(onvoltooid verleden tijd)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSMİN HALLERİ 1.YALIN HAL 2.YÖNELME HALİ 3.BULUNMA HALİ 4.AYRILMA HALİ
Advertisements

ADIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER
Basic objects ● Basic adjectives
“Sen ne iş yapıyorsun?” Professions talebe U4  .
Everyday objects ● Possession
ZAMANI ÖĞRENELİM OSMAN KILIÇ.
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
“Hızlı koşma, yavaş koş.”
Kırk Satır.. Ziya Levent Topçuoğlu.
Mümkün Olmuyor Ağlamak Ama
Conjugating the present continuous
Study Turkish Şimdiki Zaman Study Turkish
BUGÜN BEN İ M GÜNÜM. YEMEK YEMEGİ ÇOK SEVİYORUM ÇÜNKÜ BENİM BÜYÜMEM İÇİN EN DOĞAL HAKKIM.
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
“Kim, nerede, ne yapıyor?” Personal information ● Present tense
BAĞLAÇLAR MUNİBE CANBAY.
Present activities ● Questions
(BELİRTEÇ) ZARF.
SIFATLAR ÖN AD.
1/10 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde zamir olan kelime, nesne görevindedir? Bahçede hepimiz oturuyorduk. Sınıfta kimseyi bulamadı. Hayatı.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
THE PAST CONTINUOUS TENSE
?.
“Ben çay içmek istiyorum.” Asking for things ● Offering things ● Plans
Fiiller …Egitimhane.com….
SERBEST OKUMA METİNLERİ
Beni hiç sevmedi ki yüzüme gülsün.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
Dersi mutlaka dikkatli ve sessiz izleyelim.
Everyday activities ● Time expressions
When / While.
FİİL (EYLEM).
FİİLLER.
Past tense ● Time expressions
2. SINIFLAR BİLGİ YARIŞMASINA HOŞGELDİNİZ
Şimdiki Zamanın hikayesi “-yordu”
Fiiller.
GERÇEK ANLAM MECAZ ANLAM.
“O tatile gidiyormuş.” Reported Statements talebe U32  
“Hafta sonu ne yapacaksın?” Future tense ● Conditionals
Fiillerde Kişi Fiillerde Zaman
To want to do sth. -mek istemek Part I Study Turkish
Örnek: Sizlere konu hakkında bilgi vereceğim.
A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER
GENİŞ ZAMAN SORU. Geniş Zamanda soru iki şekilde yapılır:
BAĞLAÇLAR Eş görevli kelime, kelime grubu ya da cümleleri bağlayan kelime türlerine bağlaç denir.
T.C MEB MUSTAFA PARS İLKOKULU EĞİTİM -ÖĞRETİM YILI
YAZIM KURALLARI.
FİİLLERDE ZAMAN GELECEK Z. FİİLLER ŞİMDİKİ Z. GENİŞ Z. GEÇMİŞ Z.
FİİLLERDE KİP A-HABER KİPLERİ(Bildirme) Bu kiplerde belirli bir zaman kavramı vardır,işin yapılıp yapılmadığı bellidir.Fiilin yapıldığını,yapılmakta.
(-iyor) (-uyor) (-üyor) ŞİMDİKİ ZAMAN (-ıyor) (-yor)
 Ben uyu - yor - um  Sen uyu - yor - sun  O uyu - yor  Biz uyu - yor -uz  Siz uyu - yor - sunuz  Onlar uyu - yor - lar  Ben yürü - yor - um  Sen.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
Her cümlede işi yapan bir varlık ya da varlıklar mutlaka vardır. Cümlede işi yapan bu varlığa denir. özne Özne, cümlenin bazen başında bazen de ortasında.
O kitap okumakokuyor. O masada oturmakoturuyor. O kapı açmak açıyor. O ekmek almak alıyor. O gelmek geliyor. O dışarıda beklemek bekliyor. O şarkısöylemek.
CÜMLENİN ÖZELLİKLERİ VE NOKTALAMASI. Yarın gittim ama dün de seni arayacağım. Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı? Niçin güzelce yemeye ve gezmeye aradı?
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
DAHA İYİ BİR İLETİŞİM İÇİN…
İŞ,OLUŞ VE HAREKET BİLDİREN KELİMELER (FİİL-EYLEM)
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
Kılış (İş) Eylemleri : Öznenin kendi iradesiyle bir nesne üzerinde gerçekleşen ve bu eylemden nesnenin etkilendiği tüm eylemler iş-kılış anlamlıdır. Kadın.
PRESENT CONTINUOUS © 2016 ingilizcebankasi.com.
THE PAST CONTINUOUS TENSE ÖĞRENCİLER MUHAMMED AYDIN 167 ENGİN ARPACI 410.
VAR YOK. VAR YOK SINIFTA ÖĞRETMEN VAR. SINIFTA ÖĞRENCİ VAR. SINIFTA GAZETECİ VAR.
FİİL ÇATISI A. NESNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Geçişli Fiiller 2. Geçişsiz Fiiller 3. Oldurgan Fiiller 4. Ettirgen Fiiller B. ÖZNELERİNE GÖRE FİİLLER 1. Etken.
Conjugating the present continuous
PRESENT CONTINUOUS. Present continuous (am/is/are + V-ing) I am (=’m) playing football today. He She It is (=’s) We You They are (=’re)
Sunum transkripti:

