GÜZEL VE ÇİRKİN HUYLAR MADDE 67: İSMET

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKAN YÜKSEL Tıkır Top.
Advertisements

KELEBEK VE ÇİÇEK.
KIRMIZI BAŞLIKLI KIZ.
KASIM AYI DEĞERİMİZ DOĞRULUK
BERÂT KANDİLİNİZ MÜBAREK OLSUN
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
HZ. MUHAMMED GÜVENİLİR BİR İNSANDI
Yaşanmış Din Dersi Diyalogları
"ALLAH" DEMEK.
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
Dövüş ustası olanlar öfkelenmezler. Kazanma ustası olanlar korkmazlar

HASED-GIYBET.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
4. SINIF 1. ÜNİTE 1.5. SELAMLAŞMA
Yorumla-Yansıt İfadeleri (YYİ)
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
ÜÇ İHTİYAR MİSAFİR ÖYKÜSÜ
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
4. SINIF II. ÜNİTE: TEMİZ OLALIM
Ömer Hayyam Rubailer BÖLÜM-2
AŞKLaRıM.
Ömer Hayyam rubailer Ömer Hayyam
Sen hangisini seçerdin?
BABALAR VE KIZLARI.
** DEĞERLER EĞİTİMİ ** SORUMLULUK
KAVRAMLAR SERİYYE: Peygamber Efendimizin (sav) katılmadığı, sahabelerden birisinin başkanlığında gönderilen keşif veya savaşlara denir. GAZVE: Peygamber.
HAYIR DEMEYİ ÖĞRENELİM Erkan İLGÜN Rehber Öğretmen
Onları sevdiğinizi ve onların iyiliğini kendi iyiliğiniz kadar önemli olduğuna ilişkin açık bir mesaj verebilirsiniz.

ZAMİR (ADIL).
KURALLARA UYMAK.
1. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi soyut değildir
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
4/ KELİMEİTEVHİT VE KELİMEİŞEHADETİ ÖĞRENİYORUM
İBRETLİK BİR HİKAYE.
Tıkır Top
DEĞERLER EĞİTİMİ MART HAKSIZ KAZANÇTAN UZAK DURMAK.
Sevgili Peygamberimiz
Bir bilgeye sormuşlar:
GÜZEL SÖZ VE DAVRANIŞLAR İLE İLGİLİ HADİS VE AYETLER
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
KÜL KEDiSi-SINDRELLA Hazırlayan: Emine KOÇAK- 7/A
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
Yaşanmış Din Dersi Diyalogları
3. Sempatik ve Esprili Konuşmak
Sorumluluk Bilinci.
3. Kardeşler Arasındaki İlişkiler
2. Çocukların Anne Babaya Karşı Sorumlulukları
4. İYİLİĞİ EMREDİP KÖTÜLÜĞE ENGEL OLMALIYIZ
Kur'an Doğru Bilgiye Önem Verir
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAKIRKÖY İLKOKULU
ÇOCUK İSTİSMARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME.
PEYGAMBERİMİZİN ÖRNEK DAVRANIŞLARI
TAKIM RUHU 11-A.
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Hazırlayan: İsmail TÜRKMENOĞLU
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
İnsanın Çabası: EMEK ve RIZIK
İNTERNET ÇOK GENİŞ BİR ALAN
ALAY ETME İLE BAŞEDEBİLME
Eğlenceyi çok seven bir ağustos böceği varmış.
ADALETLI OLMAK.
DUYGULARIMI KONTROL EDİYORUM
DEMO SLAYT Yolda karşılaştığımızda ezan okunuyordu. -Gel seni camiye götüreyim, dedim. Bugün Cuma biliyorsun. -Sen de benim camiye gitmediğimi biliyorsun,
Kur'ân-ı Kerim'in inmeye başladığı Ramazan ayı'nın yirmi yedinci gecesi. İslâm'da en kutsal ve faziletli gece Kadir gecesidir.
 Gerçek iyilik nedir? Toplum içinde insanların belirlediği bir "iyilik" kavramı vardır. Yolda gördüğü dilenciye para veren, insanlara.
İYİLİK YAP DENİZE AT
Sunum transkripti:

GÜZEL VE ÇİRKİN HUYLAR MADDE 67: İSMET EMİNE KAYA 12070221

İsmet, günahlardan kaçınma huyuna sahip olmak demektir İsmet, günahlardan kaçınma huyuna sahip olmak demektir. Allah korkusu ile bütün çirkin şeylerden uzak durmaktır. Fena şeylerden uzak kalmak, Allah'ın bir koruması olduğundan bir ismet sayılır.   

