ÖRTÜ ALTI VE TOPRAKSIZ ÜRÜN YÖNETİMİ Antalya 22 Ocak 2007 TEKNİK TOPLANTI: “Salkım domates ve tatlı biber yetiştiriciliği” CERES srl Paolo Battistel - İtalya CERES
ÜRÜNLER DOMATES BİBER TİPLENDİRME BESLEME İKLİM ÜRÜN SIKLIĞI YETİŞTİRME TEKNİKLERİ CERES
DOMATES TİPLENDİRME BESLEME YEŞİL BEEF (gevşek) SALKIM DOMATES (kırmızı) KÜÇÜK MEYVELER (cherry) UZUN TİPLER (plum, San Marzano) BESLEME TUZLULUK: kesin EC, ΔEC (damlama/substrat, gün/gece) SUBSTRAT SU İÇERİĞİ (kesin, günlük değişimler) GÜNLÜK SULAMA (gün doğuşu/ batımı, gece sulama) SULAMA: sıklık ve hacim FİZYOLOJİK-PATOLOJİ (ÇBÇ, çatlak meyveler) CERES
DOMATES İKLİM ÜRÜN SIKLIĞI IŞIK (ışık yoğunluğu, toplam ışık) SICAKLIKLAR (kesin, değişiklikler, gece öncesi) HAVA NEMİ (kesin, değişiklikler) CO2 (miktar, konsatrasyonu, ventilasyon) ÜRÜN SIKLIĞI BİTKİLER/BAŞLAR (1,8-->5,5 başlar/m2) YAPRAKLAR (7-->18 yaprak/bitki) SALKIM (7-->9 salkım/bitki) MEYVELER (yeşil 4-->3, salkımdomates 6-->4, cherry 16-->10) CERES
SICAKLIK Tüm tepkimeleri hızlandırma Solunumu hızlandırma DEĞERLER (domates/biber): Ölümcül minimum 0° +5°C Biyolojik minimum +7 +11°C OPTİMAL GÜNLÜK +20 +22°C GECE +12 +15°C ORTALAMA 24h (min) +16 +18°C FAZ Çimlenme +24 +26°C Köklenme +18 +22°C Çiçeklenme +13 +15°C Biyolojik max +30 +35°C Substrat Opt +18 +21°C CERES
HAVADAKİ NİSBİ NEM Nisbi nemin etkileri: DEĞERLER (domates/biber): Solunum Fotosentez Fizyopatoloji ÇBÇ, Uç yanıklığı, meyve çatlamaları Hastalıklar Botrytis, Phytophthora, Külleme DEĞERLER (domates/biber): Minimum 55% 65% Optimum Gündüz 70% 83% Gece 82% 87% Maksimum Max-Max 92% 94% Max- Ort 87% 90% CERES
DOMATES YETİŞTİRME TEKNİKLERİ ŞAŞIRTMA ( Pythium) Şaşırtma akşam/gece Dikim öncesi havayı substrat sıcaklığını düşürme Dikim öncesi köklere muamele (Propamocarb or Metalaxyl) Gün ortasında sisleme veya spreyleme (9-1016-17) Sadece gün doğumunun 2 saat sonrası 1-2 uzun sulama TELE ALMA ( dalda akış) ilk tele alma “açık düğüm” or klipsle tutturma Çengeller: 14-18 cm ebatında; 8-13 m ip “kıvrılmış ip” küçük domatesler, klipler beef domates için. BİTKİ ALÇATMA ( domatesin tepesinde mikro-klima) sıklık: Kışları her 2 hafta, yazları her hafta) Tüm tepeler aynı ebatta ve aynı mesafede! sap eğilimi CERES
DOMATES YETİŞTİRME TEKNİKLERİ SÜRGÜN EKSİLTME (zamanında müdahale) yoğunluk: max uzunluk 15 cm, 2 yaprak/salkım küçük domates sıklık: her hafta teknik:sürgün kesimi sap ek yerine kadar YAPRAK EKSİLTME (L.A.I. – Yaprak alan indeksi) yoğunluk: maksimum 3 yaprak/hafta/zaman, güneş ışığı Y.A.I.uyumu sıklık: her hafta, bazen sap ortasından da teknik: sapın ek yerine kadar kes, sabah erken yapılacak SALKIM-BUDAMA (meyve yüklemesi, salkım şekli) yoğunluk: domates beef = 3, salkım = 5, cherry = 8-14 meyve/ salkım sıklık: her 1-2 hafta (işciler ve beceri) teknik: salkım tepesindeki çiçekleri makasla kesilir HASAT (bitki dengesi) sıklık: gevşek domates = her gün, asmadaki domates = 1 sefer/week teknik: sap eklenti yerine kadar salkımı kesilir daha sonra , salkım sapını kes CERES
