Hüseyin Gömleksizoğlu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Web uygulamalarında yeni bir yaklaşım AJAX
Advertisements

Bilgisayar Ağları ve İnternet
Ahmet DERVİŞ Ahmet DERVİŞ LKD Seminerleri Linux Kullanıcıları Derneği
WEB TASARIM Temel Kavramlar.
IIS 6.0. Giriş  Geçtiğimiz yıllarda, Microsoft güvenlik açıkları nedeniyle IIS 4/5 üstünden bir çok saldırıya uğradı.  Bu sebepten Microsoft’un geliştirdiği.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Hazırlayan : Öğr. Gör. Fahri YILMAZ
MySQL Veritabanı Sunucusu ve MySQL Veritabanı Kullanımı
WEB Tasarımı & .NET Bolum 1
Web Sitesi Yapılış ve Yayınlanma Aşamaları
YZM Yazılım Doğrulama ve Geçerlileme
HTTP’yi (istemci tarafı) kendi kendinize deneyin
İnternet Programcılığı
İNTERNET.
Performance Tuning Performans Düzenleme Teknikleri.
İÇERİK Ağ İzleme Ağ güvenliği için Tehlikeli Protokoller
SQL Enjeksiyon Saldırı Uygulaması ve Güvenlik Önerileri
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Proxy-DNS Nedir?.
AĞ PROTOKOLÜ.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
Bilgisayar Uygulamaları
MIT505 İnternet ve Web Programlama: Dinamik web sayfaları, javascript
(FIREWALLS) GÜVENLİK DUVARI GİRİŞ
Bora GÜRSEL CBÜ BAUM Proje Yöneticisi
SQL ve JavaScript Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Fırat Tiryaki.
Genel Sistem Saldırıları. Şubat Şubat 2000 tarihinde ne oldu? Binlerce zombi bilgisayar yahoo.com’a saldırdı Sonuç: Yahonun açık kalma ve taleplere.
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
TEMEL İNTERNET KAVRAMLARI
WEB TEKNOLOJİLERİ GİRİŞ
SON KULLANICI HATALARI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SON KULLANICI HATALARI Cengiz Acartürk 03 Ekim 2003.
XII International TwelfthTurkish Symposium on Artificial Intelligence and Neural Networks 2003 Canakkale Turkey Veri Tabanı Sunucu Kümelerinde Yük Dengeleme.
2.Bölüm: Uygulama Katmanı
IP, DNS ve Domain Çığır İLBAŞ.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
HAZİRAN ASP ACTIVE SERVER PAGES Demet AMİNCİ Selçuk YUVARLAK Yusuf ŞENEL Endüstri Mühendisliğinde Bilgisayar Uygulamaları Dersi Projesi, 2004.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
( HATA VE AKIŞ KONTROLU – PROTOKOLLER – AĞ YAPILARI )
U Y A R I Takibeden slaytlarda anlatılan internet explorer / proxy ayarları yapıldıktan sonra ancak KHÜ Bilgi Merkezi tarafından izin verilen web sayfalarına.
Taşıma Katmanı Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
 Bilgisayarlar arasında bilgi alışverişini, dosya iletimini sağlamaktadır.  Bu protokol kullanılarak, internet üzerinde bulunan herhangi bir bilgisayarda.
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
WEB SUNUCU LOGLARININ WEB MADENCİLİĞİ YÖNTEMLERİ İLE ANALİZİ
Dersi Özeti Kursun içeriğini özeti Alt başlıkları Proje Kurs esnasında kullanmayı planladığımı editörler HTMLe giriş Temel etiketler Notepad+’da.
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Muammer Benzeş IT Consultant | INETA Turkey Lead Microsoft MVP | MCT | MCITP /muammerbenzes.
Hyper V : Live Migration Muammer Benzeş MVP (IIS)
EĞİTİMDE BİLGİSAYAR UYGULAMALARI Yrd. Doç. Dr. Halil Ersoy.
SUNUM KONU BAŞLIKLARI->
İstanbul PGCluster ile etkin kümeleme PGCluster ile PostgreSQL'de etkin kümeleme Devrim Gündüz Onur Yalazı
TCP/IP. Network Katmanı ● Bu katmanda IP'ye göre düzenlenmiş veri paketleri bulunur. ● İletim katmanından gelen veriler burada Internet paketleri haline.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
GÖZDEHAN ÖZTÜRK  Sunucu (Server), herhangi bir ağ üzerinde bir programı veya bir bilgiyi farklı kullanıcılara/sistemlere paylaştıran/dağıtan.
 Stored Procedure kısaca SQL sorgularını isteğimize göre hazırlayıp kullanıma hazır veri tabanı nesnesine çeviren bir araçtır.  Stored Procedure, Türkçeye.
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Web Tasarımı Giriş.
Web Teknolojileri Giriş.
SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR
PROXY SERVER YASİN ÇAKIR
PORTLAR Gizem GÜRSEL
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Genel PHP Akademik Bilişim 2003 Adana, Şubat 2003 Hidayet Doğan
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitek Haydar TUNA Teknik Öğretmen ve Yazar
Sunum transkripti:

Hüseyin Gömleksizoğlu 041 041 01 Web Performansı Hüseyin Gömleksizoğlu 041 041 01