(onvoltooid verleden tijd) -iyordu (onvoltooid verleden tijd)

BELİRSİZ GEÇMİŞ ZAMAN: -yor-du + persvor. Prepared by suleyman 3-4-2017 BELİRSİZ GEÇMİŞ ZAMAN: -yor-du + persvor. De Onbepaalde Verleden tijd: -yor-du+ persvor. *Deze tijd wijst vooral op het voortduren van een handeling in het verleden. Nederlandse vertaling is ik was aan het doen.............. -um -un - -k -nuz -lar-ler Stam(fiil) + yor + du + persoonvormen Ben yap yor- du - m. Biz yap yor- du-k. Siz yap yor-du-nuz Onlar yap yor-du-lar Sen yap yor-du - n. O yap yor-du - see Grammatica pages 56-64 see Grammatica pages 56-64

İtfaiyeci ne yapıyordu? İtfaiyeci yangın söndürüyordu. Combinatie van şimdiki zaman (-iyor) en geçmiş zaman (-di). Een actie in het verleden. İtfaiyeci ne yapıyordu? Wat was de brandweerman aan het doen? İtfaiyeci yangın söndürüyordu. De brandweerman was een brand aan het blussen

Het voortduren van een handeling in het verleden Om een actie uit te drukken in het verleden, waarbij het begin- en eindpunt van de actie geen belang heeft. Hırsız eve girdiği zaman, uyuyordum. Toen de dief het huis binnenkwam, was ik aan het slapen. Onu tanıyordum, ama adını unuttum. Ik heb hem gekend, maar ik ben zijn naam vergeten.

onderwerp stam + I - yor + du + persoonsuitgang Ben konuş - u - yor - du - m (ik was aan het praten. ) Sen konuş - u - yor - du - n O konuş - u - yor - du Biz konuş - u - yor - du - k Siz konuş - u - yor - du - nuz Onlar konuş - u - yor - lar - dı

Bu hindi ne yapıyordu? Bu hindi protesto ediyordu. Kedi ne yapıyordu? yıkanıyordu Kedi .................... (yıkanmak) Ayı ne yapıyordu? sürüyordu Ayı bisiklet ....................(sürmek). Senin kocan ne yapıyordu? Ben eve geldiğim zaman, kocam...........................(duş yapmak) duş yapıyordu

Köpek yapayalnız olduğu için o.......................... (ulumak) uluyordu Insanlar gemiden kaçtığı zaman gemi .............................(batmak) batıyordu Ben çiçekleri dikerken bahçıvan çim ..........................(kesmek) kesiyordu Leylek bebeği getirdiği zaman bebek .......................(ağlamak) ağlıyordu

Subject stam + I - yor mu - y + persoonsuitgang? Ben konuş - u - yor mu - y - dum? (was ik aan het praten? ) Sen konuş - u - yor mu - y - dun? O konuş - u - yor mu - y - du? Biz konuş - u - yor mu - y - duk ? Siz konuş - u - yor mu - y - dunuz? Onlar konuş - u - yor mu - y - dular?

