PARA VE SERMAYE PİYASALARINA BAKIŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
5. BİRİKİMLERİM.
Advertisements

İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
--Tahvil ve Değerlemesi Halit Gönenç
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
İşletmelerde Finans Faaliyetleri 9
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
FİNANSAL PİYASALAR 09 NİSAN 2008.
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
FİNANSAL ANALİZ.
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
FİNANSAL ANALİZ.
VİOP / Türev Piyasalar Bora Akdeniz Ürün Geliştirme Kıdemli Uzmanı
Finans Sistemine Genel Bakış
Finansal Piyasalar Genel Bakış
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
Çalışma Sermayesi Yönetimi
ÜNİTE 5 (Bölüm 1) FİNANSAL ANALİZ
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
ORAN (RASYO) ANALİZLERİ
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 16. BÖLÜM Kar Payı Politikası.
Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması. Mali Konular İşletme Maliyetinin Hesaplanması Küçük işletmelerde muhasebe ve nakit akışı Tanımlama.
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
ÜNİTE 5 (Bölüm 2) FİNANSAL ANALİZ
Ortalama Sermaye Maliyeti
Firma Değerleme Modelleri
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Bölüm 4 Faiz Oranları . Ersin Saltık.
Opsiyon Nedir? Opsiyonlar, belli bir vadeye kadar veya belirli bir vadede, opsiyona dayanak varlık oluşturan belli bir miktardaki malı, finansal ürünü,
Dikey yüzdeler analizi
Menkul Kıymet Borsaları
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
İşletmenin çeşitli kaynaklardan topladığı fonlar işletme amaçlarını gerçekleştirecek biçimde sabit duran varlıklar ile stoklar, alacaklar ve nakitten oluşan.
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Hisse Senetlerinin Değerlemesi Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 9. Hafta.
HAZIR DEĞERLER ile MENKUL KIYMETLER ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Tasarruflar, Yatırım Harcamaları ve Finansal Sistem
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
Karşılaştırmalı Tablolar Tekniği. Analizi yapan kişi analiz tekniklerini uyguladıktan sonra, mali tablolardaki değişimleri ve nedenlerini ortaya koymalıdır.
MALİ ANALİZ .
Finans Sistemine Genel Bakış
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
Para, Banka ve Finansal Piyasaları Niye Çalışıyoruz?
ÇALIŞMA SORULARI.
OPSİYON PİYASASI Dr. Çağatay ORÇUN.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
Finans Sistemine Genel Bakış
Faiz Oranları Hakkında
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Örneklerle Finansal Analiz
Sunum transkripti:

PARA VE SERMAYE PİYASALARINA BAKIŞ Onur Oğuz İTÜ Yatırım Kulübü 13/16 Kasım 2012

içerik Genel Bilgiler Sabit Getirili Menkul Kıymetler Döviz-Altın Piyasaları Hisse Senedi Haklar Getiriler Değerleme Yöntemleri Hisse Senedi Yatırım Stratejileri Piyasayı Yenmek

GENEL BİLGİLER Piyasa ve Borsa Nedir? Alıcıların ve satıcıların iletişim kurdukları ortamdır. Piyasada fiyatlar, arz-talep kanununa göre oluşur. Alıcı ve satıcılar “Borsa” sayesinde birbirlerini aramak zorunda kalmadan işlem yaparlar. Borsalar organize veya tezgahüstü piyasalar olarak ayrılırlar. Ülkemizde İMKB, İAB, VOB organize piyasalardır. Kapalıçarşı tezgahüstü piyasadır.

SABİT GETİRİLİ MENKUL KIYMETLER Borçlanma araçları alınıp satılır. Belirli vadesi ve faizi olan menkul kıymetlerdir. Tahvil, Bono, Ters Repo bu kapsamda yer alır. Vade sonu beklenirse, getiri garantilidir. SGMK’lerin faizi ile fiyatı arasında ters yönlü ilişki vardır. Eğer faizler düşecekse, bugünden SGMK almak kârlı olacaktır.

Doviz-altin piyasaları Döviz piyasaları ülkenin dış ticaret hacmi, faiz oranları, bütçe açığı, politik-stratejik etkenler çerçevesinde hareket eder. TL’yi değerlendirecek her hamle, kurların aşağı gelmesi anlamındadır. Altın piyasaları uluslar arası gelişmelerin yanı sıra USD/TL kurundan da etkilenir.

Hisse senetleri Değişken getirili menkul kıymetlerdir. Sahibine kârdan pay almak, yönetime katılmak gibi temel ortaklık haklarını sağlar. Buna karşılık sermayeye katılma yükümlülüğü getirir. Piyasadaki değer artışı sayesinde Alım-Satım Kazancı ve Kar Payı (Temettü) şeklinde getiri imkanları verir.

