KAZANIMLAR 1. Farklı ölçeklerde çizilmiş haritalardan yararlanarak ölçek değiştiğinde haritanın değişen özellikleri hakkında çıkarımlarda bulunur.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONUYA GİRİŞ Yeryüzünün tamamının yada bir bölümünün kuş bakışı görünümünü belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmasına HARİTA denir.
Advertisements

YERYÜZÜNDE YAŞAM ÖZGÜR GÜVERCİN 6.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
HARİTA ÜZERİNDE HESAPLAMALAR
HARİTA.
HARİTA PROBLEMLERİ.
HARİTA OKUMA BİLGİSİ SORU 1: Haritaların alt kenar çizgisi hangi anayönü gösterir?    A. Doğu   B.  Batı  C.  Güney   D.  Kuzey   SORU 2: Haritanın sol.
TAM SAYILARDA BÖLME İŞLEMİ
Kazanım 3 Haritalardan ve görsel materyallerden yararlanarak Türkiye’de görülen iklim tiplerinin dağılışında Coğrafi Konumun ve Yeryüzü şekillerinin etkisini.
BİR BASİT KESRİ SAYI DOĞRUSUNDA GÖSTERİRKEN
Enlemler ve Boylamlar.
HARİTA BİLGİSİ.
HARİTA BİLGİSİ.
MÜCADELE GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Etüt ve Proje Daire Başkanlığı
HARİTALARDA YÜZEY ŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLMESİ
DERSİ BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA TASARIMI
Hatice Özlem TERTİP Konu: Harita Bilgisi.
HARİTA BİLGİSİ.
YERŞEKİLLERİ GÖSTERME YÖNTEMLERİ ALAN-UZUNLUK HESAPLAMA
İlk Haritalar Avrupa ortaçağının bilim düşmanlığı döneminde, başka şeyler gibi haritacılığın da Arap kültür çevresi içinde geliştiği görülür. Haritacılık.
Üstte şeması verilen yapının:
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
HARİTALARDA YERŞEKİLLERİNİN GÖSTERİLMESİ
DÜNYAMIZI KEŞFEDİYORUZ
ÖLÇÜ BİRİMLERİ ÖLÇEK Prof. Dr. M. Fatih SELENAY 2.Hafta.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
Konu: Dünya Kağıt Üzerinde
... bir yapraktaki fraktallar.
1/22 GEOMETRİ (Üçgen-Çember-Cisimler) Üç kenarı ve üç köşesi olan kapalı şekillere ne denir? Kare Dikdörtgen Üçgen Çember A B C D.
HARİTA.
HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün, istenilen ölçeğe göre özel işaretler yardımı ile küçültülerek çizilmiş örneğidir.
HARİTA BİLGİSİ Haritalar Bilgilerin Haritalara Aktarılması
KONU: HARİTA BİLGİSİ.
Sütun Grafiği.
HARİTA Yeryüzünün tamamını veya bir bölümünün küçültülerek
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
HARİTA VE ÇEŞİTLERİ.
Çevre ve Alan İlköğretim 6. Sınıf.
Yrd. Doç. Dr. İlkay BUĞDAYCI
HARİTACILIK TEMEL BİLGİSİ
COĞRAFİ MATEMATİK KONUM
Kartografya Yrd. Doç. Dr. Erkan Yılmaz
How to set up the game: On slide 2, there are both white boxes and blue boxes. Don’t touch the blue boxes in setup. Delete the boxes that are already up.
Enlemler ve Boylamlar Enlemler ve Boylamlar.
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
Kartografya Yrd. Doç. Dr. Erkan Yılmaz
RASYONEL SAYILAR.
HARİTALARDA UZUNLUK HESAPLARI
PARALELLER VE ÖZELLİKLERİ.
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ BOYUNA PROFİL NİVELMANI ENİNE PROFİL NİVELMANI
KESİRLER KESRİN TANIMI KESİR ÇEŞİTLERİ a)BİRİM KESİR b)BASİT KESİR
NİVELMAN ÇEŞİTLERİ PROFİL NİVELMANI.
EREN MERCAN GÖKSU İLKÖĞRETİM OKULU
HARİTA OKUMA VE YORUMLAMA Doç. Dr. Halit APAYDIN.
COĞRAFYA.
Kesirlerde Karşılaştırma ve Sayı Doğrusunda Gösterme
Ölçme Bilgisi Ölçü Birimleri, Ölçek
KULLANIM AMAÇLARINA GÖRE HARİTALAR 1)SİYASİ(İDARİ) HARİTALAR
COĞRAFYA
HARİTA BİLGİSİ.
YERYÜZÜNDE YAŞAM KAZANIM:FARKLI ÖLÇEKLERDE ÇİZİLMİŞ HARİTALARDAN YARARLANARAK ÖLÇEK DEĞİŞTİĞİNDE HARİTANIN DEĞİŞEN ÖZELLİKLERİ HAKKINDA ÇIKARIMLARDA BULUNUR.
1-HARİTA -ÖLÇEK –EKVATOR-MERİDYEN 2-İKLİMLER –ETKİLEYEN FAKTÖRLER
HARİTA BİLGİSİ.
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
HARİTANIN DİLİ.
DÜNYA’YI KEŞFEDİYORUZ
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER YERYÜZÜNDE YAŞAM TEST
KROKİ ÇİZİYORUM.
KARTOGRAFYA Bu Derste Neler Öğrenebilirim? Haritalar Tarih Öncesi ve İlkçağlarda Kartografya Orta Çağda Kartografya Yeni ve Yakın Çağda Kartografya Dünyanın.
HARİTALARDA UZUNLUK ve
HARİTA BİLGİSİ
Sunum transkripti:

