ÖRTÜ ALTI VE TOPRAKSIZ ÜRÜN YÖNETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

SANSEVERİA TRİFASCİATA
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009
Asparagus plumosus.
Schlumbergera sp..
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
VOLEYBOL İNDEKS (OYUNCULARIN FİZİK YETENEKLERİNİN ÖLÇÜMÜ)
1/27 GEOMETRİ (Kare) Aşağıdaki şekillerden hangisi karedir? AB C D.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Üçgenleri açı ölçülerine göre sınıflandırır
Ebat Et Rengi RenkHasat Zamanı BrixAdı White 29/6-9/713 Gelicious MT 16-9.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Her Sulamada Uygulanacak Sulama Suyu Miktarı ve Sulama Aralığı
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Özel Üçgenler Dik Üçgen.
1/20 PROBLEMLER A B C D Bir fabrikada kadın ve çocuk toplam 122 işçi çalışmaktadır. Bu fabrikada kadın işçilerin sayısı, çocuk işçilerin sayısının 4 katından.
KAVRAM ÖĞRETİMİ.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/22 GEOMETRİ (Üçgen-Çember-Cisimler) Üç kenarı ve üç köşesi olan kapalı şekillere ne denir? Kare Dikdörtgen Üçgen Çember A B C D.
FASULYE.
1/20 ÖLÇÜLER (Uzunluk) 4 metre kaç santimetredir? A B C D.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Gaziantep Şubesi HİZMET BİNASI
SAYILAR VE YARIMLARI.
Karenin Çevre Uzunluğu
Zihinden Toplama ve Çıkarma İşlemi
TEST – 1.
KETEN.
SEBZELERİN GENEL EKİM – DİKİM BİLGİLERİ
DERS 11 KISITLAMALI MAKSİMUM POBLEMLERİ
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
4 X x X X X
ASMA ÇELİĞİ: Uygun koşullar sağlandığında kök ve sürgün oluşturarak yeni bir asma meydana getirebilen gövde, dal, sürgün, kök ya da yaprak parçasıdır.
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
MURAT ŞEN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Üçgenler.
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
SULAMA SUYU İHTİYACI, SULAMA ZAMANININ PLANLANMASI
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
BİREYSEL YAĞMURLAMA SİSTEMLERİNİN TASARIMI
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
DÖRTGENSEL BÖLGELERİN
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
KOLZA.
ÜÇGENDE AÇILAR 7.sınıf.
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
Camellia japonica Kamelya-japon Gülü..
Diferansiyel Denklemler
Familyası : Agavaceae Botanik Adı : Agave americana Türkçe Adı : Sabır
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
FİCUS BENJAMİNA.
PATLICAN Solanum melongena
Saxifraga stolonifera
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Cosmos atrosanguines Familya : Asteraceae Türkçe Adı : Çikolata Kosmoz
ÖRTÜALTINDA BİBER YETİŞTİRİCİLİĞİ
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
Brassica oleracea L. italica
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

ÖRTÜ ALTI VE TOPRAKSIZ ÜRÜN YÖNETİMİ Antalya 22 Ocak 2007 TEKNİK TOPLANTI: “Salkım domates ve tatlı biber yetiştiriciliği” CERES srl Paolo Battistel - İtalya CERES

ÜRÜNLER DOMATES BİBER TİPLENDİRME BESLEME İKLİM ÜRÜN SIKLIĞI YETİŞTİRME TEKNİKLERİ CERES

DOMATES TİPLENDİRME BESLEME YEŞİL BEEF (gevşek) SALKIM DOMATES (kırmızı) KÜÇÜK MEYVELER (cherry) UZUN TİPLER (plum, San Marzano) BESLEME TUZLULUK: kesin EC, ΔEC (damlama/substrat, gün/gece) SUBSTRAT SU İÇERİĞİ (kesin, günlük değişimler) GÜNLÜK SULAMA (gün doğuşu/ batımı, gece sulama) SULAMA: sıklık ve hacim FİZYOLOJİK-PATOLOJİ (ÇBÇ, çatlak meyveler) CERES