Hisse senetleri Hisse senedi yatırımlarında getiri garantisi yoktur. Bu nedenle doğru değerleme önemlidir Başlıca değerleme yöntemleri: Temel Analiz ve Teknik Analiz’dir. Şirketin mali durumuna bakmak Temel Analiz; Geçmiş fiyat hareketlerine bakmak Teknik Analiz’dir.

Temel analiz Temel düzeyde muhasebe bilgisi gerektirir. Genelde uzun vadeli yatırımlar için önemlidir. Şirketin kârı, satış gelirleri, maliyetleri belirleyicidir. Mali durumu güçlü olan şirketler, ortaklarına yüksek getiri sağlayabilir

Temel analiz Başarılı bir temel analiz için dikkat edilmesi gerekenler: Yatay Analiz Dikey Analiz Oran Analizi Piyasa Çarpanları Analizi

Temel analiz Yatay Analiz Örneği

Temel analiz Dikey Analiz Örneği

TEMEL ANALİZ Oran Analizi Cari Oran: Dönen Varlıklar / K.V.Borçlar Likit Oran: Hazır Değ.+K.V.Alacaklar / K.V. Borç. Özsermaye Kârlılığı: Net Dönem Kârı / Özsermaye Bedelsiz Oranı: Özsermaye / Ödenmiş Sermaye

Temel analiz Piyasa Çarpanları Analizi Fiyat / Kazanç Oranı (Sektör ya da Borsa Ortalamasından Küçük Olmalı) Piyasa Değeri /Defter Değeri (1’e yakın veya altında olmalı)

Temel analiz Piyasa Çarpanları Analizine Örnek

Teknik analiz Geçmiş fiyat hareketlerinin tekrarlanacağı varsayımını esas alır. Yükselen ve alçalan trendlere bakarak gelecek tahmin edilir Geçmişteki yüksek fiyatlar gelecek için “Direnç”, düşük fiyatlar ise “Destek” olarak adlandırılır.

Teknik analiz

Teknik analiz

Teknik analiz

Teknik analiz Nelere Dikkat Edilmeli? Tepe ve Dip noktaları 5-20-100-200 günlük hareketli ortalamaların birbirleri arasındaki ve hissenin mevcut fiyatındaki durumu Yükselen/Alçalan kanalın neresinde bulunulduğu Formasyonlar ve mevcut durum

Teknik analiz Başlıca formasyon türleri: Omuz-Baş-Omuz Formasyonu (OBO) Ters Omuz-Baş-Omuz Formasyonu İkili Zirve Formasyonu İkili Dip Formasyonu Üçlü Zirve Üçlü Dip Üçgen Formasyonları Dörtgen Formasyonu Kısa Vadeli Yükseliş Formasyonları (Bayrak-Flama-Takoz)

Yatirim stratejileri Temel Analiz “hangi” hisseyi seçeceğimizi; Teknik Analiz ise o hisseye “ne zaman” yatırım yapacağımızı gösterir. Yatırım yaparken dikkate alınacak sıralama Hikaye (Şirketi değerlendirecek bir beklenti) Güçlü Bilanço (Kârlı şirketler kazandırır) Fiyatın dipte veya zirvede olup olmadığı Başlıca rasyoların çok fazla değerlenmesi

Piyasayi yenmek Herkesin yaptığının tersini yap Piyasa ile ASLA inatlaşma Nerede girip, nereden çıkacağını bil (Daima dipten alıp zirvede satmak imkansızdır) Duygusal hareket etme (Özellikle aldığın hisseler hakkında) KENDİN analiz yap, KENDİN tahmin et, KENDİN yatırım yap.

Piyasayi yenmek Borsada fırsatların bitmeyeceğini unutma (Almak veya satmak için acele etme) Hedeflerini her zaman güncel tut Şirketi, sektörü, ekonominin genelini ilgilendiren haberleri takip et İşlem yapmış olmak için yapma (Nakitte kalmak da bir pozisyondur)

EK: Kaynaklar www.imkb.gov.tr www.kap.gov.tr www.yatirimyapiyorum.gov.tr www.bilincliyatirimci.org www.finnet.com.tr www.borfin.com.tr www.bilgeyatirimci.com www.tspakb.org.tr (Lisanslama Eğitim Kılavuzları)

TEŞEKKÜRLER… İletişim: Twitter: onuroguznet E-Posta: oguzonur@gmail TEŞEKKÜRLER… İletişim: Twitter: onuroguznet E-Posta: oguzonur@gmail.com