Necİp FazIl KISAKÜREK POETİKA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HACI BEKTAŞ,SEYYİD NESİMİ,HALLACI MANSUR VE PİR SULTAN ABDAL
Advertisements

Ahmet YORDAM EVRENİN YARATILIŞI
Atatürk’ün Müzik İle İlgili Sözleri
Ramazan ve Bayram.
Kedilerin görevleri 1.
MARMARA EĞİTİM
Rubailer Ömer Hayyam Her sabah yeni bir gün doğarken, Bir gün de eksilir ömürden; Her şafak bir hırsız gibidir Elinde bir fenerle gelen.
UZAKTAN UZAĞA… Öyle gülüp harap etme içimi, İçimden bir şeyler düştü, düşecek.. Bilmem, nasıl aşık ettin ki beni, Ulaşamadığım, sen kaldın bir tek..
BENİM DE BİR FİKRİM VAR.
İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
Terentius, "Onunla her şeyi paylaşmak zevkinden
HAZIRLAYAN: TDE ÖĞRETMENİ BURCU ARICAN
MUHAMMET ÜMİT ÖZÇELİK KİMYA BÖLÜMÜ
SAYIN SABRİ TANDOĞAN’IN GÖNÜL SOHBETLERİNDEN…
BÖCEKLER.
Türkiyenin en büyük mail grubu
Benim gönül dostlarım: Dünyanın dört bir kö ş esinden derledi ğ im çiçekler.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
11-14 yaş arasına yöneliktir. AYŞE GÜL 2010
Altın Kurallar 1- Ucuz araba kullan ama, alabileceğin en güzel evi al.
Düzeltebileceğin Tek Şey Kendinsin.
dünyanın “NEHİR”lerindeki her damla su...
GARİP AKIMI (BİRİNCİ YENİ AKIMI)
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
Dünya hayatı doğumla başlar ölümle sona erer.
101-TÜRK DİLİ DERSİ GÜZ DÖNEMİ 1. HAFTA
İÇTİMAİ(TOPLUMSAL) GÖREVLER
KAZA VE KADERE İMAN AHİRET GÜNÜNE İMAN RABİA DOĞAN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAK. DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİL. EĞİTİMİ ÖĞRT.
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Hülya Büyüköner Cansıla
sesli sunu.
5. SINIF 1. ÜNİTE ALLAH İNANCI.
Halk Kültürü Türkiye’deki Geleneksel giyim-kuşam-süsleme Hazırlayan:
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
Dostluğa Dair.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
Sesli izleyin Geçişler için tıklayın Olmasa da olur dedi ğ imiz insanlarla doludur hayatımız; tanı ş tı ğ ımız, selamla ş tı ğ ımız; klasik cümlelerle.

STRATEJİK YÖNETİM Ercan EROĞLU Yalova 2006.
ANADOLU BİLGELERİNİN AHLAK ANLAYIŞI
PARAGRAFTA ANLAM.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
4/ KELİMEİTEVHİT VE KELİMEİŞEHADETİ ÖĞRENİYORUM
Düzeltebileceğin Tek Şey Kendinsin.
- Dünyanın mahiyeti - Ruh-i insanînin mahiyeti - Dinin mahiyeti
Hep gerçeği, hep dürüstçe yazan insan… ESKİ DATÇA.
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
Bir seher vakti, Gezerken sanal alemde, “Arayı arayı bulsam izini, İzinin tozuna sürsem yüzümü, Hak nasib eylese görsem yüzünü, Ya Muhammed Canım arzular.
ÜŞENGEÇ YENGEÇ.
NECİP FAZIL KISAKÜREK HAYATI ŞİİRLERİ ŞİİR HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ
RÜYÂ GİBİ ZAMANLAR Oyhan Hasan BILDIRKİ Dağlar duman duman, başındaki sisleri Ömrümün anılarla bezenmiş geçmiş günleri Yıldırım gibi bir atlı iner yamaçtan.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Çevreyi Korumak.
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇUKUROVA İLİM VAKFI SUNUMU HAZIRLAYAN MEHMET AVCI.
Nasrettin Hoca henüz çocukmuş. Annesi bir gün onu yanına çağırmış:
Bizi dinlediğiniz için teşekkürler
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
1 C. FELSEFİ METOD  4. Felsefeciler  İslâm Tarihinde Ernevilerin son dönemlerinde ulûm-i kadîme adı verilen felsefî bilimler arabçaya terceme edilmeye.
Zerdüştlük.
3. İstidlal ve Çeşitleri İstidlal kavramı, Ta'lil Burhân-ı Limmî
Düzeltebileceğin Tek Şey Kendinsin.
BU BİLGİLERİ SİZİNLE PAYLAŞMAK İSTİYORUM.
MANTIK - 8 BEŞ SANAT Prof. Dr. Şadi Eren.
Ziya Paşa (1825 – 1880).
Sıfatlar Görev ve Anlamlarına Göre Sıfatlar Niteleme Sıfatları
K-9 1. Gazzâli ve Kelam İlmindeki Yeri
MevlanaCelalettin-i Rumi
NECİP FAZIL KISAKÜREK NECİP FAZIL KISAKÜREK HAYATI ŞİİRLERİ ŞİİR HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ ŞİİR HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİ TİYATROLARI İLE DİĞER ESERLERİ TİYATROLARI.
Sunum transkripti:

Necİp FazIl KISAKÜREK POETİKA

ŞAİR 1 Arı bal yapar ,fakat izah edemez. Şair ilahi idrak emanetinin ,insanda insanüstü mevhibesini temsil etmeye memur yaratık….. Şair ,his cephesinden ,daha ilk nefeste vecd çözülüşleriyle yere seriliveren bir afyon tiryakisi; Fikir cephesinden bu afyonu esrarlı havanlarda hazırlayan ve tek miligramının tek hücre üzerindeki tesirini hesaplayan simyacı…. Şair ne yaptığının yanı sıra ,niçin ve nasıl yaptığının ilmine muhtaç ve üstün marifetinin sırrına müştak bir tılsım ustasıdır.