Sunumun İçeriği Genel Bakış Performans incelemesi Kullanıcı işlemleri Ara işlemler Sunucu işlemleri Sonuç

Genel Bakış Kullanıcıdan sunucuya karar işlemler Sorgulama DNS www.gyte.edu.tr Yanıt 80. Porta bağlantı isteği ACK Sunucu ve Veritabanı işlemleri İstek Data

HTTP Nedir? HTTP HyperText transfer protocol (köprü metin iletişim ve aktarım kuralı) TCP üzerinden çalışır Basit kuralları vardır. HTTP 1.0 ve HTTP 1.1

HTTP 1.0 Sorunları HTTP 1.1 Yenilikleri Her istek için bir bağlantı ihtiyacı Her seferinde sadece bir istek gönderme Caching (Önbellekleme) Sanal Host desteği HTTP 1.1 Yenilikleri Persistent Connection (Devamlı bağlantı) Caching (Önbellekleme)

Kesintisiz Bağlantı Önceden her işlem için bir bağlantı kurulurdu Resimli sayfalarda aynı anda birden fazla bağlantı kulurdur. Kesintisiz bağlantının avantajları Daha az bağlantı için daha az işlemci gücü Aynı bağlantı üzerinde cevap beklemeden birden fazla istek yapılabilir. Yeniden bağlantı için bekleme olmadığı için artarda bağlantılarda hızlanma Hatalarda bağlantı kesilmesi olmadan bilgilendirme yapılabilir.

Ön bellekleme

HTTP üzerinde iletişim Request (İstek) GET: /index.html HTTP /1.0 Accept: */* User-Agent: Mozilla 1 Response (Cevap) HTTP/1.0 200 OK Server: Microsoft-IIS/5.0 Date: Sun, 26 Dec 2004 22:31:01 GMT X-Powered-By: PHP/4.0.4pl1 Content-type: text/html Content-Length: 2003 <html> .... </html>

HTTP üzerinden data aktarımı Kullanıcı Sunucu 1 1 Kullanıcı sunucuya bağlantı isteğinde bulunur. 2 2 Sunucu kullanıcıya ACK gönderir. 3 3 Kullanıcı sunucuya http isteğini gönderir. 4 4 Sunucu aldığı isteğe ACK gönderir ve aynı paketle birlikte cevabın ilk paketini de göndermeye başlar. 5 5 Kullanıcı ikinci isteğinde bulunur. Bağlantı devam ettiği için yeniden bağlantı kurmaya gerek yoktur.

TCP Slow-Start

TCP Vegas

Kullanıcı işlemleri Hızlı bir DNS Yüksek kapasiteli bir bağlantı Performanslı bir tarayıcı Web içeriğinin saklanması ve yeniden kullanılması

Network Paket kaybı olmaması Proxy (Vekil) sunucu Yüksek hızlı bir bağlantı Cihazların performansı

Sunucu Donanımsal Yazılımsal İşletim Sistemi Cluster Caching Minimum trafik Az işlem ve CPU kullanımı Az hafıza kullanımı Akıllı kodlama Sıkıştırma İşletim Sistemi

Cluster

Cluster

Cluster Yük dengeleme (Load balancing) Genişletebilme (scalability) Yüksek Erişebilirlik (High Availability)

p-Jigsaw Ge Chen.,†, Cho-Li Wang ve Francis C. M. Lau

Programlama HTML dosyasının boyutunu küçültme CSS kullanılmalı JS dosyaları kullanılmalı Boşluklar temizlenmeli Yeni sitelerde sayfa javascript ile oluşturuluyor Düzgün sonlanma tarihleri verilmeli (Cache için) Sıkıştırma

Veritabanı Dizayn ile çalışılmalı Foreign ve Primary Key’ler tanımlanmalı Gerekli yerlerde index kullanılmalı Önce normalize bir yapı kurulmalı sonra performans için denormalize alanlar kullanılabilir. En uygun veri tipi seçilmeli Büyük tablolar yatay veya dikey bölünmeli İndexler kullanıma göre yeniden düzenlenmeli Seçici alanlar where koşulunda daha önce olmalı Büyük indexler yerine daha ufak indexler kullanılmalıdır.

Sorgulamalar SELECT * FROM şeklinde sorgulamak yerine sadece istenen alanlar sorgulanmalı NOT LİKE işlemi gerekmedikçe kullanılmamalı LIKE “%sth%” pahalı LIKE “sth%” daha az pahalı <>, NOT LIKE, pahalı IF EXISTS, IF NOT EXISTS, kullanılabilir. Gerekmedikçe lock kullanılmamalı Stored Procedure(saklı yordam) kullanılmalı Gerekmedikçe Cursor kullanılmamalı

Sonuç Kullanıcı tarafında en büyük kriter bağlantı hızıdır. Bağlantı hızı arttıkça performans da artacaktır. Network ve altyapı tarafında http 1.0 ile http 1.1 arasında iyileşmeler var ama yeni teknolojiler ile gereksiz beklemeler azaltılabilir. Proxy sunucular ve cache’leme işlemi üzerinde çalışmalar yapılarak bağlantılar hızlandırılabilir. Sunucu tarafında yapılabilecek birçok şey vardır. Donanım iyileştirmesinden, bağlantının yükseltilmesine, yazılımda iyileştirmeler de dahil performansta büyük artışlar yaratacaktır.