELERİ.
Fortschritt durch Qualität
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
1. Giriş.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
KALİTELİ KABA YEMİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÖNEMİ
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
Yağlar (lipidler).
CANLILARDA ENERJİ.
Avrupa’da doğal bir ilaç olarak kabul edilen keçi sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Keçi sütü tedavi edici ve kendine özgü üstün özelliklerinden.
ANNE SÜTÜ İLE BESLENMEK NİÇİN ÖNEMLİDİR?
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Hayvan yetiştiriciliği ve refah
Yem Katkı Maddeleri.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
Sığır Besiciliği.
Baklagil Yeşil Yemleri
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Dolgu Maddesince Zengin Yemler
YEM BİLGİSİ.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
Sunum transkripti:

TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR. TANELER YIKANIR, EN ÜSTEKİ İNCE ZARLARI SOYULUP ASPİRE EDİLİR. BU İŞLEMLE ZARARLI OT VE BÖCEKLERE KARŞI YAPILAN İLAÇLAMALARDAN DOLAYI OLUŞABİLECEK BULAŞMALARIN OLUMSUZ ETKİLERİÖNLENİR. TANELER DEĞİŞİK TİP (VALS ,ÇEKİÇLİ) DEĞİRMENLERDEN GEÇİRİLİR. BÖYLECE TANELERİN KABUKLARI VE İÇ KISIMLARI KÜÇÜKPARÇALAR HALİNE GETİRİLİR. BUĞDAY TANESİNİN KİMYASAL VE FİZİKSEL YAPILARINDAN YARARLANARAK UN, EMBRİYO VE KEPEK KISMLARA AYRILIR. HP HY HS HK ME KANATLI RUMİNANT KALIN KEPEK 14 4 6 1350 2300 RAZMOL 18 5 2100 2700 YEMLİK UN 15 2 2900 3100 BONKALİTE 17 3 EMBRİYO UNU 25 8 2800 3000

BİR TON BUĞDAYDAN 150-160 KG KEPEK ELDE EDİLİR BİR TON BUĞDAYDAN 150-160 KG KEPEK ELDE EDİLİR. KEPEK GEÇİRİLDİĞİ ELEKLERE GÖRE KABA,ORTA VE İNCE KEPEK OLARAK PİYASAYA SÜRÜLÜR. KABA KEPEKTE, İNCESİNE GÖRE DAHA FAZLA KABUK BULUNDUĞUNDAN HAM SELÜLOZ DAHA FAZLA, HAM PROTEİN İSE DAHA DÜŞÜKTÜR. BUĞDAY KEPEĞİNDE, ORGANİK MADDELERİN SİNİDİRLME DERECESİ RUMİNANTLARA İÇİN %70-75 İKEN,KANATLILARDA DAHA DÜŞÜKTÜR. BUĞDAY KEPEĞİ % 12-17 DÜZEYİNDE HP İÇERİR. BUĞDAY KEPEĞİNİN, BUĞDAY TANESİNE GÖRE DAHA FAZLOA LİZİN KAPSAMASI NEDENİYLE BİYOLOJİK DEĞERLERİ TANESİNDEN DAHA YÜKSEKTİR. HS BAKIMINDAN ZENGİN OLUP MİKTARI ORTALAMA 8-17’DİR. BUĞDAY KEPEĞİ MİNERAL MADDELER BAKIMINDAN TANEDEN DAHA ZENGİNDİR. KALSİYUM % 0,13, FOSFOR % 1,3 DOLAYINDA BULUNUR. FOSFORUN %90’I FİTİN ŞEKLİNE BAĞLIDIR. B GRUBU VİTAMİNLERCE ZENGİNDİR. BUĞDAY KEPEĞİ HAYVAN BESLEMEDE, YOĞUN YEMLERİN HAFİFLETİLMESİNDE, LEZZETLERİN ARTILIMASINDA VE SİNDİRİMİNİN KOLAYLAŞTIRILMASINDA YARAR SAĞLAR. BUĞDAY KEPEĞİNİN SELÜLOZUNUN YÜKSEK, ENERJİSİNİN DÜŞÜK OLMASI NEDENİ İLE YÜKSEK ENERJİLİ KANATLI RASYONLARINA KATILMAMASI DAHA UYGUN OLUR. KANATLI RASYONLARINDA GENÇLERE %5’E, ERİŞKİNLERE %20’YE KADAR KATILABİLİR.

BUĞDAY KEPEĞİ, LAKZATİF OLMASI VE YÜKSEK DÜZEYDE SELÜLOZ İÇERMESİ NEDENİYLE İNEKLERDE SÜT VERİMİ VE SÜT YAĞINI OLUMLU YÖNDE ETKİLER. SÜT İNEKLERİ VE BESİ SIĞIRLARINA GÜNDE 2-3 KG VERİLEBİLİR. SÜT İNEĞİ VE BESİ SIĞIRI KARMA YEMLERİNE İSE %30’A KADAR KATILABİLİR. KEPEĞİN BU ÖNERİLEN MİKTARDAN DAHA FAZLA VERİLMESİ SÜT YAĞINDA VE İÇ YAĞINDA YUMUŞAMAYA YOL AÇMAKTADIR. BESİ SIĞIRLARINDA BESİNİN SON DÖNEMİNDE RASYONDAKİ KEPEK MİKTARI AZALTILARAK YERİNE ENERJİCE ZENGİN YEMLER VERİLMELİDİR. KUZU VE KOYUNLARA GÜNDE 500 G’A KADAR VERİLEBİLİR. KARMA YEMLERİNE İSE % 15’E KADAR KATILABİLİR. AT BESLEMEDE BUĞDAY KEPEĞİ, SELÜLOZUN YÜKSEK VE LAKZATİF OLMASI NEDENİYLE İDEAL BİR YEM MADDESİDİR. KONSTİPE ATLARDA, KEPEĞİN SICAK SU İLE YARIM SAAT VEYA DAHA UZUN SÜRE ISLATARAK VERİLMESİ DAHA UYGUNDUR. ATLARA UZUN SÜRELİ VERİLECEĞİ ZAMAN İSE 500 G’DAN FAZLA VERİLMEMELİDİR. AKSİ TAKTİRDE İSHAL VE İŞ GÜCÜ ZAYIFLIĞI GÖRÜLEBİLİR. BUĞDAY KEPEĞİ AT RASYONLARINDA GENELLİKLE %5-20 DÜZEYİNDE KULLANILIR.

KEPEĞE GÖRE DAHA İNCE OLUP HS DÜZEYİ (4-7) DAHA DÜŞÜKTÜR. RAZMOL KEPEĞE GÖRE DAHA İNCE OLUP HS DÜZEYİ (4-7) DAHA DÜŞÜKTÜR.