İstanbul’a Su Sağlayan Göl Havzaları Koruma Stratejileri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Su ! Neden Önemli ?... Ramsar DSİ GAP BM Tatlı Su Yılı
STRATEGY NAME OF THE PRESENTATION
Esra ARIKAN Çevre Uzmanı
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
ELAZIĞ ORKÖY ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMALARI İL ÇEVRE VE ORMAN MÜDÜRLÜGÜ
ANTALYA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
-4- Mikrohavza (MH) seçimi ©cnokan slayt tercüme ile 45 dakika ©cnokan
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
Türkiye’de Yerel Kalkınma ve Aktörler Emin Dedeoğlu 22 Ocak 2007, Kütahya.
* Bağlı ve ilgili kuruluşlar hariç. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bina ve tesislerin inşa, güçlendirme, tadil ve esaslı onarımlarına ait, proje, yaklaşık.
ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ
Kazanım 5. Yaşadığı bölgede görülen bir afet ile bölgenin coğrafi özelliklerini ilişkilendirir.
V. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
ZUHAL YILMAZ Başmühendis
SÜRDÜRÜLEBİLİR HAVZA YÖNETİMİ
ECOGREEN Organik Torf NASIL OLUŞTU ?
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 4. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÇELTİK – AKGÖL PROJESİ Feyzullah PARLAK ( Planlama Başmüh. ) Metin PEKTAŞ.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
GREEN MARKETING KONFERANSI
Kıyı Politikası.
ORMANLARIN FAYDALARI  . ORMANLARIN FAYDALARI  
TEST – 1.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PLANLAMA VE PROJE FAALİYETLERİ
DOĞA KORUMA ANLAYIŞI
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
SEL ÖNLEME ÇALIŞMALARINDA AĞAÇLANDIRMA VE TERASLAMANIN ÖNEMİ
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Oslo Bakanlar Kararları
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
Teraslar ve Gradoni Teras Üzerine Araştırmalar
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Su Bütçesi Temel Bilgiler Senad Ploco.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
ÇÖLLEŞME VE EROZYONLA MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AKARÇAY HAVZASI.
İLÇEMİZ MUSTAFA KEMALPAŞA’YI TANIYALIM
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
SU ve SAĞLIK Su Kirliliği ve Yerleşimler
ŞEHİR VE TARIM. EN BÜYÜK VARLIK  TOPRAK  SU  HAVA.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
DOĞAL AFETLER EROZYON.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ
OKULLARDA ORMAN PROGRAMI (Learning About Forest-LEAF)
SUNUM PLANI YASAL YAPILANMA KURUMSAL YAPILANMA ANAYASA
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI İÇMESUYU HAVZALARI ŞUBE SUNUMU
ÖZEL HÜKÜM BELİRLEME ÇALIŞMALARINDA MODELLEME Ertuğrul Kahveci Uzman Kasım 2015 ANTALYA T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
SU ÇERÇEVE DİREKTİFİNİN UYGULANMASI VE NEHİR HAVZA
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
T.C. ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
Nehir Havzaları Su Kaynakları Modelleme Çalışmaları
SU & ÜST ÖLÇEKLİ PLANLAMA ÇALIŞMALARI MEKANSAL PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Mekansal Stratejiler ve Çevre Düzeni Planları Dairesi Başkanlığı Özlem ZİBEL /
ÇEVRE DÜZENİ PLANLARI & HAVZA YÖNETİMİ
1 ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE SU KALİTESİ İZLEME ÇALIŞMALARI Nermin ANUL Şube Müdürü 9 Ekim Sürdürülebilir.
TEMA VAKFI ORMAN BÖLÜM BAŞKANLIĞI ÖZEL AĞAÇLANDIRMA NEDİR NEDEN BUNA GEREKSİNME DUYULDU.
Sunum İçeriği Ülkemizde İçme Suyu Kaynaklarının Korunması ile İlgili; –Yasal Çerçeve –Kurumsal Yapı –Özel Hüküm Belirleme Çalışmaları.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VAN GÖLÜ HAVZASI İZLEME PROGRAMI Nermin ANUL Şube Müdürü Aralık 2015 DSİ 17. Bölge Müdürlüğü-
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
08 Aralık 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi Eğitim Nermin ANUL Şube Müdür V. İZLEME İLE İLGİLİ ULUSAL MEVZUAT VE İZLEME.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÇORUH HAVZASI İZLEME PROGRAMI Özge YILDIRIM Aralık 2015 DSİ 26. Bölge Müdürlüğü-Artvin’de yapılan.
Recep YURTAL SEYHAN HAVZASI SEKTÖREL SU TAHSİSİ ( İÇME-KULLANMA VE SANAYİ SUYU İLE ENERJİ )
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI
YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU YAŞAMIN TEMEL KAYNAĞI : SU Kaynak : Karikatürcüler Derneği-TEMA Vakfı-Cartoon Yayıncılık “Doğa ve İnsan Karikatür Yarışması”
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yrd.DoçDr.Gülay ONUŞLUEL GÜL
Sunum transkripti:

İstanbul’a Su Sağlayan Göl Havzaları Koruma Stratejileri Adem ŞANLISOY Yüksek Şehir Plancısı İSKİ Avrupa Bölgesi Havza Koruma Müdürü Mustafa Sami DEMİRSOY Yüksek Şehir Plancısı İSKİ Avrupa Bölgesi Havza Koruma Müdürlüğü

Havza Koruma Stratejileri Mevzuat Havzalarda Yapılaşma Denetimi Mutlak Koruma Alanlarının Tahliyesi Ağaçlandırma Faaliyetleri

Havza Neden Önemlidir? Su toplama havzaları, kapsadıkları, 1. Ormanlık alanları, 2. Yeşil alanlar, 3. Açık alanlar ile Bölge Ekolojisinin devamlılığı açısından hayati önem taşırlar. Havzalar 1. Yağış oluşumu, 2. Toprağa ulaşan yağış, 3. Su miktarı ve kalitesi, 4. Yüzeysel akış, Toprağın su tutma kapasitesi ve 5. Tabansuyu (Yer altı suyu) düzeyi üzerinde etkilidirler.