DOMATES İKLİM ÜRÜN SIKLIĞI IŞIK (ışık yoğunluğu, toplam ışık) SICAKLIKLAR (kesin, değişiklikler, gece öncesi) HAVA NEMİ (kesin, değişiklikler) CO2 (miktar, konsatrasyonu, ventilasyon) ÜRÜN SIKLIĞI BİTKİLER/BAŞLAR (1,8-->5,5 başlar/m2) YAPRAKLAR (7-->18 yaprak/bitki) SALKIM (7-->9 salkım/bitki) MEYVELER (yeşil 4-->3, salkımdomates 6-->4, cherry 16-->10) CERES

SICAKLIK Tüm tepkimeleri hızlandırma Solunumu hızlandırma DEĞERLER (domates/biber): Ölümcül minimum 0° +5°C Biyolojik minimum +7 +11°C OPTİMAL GÜNLÜK +20 +22°C GECE +12 +15°C ORTALAMA 24h (min) +16 +18°C FAZ Çimlenme +24 +26°C Köklenme +18 +22°C Çiçeklenme +13 +15°C Biyolojik max +30 +35°C Substrat Opt +18 +21°C CERES

HAVADAKİ NİSBİ NEM Nisbi nemin etkileri: DEĞERLER (domates/biber): Solunum  Fotosentez Fizyopatoloji  ÇBÇ, Uç yanıklığı, meyve çatlamaları Hastalıklar  Botrytis, Phytophthora, Külleme DEĞERLER (domates/biber): Minimum 55% 65% Optimum Gündüz 70% 83% Gece 82% 87% Maksimum Max-Max 92% 94% Max- Ort 87% 90% CERES

DOMATES YETİŞTİRME TEKNİKLERİ ŞAŞIRTMA ( Pythium) Şaşırtma akşam/gece Dikim öncesi havayı substrat sıcaklığını düşürme Dikim öncesi köklere muamele (Propamocarb or Metalaxyl) Gün ortasında sisleme veya spreyleme (9-1016-17) Sadece gün doğumunun 2 saat sonrası 1-2 uzun sulama TELE ALMA ( dalda akış) ilk tele alma “açık düğüm” or klipsle tutturma Çengeller: 14-18 cm ebatında; 8-13 m ip “kıvrılmış ip” küçük domatesler, klipler beef domates için. BİTKİ ALÇATMA ( domatesin tepesinde mikro-klima) sıklık: Kışları her 2 hafta, yazları her hafta) Tüm tepeler aynı ebatta ve aynı mesafede! sap eğilimi CERES

DOMATES YETİŞTİRME TEKNİKLERİ SÜRGÜN EKSİLTME (zamanında müdahale) yoğunluk: max uzunluk 15 cm, 2 yaprak/salkım küçük domates sıklık: her hafta teknik:sürgün kesimi sap ek yerine kadar YAPRAK EKSİLTME (L.A.I. – Yaprak alan indeksi) yoğunluk: maksimum 3 yaprak/hafta/zaman, güneş ışığı Y.A.I.uyumu sıklık: her hafta, bazen sap ortasından da teknik: sapın ek yerine kadar kes, sabah erken yapılacak SALKIM-BUDAMA (meyve yüklemesi, salkım şekli) yoğunluk: domates beef = 3, salkım = 5, cherry = 8-14 meyve/ salkım sıklık: her 1-2 hafta (işciler ve beceri) teknik: salkım tepesindeki çiçekleri makasla kesilir HASAT (bitki dengesi) sıklık: gevşek domates = her gün, asmadaki domates = 1 sefer/week teknik: sap eklenti yerine kadar salkımı kesilir daha sonra , salkım sapını kes CERES

DOMATES YETİŞTİRME TEKNİKLERİ BİTKİ SIKLIĞI (LAI, meyve yükleme) parametreler: 100 J/cm2/salkım, min 1.8-2.5 MAX 3.5-5.5 sap/m2 Yaprak/sap = 10 (kış) - 20 (yaz) Meyve/m2 = beef 50-75 , salkım 80-150 , cherry 160-400 ÜRÜN PLANI (entegre üretim) parametreler: ışık, T° 24h, YAİ, meyve yükleme İŞCİLİK YÖNETİMİ (zamanında müdahale, maaliyet) TEPE = döndürme/kırpma, alçatma, sürgün eksiltme, salkım-budama ZEMİN = yaprak eksiltme, hasat, temizleme FİTOSANİTASYON TEDBİRLERİ (iklim, besleme, işcilik) yaralar: gelecek sapı kes, uzaklaştırma ve Botrytis muamele meyve çatlaması: içeriğe bak ÇBÇ: içeriğe bak CERES

