ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ISI MADDELERİ ETKİLER Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
Advertisements

Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
MADDENİN HALLERİ VE ISI
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ÖLÇÜLEBİLİR ÖZELLİKLERİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞMESİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Isı Cisimleri Hareket Ettirir Yakıtların oksijenle birleşerek yanması sonucunda oluşan ısı enerjisi harekete dönüşebilir. Yediğimiz besinler enerji verir.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
MADDENİN DEĞİŞİMİ Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
Maddenin şekli ve durumu ısı aldığında yani ısıtıldığında
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
Hal Değişimi.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı vardır
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDENİN HALLERİ ve ISI
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ ve ÖZ ISI
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
ISI VE SICAKLIK. YAZ MEVSİMİNDE GÜNDÜZ HAVA SICAK GECE İSE ILIKTIR.
MADDEYİ TANIYALIM.
A K M Y İ.
ISI VE SICAKLIK.
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
Ateşinizin yükseldiği oldu mu ? Bunu nasıl anlarsınız ?
Isı ve sıcaklık Sıcaklık duyularla algılanmakta ve genellikle “sıcak” ve “soğuk” kavramlarıyla ifade edilmektedir. Ekleyen: Netlen.weebly.com.
ISI.
MADDE VE ISI.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
MADDENİN ISI ETKİLEŞİMİ
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
ISI VE SICAKLIK.
MADDE VE ISI.
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ. 1. Isınma ve soğuma Maddelerin hangisinin sıcak, hangisinin soğuk olduğunu anlayabiliriz. Fakat dokunma duygusu, sıcaklık.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
E-MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Halleri ve Isı
Esra AYDİNFen ve Teknoloji ISI VE SICAKLIK. Esra AYDİNFen ve Teknoloji Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde.
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Maddenin Sınıflandırılması
FEN BİLİMLERİ-5 4.ÜNİTE MADDE VE DEĞİŞİM 3.Isı ve Sıcaklık HALİM GÜNEŞ.
MADDE VE ISI.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ve ISI
Sunum transkripti:

ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 4.SINIF DERS SUNUSU Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

Ünitemiz: Maddeyi Tanıyalım Konu: Isı ve Sıcaklık Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji

Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı vardır. Maddelerin sıcaklığı termometre adı verilen aletle ölçülür. Sıcaklık arttığında termometrenin içindeki renkli sıvının seviyesi yükselir, sıcaklık azaldığında ise düşer.

Sıvı seviyelerinin gösterdiği sayısal değerler Sıcaklığın göstergesidir. Sıcaklık birimi “ C “ sembolü ile gösterilir ve “derece selsiyus” olarak okunur. Sıcaklık sıfırın altında bir değer alırsa örneğin, sıfırın altında yirmi iki diye okunur.

Sıcaklıkları farklı maddeler birbirine temas ettiklerinde aralarında ısı alışverişi olur. Isı, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye akar. Isı veren maddenin sıcaklığı azalırken, ısı alan maddenin sıcaklığı artar. ısı alır

Örneğin, dilimiz dondurmadan daha sıcaktır. Dondurma dilimize değdiği anda dilimizden dondurmaya doğru ısı akışı olur. Dondurma ısı alırken dilimiz ısı verir. Diğer bir ifadeyle dondurma ısı alarak erir; dilimiz ise ısı kaybederek üşür.

Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır. Termometre okunan değer sıcaklık, sıcaklığı farklı maddeler arasında alınıp verilen ise ısıdır. Maddeler ısı alıp verdiklerinde kütleleri değişmez. Çünkü ısı bir madde değildir. Kütlesi ve hacmi yoktur. Eridiğinde kütlesi değişmez

Hal değişimi Uygun koşullar sağlandığında maddeler bulundukları halden başka bir hale dönüşebilir. Örneğin, ısıtıldığında katı yağ, güneş açtığında kar ve buzun sıvı hale geçmesi.Çünkü katı maddeler yeterli ısıyı aldıklarında sıvı hale geçerler. Bu olaya erime denir. ısı alır ve erir

Hal değişimi Isı verir ve donar Sıvı haldeki maddeler yeterince soğutulduklarında katı hale dönüşür. Bu olaya donma denir. Maddeler soğuduklarında çevrelerine ısı veririler. Isı verir ve donar

Hal değişimi Isının maddeler üzerindeki bir etkisi de bozunmadır. Maddelerin ısı etkisiyle yapılarının değişmesine bozunma denir. Kışın yemek için kurutulan biber,patlıcan gibi sebzeler güneş ışının etkisiyle bozunur.