Doğru- Yanlış Testleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ANALİZİ.
Advertisements

MADDE ANALİZİ.
Bu slayt ‘ten indirilmiştir.
Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV İPUÇLARI.
Bu slayt ‘ten indirilmiştir.
KISA CEVAPLI TESTLER ve DOĞRU-YANLIŞ TESTLERİ
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Çoktan Seçmeli Sınavlar
Test nedir? Kapsadığı sorulara (uyarıcı) verilen cevaplara ya da gösterilen tepkilere dayanılarak, bireyler ya da bireyin değişik özellikleri arasındaki.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
ÖLÇME ARACINDA BULUNMASI GEREKEN NİTELİKLER
ÖLÇME ARAÇLARI.
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
TEST HAZIRLAMA SÜRECİ VE
Ö ğ retim Görevlisi: Prof.Dr.Mustafa Ergün Hazırlayan:Ozan Alkoç-Anatomi A.B.D Doktora Ö ğ rencisi-Tıp Fakültesi ÖLÇMEDE GÜVENİRLİK:
Okan Üniversitesi – İstanbul, 20 Şubat 2009 ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
1950’de Mersin’de ilk kadın belediye başkanımız seçilmiştir
SAATLER Zamanı ölçmek için kullanılan ölçme aracı SAATTİR.
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemindeki Gelişmeler.
ÇOKTAN SEÇMELİ TESTLER
EĞİTİMDE ÖLÇME & DEĞERLENDİRME -6-
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
TEST – 1.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Çanakkale Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü www. canakkaleram
TOPLAMA İŞLEMİNDE VERİLMEYEN TOPLANANI BULMA.
EĞİTİMDE ÖLÇME & DEĞERLENDİRME -8-
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
ÇOKTAN SEÇMELİ TESTLER
zamanı belirlenmiş amaçlar ve saptanmış öncelikler doğrultusunda programlı kullanmak. eğlenme dinlenme aile sevdiklerim hobilerim Yeni reçete…….. Etkili.
Ölçüm Geçerliği Murat Coşar Afyon Kocatepe Üniversitesi
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri gibi ders grupları başarısı yerine Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya,..gibi.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 15 ADIMDA TEST ÇÖZME: 1.Çözeceğiniz testin konusunu önceden mutlaka okuyun… 2.Testi hazırlayan kişinin ne demek istediğini düşünüp.
Anket Hazırlama.
Yerleştirme Sistemindeki
ÖSS Portalınız - # Gelecek Rehberiniz, 20 Şubat 2009 Yeni Sınav Sistemi  Genel Amaçlar:  Adayların Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri.
ÖLÇME ARAÇLARININ NİTELİKLERİ
YGS-LYS Esnasında Nelere Dikkat Edilmelidir. 1. Sınava başlamadan önce soru kitapçığına göz gezdirin. 2. Sınavda en iyi olduğunuz alandan başlayın. 3.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE Kısa Cevaplı Testler Yazılı Yoklamalar
SINAVDAN ÖNCE GENEL TAVSİYELER:  Bir bölüme başlamadan önce o bölümü hızla gözden geçiriniz. Böylece, testin yapısındaki ve soru sayısındaki değişikliğe.
Madde (soru istatistikleri)
Çoktan seçmeli testler
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
TEST PLANI MADDE ANALİZİ.
ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME
Eğitimde Ölçülen Özellikler
KGO KR-20 ve KR-21 Korelasyon Hesaplamaları.
EĞİTİMDE KULLANILAN ÖLÇME ARAÇLARI
Test Oluşturma.
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
ÖLÇME ARAÇLARI Yazılı Yoklama Sözlü Yoklama Kısa Cevaplı Test
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE PARAGRAF SORULARI HAKKINDA İPUÇLARI
Eşleştirme ve Doğru/Yanlış Maddeleri
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Sınav Türleri: Uzun Yanıtlı ve Kısa Yanıtlı
Sunum transkripti:

Doğru- Yanlış Testleri

DOĞRU-YANLIŞ TESTLERİ Zayıf Yönleri %50 tahminle doğru cevap bulunur. Geçerlik ve güvenirliği düşüktür. Yarısı yanlış, yarısı doğru cevap olduğundan ölçme açısından gerekli, eğitim açısından sakıncalıdır. Güçlü Yönleri Az zamanda çok soru cevaplandırılabilir. Puanlaması kolay ve çabuktur.

