Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Spor ve Sağlık FATİH DERVENT.
Advertisements

Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
TUZ NEDİR? Tuz : Ana maddesi sodyum klorür olan ham tuzdan insan tüketimine uygun nitelikte üretilen tuzlardır.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI VE ÖNEMİ
C vitamini Sağlık ve İş Güvenliği Bölümü.
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
GEBELERE DEMİR DESTEK PROGRAMI
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME KASTAMONU HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
PSİKOMOTOR GELİŞİM Yrd.Doç.Dr. Serkan HAZAR.
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
Iyot yetersizliği hastalıkları.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KAN TRANSFÜZYONLARI VE KOMPLİKASYONLARI
1-7 HAZİRAN İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARININ ÖNLENMESİ HAFTASI
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
UŞAK HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Şube Müdürlüğümüzce Kadın Sağlığı Bebek ve Çocuk Sağlığı
SIK GÖRÜLEN BESLENME YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
İYOT YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI VE TUZUN İYOTLANMASI PROGRAMI
Besin ve İçerikleri.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇS/AP Şube Müdürlüğü
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
İYOT YETERSİZLİĞİ SORUNLARI ve KORUNMA
Yeterli ve Dengeli Beslenme
0-1 YAŞ DÖNEMİNDE BESLENME
GENÇLERDE SİGARA SALGINI
Beslenme Yetersizliği Çocuk Ölümlerinin
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HAYATIMIZ VE TUZ.
11-17 MART TUZA DİKKAT HAFTASI
DÜNYADA SAĞLIK SORUNLARI VE SAĞLIK DÜZEYLERİ
FAYDALI BESİNLER.
SAĞLIKLI BESLENME.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
MİNARALLER KALSİYUM Süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, kuru meyveler, fındık, narenciye ve bazı balıklarda bulunur. Yararları : Kemik ve dişlerin.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
HASTALIKLARA ÖZEL BESLENME Beslenme Yetersizliğine Bağlı Sorunlar
Sağlıklı Beslenme / 32.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “ ADIM ADIM SAĞLIK ” EĞİTİMLERİ.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ MENAPOZDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SIK GÖRÜLEN BESLENME YETERSİZLİĞİ HASTALIKLARI
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Beslenme İlkeleri - 7.
Sunum transkripti:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı iyot yetersizliği hastalıkları Dr. Ramazan Soylar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

DSÖ 2006 YILI RAPORUNA GÖRE BESLENME YETERSİZLİĞİ NEDENİYLE; Dünya nüfusunun %40’ı demir yetersizliği anemisinden etkilenmektedir, bu da yaklaşık 2 milyardan fazla insan demektir. Dünyada okul öncesi çağdaki 254 milyon çocukta A vitamini yetersizliği olduğu tahmin edilmektedir. Dünyada 2 milyardan fazla insanın yetersiz iyotla beslendiği ve bu nedenle iyot yetersizliği hastalıkları riski altında olduğu tahmin edilmektedir.

BESLENME YETERSİZLİKLERİNİN ÖNLENMESİ ÇALIŞMALARI 1991’de başlatılan ve 2002’den bu yana Bebek Dostu Sağlık Kuruluşlarının da kapsamı içerisine alındığı Anne Sütünün Teşviki Programı, 1994’te başlatılan İyot Yetersizliği Hastalıkları ve Tuzun İyotlanması Programı, 2004’te başlatılan Demir Gibi Türkiye, 2005’te başlatılan Bebeklerde D Vitamini Yetersizliğinin Önlenmesi ve Kemik Sağlığının Geliştirilmesi Programı 2006’da başlatılan Gebelerde Aneminin Önlenmesi Programı

İYOT İnsan vücudunda 20-30 mg bulunur %75’ i tiroid bezindedir Kalanı - kan - meme bezi - mide mukozasında

Önemli görevleri: Kemik gelişimi Beyin ve sinir sistemi gelişimi Bazal metabolizma hızının ayarlanması Vücut ısısının sürmesi için gerekli hormonların yapımı

Başlıca İyot Kaynakları Deniz ürünleri Deniz yosunları Et, süt, yumurta

Gereksinim; Yaş ilerledikçe Gebelikte Emziren annede artar

İYOT YETERSİZLİĞİ Dünya’da Önlenebilir Zeka Geriliği ve Beyin Hasarında Tek Temel Nedendir

SOSYAL VE EKONOMİK GELİŞME GERİLİĞİ Görülür şekli Guatr TOPLUMDA SOSYAL VE EKONOMİK GELİŞME GERİLİĞİ İyot Eksikliği Asıl sorun Zeka geriliği Nöromotor bozukluklar Kretenizm

Dünyada İyot Yetersizliği Sıklığı 110 ülkede 1.6 milyar risk altında 566 milyon guatrlı (% 10) Yılda 30 bin bebek ölü doğuyor Yılda 120 bin bebek kretenizmli doğuyor 300 milyon zihinsel geriliği olan var

Türkiye’de * 6-12 yaş çocuklarda ve * kadınlarda daha sık Guatr en fazla Karadeniz bölgesinde ve Bolu, Kastamonu, Malatya, Rize, Ordu, Zonguldak, Artvin, Kütahya ve Konya illerinde görülmüştür.

