ARAŞTIRMA SORUSU : İNŞA EDİLEN APARTMAN VEYA EVİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ SİSTEMİN KURULUMU VE ANALİZİ. HAZIRLAYAN : TURHAN KURT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTRİKTE BAĞIMSIZ OLUN..!
Advertisements

Çalışma Konusu: Akıllı Çöp
GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ
YENİ DÜNYA KESİNTİSİZ GÜÇ TEKNOLOJİ SİSTEMLERİ
IPEKLER ENERJi İpekler Enerji, İpekler Elektrik firması bünyesinde Enerji Tasarrufu ve Yenilenebilir Enerji alanında 2007 yılında çalışmalara başlamıştır.
Sürdürülebilir Enerji
KÜRESEL ISINMA VE DOĞALGAZ KULLANIMI
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. * Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale geçmesine YOĞUŞMA denir. * Kar kışın yağar. Yağmur ise.
ENERJİ KAYNAKLARI.
ELECTRİC-ELECTRONİC TECHNOLOGY NAME:BERKAL SURNAME:VOLKAN NUMBER:
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Güneş Enerjisi Sistem Elemanları
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
EMO.
FOTO VOLTAİK PİLLER.
PV Modüller  PV hücreler güneşten aldıkları enerjiyle elektrik üreten yarı iletken malzemelerden üretilmişlerdir. Bu hücrelerin boyutları genelde kare,
Çalışma Konusu: Binalar ev Aletleri
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
Otel ve Alışveriş Merkezlerinde Trijenerasyon Uygulamaları
Etkinlik: Kökeni Güneş Olan Enerjiler Kendimizi Değerlendirelim
FOTOVOLTAİK PANELLE BESLENEN GSM 1800 BAZ İSTASYONU SİSTEMİ
BATMAN BELEDİYE BAŞKANLIĞI “EKOLOJİK BELEDİYECİLİK”
GRUP ENERJİ AYŞE SELMA DUYGULU NİHAL KURAKCI GÜLSEREN OKATAN
iPEKLER ENERJi İpekler Enerji, İpekler Elektrik firması bünyesinde Enerji Tasarrufu ve Yenilenebilir Enerji alanında 2007 yılında çalışmalara başlamıştır.
RÜZGAR ENERJİSİ.
GÜNEŞ VE GÜNEŞ ENERJİSİNDEN ELEKTRİK ELDE ETMEK
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
Hazırlayanlar Hakan Arıcı Utku Gümüşay Görkem Tüzüner Burcu Taşköprü
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Bu sene tekneniz ile uzun bir gezi yapma programınız var mı? Koylarda uzun sureli demirlemeyi düşünüyor musunuz? O halde sunumu izlemeye devam ediniz.
Rüzgar Nedir? ► Rüzgar, dünya yüzeyine yakın ve atmosfer içerisinde olan hava akımıdır ►Rüzgar, alçak basınç ve yüksek basınç bölgesi arasında yer.
Güneş enerjisi.
Elektrik Enerjisi Üretimi
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Yakıt Pilleri.
GÜNEŞ PANELLERİNİN OLUŞUMU
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
GÜNEŞ BİZE ÇALIŞIR.
Temiz Enerji Kaynakları
Temiz enerji kaynakları
CERES Alternatif Enerji Sistemleri (GES). Biz Kimiz; Ceres Mühendislik Enerji Proje Uygulama Ltd Şti,Antalya merkezli Alternatif enerji sistemleri üzerine.
Abdülkadir KOÇER, İsmet Faruk YAKA, Afşin GÜNGÖR Akdeniz Üniversitesi Bir Konutun Elektrik İhtiyacının Yazılım Desteği İle Tespit Edilmesi.
SEDA USLU G TU Ğ ÇE MEM İŞ G ÖZGE CEREN TOPÇU B GÜNEŞ ENERJİSİ UYGULAMALARI.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
RÜZGAR ENERJİSİ VE RÜZGAR TÜRBİNLERİ
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE SU ISITMA
Nükleer enerji, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi arasında ki farklar?
SOLAR FOTOVOLTAİK (‘’PV’’) SİSTEMLERİ
FOTOVOLTAİK ERASMUS+.
GÜNEŞ ENERJİSİ.
Getiri Ltd. Şir.’nin Nisan 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. Maliyet hesaplarında.
FOTOVOLTAİK GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMLERİ. GÜNEŞ ENERJİSİ Tükenmeyen tek enerji kaynağı güneştir. Güneş, hiçbir atığı olmayan temiz bir enerji kaynağıdır. İhtiyaç.
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
 Enerji kaynakları, herhangi bir yolla enerji üretilmesini sağlayan kaynaklardır. Gelin bu kaynakları daha yakından tanıyalım.
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
MADDE DÖNGÜLERİ.
HAZIRLAYAN:TUĞÇE AYBEK
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
GÜNEŞ ENERJ İ S İ. GÜNEŞ ENERJ İ S İ NED İ R? Güneş enerjisi herhangi bir zararlı gaz salınımının olmadı ğ ı, do ğ rudan güneş ışı ğ ından üretilen temiz.
Güneş Enerji Santralleri için Otonom Fotovoltaik Panel
YENİLENEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93 Adı: Muhammed Ali Soyadı: BAYSOY Sınıfı: 6/C No: 93.
ELEKTİRİK NASIL DAHA VERİMLİ ELDE EDİLİR. Enerji kaynaklarının hepsi bize yaşantımızı devam ettirmek için gerek duyduğumuz enerjiyi sağlarlar.Enerji kaynakları:
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMA SORUSU : İNŞA EDİLEN APARTMAN VEYA EVİ GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞTIRMAK İÇİN GEREKLİ SİSTEMİN KURULUMU VE ANALİZİ. HAZIRLAYAN : TURHAN KURT

NEDEN GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETMELİYİZ ? : Güneş enerjisi maliyetsiz ve sonsuzdur. Bununla birlikte günümüzde Enerji ihtiyacımızın çoğunu karşılamak için kullandığımız, hava ile sularımızı kirleten , sağlığımızı bozan, küresel ısınmaya sebep olan fosil yakıtlara karşın çevreye zarar hiçbir zarar vermeyen ve yenilenebilir enerji kaynaklarının başında gelen çok iyi bir alternatiftir.