DOMATES YETİŞTİRME TEKNİKLERİ BİTKİ SIKLIĞI (LAI, meyve yükleme) parametreler: 100 J/cm2/salkım, min 1.8-2.5 MAX 3.5-5.5 sap/m2 Yaprak/sap = 10 (kış) - 20 (yaz) Meyve/m2 = beef 50-75 , salkım 80-150 , cherry 160-400 ÜRÜN PLANI (entegre üretim) parametreler: ışık, T° 24h, YAİ, meyve yükleme İŞCİLİK YÖNETİMİ (zamanında müdahale, maaliyet) TEPE = döndürme/kırpma, alçatma, sürgün eksiltme, salkım-budama ZEMİN = yaprak eksiltme, hasat, temizleme FİTOSANİTASYON TEDBİRLERİ (iklim, besleme, işcilik) yaralar: gelecek sapı kes, uzaklaştırma ve Botrytis muamele meyve çatlaması: içeriğe bak ÇBÇ: içeriğe bak CERES
ÜRÜN VERİSİ & STANDARTLAR CERES
ÜRÜN RUHSATLANDIRMA RANDIMANI VEJETATİF/GENERATİF DENGE CERES
VEJETATİF/GENERATİF DENGE PARAMETER VEJETATİF ETKİ GENERATİF ETKİ İKLİM Işık yoğunluğu DÜŞÜK YÜKSEK Delta Gündüz/Gece Hava Sıcaklığı KÜÇÜK BÜYÜK Eksilmiş nem Vantilasyon ZAYIF KUVVETLİ CO2 konsantrasyonu Kök sıcaklığı BESLEME Substrat EC Delta Gündüz/Gece EC Substrat Su İçeriği Delta SK Gündüz/Gece Sulama başlangıcı ERKEN GEÇ Sulama bitirişi Damlama sıklığı Sulama boyu KISA UZUN Besinler NO3- NH4+ Ca++ K+ Na+ Yetiştirme teknikleri Yaprak eksiltme Meyve yükleme İpin etrafında sap döndürme AÇIK KAPALI CERES
BİBER TİPLENDİRME BESLEME RENKLER (kırmızı, sarı, yeşil, diğerleri) ŞEKİL (kare, dikdörtgen, konik, boynuz) EBATLARI (kısa, 1/2 uzun, 3/4 uzun, uzun) BESLEME TUZLULUK: kesin EC, ΔEC (damlama/substrat, gündüz/gece) SUBSTRAT SU İÇERİĞİ (kesin, günlük değişimler) GÜNLÜK SULAMA (gün doğumu/gün batımı) SULAMA: sıklık ve hacim FİZYO-PATOLOJİ (ÇBÇ, meyve çatlaması) CERES
BİBER İKLİM ÜRÜN SIKLIĞI IŞIK (yoğunluk) SICAKLIKLAR (ortalama 24h-->15°C, min 18-->12°C, max 35°C) SUBSTRAT SICAKLIĞI (20-->18°C) HAVA NEMİ (nisbi 85-->70%, günlük varyasyonlar) CO2 (konsantrasyon) ÜRÜN SIKLIĞI BİTKİLER (6 sap/m2) MEYVELER (2-->7 meyve/sap) YAPRAK (3-4 yaprak/meyve) CERES
BİBER CERES
BİBER YETİŞTİRME TEKNİKLERİ ŞAŞIRTMA ( Pythium, Phytophthora) fidelik: kökle sapın birleştiği nokta substratın içinde bitki yaşı: 45-60 gün YETİŞTİRME ŞEKLİ ( meyve ebatı and homojenisite) serbest (3 sap): farklılık gösteren meyve ebatları, uzun biber tipleri duvar (İspanya): bitki budaması sadece ilk 3-4 “flaşta” 2 salkım (Hollanda): vejetatif/generatif denge, ip/net SÜRGÜN EKSİLTME ( resimler) YAPRAK EKSİLTME ( YAİ, bitki koruma) Yoğunluk: 2-3 yaprak/meyve, yaprak alan indeksini güneş ışığına uyumlu hale getirme Sıklık: her 2-3 hafta Teknikler: sürgünün her yanında 0-2 yaprak (yaprak alanı uyumu) CERES
BİBER HASAT ( sıklık, teknikler) İŞ GÜCÜ YÖNETİMİ ( “el becerisi”) yeşil (5-9 hafta) rengini almış (2-4 hafta) sıklık (yeşil 1-2 sefer/haftada; rengini almış 2-3 sefer/haftada) müdahale (kesim tekniği) İŞ GÜCÜ YÖNETİMİ ( “el becerisi”) FİTOSANİTASYON TEDBİRLERİ (iklim, besleme, işcilik) yaralar: hasatta makas kullanımı meyve çatlamaları: bak içerik ÇBÇ: bak içerik CERES