Avrupa Birliği.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
Advertisements

Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORGANLARI.
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
AVRUPA BİRLİĞİ, AB DEĞERLERİ VE AB’DE DEMOKRASİ
Eğitim alanında Topluluk eylem programı
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
I. AVRUPA BİRLİĞİ 1) AB Nedir ve Kısa Tarihçe:
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI
CAOBISCO Avrupa Çikolata, Bisküvi ve Şekerleme Endüstrileri Derneği FILIPPO CERULLI, Başkan CAOBISCO.
Erasmus’la Hayatınızda bir Fark Yaratın... Uluslararası İlişkiler Ofisi ATILIM ÜNİVERSİTESİ.
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMLARI COMENİUS PROGRAMI. Comenius Programı Nedir?  Öğrencilere ve eğitim personeline, Avrupa’daki farklı kültürleri, dilleri.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
ATATÜRK ÜNİVERİSTESİ DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI.
1. SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANAN ÜLKELER VE SAĞLIK YARDIM BELGESİ.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
Avrupa Birliği Bayrağı Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır.
Öğretim Elemanı Değişimi Doç.Dr. Nagihan OKTAYER 14 Mayıs 2009 Erasmus Koordinatörleri Bilgilendirme Toplantısı.
1 AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME PROGRAMI (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ) (ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ)
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
Erasmus ve Hibeler Mine MUT Erasmus Ofis Sorumlusu 29 Kasım 2007 Erasmus Koordinatörler Toplantısı.
ERASMUS+ ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Yükseköğretimde Personel Hareketliliği Harran Üniversitesi AB Ofisi.
ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ B İ LG İ LEND İ RME TOPLANTISI.
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
Birle ş mi ş Avrupa ülküsü, gerçek bir siyasi projeye dönü ş üp ülkelerin hükümet politikalarında uzun vadeli bir hedef haline gelmeden önce, sadece filozoflarla.
T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
- Önlisans ve Lisans öğrencileri için en az 2 ay -Üniversitemiz daha fazla öğrencinin yararlanması için herkese eşit olarak 2 aylık hibe vermektedir.
AVRUPA BİRLİĞİ GENİŞLEME SÜRECİ MUSTAFA KAHRAMAN.
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
AB GENİŞLEME POLİTİKASI VE TÜRKİYE İLE KATILIM MÜZAKERELERİ SÜRECİ
Giriş... Birliğin ismi Avrupa Ekonomik Topluluğu, (AET) Avrupa Topluluğu (AT) ya da Avrupa Birliği (AB) gibi isimlerle çeşitli zamanlarda anılmıştır. İlk.
Müzakere Sürecinin Aşamaları
AVRUPA BİRLİĞİNİN OLUŞUM SÜRECİ
AB’NİN DOĞUŞU VE TARİHİ
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
Türkiye Ulusal Ajansı Erasmus+ Nedir? Eğitim Gençlik Spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliği programıdır. Erasmus+ Nedir? Erasmus +; yılları.
AVRUPA BİRLİĞİ ANTLAŞMALARI
AVRO BÖLGESİ VE AVRUPA MERKEZ BANKASI Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
ERASMUS PROGRAMI Personel Ders Verme Hareketliliği Oryantasyonu
Küreselleşme ve Rekabet Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN.
Coğrafya Performans Ödevi
AVRUPA BİRLİĞİ. BİRLİĞİN GEÇMİŞİ Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu.
ZİYNET BERİL DİREKEL: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TARİHSEL GELİŞİMİ PİROS ALP: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TEMEL KURUCU ANLAŞMALARI EMİNE AKPINAR: AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ÖRGÜT.
AB Birliği Kurumları Avrupa Parlamentosu (Yasamaya Yardım, Komisyon ve Konsey’in Denetimi, Bütçenin Görüşülmesi) Avrupa Komisyonu (Yürütme ve Yasamanın.
Avrupa Birliği ve Türkiye Tarımı
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
ULUSLARARASI KURULUŞLAR
2018/2019 DÖNEMİ ERASMUS+ STAJ HAREKETLİLİĞİ
AETR KONVANSİYONU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKU BAHAR DÖNEMİ
Erasmus+ Değişim Programı 2018 Projesi Öğrenci Tanıtımı Mart 2019
Sunum transkripti:

Avrupa Birliği

Avrupa Birliği Tarihi Avrupa Birliği'nin temelini, II. Dünya Savaşı sonrasında sanayi bakımından özellikle önemli iki temel hammadde olan kömür ve çelik sektörünü güçlendirmek ve bunları uluslarüstü bir otorite ile kontrol ederek barışı sürdürmek amacıyla 1951'de kurulanAvrupa Kömür ve Çelik Topluluğu oluşturmaktadır. Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu,18 Nisan 1951'de Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda, Lüksemburg ve İtalya arasında imzalanan Paris Antlaşması (1951) ile kurulmuştur. Yine bu ülkelerin imzaladığı 25 Mart 1957 tarihli Roma Antlaşması ile bir başka topluluk daha, Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (Euratom) eklendi ve bu anlaşmayla, aynı tarihte Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) kurulmuş oldu.  1958'de yürürlüğe giren Roma Antlaşması üye ülkeler arasında önce gümrük birliğiği, yani malların gümrük vergisi ödenmeksizin üye ülkeler arasında serbestçe alınıp satılmasını öngörmüştür. Bu yapının oluşturulmasının öncüleri Fransız Planlama Teşkilatı Başkanı Jean Monnet ve Dışişleri Bakanı Robert Schuman olmuştur.