ŞİİR 2 Tarifi; duman kıvrımlarındaki muadelenin tesbiti kadar zor, Aristo’dan Valery’e kadar poetikacılar ya sahilsiz bri tecrit denizine açıldılar;ya da bayağı bir takım tekerlemelere düştüler .Şiirin ne olduğu belirsiz kaldı. Bizce şiir,mutlak hakikati arama işidir.Eşya ve hadiselerin bütün mantık yasaklarına rağmen en hassas noktalarını bularak hakikati arama işidir. Şiir sarp ,dolambaçlı fakat imtiyazlı bir keçi yoludur. Oradan kalabalıklar değil ,gözcüler ,işaret memurları ve kılavuzlar geçer. Şiir,Allah’ı sır ve güzellik yolundan arama işidir.

(ŞİİRİN USULÜ)ŞİİRDE USUL 3 İlim mutlak hakikati polis tavrıyla arar… Ya şiir?... O mutlak hakikati hırsız gibi arar.Hiç bir şey belli değildir.Hatta ismi ve cismi bile.. İlimde tecrit ,teşhis için ;şiirde teşhis tecrit için… Şiirde tebliğ ,kaba davulculuk ;telkin ise sihirli kemancılık…

ŞİİRİN GAYESİ (Şİİrde gaye) 4 Hiçbir şiirde ‘ne söyledi?’ yok, ‘nasıl söyledi?’vardır.Bu mananın dış yekununu iç delalete tabi kılan bir remzdir. Her remzde ‘gizli’den bir işaret ve her gizlilik işaretinde sırdan bir haber var… Şiirin gayesi ,alemlerin namütenahi kesret ifadesi içinde büyük ve nerkezi vahdete doğru ,iç içe remz ve helezonlardan kayacak ,harikulade çevik ve ince bünyenin heykeltraşılığıdır.

ŞİİRİN UNSURLARI 5 Şiirde başlıca iki unsur vardır: His,fikir.. Netice ve teşhis: Şiirde temel unsur ,fikrin tahassüs edası şekline bürünmesinden ibarettir,bürünebilmiş gizli fikirdir.

ŞİİRDE KÜTÜK VE NAKIŞ 6 Kütük şiirin ana maddesi ,his ve fikir yekunundan ibaret muhtevası.. Nakış da bu his ve fikir muhtevasının ambalaj zerafeti ,fonetik havası ,giyim ve kuşam oyunu… 1:Hem kütüğü var, hem nakışı . 2:Kütüğü var, nakışı yok… 3:Nakışı var ,kütüğü yok… 4.Ne kütüğü var ne nakışı… Şair bu 4 sınıftan birine girmeye mahkumdur.

ŞİİRDE ŞEKİL VE KALIP 7 Şekil ve kalıp mananın iskeletidir.Bütün dava,iskeletlerimizi sonsuz sanatıyla ve namütenahi güzel giydiren Allah’ın verdiği hikmet dersine bakıp ondan alınacak paylar ve hadler içinde ,mana iskeletlerine sanat ve vücut geçirebilmekte...

ŞİİRDE İÇ ŞEKİL 8 Şiirde dış şekle bağlı bir de iç şekil mevcut.... İç şekil ,en büyük tecrit işi olan şiirin ,müşahhas kalıbı üzerine binmiş mücerret ruhudur. Şiir ulvi nizamdır ;ve cemiyetler ruhi bunalımlarını yenip nizama kavuştukları zaman şiire de nizam gelir..

ŞİİR VE CEMİYET 9 Şiir hakkında ‘cemiyetin rüyasını ayrı bir rüya üslubuyla anlatan bir tabirname’ diyebilirsiniz. Cemiyet ,iç ve gizli hayatıyla uyur ;ve rüyasını şair görür ve sayıklamalarını şair zapteder.

(ŞAİR) ŞİİR VE HAYAT Şair ;evinin ,kılığının ,sokağının nizamından ,insan ,cemiyet ve her türlü dünya nizamına kadar bütün merkezleriyle hayatı kucaklayıcı bir kürsü sahibidir.

ŞİİR VE DİN Dinin olmadığı yerde hiç bir şey yoktur;yokluk bile yok...Şiir ve sanatsa hiç yok... Şair ki, Allah’ın mahrem ülkesi meçhuller aleminin derbeder seyyahıdır,Allahsız bir cemiyette ,elektrik cereyanı kesilmiş bir şehrin meydan yerindeki feer gibi sönecek ,eşya ve hadiselerin en gizli nabızlarını saymaktan ibaret memuriyet hikmetini kaybedecektir.

ŞİİR VE MÜSBET İLİMLER 12 Şair ,müsbet ilimlerin önünde koşarak ,sanatta ‘devr-i daim’i bulmuş bir kaşiftir.

(ŞaİR )ŞİİR VE DEVLET 13 Şiir de öbür sanat şubeleri gibi ,mutlaka devlet eliyle müesseseleştirilecektir.

TOPLAM 14 Şiirde gaye ,kökte Allah ve mutlak hakikat olarak ,dalda sırrilik ve remziliktir.g