İyot Yetersizliğinin Yol Açtığı Sorunlar Fetüs: Düşük, Ölü doğum, Doğuştan anomaliler Perinatal ölümlerde ve bebek ölüm hızında artış Nörolojik kretinizm (Mental gerilik, Sağırlık, Şaşılık Felç) Miksödem kretinizm (Cücelik, Mental bozukluk) Psikomotor bozukluklar Hipotiroidizm

Yenidoğan: Guatr Hipotiroidi Beyin ve sinir sistemi gelişiminde bozukluk Çocuk ve Gençler: Mental fonksiyonlarda bozukluk Büyüme-gelişme geriliği

Yetişkinler: Guatr ve komplikasyonları Hipotiroidizm İyotla uyarılmış hipertiroidizm

Çocuklarda İyot Eksikliği Çocuklarda Yaşam Süresi IQ 13,5 puan

İYOT GEREKSİNMESİ Yaşam boyu 1 tatlı kaşığı

İyot Yetersizliğini Telafi Eden Mekanizmalar Tiroid bezinin iyot yakalama kapasitesinin artması İdrarla atılan iyodun düşmesi Bağırsak yoluyla kaybedilen iyot ve tiroid hormonunun azalması Tiroid bezinden iyot kaçışının durması İyot “turnover” hızının artması T4 den T3 yapımının rT3 aleyhine artması

Bazı besinlerdeki iyot miktarı (g/100g) Guatrsız bölge Guatrlı bölge Deniz ürünleri 83,2 51,5 Kırmızı et 3,0 1,3 Süt ürünleri 13,0 6,7 Yumurta 26,0 3,8 Meyveler 4,0 Ekmek 1.56 0.54 Sebzeler 32 22

İyot Yetersizliğinin Düzeltilmesi 1- İyotlu Tuz En yaygın yöntem 1920 den beri kullanılıyor Yıllık maliyeti kişi başına 3-5 cent Ülke çapında kullanımı sağlamak zor Isı ve saklama koşulları etkili

İyot Yetersizliği Hastalıkları Önlenebilir, İyotlu Tuz ile; İyot Yetersizliği Hastalıkları Önlenebilir, fakat tedavi edilemez.

2- İyotlu Yağ Enjeksiyonu 1980 den beri kullanılıyor Özellikle dağlık ülkelerde yararlı Maliyeti yüksek

3- İyotlu yağ oral alımı Tek doz 1-2 yıl koruyucu Oral doz, enjeksiyonla verilenin ancak ¼’ ü kadar etkili

4- Diğer Yöntemler Ekmeğe iyodür veya iyodat katılması Potasyum ya da sodyum iyodür tabletleri Suyun iyotlanması

Ülkemizdeki Uygulama 1998 yılında çıkan yasayla rafine tuzlara 50-70 mg/kg potasyum iyodür veya 25-40 mg/kg potasyum iyodat eklenmesi zorunlu hale getirilmiştir. SB projelerine göre 2005 yılına kadar iyot yetersizliği hastalıklarının; - çocuklarda yok edilmesi, - yetişkinlerde 1/3 oranında azaltılması, - yemeklik tuzun % 100’ünün iyotlu üretilmesinin sağlanması planlanmaktadır.

Büyüyünce ne olacaksın?

İyotlu tuz kullanım oranı (%) Batı 18.6 Doğu 15.6 Güney 16.5 Kuzey 23.6 İç 18.3 Kentsel Kırsal 9.6 GENEL 18.2

İyotlu Tuz Kullanımı İçin Öneriler Ağzı kapalı, karanlık, serin yerde saklanmalı Yemeklere piştikten sonra eklenmeli (Kızartma ile % 20, ızgara ile % 23, kaynatma ile % 60 kayıp oluşur.) Aşırı iyot alımının olumsuz etkileri çok nadir görülmektedir. Günlük 10 g iyotlu tuz tüketen kişi 500 g iyot alır. Toksik etki 1000 g ( l mg) geçmedikçe görülmez Sağlıklı yaşam için önerilen tuz: 5 g/gün (Hipertansiyon, Kalp-Damar hastalıkları, Kanser v.b.hastalıklardan korunmak için )

YEMEĞİNİZE İYOTLU TUZ VÜCUDUNUZA SAĞLIK KATIN