Bir gün Kızılay’da birkaç arkadaşımla beraberdim Bir gün Kızılay’da birkaç arkadaşımla beraberdim. Yemek yiyeceğimiz yere doğru yürüyorduk, bir yandan da aramızda konuşuyorduk. O sıra kalabalığın içinden bize doğru gelen yaşlı bir kadın: ‘’Siz böyle örtülerinizle bu sıcakta neyi korumaya çalışıyorsunuz..!’’ minvalinden arka arkaya cümleler kurmuştu. Biz de neden böyle bir nefret söylemiyle karşılaştığımızı anlamadığımızdan çok şaşırmıştık. Sonra kadın arkasına bile bakmadan, cevap hakkımızı hiçe sayarak dönüp gitmişti.

Kadının sözleri bizim korumaya çalıştığımız ve sakındığımız değerlere bir saldırıydı ve Yusuf peygamberin şu sözlerini aklıma getirdi.

Hz. Peygamber devri. Ebû Talha henüz Müslüman olmamış idi Hz. Peygamber devri. Ebû Talha henüz Müslüman olmamış idi. Ümmü Süleym(Rumeysa)’e evlenme teklifinde bulundu. Ümmü Süleym ona şu cevabı verdi: — Doğrusu ben de sana hevesliyim. Senin gibisi kaçırılmaz. Lâkin sen kâfir bir adamsın, bense Müslüman bir kadınım, seninle evlenmem doğru olmaz. Bunun üzerine aralarında şöyle bir konuşma cereyan etti. Ebu Talha: — Sana ne oldu: Rumeysa? — Ne olmuş bana? — Sarı ve kırmızıdan ne haber? — Ben altın ve gümüş aramıyorum. Sen bir adamsın ki işitmeyen, görmeyen, sana hiç faydası dokunmayan şeylere tapıyorsun. Falanların siyah kölesinin dağdan sürükleyip getirdiği yerden biten odun parçasına tapmaktan hiç sıkılmıyor musun? Eğer sen Müslüman olursan, işte o benim mehrim olsun, evlenelim, başka bir şey talep etmeyeceğim!

— Bana Müslümanlığı kim telkin eder Rumeysa. — Resûlullah (s. a — Bana Müslümanlığı kim telkin eder Rumeysa? — Resûlullah (s.a.) telkin eder, ona git. Ebû Talha Hz Peygamber’in bulunduğu yere doğru ilerlemeye başladı. Resûlullah, ashabı ile oturuyorken; “Ebu Talha, İslam’ın aydınlığı iki gözü arasında parlayarak geliyor” buyurdu. Ebu Talha Hz. Peygamber’in huzurunda iman etti ve Rumeysa’nın söylediklerini haber verdi. Hz. Peygamber Rumeysa’nın şartı üzerine nikâhlarını kıydı. Resûlullah Rumeysa için şöyle buyurmuştur:  “Gördüm ki cennete girmişim, önümde bir ayak sesi. Bir de baktım ki Rumeysa”. (Ebu Nuaym, Hilye, c. IV) “Yoksulluk İçimizde”, s. 103-104

Burada Rumeysa’nın örnekliği çok önemli Burada Rumeysa’nın örnekliği çok önemli. Hem kendi inancından vazgeçmiyor, kendini muhafaza ediyor; hem de sevdiği insanın Müslüman olmasına vesile oluyor. Dünyalık bir mehir de istemiyor, bu ayrı bir erdem konusu lakin ruhu büsbütün bir müslüman olmasına dikkat çekmek istiyorum. Peygamberin yaşantısını(örnek eylem alanı), Kuran’ın mahiyetini anlamış ve bunu kendinde gerçekleştirmiş.

İnsanı kötülüklerden alıkoyacak olan bir gün yaptıklarının kendisinden sorulacağı düşüncesidir. Çünkü ölümle şaka olmaz, bunu herkes bilir. Hayatta elde ettiğimiz her şeyin bir anda enkaz altında kalmasını da istemeyiz. Bu yüzden gelişi güzel yaşamayı bırakmalı, eylemlerimizi anlamlı kılmak için çalışmalıyız. Ruhu büsbütün, çelişkiden, yanılgıdan uzaklaşmış insanlar olmaya bakmalıyız. Görüş ve değerlerimizle farkındalığımızı ortaya koymalı, güzellikler için çaba sarf etmeliyiz.

İSMETLE İLGİLİ LEVHALAR

Karamsarlığın kaynağı ışıktan uzak durmaktır Karamsarlığın kaynağı ışıktan uzak durmaktır. Gayret atına bin, himmet dile ve ümid et. Bidayeti parlak olanın nihayeti de parlaktır. Gönül eri garip olmaz. (Yoksulluk İçimizde’den Ataullah İskenderi’nin ilhamıyle)

Dünya suretinin bulaştığı ayna nasıl parlar Huzura girmeden önce tövbe sularında yıkan