MENDEL GENETİĞİNDEN SAPMALAR Allel Olmayan Genler Arası Etkileşim

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MİTOZ VE MAYOZ BÖLÜNME.
Advertisements

KALITIMLA İLGİLİ KAVRAMKAR
Johann Mendel 1822 yılında, Orta Avrupa’daki Heinzendorf köyünde, köylü bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi Olomouc Felsefe Enstitüsü’nden.
Web Tasarımı Temelleri ve Teknikleri
K A L I T I M A.Ç.
Mendel ve Gen fikri.
2. KALITIM Hazırlayan Gökçe FORTACI
Homozigot Yuvarlak tohum bezelye…………..
KALITIM Hazırlayan: Tuncay AYDEMİR Zonguldak /Devrek İSTİKLAL İ.Ö.O.
Dostlar, çeşitli renklerde olur
Dostlar, çeşitli renklerde olur
Görsel Sanatlar Dersi 2. Sınıflar
SAÇ RENKLENDİRME UYGULAMALARINDA BAŞARIYI ARTIRAN FAKTÖRLER.
KALITIM.
KALITIM.
KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR
İki Gen Çifti İçin Tam Dominantlık
*Kırmızı rengi öğreniyorum
1 resimde sağda hiç açılmamış dancal soda ise role 2.Dancal üst kapak açılmış hali Alttaki resilerde solda Yapılmış ve anteni çift çıkış yapılmış role.
Beyaz Işığın Renklere Ayrılması Şekildeki prizmaya gönderilen beyaz ışık demeti, prizmadan çıktıktan sonra renklere ayrılır. Bu renkler perde üzerine düşürüldüğünde.
Çözümlü Test Mendel -Kalıtım.
GENETİK HASTALIKLAR - AKRABA EVLİLİĞİ
GENETİK.
KALITIM Ömer YANIK Biyoloji Öğretmeni 2010 / BURSA.
POLİGENİK KALITIM Şimdiye kadar incelediğimiz kalıtsal özelliklerde fenotipik sınıflar kesin ve birbirinden kolayca ayrılabilir niteliktedir. Yani bu özellikler.
Prof.Dr.İlhan Sezgin TIBBİ GENETİK
Bilgiye ulaşma ve biçimlendirme yöntemleri
KALITIM İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Hibritler ve Mendelizm Genel Biyoloji Dersi Dr. Bülent ÇAVAŞ
Gıdalarda Renk Maddeleri
KALITIM.
IŞIK VE RENK Doğada temel olarak yedi renk vardır.Yedi rengin üçü ana, dördü ara renktir. Ana renkler; kırmızı, mavi ve sarıdır. Ara renkler; yeşil, kahverengi,beyaz.
Kazanım : Öğrenci renkleri tanır.
ANA SORU: Gametlerinizden bulunan bir kromozomun ebeveynlerinizden aldığınız kromozom ile aynı olması muhtemel midir?
3.ADIM: HAYATA SAĞLIKLI BAŞLAMA KALITSAL HASTALIKLARIN KONTROLÜ
YAŞAMIN SİHİRLİ ÖRTÜSÜ RENKLER
Renk Kavramı.
KALITIM 1866 Mendel’in çalışmalarının yayınlanması ve Mendel kanunlarının keşfi 1905 Gen, genotip, fenotip terimlerinin kullanılması 1906 Kalıtım bilimine.
CİSİMLERİ RENKLİ NASIL GÖRÜRÜZ.
Kalıtım – Kalıtsal Özelliklerimi Nasıl Kazandım? Mendel’in Kalıtıma Kazandırdığı Bilgiler Kalıtsal özelliklerin yavruya aktarımına da kalıtım denir. Genetik,
Mendel Genetiği Yrd. Doç. Dr. Emre İLHAN Mustafa Kemal Üniversitesi
[ ] - Moleküler Biyoloji / Nihat Dilsiz
Otozomal Dominant Kalıtım
görme duyumuzda bıraktığı etkiye renk denir.
RENKLERİN EFENDİSİ: IŞIK.
ADALET TANRIVERDİ
Cinsiyet ve Kalıtımdaki Rolü
Mendel Kuralları.
GEN İNTERAKSİYONLARI.
Epistase.
POPULASYON GENETİĞİ.
LETHAL GENLER.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Ultraviyole,ani sıcaklık
KALITIMIN GENEL İLKELERİ BİYOLOJİ EBRU BALIK
MENDEL DIŞI KALITIM.
MENDEL GENETİĞİ.
RENK KULLANIMI Basitlik ve tutarlılık esastır. Slaytlardaki ifadeler, her mesafeden okunabilmeli. Zemin rengi, ancak anlatılan konuya açıklık getirmek.
SOY AĞACI (PEDİGRİ) -Kalıtsal bir özelliğin nesiller boyu nasıl aktarıldığını gösteren şemaya soy ağacı denir. - Kalıtsal bir özelliğin ya da bir kalıtsal.
Bitki Hücre Biyolojisi
MENDEL GENETİĞİ Prof.Dr.Timur Gültekin.
INTERMEDIALE KALITIM Bu kalıtımda, allel genler arasında bir başatlık ve çekiniklik yoktur. Her gen kendi özelliğini eşit oranda gösterir. Heterozigot.
KALITIM. KALITIM KALITIM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR.
KALITIMIN YOLLARI.
FENOTİPİK VARİYASYON VP = VG + VE
SLAYT.
Heterozis (Melez Azmanlığı)
[ ] - Moleküler Biyoloji / Nihat Dilsiz [ ] - Moleküler Biyoloji / P.C. Turner; A.G. McLennan, vd. ; çev. Muhsin Konuk [ ] - Genetik.
GENETİK.
Sunum transkripti:

MENDEL GENETİĞİNDEN SAPMALAR Allel Olmayan Genler Arası Etkileşim

Tamamlayıcı Gen Etkisi Modifiye Gen Etkisi Baskılayıcı Gen Etkisi Dominant Epistasi Resesif Epistasi Eş Genler

Tamamlayıcı Gen Etkisi AA bb. X. aa BB Beyaz. Beyaz F1. Aa. Bb. X Aa Tamamlayıcı Gen Etkisi AA bb X aa BB Beyaz Beyaz F1 Aa Bb X Aa Bb Mor Menekşe Mor Menekşe F2: 9 A-B- Mor 3 A-bb Beyaz 3 aaB- Beyaz 1 aabb Beyaz (9 mor:7 beyaz) Dominant genler (A ve B) birbirlerini tamamlayarak mor menekşe rengi oluşturuyor. Eğer bu genlerden bir tanesi homozigot resesif olursa renk beyaz oluyor.

Modifiye Edici Gen Etkisi BB dd. X. bb DD Açık siyah. Koyu kahve F1: Modifiye Edici Gen Etkisi BB dd X bb DD Açık siyah Koyu kahve F1: BbDd X BbDd F2: 9 B-D-: Koyu siyah 3B-dd : Açık siyah 3bbD :Koyu kahve 1bbdd :Açık kahve 9 :3 :3 :1 D: Modifiye edici (koyulaştırıcı), d: azaltıcı açıklık) B: Memelilerde siyah post rengi, b: memelilerde kahverengi

Baskılayıcı Gen Etkisi D: önleyici gen, d: önlemeyen gen K: Malvidin üretim geni, k: Malvidin üretmeyen gen KKdd X kkDD Malvidin var Malvidin yok F1: KkDd X KkDd Malvidin yok F2: 9 K-D- :Malvidin yok 3 K-dd :Malvidin var 3 kkD-: Malvidin yok 1 kkdd: Malvidin yok 13:3

Dominant Epistasi M:Antosiyanin pigmenti üretiyor, m: Antosiyanin yok, D:Koyuluk(modifiye edici) geni, d: Açıklık W:Önleyici (dominant epistatik gen), w:Resesif hali MMDDww X MMddWW Koyu mavi Beyaz(önleyici gen var) F1: MMDdWw X MMDdWw Beyaz Beyaz F2: 9: MMDDWW : Beyaz 3: MMDDww : Koyu mavi 3: MMddWW : Beyaz 1: MMddww Açık mavi 12 : 3 : 1 Beyaz Koyu mavi Açık mavi Eğer resesif düzenleyici gen (w) varsa makas protein üretilemiyor, antosiyanin parçalanamıyor ve renk mavi oluyor. Bu duruma D geni varsa üretilen pigment sayısı artıyor ve renk koyu oluyor.

Resesif Epistasi (Sıçanlarda) B:Siyah renk, b: kahve rengi, G: Epistatik olmayan g: Epistatik etki BBgg X bbGG Albino (beyaz) Kahve F1: BbGg X BbGg F2: 9: BBGG :Siyah 4: bbGG :Kahverengi 3: BBgg :Beyaz (albino) 9 : 4 : 3

Eş Genler A1A1A2A2 X a1a1a2a2 F1: A1a1A2a2 X A1a1A2a2 F2: 9: A1A1A2A2 3:A1A1a2a2 3: a1a1A2A2 1: a1a1a2a2 15 : 1

www.Bahcebitkileri.org Bu slayt www.bahcebitkileri.org adresinde yayınlanmaktadır. Diğer slaytlara web sitemizden ulaşabilirsiniz.