KAZANIMLAR 1. Farklı ölçeklerde çizilmiş haritalardan yararlanarak ölçek değiştiğinde haritanın değişen özellikleri hakkında çıkarımlarda bulunur.

HARİTA NEDİR? Yeryüzünün tamamının yada bir bölümünün kuş bakışı görünümünü belli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmasına harita denir.

Bir Çizimin Harita Olabilmesi İçin: KUŞBAKIŞI ÇİZİLMİŞ OLMALI ÖLÇEKLİ OLMALI BİR DÜZLEME AKTARILMIŞ OLMALI

KUŞBAKIŞI ÇİZİLMİŞ OLMALI

ÖLÇEKLİ OLMALI Belirli bir ölçek dahilinde çizilmeyen kuşbakışı görünümlere kroki denir.

BİR DÜZLEME AKTARILMIŞ OLMALI

Bu örnekteki haritada bir cm. gerçekte 100.000 km dir. ÖLÇEK NEDİR? Yeryüzü şekillerinin bire bir haritasının çizilmesi mümkün değildir. Bu nedenle haritadaki gerçek uzunluklar belirli bir ölçek dahilinde küçülterek haritaya aktarılır. Haritalardaki bu küçültme oranına ölçek denir. Örnek : 1/100 000 Bu örnekteki haritada bir cm. gerçekte 100.000 km dir.

Ölçek Çeşitleri Kesir Ölçek Çizik Ölçek ÖLÇEKLER Ölçek Çeşitleri Kesir Ölçek Çizik Ölçek 1/100.000

1- KESİR ÖLÇEK Küçültme oranı kesirlerle ifade edilen ve haritada en çok kullanılan ölçektir. 1/10.000, 1 :10.000 şeklinde gösterilir

Ölçeğin paydasıyla ölçek arasında ters orantı vardır. Not Ölçeğin paydasıyla ölçek arasında ters orantı vardır. Payda büyüdükçe ölçek küçülür. Payda küçüldükçe ölçek büyür.

2- ÇİZGİ ÖLÇEK Harita üzerindeki uzunlukların gerçekteki karşılığının işaretlenmiş bir doğru üzerinde gösterildiği ölçektir.

2- ÇİZGİ ÖLÇEK Harita üzerinde iki nokta arası bir kağıt veya cetvel ile işaretlenir Çizgi ölçek üzerinde işaretli olan yer 0 noktasından itibaren yerleştirilir.

ÖLÇEKLERİNE GÖRE HARİTALAR Büyük Ölçekli Haritalar Orta Ölçekli Haritalar Küçük Ölçekli Haritalar

Orta Ölçekli Küçük Ölçekli Büyük Ölçekli

Büyük Ölçekli Haritalar 1/20.000’e kadar olan planlarda büyük ölçekli harita grubuna girmektedir. Büyük Ölçekli Haritalar Paydasındaki sayı küçüktür Ölçeğinin paydası 200.000 den küçük olan haritalardır. 1/150 000 Küçük alanları gösterir Hata oranı azdır Ayrıntılı bir haritadır

Orta Ölçekli Haritalar Ölçeğinin paydası 200.000-500.000 arasında olan haritalar.