Onlar yapıyor muylardi? 1 Soru Subject stam + I - yor + du + persoonsuitgang mu? Şimdiki zaman Belirsiz geçmiş zaman o / yapmak ben / yapmak sen / yapmak biz / yapmak siz / yapmak onlar / yapmak o / yapmak ben / yapmak sen / yapmak biz / yapmak siz / yapmak onlar / yapmak O yapıyor mu? O yapıyor muydu? Ben yapıyor muyum? Ben yapıyor muydum? Sen yapıyor musun? Sen yapıyor muydun? Biz yapıyor muyuz? Biz yapıyor muyduk? Siz yapıyor musunuz? Siz yapıyor muydunuz? Onlar yapıyorlar mı? Onlar yapıyor muylardi?

2 Trafik kazası olduğu zaman ben araba sürüyordum Aşağıdaki kelimelerle anlamlı cümleler yapınız Trafik kazası / olmak / ben / araba / sürmek Trafik kazası olduğu zaman ben araba sürüyordum Babam / eve / uyumak / biz / girmek Babam eve girdiği zaman biz uyuyorduk. Gitmek / istemek / Bursa’ya / ama / yok / otobüs Bursa’ya gitmek istiyordum ama otobüs yoktu Avcı / hindi / otlarda / bir / beklemek Otlarda avcı bir hindi bekliyordu. Masal / anne / bir / çocuklar / anlatmak / dinlenmek Anne bir masal anlatırken, çocuklar dinliyorlardı Öğretmen / anlatmak / ona / öğrenciler / ders / bakmak Öğretmen ders anlatırken öğrenciler ona bakıyorlardı. Sana / gelmeye / dün akşam / hazırlanmak / ama / gelmek / bir / misafir Dün akşam sana gelmeye hazırlanıyordum ama bir misafir geldi .

3 Eskiden biz İstanbul’da oturuyorduk ama taşındık Aşağıdaki kelimelerle anlamlı cümleler yapınız Biz / eskiden / ama / oturmak / taşınmak / İstanbul’da Eskiden biz İstanbul’da oturuyorduk ama taşındık Sınavı / yapmak / öğrenciler / öğretmen / gazete / okumak Öğrenciler sınavı yaparken öğretmen gazete okuyordu. Gece kulübüne / o / girmek / onlar / dans etmek O gece kulübüne girdiği zaman onlar dans ediyorlardı Pişirmek / anne / akşam yemeği / Mehmet / top oynamak Anne akşam yemeği pişirirken Mehmet top oynuyordu. Ben / denize / gitmek / düşünmek / ama / kötü / dün / hava / Ben denize gitmeyi düşünüyordum, ama dün hava kötüydü Süpermarketi / soyamk / silahlı kişi / orada / yapmak / alış veriş / Ayşe Silahlı kişi süpermarketi soyduğu zaman, Ayşe orada alış veriş yapıyordu. Beni / duymamak / Ahmet / çünkü / televizyon / izlemek Ahmet beni duymadı çünkü televizyon izliyordu.

4 3 Aşağıdaki cümleleri tamamlayınız Öğretmen sınıfa girdiği zaman, ben bir mektup............................ (schrijven).. Ders çalıştığım zaman, kardeşlerim .................................... (spelen).. Hırsız kadının çantasını çaldıgı zaman, kadın yolda........................ (wandelen). Dışarı çıkamadım, çünkü yağmur....................................... (regenen) Telefonda kiminle ............................................................. (praten) ? Önce biz güzel bir evde .......................................................... (wonen) Erkan önce lokantada garson olarak .......................................(werken) yazıyordum oynuyordu yürüyordu yağıyordu konuşuyordun oturuyorduk çalışıyordu

İstemek en bilmek krijgen een ‘tegenwoordige’ betekenis: Ik had graag nu...... Müdür ile görüşmek istiyordum. O büroda mı? Bu ayakkabıları bir denemek istiyordum Londra’ya gitmek istiyordum. bilmek Bilmiyordum : Ik wist .... niet Seni Türkiye’de biliyordum. Annem bunu bilmiyordu.