Doğru-Yanlış Test Maddeleri Yönerge: Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına D, yanlış olanların başına Y harfi koyunuz. __ 1. Öğretimin Birliği (Tevhid-i Tedrisat) Yasası, 1924 yılında çıkmıştır. __ 2. Aklın hataya düşmeksizin hakikate ulaştırılabilmesini kabul eden görüşe septisizm adı verilir. __ 3. Bir testteki maddelerin çoğunda yeterli bilgiye sahip olmayan cevaplayıcıların doğru cevabı bulmalarına yarayan ipuçları varsa, o testin geçerliliği düşer. __ 4. Seksen maddelik bir çoktan seçmeli test, seksen maddelik bir doğru-yanlış testinden daha güvenilirdir.

Yönerge: Aşağıdaki maddeler, doğru ya da yanlış olabilen cümlelerden Yönerge: Aşağıdaki maddeler, doğru ya da yanlış olabilen cümlelerden ibarettir. Eğer cümle doğruysa cevap kâğıdındaki A seçeneğini; yanlışsa B seçeneğini karalayınız. __ 5. Atatürk 1938 yılında ölmüş ve aynı yıl Anıtkabir'e gömülmüştür. __ 6. Bugüne değin Türkiye Cumhuriyeti'nin birkaç Cumhurbaşkanı olmuştur. D 2004 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin dokuz Cumhurbaşkanı olmuştur. __ 7. Türk Kurtuluş Savaşı, Yunanlılara karşı verilmiştir. D Kurtuluş Savaşı'nda Türklerin karşısındaki düşman uluslardan biri de Yunanlılar idi __ 8. Fransız İhtilali 1798 yılında olmuştur. D 9. Doğru-yanlış maddelerinde daima, hiçbir, genellikle gibi özgül belirleyiciler kullanılmamalıdır. D Doğru-yanlış maddelerinde daima, hiçbir, genellikle gibi özgül belirleyicilerin kullanılması hatalıdır. Y Bir doğru-yanlış maddesinde daima, hiçbir, genellikle gibi belirleyiciler kullanılması o maddenin kalitesini yükseltir.

Daima, Asla, Bütün, Hiçbir, Yalnızca------------- Yanlış Genellikle, Bazı, Çoğunlukla------------------------ Doğru Y 10. İshal olmuş bir hastaya fazla su verilmemelidir. Y İshal olmuş bir hastaya az su verilmelidir. D 11. Atatürk, siyasal bağımsızlığın ekonomik bağımsızlığa bağlı olduğunu görmemiş değildir. D Atatürk, siyasal bağımsızlığın ekonomik bağımsızlığa bağlı olduğunu görmüştür. Y 12. Bölme işleminde, bölüm, bölünenden daima küçüktür. D 13. Bazı bölmelerde bölüm, bölünenden büyüktür. D 14. Bazı çift sayılar 3 ile kalansız bölünür. Y 15. Hiçbir insan ozan değildir. 16. Kültür ile uygarlık arasında fark yoktur. D Atatürk'e göre kültür ile uygarlık arasında fark yoktur. Y Ziya Gökalp'e göre kültür ile uygarlık arasında fark yoktur.

Yönerge: Aşağıda çoktan seçmeli testlerle ilgili ifadeleri dikkatle okuyun. Eğer ifade, çoktan seçmeli testlerin bir özelliği ise D, değilse Y harfi yazınız. D 17. Puanlama güvenilirliği yüksektir. Y 18. Geliştirilmesi kolaydır. Y 19. Büyük bir örnekleme hatasına sahiptir. D 20. Puanlanması az zaman alır.

