21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
DİŞ VE KEMİK SAĞLIĞINA ETKİLERİ
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
SÜT HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HERŞEY
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
BEBEK GEBELİK GENÇLİK ÇOCUK YAŞLILIK BESLENME Yaşam Döngüsü.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
MENOPOZ VE BESLENME.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Hazırlayan: Begüm TOPRAK Psikolojik Danışman
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENİZLİ ANAFARTALAR MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
Sunum transkripti:

21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun … ÖZEL CAN HASTANESİ DİYETİSYEN İLKAY KIVRAK

SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN SÜT İÇİN …. HAYAT SÜT İLE BAŞLAR…. SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN SÜT İÇİN …. Çünkü süt; besin değeri açısından yılın her günü, günün her saati içilmeyi hak eden bir gıda maddesidir.

SÜTÜN ÖNEMİ Çocuklukta ve gençlikte özellikle kemiklerin güçlü olması için gerekli bir besindir. Yapısında bulunan yağ asitleriyle çocuğun beyin gelişimi için gereklidir. İleri yaşlarda osteoporozdan korunmada kalsiyum minerallerinin önemi çok iyi bilinmektedir.

Kahvaltıda süt; DENGESİZ KAHVALTI SÜTLE YAPILAN KAHVALTI KAN ŞEKERİ SÜRE NORMAL DEĞER KAN ŞEKERİ SÜRE NORMAL DEĞER DENGESİZ KAHVALTI SÜTLE YAPILAN KAHVALTI

SÜT İLE BİRLİKTE YAPILAN KAHVALTI OKUL BAŞARISINI ARTIRIR

Süt; Vücutta bilinen büyüme ve gelişmeye katkı sağlar. Doku farklılaşmasında etkindir. Kalsiyum emilimi ve immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkileri vardır.

Süt; Kan basıncını azaltır. Kanser riskini azaltır. Vücut ağırlığının kontrolünde etkindir. Diş çürüklerine karşı koruyucudur.

ENERJİ VE BESİN ÖĞELERİ 100 ml. süt ve yoğurdun enerji ve besin öğeleri açısından karşılaştırılması ENERJİ VE BESİN ÖĞELERİ SÜT YOĞURT ENERJİ (KKAL) 61 62 PROTEİN (G) 3.3 3.0 YAĞ (G) 3.4 KARBONHİDRAT (G) 4.7 4.9 FOSFOR (MG) 93 87 KALSİYUM (MG) 119 111 RİBOFLAVİN (MG) 0.16 C VİTAMİNİ (MG) 1

DERSLERE İLGİSİZ VE HAREKETSİZ OLURLAR. KAHVALTI YAPMADAN OKULA GİDEN ÇOCUKLARIN DÜZENLİ KAHVALTI YAPAN VE KAHVALTIDA SÜT İÇENLERE GÖRE; KAN ŞEKERİ DÜŞER. DERSLERE İLGİSİZ VE HAREKETSİZ OLURLAR. ÖĞRENMELERİ ZORLAŞIR. ANLAMA GÜÇLÜĞÜ ÇEKERLER. HUZURSUZ OLURLAR. BAŞARI DÜZEYLERİ DÜŞER.

Günde 500 ml. süt veya eşdeğer miktarda peynir veya yoğurt gençlerin kalsiyum ihtiyacını karşılayacaktır. Küçük bir kase yoğurt veya küçük bir parça peynir bir bardak sütün yerine geçebilir.

6 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan; Bir bardak sütte 6 yaşında bir çocuğun ihtiyacı olan; %52 kalsiyum %35 protein %9 A vitamini %12 folat %30 iyot %98 B12 vitamini %12 çinko %6 enerji %11 B1 vitamini %44 B2 vitamini %13 B6 vitamini %18 magnezyum %55 fosfor %30 potasyum %16 niasin

Süt Tüketimi Kaynak: J Dairy Sci.2006;89:1207-1221 Gazlı İçecekler İçimlik Süt Kaynak: J Dairy Sci.2006;89:1207-1221

Günlük Tüketilmesi Gereken Süt-Yoğurt Miktarları ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE GÜNLÜK OLARAK TÜKETİLMESİ GEREKLİ SÜT-YOĞURT MİKTARI 1-3 YAŞ  4-6 YAŞ  7-15 YAŞ  15+ YAŞ 500 GR 400 GR

1 SU BARDAĞI SÜT : 200 GR OLARAK KABUL EDİLİR. YAŞLILIK DÖNEMİNDE GÜNLÜK OLARAK TÜKETİLMESİ GEREKLİ SÜT-YOĞURT MİKTARI ERKEK KADIN 45-65 YAŞ 65+ YAŞ 350-400 GR 400-500 GR

miktarı ortalamaların çok Tüketilen Süt Miktarı ÜLKE YILLIK KİŞİ BAŞI TÜKETİM TÜRKİYE 23 lt İSPANYA 94 lt İNGİLTERE 106 lt FİNLANDİYA 134 lt Ülkemizde süt tüketim miktarı ortalamaların çok altındadır! Kaynak: Canadean Limited / 2007

HİJYENİK OLARAK TÜKETİLMEDİĞİNDE SÜT HİJYENİK OLARAK TÜKETİLMEDİĞİNDE HASTALIK ETKENİ

Sağlık için, sağlıklı süt için. Süt; sağlıklı tüketilmesi gereken bir besindir. Açık süte güvenmeyin! Sağlık için, sağlıklı süt için.

İŞLENMİŞ İÇME SÜTLERİ SATIN ALIRKEN VEYA TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR; - İşlenmiş içme sütler evlerde kaynatılmamalıdır. - Pastörize sütler tüketilene kadar mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. - Sütler ambalajı açıldıktan sonra tüketilene kadar mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. - İşlenmiş içme sütlerini satın alırken ambalajını, üretim tarihini, son tüketim tarihini ve üretim iznini mutlaka kontrol ediniz. - Ambalajlı bile olsa üstünde lüzumlu bilgiler bulunmayan süt ürünlerini almayınız. - Sokak sütçülerinden, pazarlardan süt ve süt mamulleri alışverişi yapmayınız.

▲VÜCUDUN KARBONHİDRAT, KALSİYUM, PROTEİN VE VİTAMİN İHTİYACI İÇİN ; ▲HAYATINIZIN HER DÖNEMİNDE SAĞLIKLI VE DAYANIKLI BİR VÜCUT İÇİN, SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN SÜT İÇİNİZ.. ▲VÜCUDUN KARBONHİDRAT, KALSİYUM, PROTEİN VE VİTAMİN İHTİYACI İÇİN ;

Besin değeri yüksek olan SÜT bebeklikte, çocuklukta, gençlikte ve ileri yaşlarda yani her dönemde vazgeçilmezdir. Sağlıklı büyümek, sağlıklı gelişmek ve sağlıklı yaşlanmak için her gün en az 2 su bardağı sağlıklı süt tüketin!

ellerine terk edebilir. Çocuklarını düşünen, onları koruyan ve sağlıklı yetiştirilmelerini sağlayan bir ulus, gözü arkada kalmadan, geleceğini daha iyi ve daha güzel olanların ellerine terk edebilir. Mustafa Kemal ATATÜRK