İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
Advertisements

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
PROJE YÖNETİMİ VE RİSK ANALİZİ
EKO308 İKTİSADİ PLANLAMA 1. Hafta: Giriş.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
Finansal İktisat Prof. Dr. Hasan Şahin
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
Mağduriyet Anketleri Nedir ve Nasıl Kullanılır?
Sermaye Yapısı Sermaye Yapısı Fon sağlamak üzere firmanın kullanmayı düşündüğü borç, imtiyazlı hisse senedi ve hisse senedi bileşimi Sermaye yapısını etkileyen.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
Durgunluk ve Maliye Politikası
GRUP DAVRANIŞLARININ TEMELLERİ
Olasılık Hesapları Rassal herhangi bir olayın, belli bir anda meydana gelip gelmemesi konusunda daima bir belirsizlik vardır. Bu sebeple olasılık hesaplarının.
Lojistik Yönetimi Ders – II
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY MTS 3022 TÜNEL AÇMA
HAFTA I.
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ
ETİK LİDERLİK SEMİNERİ
Önemli Su Yönetimi Konuları nasıl seçilir? Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Önemli.
MONETARİZM 1955 ile 1965 yılları arasında Milton Friedman ve arkadaşları tarafından kurulmuş ve geliştirilmiştir. Amaç ; gözden düşen miktar teorisini.
DERS-1 SİMÜLASYON (BENZETİM) Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL
YÖNETİCİLİK VE MOTİVASYON
Prof. Dr. Turgay ONARGAN Prof. Dr. C. Okay AKSOY
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
Şebeke Organizasyon Yapıları ve Güven
B İ L İ M Bilim: "Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli.
Adli Muhasebe SELÇUK GÜLTEN S.M.MALİ MÜŞAVİR.
BİLGİ EDİNME İHTİYACI:
Faiz Oranlarının Davranışı
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
MİKROİKTİSAT: Teori ve Uygulama Bölüm 1: Mikroiktisada Giriş By Edgar K. Browning & Mark A. Zupan John Wiley & Sons, Inc. 9 th Edition, copyright 2006.
Etkin Piyasalar Hipotezi
Mühendislik Ekonomisi
BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri. BÖLÜM 12 Örgütlerde Grup Süreçleri.
BÖLÜM 7 Motivasyon. BÖLÜM 7 Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren ve devam ettiren kuvvet. Motivasyonun Tanımı Motivasyon Harekete geçiren, yönlendiren.
FAİZ PROBLEMLERİ Faiz: Bir paranın, belirli bir süre bir bankada kalıp bir miktar değerlenmesidir. * Faiz problemleri aslında bir çeşit yüzde problemidir.
“Tüm hayatım boyunca dolaştım, seyahat de ettim
Gruptaki bireylerin motİvasyonu ve grubu harekete geçirmek
Bilimsel Araştırma ve Bilimsel Araştırma Süreci II
Üçüncü Bölüm Talebin Arka Planı: Tüketici Teorisi.
Etiyoloji, belirli davranışların en ince ayrıntısına kadar incelenmesidir.
Tanimi Elemanlari Subjeler Suc yeri Suc zamani.  Sucun tanimi vermek icin herseyden once tum suclarin hukuki elemenlarini ogrenmelidir. O elemenlari.
SOSYOLOJİK TEORİLER VE TANIMLARI
EKONOMİK DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ
Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü
Klasik Yönetim ve Organizasyon Teorisi
 Ikiye ayrilir: maddi ve resmen kaynaklar.  Maddi kaynaklar toplulukta oldugu durumlardir. Bu aslinda topluluk icinde fakli iliskiler ve onlar hukuka.
1 Ekonominin Kapsamı ve Metodu KISIM I EKONOMİYE GİRİŞ BÖLÜM İÇERİĞİ
MALİ DENETİME GİRİŞ.
6.1. İşletmelerde Meslek Etiği Kategorileri:
VUCUT DOKUNULMAZLIGINA KARSI SUCLAR
YÖNETİMİN FONKSİYONLARI YÖNELTME: MOTİVASYON
MAKRO İKTİSAT I BÖLÜM 9 UZUN DÖNEMDE HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: KLASİK MAKRO MODEL YRD. DOÇ. DR. OKTAY KIZILKAYA.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Hukuk Fakültesi İKTİSAT - I.DÖNEM
2) NEO KLASİK (GELENEKSEL) YÖNETİM
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARI İLİŞKİLER TEORİLERİ VE ÖRGÜTLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MADDE VE YAPISI TEST.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ KRİMİNOLOJİ (II) SUÇ TEORİLERİ Prof. Dr. Adem Sözüer Dr. Tuba Topçuoğlu İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKULTESİ

Klasik Teori İnsanlar bencildir. İnsanların özgür iradeleri vardır. Bu iradeyi rasyonel olarak kullanıp hedonist bir hesaplama yaparlar. Suçun getireceği haz, acıdan fazlaysa suç işleme yönünde karar verirler. Cezalandırmanın amacı caydırıcılıktır. Caydırıcı olabilmesi cezaların kesin olması, çabuk uygulanması, suçla orantılı olması ve suçun getireceği acının suçun getireceği kazançtan fazla olmasına yetecek kadar bir şiddette olması gerekir.

Caydırıcılık Teorisi Cezalandırma  Caydırıcılık  Suç Davranışı Cezalandırmanın caydırıcı etkisi hem özel caydırıcılık (cezalandırmanın suç işleyen kişi üzerinde tekrar suç işlememesi yönünde yarattığı etki) şeklinde hem de genel caydırıcılık (cezalandırmanın henüz hiç suç işlememiş olan kişiler üzerinde suç işlememeleri yönünde yarattığı etki) şeklinde işleyebilir. Bu teoriye göre cezaların şiddeti, kesinliği ve çabukluğu ya da kişilerin cezaların şiddeti, kesinliği ve çabukluğuna ilişkin algıları yüksek ise caydırıcılık yüksek ve suç işleme ihtimalleri az olacaktır.

Rasyonel Seçim Teorisi Klasik yaklaşımın bir diğer uzantısıdır. Ekonomideki “beklenen fayda” prensibine dayanmaktadır: insanlar beklenen faydayı maksimuma çıkaran ya da beklenen kayıpları en aza indiren rasyonel kararlar verirler. Becker’ın ekonomik modeline göre potansiyel bir taraftan yasal olarak para kazanma imkanı ve ne kadar kazanabileceğini hesaplıyor; diğer taraftan yasa dışı yoldan para kazanma imkanı, ne kadar kazanabileceğini, yakalanma olasılığı ve yakalanma durumunda alacağı olası cezayı hesaplıyor ve hangisi daha fazla kazanç getiriyorsa kişi onu seçiyor.

Rasyonel Seçim Teorisi D. Cornish ve R. V. Clarke, rasyonel tercih yaklaşımını suça uygulayan en önde gelen isimlerdir. İnsanların neden belli suçları işledikleri yönünde mikro-düzeyde bir açıklama getirir. Bu teoriye göre suç, kişilerin suç sonrasında oluşması beklenen muhtemel getiriler (fayda) ve götürüleri değerlendirerek yaptıkları rasyonel tercihlerin bir sonucudur. Suç yalnızca motivasyona bağlı bir şey değil aynı zamanda bir fırsat meselesidir. Dolayısıyla suç davranışı, kişinin durumsal sınırlılıkları ve fırsatları değerlendirerek ortaya koyduğu bir tercihtir.

Rasyonel Seçim Teorisi ve Suç Önleme Rasyonel seçim teorisine göre insanların motif ve eğilimleri veri olarak kabul edilir ve onların suç işleme kararını değiştirme yoluna yönelmek gerekir. Çünkü insanların ne kadar suça eğilimi olursa olsun belli durumsal etkenler bir araya gelmezse suç işlenmeyecektir. Dolayısıyla suç için fırsat olmalıdır. Bu teorinin öngördüğü suç önleme tekniği "durumsal suç önlemedir". Eğer gerekli önlemleri alabilirsek suçun maliyetini arttırır, suç işlemeyi zor ya da daha az çekici hale getirip bu fırsatı azaltıp yok edebiliriz (örn., hedefi elde edilmesi zor hale getirmek ya da daha az dikkat çekmesini sağlamak, sokakların aydınlatılması).

Rasyonel seçim teorisinin ampirik geçerliliği Tam bir rasyonellik varsayan en saf haliyle bu teorinin ampirik geçerliliği yoktur ve suç davranışını açıklamakta yetersizdir. Sınırlı rasyonellik varsayıldığında daha fazla ampirik geçerliliği bulunmaktadır.