ÜRÜN VERİSİ & STANDARTLAR CERES

ÜRÜN RUHSATLANDIRMA RANDIMANI VEJETATİF/GENERATİF DENGE CERES

VEJETATİF/GENERATİF DENGE PARAMETER VEJETATİF ETKİ GENERATİF ETKİ İKLİM Işık yoğunluğu DÜŞÜK YÜKSEK Delta Gündüz/Gece Hava Sıcaklığı KÜÇÜK BÜYÜK Eksilmiş nem Vantilasyon ZAYIF KUVVETLİ CO2 konsantrasyonu Kök sıcaklığı BESLEME Substrat EC Delta Gündüz/Gece EC Substrat Su İçeriği Delta SK Gündüz/Gece Sulama başlangıcı ERKEN GEÇ Sulama bitirişi Damlama sıklığı Sulama boyu KISA UZUN Besinler NO3- NH4+ Ca++ K+ Na+ Yetiştirme teknikleri Yaprak eksiltme Meyve yükleme İpin etrafında sap döndürme AÇIK KAPALI CERES

BİBER TİPLENDİRME BESLEME RENKLER (kırmızı, sarı, yeşil, diğerleri) ŞEKİL (kare, dikdörtgen, konik, boynuz) EBATLARI (kısa, 1/2 uzun, 3/4 uzun, uzun) BESLEME TUZLULUK: kesin EC, ΔEC (damlama/substrat, gündüz/gece) SUBSTRAT SU İÇERİĞİ (kesin, günlük değişimler) GÜNLÜK SULAMA (gün doğumu/gün batımı) SULAMA: sıklık ve hacim FİZYO-PATOLOJİ (ÇBÇ, meyve çatlaması) CERES

BİBER İKLİM ÜRÜN SIKLIĞI IŞIK (yoğunluk) SICAKLIKLAR (ortalama 24h-->15°C, min 18-->12°C, max 35°C) SUBSTRAT SICAKLIĞI (20-->18°C) HAVA NEMİ (nisbi 85-->70%, günlük varyasyonlar) CO2 (konsantrasyon) ÜRÜN SIKLIĞI BİTKİLER (6 sap/m2) MEYVELER (2-->7 meyve/sap) YAPRAK (3-4 yaprak/meyve) CERES

BİBER CERES

BİBER YETİŞTİRME TEKNİKLERİ ŞAŞIRTMA ( Pythium, Phytophthora) fidelik: kökle sapın birleştiği nokta substratın içinde bitki yaşı: 45-60 gün YETİŞTİRME ŞEKLİ ( meyve ebatı and homojenisite) serbest (3 sap): farklılık gösteren meyve ebatları, uzun biber tipleri duvar (İspanya): bitki budaması sadece ilk 3-4 “flaşta” 2 salkım (Hollanda): vejetatif/generatif denge, ip/net SÜRGÜN EKSİLTME ( resimler) YAPRAK EKSİLTME ( YAİ, bitki koruma) Yoğunluk: 2-3 yaprak/meyve, yaprak alan indeksini güneş ışığına uyumlu hale getirme Sıklık: her 2-3 hafta Teknikler: sürgünün her yanında 0-2 yaprak (yaprak alanı uyumu) CERES

BİBER HASAT ( sıklık, teknikler) İŞ GÜCÜ YÖNETİMİ ( “el becerisi”) yeşil (5-9 hafta) rengini almış (2-4 hafta) sıklık (yeşil 1-2 sefer/haftada; rengini almış 2-3 sefer/haftada) müdahale (kesim tekniği) İŞ GÜCÜ YÖNETİMİ ( “el becerisi”) FİTOSANİTASYON TEDBİRLERİ (iklim, besleme, işcilik) yaralar: hasatta makas kullanımı meyve çatlamaları: bak içerik ÇBÇ: bak içerik CERES