Jean Monnet ve ekibinin titizlikle hazırlamış olduğu ve Robert Schuman'ın 9 Mayıs 1950'de ilan ettiği metin "Schuman Bildirgesi" adını alacak ve daha sonraları 9 Mayıs , Avrupa Günü olarak kabul edilecekti. Ancak Roma Antlaşması'nda nihai hedef sadece ekonomik değil ortak tarım,ulaştırma,rekabet gibi diğer birçok alanda ortak politikalar oluşturulması, ekonomik politikaların yakınlaştırılması, ekonomik ve parasal birlik kurulması, ortak bir dış politika ve güvenlik politikası oluşturulmasıdır. Belirtilen bu amaçlara, süreç içerisinde daha sonra imzalanacak olan diğer anlaşmalarla aşamalı olarak ulaşılmaya çalışılmıştır. Şu an itibariyle, Maastricht Antlaşması (1992) (Avrupa Birliği'ni kuran antlaşma sayılmaktadır). Amsterdam Antlaşması (1999) ve Nice Antlaşması (2003) sonrasında Avrupa Birliği, bazı üyeler dışında parasal birliğe girmiş (Avro), Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikasını benimsemiş. Adalet ve İçişlerinde, suça ilişkin konularda Polis ve Hukuk işbirliğine karar vermiştir.

Yönetim Avrupa Komisyonu – Yürütme Avrupa Birliği Konseyi – Yasama Avrupa Parlamentosu – Yasama Avrupa Adalet Divanı – Yargı

Avrupa Komisyonu – Yürütme Parlamentoya ve Konsey'e yeni mevzuat için öneriler sunar. AB politikalarını uygular ve bütçeyi yönetir. AB hukuku ile uyum sağlar. Uluslararsı anlaşmaları müzakere eder. Merkezi Brüksel'de bulunur

Avrupa Birliği Konseyi – Yasama Avrupa Konseyi Başkanlığında, Devlet ve Hükümet Başkanları seviyesinde toplanır. Genel hedef ve öncelikler ortaya koyar ve gelişimi için gerekli ivmeyi kazandırır. Kanun yapma yetkisi yoktur. Brüksel merkezlidir.

Avrupa Parlamentosu – Yasama Bir yasama olarak Konsey ile birlikte hareket eder. AB'nin genel bütçesini son aşamada ele alındığı kurumdur. Avrupa Komisyonu da dahil olmak üzere AB kurumları üzerinde demokratik kontrolü uygular ve komisyon üyelerini atar. Genel kurul toplantıları Strazburg merkezlidir. Genel Sekreterlik Lüksemburgta bulunur

Avrupa Adalet Divanı – Yargı Avrupa hukukunun, temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlar. Avrupa Birliği üyesi ülkeler, AB kurumları, işletmeler ve bireyler arasında hukuki ihtilaflar konusunda karar verme yetkisine sahiptir. Merkezi Lüxemburgta bulunur.

Avrupa Birliği'nin Genişleme Süreci 1957 – Kurucu üyeler Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun kuruluşu;6 kurucu üye:  Belçika,  Fransa,  Hollanda,  Lüksemburg,  Batı Almanya  İtalya.

Danimarka, Birleşik Krallık, İrlanda. 1973 – Birinci Büyüme 1981 – İkinci büyüme  Yunanistan. 1985 – İlk ayrılma  Grönland.

1986 – Üçüncü büyüme Portekiz, İspanya. 1995 – Dördüncü büyüme  Avusturya,  Finlandiya,  İsveç.

2004 – Beşinci büyüme  Çek Cumhuriyeti,  Estonya,  Kıbrıs,  Letonya,  Litvanya,  Macaristan,  Malta,  Polonya,  Slovakya,  Slovenya.

2007 - Altıncı büyüme 2013 – Yedinci büyüme  Bulgaristan,  Romanya. 2013 – Yedinci büyüme  Hırvatistan.

Aday ülkeler :  İzlanda  Karadağ,  Makedonya,  Sırbistan,  Türkiye. Olası adaylar:  Arnavutluk,  Bosna-Hersek,  Kosova.

Avrupa Birliği

Hazırlayan: Murat Kaprol İzlediğiniz İçin Teşekkür Ederim