Su Havzaları;Bent ve barajlarda suların toplandığı alanlardır. İçmesuyu Havzaları Su Havzaları;Bent ve barajlarda suların toplandığı alanlardır. MELEN KOCAELİ İSTANBUL KIRKLARELİ TEKİRDAĞ DÜZCE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HİZMET ALANI = 5453 km2 İÇMESUYU TEMİN EDİLEN HAVZA ALANLARI = 6354 km2

Havza Koruma Mevzuatı 1

İstanbul’un havzaları; İSKİ KANUNU ve buna dayanılarak çıkarılan HAVZA YÖNETMELİĞİ ile yönetilmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde ihtiyaç duyulan içme ve kullanma sularının temin edildiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları dahilinde ve haricinde bulunan yüzey ve yeraltı su kaynaklarının çeşitli yollarla kirlenmesini önlemektir.

ORMAN Yapılaşma Sanayi Tarım Madencilik Kaynak (Göl-Dere) İzin Yok   Yapılaşma Sanayi Tarım Madencilik Kaynak (Göl-Dere) İzin Yok   Yapılaşma Sanayi Tarım Madencilik Kısa Koruma Alanı İzin Yok Organik Bitkisel Üretim   Yapılaşma Sanayi Tarım Madencilik Göl Mutlak-Dere Koruma Alanı İzin Yok   Yapılaşma Sanayi Tarım Madencilik Orta Mesafeli Koruma Alanı Kısıtlı Serbest İzin Yok Organik Bitkisel Üretim   Yapılaşma Sanayi Tarım Madencilik Uzun Mesafeli Koruma Alanı Kısıtlı Serbest Kıstılı Serbest Yok Organik Bitkisel-Hayvasal Üretim DÜŞÜK YOĞUNLUKLU YERLEŞİM ALANI KAKS:0,09 ORMAN H.Sınırı I. VE II. SINIF TARIM ARAZİSİ 2.000 m 1.000 m Köy Yerleşmesi 300 m Orta Kısa Uzun Mesafe Mutlak Göl

Havzalarda Yapılaşma Denetimi 2

TEMMUZ 2003 GÖRÜNTÜSÜ EKİM 2004 GÖRÜNTÜSÜ ÖMERLİ HAVZASI TEMMUZ 2003 GÖRÜNTÜSÜ EKİM 2004 GÖRÜNTÜSÜ

BÜYÜKÇEKMECE HAVZASI

HAZİRAN 2008 GÖRÜNTÜSÜ EKİM 2008 GÖRÜNTÜSÜ ELMALI HAVZASI HAZİRAN 2008 GÖRÜNTÜSÜ EKİM 2008 GÖRÜNTÜSÜ

3 MUTLAK KORUMA ALANLARINDAKİ YAPILARIN TAHLİYESİ (SIFIR YAPILAŞMA PROJESİ) 3

ÖMERLİ HAVZASI ÖMERLİ HAVZASI 0 – 100 m içindeki mevcut tüm yapılar (82 yapı) kaldırılmıştır. Diğer yapılarla ilgili süreç devam etmektedir.

ÖMERLİ HAVZASI

ÖMERLİ HAVZASI

ÖMERLİ HAVZASI

ÖMERLİ HAVZASI

4 AĞAÇLANDIRMA FAALİYETLERİ

Temel amaç; İçmesuyu havzalarında yapılacak ağaçlandırmaların ana amacı, bol, kaliteli ve sağlıklı temiz su üretebilmek için, erozyonu önleyecek bir özelliğe sahip, su tüketimi düşük olan doğal ağaç türlerine ağırlık verilen ve hidrolojik işlevi ön planda gelen bir ekosistem oluşturmaktır. İkincil amaç ise; Su kirlenmelerine neden olan yapılaşma baskısını ve bu alanların tarım alanı olarak kullanılmalarını engellemek, çevre güzelleştirme, toplum sağlığı ve benzeri kollektif hizmetlerdir. Bu amaçla havzaların ağaçlandırma çalışmalarına çok büyük önem verilmektedir.

Sonuç Bir nilüfer gölünde tek bir nilüfer yaprağı vardır ve her gün yaprak sayısı iki katına çıkmaktadır. İkinci gün iki yaprak, üçüncü gün dört yaprak, dördüncü gün sekiz yaprak, böylece sürer gider. Soru şudur: Nilüfer gölü 30’uncu gün tamamen dolu ise kaçıncı gün yarı dolu olmuştur. Cevap: Yirmidokuzuncu gün. Bugün İstanbul’un çevresel değerleri bakımından yirmidokuzuncu günüdür. Çevrenin, özellikle havzaların bu bilinçle, ekosistemin tümüyle sürdürülebilirliği ve koruma kullanma dengesini gözeten bir yaklaşımla korunması ve kalan 1 günlük sürenin çok iyi yönetilmesi gerekmektedir.

T e ş e k k ü r l e r . . . www.iski.gov.tr