1 Kw/h elektrik enerjisi üreten bir PV sistemi her ay ; 75kg. Kömürden tasarruf etmemizi Atmosfere 150 kg. daha az karbondioksit salınmasını 400 lt. daha az su harcanması Çevreye sülfiridioksit gibi zararlı gazların daha az salınmasının önüne geçer Devletimiz yatırım yapmadan önemli bir enerji açığını kapatır. Temiz enerji üretilir, ülke enerji üretiminde bağımsızlaşırken en doğru ve en etik yatırım yapılmış olunur. Küresel ısınmaya karşı en etkili yatırım yapılmış olunur. PV sistemi kullanan kişiler fazla ürettikleri elektrik enerjisini satarak kurulacak PV sistemin ilk kurulum maliyetini daha kısa sürede amorti eder. Daha sonrasında tüketici kar a geçmeye başlar. PV sistemi kullanan kişi elektrik satın almak zorunda kalmaz ve elektrik zamlarından etkilenmez. PV sistemi kullanan kişi elektrik kesintilerinden etkilenmez

PV SOLAR GÜNEŞ PANELLERİ : PhotoVoltaik güneş pilleri yüzeylerine gelen gün ışığını doğrudan elektrik enerjisine yarıiletken maddelerdir. Güneş pillerinin %98 i silisyumdur ve silisyum doğada bo lmiktarda bulunmaktadır fakat doğada saf halde bulunmayan silisyum genelde SiO2 (silisyumdioksit) halde bulunur ve saflaştırma işlemi çok maliyetli olduğu için Pv güneş pillerinin maliyeti de artmaktadır. Türkiye de iklim şartlarına göre yaklaşık olarak verimleri 1100 - 1200 W/m²

KONTROL KUTUSU : PV güneş panellerinden üretilen fazla akımı regüle ve kontrol eder. Yani ; gün içerisinde gün ışığından faydalanılan zaman dilimlerinde pv güneş panellerinden gelen akımı regüle edip tesisin ihtiyacı olan alternatif akıma dönüştürülmesi için doğru akımı invertere gönderirken kullanılmayan fazla enerjiyi akülere gönderip enerjinin depo edilmesini sağlar. Güneş ışığından faydalanılamayan zaman dilimlerinde ise akülerde daha önce depo edilmiş olan doğru akımı invertere iletir. Diğer bir deyiş ile sistemin beyin kısmıdır.

AKÜ : PV güneş panellerinden üretilen doğru akımı depo etmeye yarar gün içerisinde sürekli şarj-deşarj durumu olduğundan için uzun ömürlü GEL (gelled electrolyte sealed lead acid) tipi akü kullanılır. İNVERTER: PV güneş panellerinden veya daha önce akülerde depo edilmiş 12-24 VDC akımı evlerde kullanılacak olan 220VAC 50Hz. lik alternatif akıma dönüştürür.

MÜSTAKİL BİR EVİN GÜNLÜK ENERJİİHTİYAÇLARI Saatlik ortalama enerji ihtiyacı: 9240 / 24 = 385 watt/saat Gündüz dilimindeki enerji ihtiyacı: 385 x 8 = 3080 watt/saat Gece dilimindeki enerji ihtiyacı : 385 x 16 = 6160 watt/saat

Saatlik ortalama enerji ihtiyacı: 9240 / 24 = 385 watt/saat Gündüz dilimindeki enerji ihtiyacı: 385 x 8 = 3080 watt/saat Gece dilimindeki enerji ihtiyacı : 385 x 16 = 6160 watt/saat Günlük enerji üretimi : 205 W x 8 saat x 8 adet = 13120 watt/saat Akülerin kapasitesi : 12V x 8adet x 80 Ah = 7680 watt/saat

Tedaş tan satın alınan elektriğin birim fiyatı : 0,30 TL. Aylık muhtemel elektrik faturası tutarı: 9240x30x0,3 = 83.160 TL Artık enerji miktarı (aylık) : (13120w -9240w) x 30gün = 116.4 kw Geri satılan elektrik tutarı : 116.4 x 0,50 = 58,2 TL AYLIK KAR : 83,160 + 58,2 = 141,36 TL. AMORTİ SÜRESİ: Kurulum maliyeti / aylık kar = 15691 / 141 = 111 ay (yaklaşık 9 yıl) Sonuç: sistemin ilk kurulum maliyeti pahalıdır. örneği verilen müstakil eve sistemin kurulmasından sonra sistem kendi maliyetini amorti ettikten sonra kullanıcıyı kar a geçirir çevreci yenilenebilir ve uzun vade sonunda kullanıcıyı kara geçireceği gözönünde bulundurulur ise sistemden verim alınabilmesi muhtemel yerlerde kurulmasında fayda vardır.