Rutin Aktiviteler Teorisi L. Cohen ve M. Felson (1979) tarafından ortaya atılmıştır. Cohen, Kluegel ve Felson (1981) tarafından yeniden geliştirildi ve “fırsatlar teorisi” adını aldı. Aslında mağduriyet teorisidir, suç davranışını ise dolaylı olarak açıklar. II. Dünya savaşı sonrasında Amerika’da artan suç oranlarını açıklamak için geliştirilmiştir.

Rutin Aktiviteler Teorisi Üç unsur insanların doğrudan temas içeren kişisel ya da mala karşı bir suçun mağduru olma ihtimalini belirlemektedir: (1) Motive olmuş bir (ya da daha fazla) suçlu (2) Uygun hedef (kişi ya da obje) (3) Hedef kişi ya da objeyi suça karşı koruma yeterliliğine sahip etkin bir korumanın yokluğu (resmi ya da resmi olmayan) Temel varsayım: Eğer bu 3 unsur zaman ve mekanda bir araya gelirse suç mağduriyeti oranı artmaktadır.

Rutin Aktiviteler Teorisi Suçu açıklamakta kullanılan bu 3 unsurun bir araya gelmesi insanların (mağdur ve koruyucuların) normal, yasal, günlük “rutin aktivitelerine” bağlıdır. Dolayısıyla da insanların yasal rutin aktivitelerinin zamansal ve mekânsal yapısı bir toplulukta meydana gelen yasa dışı davranışların yeri, çeşidi ve miktarını belirlemekte çok önemli rol oynamaktadır.

Rutin Aktiviteler Teorisi Uygun Hedef (Suç mağduru veya objesi) Motive olmuş suçlular SUÇ Hedefi suça karşı koruyabilecek (formel ya da enformel) koruyucunun yokluğu

Rutin Aktiviteler Teorisi ve Suç Önleme Rutin aktiviteler teorisinin önerdiği en temel suç önleme tekniği “durumsal suç önleme”dir. Durumsal suç önleme: Hayatın günlük akışı içinde suç fırsatlarını azaltıcı tedbirlerin alınmasına dayanır (örn., potansiyel suçlulardan uzak durma, hedefin çekiciliğinin azaltılması ve zor hedef haline getirilmesi, hedef üzerindeki koruyuculuğun güçlendirilmesi).

Rutin aktiviteler teorisinin ampirik geçerliliği Bu teorinin ampirik geçerliliği henüz tam olarak saptanmamıştır. Bu teoriyi destekleyen bulgular da desteklemeyen bulgular da mevcuttur. Ancak gerçekte bu teori tüm boyutlarıyla test edilmemiştir: Birkaç istisna çalışma dışında bu teorik modeldeki motive olmuş suçluların mevcudiyetindeki ya da suç işleme konusundaki motivasyonlarındaki değişiklikler ölçülmemiştir. Mala karşı suçları daha iyi açıklamaktadır. Teoride ortaya koyulan kavramların doğrudan ölçümüne dayanarak testler yapılmalıdır.

Klasik okul/ Caydırıcılık Teori Temel kavramlar Temel önermeler Ampirik geçerlilik Suç önleme stratejisi Klasik okul/ Caydırıcılık (Beccaria, Bentham) -Yasal cezalandırmanın kesinliği, çabukluğu, şiddeti -Cezalandırma, genel ve özel caydırıcılığa neden olur. -Oldukça araştırma mevcuttur -Ancak ampirik geçerlilik zayıf Sıkı ceza adalet sistemi politikaları ve programları Rasyonel seçim teorisi (Cornish, Clarke) -Kazançlar/ maliyetler, -Suçun beklenen faydası -Rasyonel seçim -Suçun getirileri ve götürüleri rasyonel olarak değerlendirildikten sonra suç işleme kararı verilir. -Tam rasyonellik varsayan modellerde: Hiç -Sınırlı rasyonellik varsayan modellerde: zayıf-orta arası Caydırıcılık ve rutin aktiviteler teorilerinde olduğu gibi; durumsal suç önleme Rutin aktiviteler teorisi (Felson, Cohen) -Motive olmuş suçlular -Uygun hedef -Etkin koruyucuların yokluğu -Koruyucuların olmadığı zaman ve mekanlarda uygun hedeflerin motive olmuş suçlularla bir araya gelmesi ile suç artar. -Pek doğrudan test edilmemiştir. -Ampirik geçerlilik: Zayıf Rutin önlemler, hedefi zorlaştırma, rutin aktivitelerde değişiklik