Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bal Arılarında İletişim
Advertisements

Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
İŞ KAZALARINI AZALTMAK İÇİN İŞ YERİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
Gıdalarımızı saklama kuralları
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
BAL ARILARININ SİSTEMATİKTEKİ YERİ
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
ORGANİK ARICILIK ESASLARI
ARICILIKTA MEVSİMSEL BAKIM İŞLEMLERİ Ahmet KUVANCI Ziraat Mühendisi Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü.
Çam Pamuklu Koşnili (Marchalina hellenica)
ARICILIKTA İLKBAHAR ÇALIŞMALARI
Bal Arılarının Yaşam Ortamı
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Sonbahar Dönemi Çalışmaları
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
Ballarda Kalıntı Sorunu ve İnsan Sağlığı Açısından Önemi
KELEBEĞİN YAŞAM DÖNGÜSÜ
SONBAHAR ÇALIŞMALARI VE KIŞLATMA
Araştırma Görevlisi Onur GİRİŞGİN
ARICILIK GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI ZİRAAT MÜHENDİSİ / ZOOTEKNİST OĞUZHAN ÜNLÜ 2013.
Zirai Mücadele İlaçlarının Bal Arılarına Etkileri
İlkel Kovandan Arı Aktarma
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
Bir Damla Balın Hikayesi
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Oğul Çalışmaları.
Bal Arılarında İletişim
Ana Arıda Kalite Kriterleri
Eğitim Seti İçin Önemli Uyarı
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Arıcılığın Yeri ve Önemi
İnci Kutusu İle Ana Yetiştirme
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Arı Kışlatma.
Sabit ve Gezginci Arıcılık
Afrika Bal Arıları / Katil Arılar
BAL HASADI. Bal Hasad Dönemi  Bölgeler göre değişmekle birlikte genelde Eylül ayı içerisinde yapılır.  Gerektiği durumlarda yılda birkaç defa ve farklı.
Bal Hasadı.
Arılarla Çalışırken.... Dikkat Edilmesi Gerekenler... Arıların uçuşta olduğu ılık güneşli günde koloni açılmalıdır. Temiz ve açık renkli giyecekler giyilmelidir.
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
4.ÜNİTE: SES Ses titreşim sonucu meydana gelen bir enerji olup, maddesel ortamda dalgalar halinde yayılır. Bir ses dalgasında taneciklerin sık olduğu.
Sonbahar Dönemi Çalışmaları
Bal Arılarında İletişim
KESİRLERLE ÇIKARMA İŞLEMİ
ÇİFT KOVALI PASPAS ARABASI KULLANIMI
500 gr. bal için arılar, 3,750,000 defa çiçeğe konup
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Amerikan Yavru Çürüklüğü Paenibacillus larvae Sporlar; Toprakta 60 yıl, balda 1-10 yıl, erimiş balmumunda 5 gün, temel petekte 45 yıl canlı kalır. Laboratuar.
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
DEPOLAMA KURALLARI Depolama Aşamasında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar Ürünün, doğru ürün sıcaklık aralıklarında depolanması sağlanmalıdır.
UNUTMAYIN! SADECE SAĞLIKLI ARILARLA VERİMLİ ARICILIK YAPILIR
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
TRAKE AKARI (Acarapis woodi)
Arıcılık Ekipmanları.
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
TROPİLEALEPS AKARI (Tropilaelaps clareae)
Yirmi bin türden oluşan geniş bir familyaya sahip olan arılar, hayvanlar dünyasındaki en çarpıcı mühendislik ve mimarlık bilgisine sahip, sosyal hayatları.
KOCAELİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Arı Kışlatma Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Kışlatma Bal arısı kolonilerinin aktif sezon sonrasında dinlenecekleri dönem olup hava sıcaklığının +140C’nin altına düşmesiyle başlar. Bu dönemde bal arıları kış salkımı oluştururlar ve sadece bal yerler.

Kışlatma İşlemleri Salkım merkezinde sıcaklık 330C iken salkım yüzeyindeki sıcaklık 6-80C civarındadır. Arılar salkım içerisinde nöbetleşe olarak salkım içinden dışına doğru hareket ederler.

Arılarda Kış Salkımı

Kışlatma Esnasında ... Kolonilere kış yiyeceği olarak bal ve polenli petekler bırakılır. Petekler tamamen balla dolu olmayıp alt yarılarındaki gözler boş olmalıdır. Arılar bal dolu gözler üzerinde değil, balla dolu kısmın hemen altındaki boş gözler üzerinde salkım kurarlar.

Kışlatma İşlemleri Kışlatmaya alınacak koloniler bulunduğu yerde bırakılabileceği gibi kışı ılık geçen bölgelere de taşınabilirler. Kışı ağır geçen yerlerde kovanlar çeşitli maddelerle sarılabilir.

Kışlatma İşlemleri Sağlıklı bir kışa hazırlık dönemi kışlatma çıkışı koloni kaybını da en aza indirecektir. Sonbaharda yapılacak olan çalışmalar kışlatma başarısını da o oranda etkileyecektir.

Kışlatma Esnasında ... Kovan içerisinde yeterli besin stoğu olmalı. Varroaya karşı ilaçlama yapılmış olmalı. Su basmasına karşı sehpalara alınmalı. Çatlak, kırık ve delik kovan kullanılmamalı. Kovanlar hafif öne eğik yerleştirilmeli. Kovan kapakları altına hava geçiren ve nem tutan maddeler konulmalı.

Kışlatma Esnasında ... Uçma delikleri daraltılmalı. Kovan içerisinde boş petek bırakılmamalı. Bölme tahtası ile petekler sıkıştırılmalı. Kovanlar, varsa sundurma altına alınmalı. Kovanlar hiçbir şekilde rahatsız edilmemeli. Boş petekler depolanmalı ve mum güvesine karşı ilaçlama yapılmalı.

Kışlatmada Başarı Kriteri Kışlatma sonunda ölüm oranı; %0-5 çok iyi %10 normal >%11 zarar

Son Kontrollerin Yapılması

Sağlıklı Ana Arı İle Kışa Giriş

Petek Üzerinde Kışlama Düzeni

Boş Peteklerin Toplanması

Boş Peteklerin Depolanması

Kışlatılan Koloniler

Kışlatılan Koloniler

Kışlatılan Koloniler

Kovan İçinde Düzenleme

T e ş e k k ü r l e r . . . samsun1964@hotmail.com