Noktalama İşaretleri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİKMEN TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ
Advertisements

Fuat ŞURGUN Dr.Refik Saydam İlköğretim Okulu Bahçelievler/İstanbul
GRUP GÜNEŞ SUNAR.
A)Kitapları soruları defterinize yazınız.
AYŞEGÜL ÇELEBİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Burcu OLGUN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
YAZIŞMA KURALLARI Genel Evrak ve Arşiv Müdürlüğü.
NOKTALAMA İMLERİ.
HAZIRLANA: MERVE KOMAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İÖ)
NOKTALAMA VE YAZIM KURALLARI
NOKTALAMA İŞARETLERİ - HAZIRLAYAN: , / Fatih GÜRCAN : ...
Okulu: 75.Yıl M. Akif Ersoy İlköğr. Okulu Süre:40 dakika Ders:Türkçe
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
YAZIM KURALLARI Bir dilin sözcüklerinin yazıya doğru olarak aktarılmasını sağlayan kurallara yazım(imla) kuralları denir. Yazım, bir dilin belirlenmiş.
HAZIRLAYAN :Arda UZUNOĞLU
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
 Aşağıdaki cümlelerden hangisinin sonuna nokta konulmalıdır?  A)Ah, keşke oraya gitmeseydim  B)Ağzından şu kelimeler döküldü  C)Bahçeye mi çıkmış.
NOKTALAMA İŞARETLERİ. Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek,okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak,sözün.
İÇERİK KONU ANLATIMI DEĞERLENDİRME KAYNAKLAR ÇIKIŞ.
Noktalama işaretleri hazırlayan: Gülay Girgin
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKOKULU.
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
1.soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna nokta konmalıdır ?
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
. oktalama şaretleri Hazırlayanlar
Yazım Yanlışı Ve Noktalama İşaretleri
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Evet ( ) haklı. Sence de öyle değil mi( )
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
NOKTALAMA İŞARETLERİ Tırnak İşareti (“ ”) Ünlem İşareti ( ! )
YÜKLEMİN YERİNE GÖRE CÜMLELER (ÖGELERİN DİZİLİŞİNE GÖRE CÜMLELER)
NOKTALAMA İŞARETLERİ Eğik Çizgi ( / ) Yay Ayraç ( )
Parantez ve Köşeli parantez
NOKTALAMA İŞARETLARİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLIGI(İ.Ö)
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
NOKTALAMA İŞARETLERİ Yazıda karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, cümlenin yapısını ve duraklama.
Kaynak: NOKTALAMA İŞARETLERİ Kaynak:
TÜRKÇE / Noktalama İşaretleri
1. Müzik( ) sanatların en zevklisidir( ) ama bir şey öğretmez( ) Buna karşılık şiir( ) hem ruhun gıdası hem de iyi bir öğretmendir. Yukarıdaki cümlede.
YAZIM KURALLARI.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
NOKTALAMA İŞARETLERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ Güzel ve Düzgün Yazı Yazmak için....
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Noktalama işaretleri.
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) Nokta 2) Virgül 3) Noktalı Virgül 4) İki Nokta
NOKTALAMA İŞARETLLERİ
NOKTALAMA İŞARETLERİ 1) Nokta 2) Virgül 3) Noktalı Virgül 4) İki Nokta
NOKTA(.): o Nokta cümlenin sonuna konur. o Türk Dil Kurumu,1932 yılında kurulmuştur. o Cümle değeri taşıyan anlatımların sonuna konur. o Bazı kısaltmaların.
Kelime Türleri.
SÖZ DİZİMİ İLE İLGİLİ İŞARETLER
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
NOKTALAMA İŞARETLERİ.
Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur Fırtınadan, soğuktan, karanlıktan ve biraz da korkudan sonra bu sıcak,
Noktalama işaretleri.
NOKTA Tamamlanmış cümle sonlarında kullanılır. Örnek: Ali yemek yedi .
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ SUNUSU
Noktalama İşaretleri Nokta ( . ) *Cümlenin sonuna konur.
NOKTALAMA İŞARETLARİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLIGI(İ.Ö)
NOKTALAMA İŞARETLERİ NOKTALAMA İŞARETİ NE DEMEKTİR? Duygu ve düşünceleri daha açık ifade etmek, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını.
Burcu OLGUN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
YAZIM KURALLARI VE NOKTALAMA İŞARETLERİ
Sunum transkripti:

Noktalama İşaretleri

Nokta

Kullanıldığı Yerler Cümlelerin sonuna konur. Örnek:TDK,1932 yılında kuruldu. Kısaltmaların sonuna konur. ÖRNEK:dr. ,Prof. …

Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur. Örnek:II.Mehmet Bir yazının maddelerini göstermek için konur. Örnek:I. ………… a……………

Matematikte çarpı işareti yerine konur. Tarihlerin yazılışında gün,ay ve yılı göstermek için kullanılır. Örnek:29.05.1908 Saat ve dakika gösteren sayıları ayırmak için konur. Örnek:18.30 Matematikte çarpı işareti yerine konur. Örnek:4.5=20

virgül

Kullanıldığı Yerler Birbiri ardınca sıralanan kelimelerin arasına konur. Örnek:bakkaldan elma,armut,muz aldım.