Doğru Yanlış Testleri Yazarken Dikkat Edilecek Kurallar Her madde tek ve belirli bir fikri belirtmelidir. Aynı maddede biri doğru, diğeri yanlış fikir bulunmamalıdır. __ Atatürk 1938 yılında ölmüş ve aynı yıl Anıtkabir'e gömülmüştür. 2. Kesin doğru veya kesin yanlış olmalıdır. "Birkaç" ya da "birçok" gibi belirsiz ifadeler bulunmamalıdır. __ Bugüne değin Türkiye Cumhuriyeti'nin birkaç Cumhurbaşkanı olmuştur. D 2004 yılına kadar Türkiye Cumhuriyeti'nin dokuz Cumhurbaşkanı olmuştur. __ Türk Kurtuluş Savaşı, Yunanlılara karşı verilmiştir. D Kurtuluş Savaşı'nda Türklerin karşısındaki düşman uluslardan biri de Yunanlılar idi.

__ Fransız İhtilali 1798 yılında olmuştur. 3. Yanlışlık ifadeleri önemsiz bir ayrıntıda ya da aldatıcı bir noktada olmamalıdır. __ Fransız İhtilali 1798 yılında olmuştur. 4. Mümkünse olumsuz ifadeler kullanılmamalıdır. Hele iki kez olumsuz ifade olan cümleler kesinlikle kullanılmamalıdır. D Doğru-yanlış maddelerinde daima, hiçbir, genellikle gibi özgül belirleyiciler kullanılmamalıdır. D Doğru-yanlış maddelerinde daima, hiçbir, genellikle gibi özgül belirleyicilerin kullanılması hatalıdır. Y Bir doğru-yanlış maddesinde daima, hiçbir, genellikle gibi belirleyiciler kullanılması o maddenin kalitesini yükseltir. Y İshal olmuş bir hastaya fazla su verilmemelidir. Y İshal olmuş bir hastaya az su verilmelidir.

D Atatürk, siyasal bağımsızlığın ekonomik bağımsızlığa bağlı olduğunu D Atatürk, siyasal bağımsızlığın ekonomik bağımsızlığa bağlı olduğunu görmemiş değildir. D Atatürk, siyasal bağımsızlığın ekonomik bağımsızlığa bağlı olduğunu görmüştür. 5. Sözel ipuçları bulunmamalıdır. Y 12. Bölme işleminde, bölüm, bölünenden daima küçüktür. D 13. Bazı bölmelerde bölüm, bölünenden büyüktür. D 14. Bazı çift sayılar 3 ile kalansız bölünür. Y 15. Hiçbir insan ozan değildir. 6. Kanı ifadeleri bir kaynağa bir otoriteye dayanmalıdır. Kültür ile uygarlık arasında fark yoktur. D Atatürk'e göre kültür ile uygarlık arasında fark yoktur. Y Ziya Gökalp'e göre kültür ile uygarlık arasında fark yoktur.

10. Doğru-yanlış maddelerin sayısı birbirine denk olmalıdır. 7. Madde gereksiz ayrıntılarla şişirilmemelidir. 8. Doğru ve yanlış maddelerin ifadeleri yaklaşık olarak aynı uzunlukta olmalıdır. Bazıları doğru maddeleri daha uzun yazma eğilimindedir. 9. Doğru-yanlış cümleleri ders kitabından olduğu gibi aktarılmamalıdır. Aksi halde ezbere yöneltir. 10. Doğru-yanlış maddelerin sayısı birbirine denk olmalıdır. 11. Üç-dört nokta birden ölçülecekse bir madde demeti halinde sorulmalıdır. 12. Doğru-yanlış maddeleri belli bir sıraya göre yerleştirilmemelidir. İki doğru iki yanlış gibi değil, maddeler rasgele sıralanmalıdır.

Doğru-Yanlış Testlerde Şans Hatasını Önleme Öğrenci sadece tahminle %50 doğru cevap verebilir. Buna şans başarısı denir. Düzeltme formülü kullanılmalıdır. Bu doğru cevaplardan toplam yanlış cevapların çıkarılması ile olur. (Pb= D-Y) Yani bir yanlış cevap bir doğru cevabı götürür. Örneğin; 50 soruluk bir doğru-yanlış sınavında, bir öğrenci, 35 doğru cevap, 10 yanlış cevap, 5 boş bıraktığında; sorular 2'şer puan (toplam 100 puan) olarak değerlendirildiğinde bu öğrenci kaç puan alır? 35-10= 25 25x2= 50 puan