Cümlede özel olarak vurgulanması gereken ögelerden sonra konur. Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur. Örnek:umduk,bekledik,düşündük. Cümlede özel olarak vurgulanması gereken ögelerden sonra konur. Örnek:Ahmet, dün ekmek aldı.

Cümlede özel olarak vurgulanması gereken ögelerden sonra konur Cümlede özel olarak vurgulanması gereken ögelerden sonra konur. Örnek:Ahmet, dün ekmek aldı.

Bir kelimenin kendisinden sonra gelen kelimelerle yapı ve anlam bakımından birlikte olmadığını göstemek için kullanılır. Örnek:bu gece, eğlenceleri içime sinmedi.

Hitap için kullanılan kelimelerden sonra, Başvurularda,makamın adından sonra, Yazışmalarda,yer adlarını tarihten ayrmak için, Sayıların yazılışında ondalık kesirlerde tam sayıdan sonra virgül konur…

ÖRNEK:örnek olsun diye,örnek istemez ya,söylüyorum. ÖRNEK:akşam,yine akşam,yine akşam… ÖRNEK:Datça’ya gideceğim, dedi. Cümledeki ara sözleri ayırmak, Anlamı güçlendirmek için tekrarlanan kelimeler arasına, Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra virgül konur.

Ünlem işareti

Kulanıldığı yerler

Sevinç,acı,korku,şaşma belirten cümlelerin sonuna, ÖRNEK:Ne mutlu Türküm diyene! Seslenme,hitap ve uyarı sözlerinin sonuna, ÖRNEK:Ordular! ilk hedefiniz Akdenizdir,ileri... Bir söze alay veya küçümseme anlamı kazandırmak için, ÖRNEK:İsteseymiş bir gende bitirirmiş(!) Ünlem işareti konur.

Soru işareti

Kulanıldığı yerler

Soru bildiren cümle veya sözlerin sonuna, Bilinmeyen yer,tarih vb.nin sonuna, Kesin olmayan cümlelerin sonuna ayraç içinde, soru işareti konur

Örnekler Sular mı yandı? Neden tunca benziyor mermer? 1240(?)_1320 (Yunus Emre’nin doğumu) Ankara’dan Konya’ya 1,5 saatte(?) gitmiş.

Yusuf Tulek: Yusuf Tulek: Yusuf Tulek: Yusuf Tulek:

iki nokta

Kullanıldığı yerler Kendisinden sonra örnek verilecek cümlenin sonuna konur. Tiyatrolarda konuşan kişinin isminden sonra konur. Ses bilminde uzun ünlüyü göstermek için konur. Matematikte bölme işareti olarak kullanılır. Kendisinden sonra açıklama yapılacak cümlenin sonuna konur.

Örnekler Bazı arkadaşlarım: Ahmet,Mehmet,Ali Kendimi takdim edeyim:Meclis katiplerindenim. A:ile hep bir arada olmalıdır. Alperen: Nasılsın? Kaan: iyiyim,ya sen? 56:8=7s

Üç nokta

Kullanıldığı yerler

Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur. Örnek:Yarın 23 Nisan ve biz hala … Kaba sayıldığı için veya başka bir sebepten dolayı açıklanmak istenmeyen kelimelerin sonuna konur. Örnek:kılavuzu karga olanın burnu b…tan kurtulmaz

Sözün bir yerde kesilerek kalan bölümünü okuyucuya bırakıldığını göstermek için kullanılır Örnek: Gök sarı,toprak sarı,çıplak ağaçlar sarı… Ünlem ve seslenmelerde anlatımı pekiştirmek için konur. Örnek:_Koca Ali … Koca Ali be…!

Noktalı virgül

Kullanıldığı yerler Virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur. Ögeleri aralarında virgül bulunan cümlelerden ayırmak için konur. Virgülle ayrılmış örneklerifarklı örneklerden ayırmak için konur.

Örnekler Erkek çocuklara Doğan,Tuğrul ;kızlara Ayşe,Oya,Fatma ismleri verilir. Iş işten geçti artık ; gelse iyi olur Türkiye,Ingiltere;Ankara,Londra

SON