Orta Ölçekli Haritalar Bunlar biraz daha geniş alanları gösterir. Bu haritalarda dağlar, ovalar, akarsu ver göller ile yerleşim yerleri gösterilebilir. Ancak kapsadıkları alan büyüdüğü için ayrıntı azalmıştır.

Küçük Ölçekli Haritalar Dünya haritası gibi çok geniş alanları kağıda sığdırabilmek için çok küçültmek gerekir Bu yüzden küçük ölçekli haritalar geniş alanları göstermek için kullanılır Küçük Ölçekli Haritalar Paydasındaki sayı büyüktür Daha geniş alanları gösterir Hata oranı fazladır Ayrıntı azdır Ölçeğinin paydası 500.000 den büyük olan haritalardır.

Büyük ölçek ayrıntı fazla ayrıntı az 1/1.000 1/50.000 1/100.000 . Küçültme ne kadar fazla olursa harita o derece küçük olacağından,ölçek paydası büyüdükçe ölçek küçülmüş olur.Payda küçüldükçe ölçek büyür. Büyük ölçek ayrıntı fazla 1/500 1/1.000 1/50.000 1/100.000 1/500.000 1/1.000.000 1/10.000.000 1/100.000.000 Küçük ölçek ayrıntı az

Küçültme oranı fazla Küçültme oranı az Ayrıntı az Ayrıntı fazla Aynı kağıtta az yer kaplar Aynı kağıtta fazla yer kaplar Küçük yerleri göstermez Küçük yerleri gösterir Paydası büyüktür Paydası küçüktür

Karşılaştırma: Alan Aynı, Ölçek Farklı Kapladığı yer azaldı Ayrıntı azaldı Hata çoğaldı Aynı bölge farklı ölçeklerle, aynı büyüklükteki kağıda çizildiğinde nasıl farklılıklar oluyor?

Karşılaştırma: Kağıt Aynı, Ölçek Farklı Harita I Harita II Harita II. Küçük ölçekli bir haritadır. Küçük ölçekli haritalarda küçültme fazla olduğu için daha geniş alanları gösterebilir Büyük ölçekli haritalar yere yakın bir yükseklikten bakılarak çizilmiştir. Bu nedenle bu haritalarda ayrıntılar daha fazladır. Harita I’in ölçeği daha büyüktür. Tuz Gölü çevresinin dikdörtgen içindeki bölümü yukarıda iki haritada da gösterilmiştir. Hangi harita büyük ölçeklidir? Harita II neden daha geniş alanları göstermektedir?

Türkiye Haritası için ölçek İfadeler Türkiye Haritası için ölçek Ölçeğe göre durum 1/800 000 1/2 000 000 Ayrıntı gösterme Fazla Az Değişir Hata payı Az Çok Değişir Gerçek alan - - Değişmez Ölçeğin paydası Küçük Büyük Değişir Enlem ve Boylamı - - Değişmez Kağıt üzerindeki alanı Büyük Küçük Değişir

Harita Ölçek Çizgi azalır Büyük Artar Yeryüzünün tamamının veya bir kısmının kuşbakışı görünümünün düzleme aktarılmasına…………………………..denir Harita Haritalar mutlaka düzleme aktarılmalı, kuşbakışı görünümü olmalı ve belirli bir ………………..dahilinde küçültülmeli Ölçek Çizgi Haritalar kesir ölçek ve …………. ölçek olarak ikiye ayrılır Kesir ölçekte paydadaki sayı büyüdükçe ayrıntıyı gösterme daha da …………… azalır Büyük Şehir haritalarını genel olarak ……………… ölçekli haritalarda gösterebiliriz Artar Haritada küçültme oranı arttıkça hata payı daha da…………

ÖRNEK CÜMLELER Doğru Yanlış Tüm, kuşbakışı görünümlerin düzleme aktarılmasına harita denir Aynı kağıda çizilen iki yerden ayrıntılar farklı oluyorsa bu haritaların ölçekleri farklıdır Dünya gibi geniş alanları çizerken büyük ölçekli harita kullanmalıyız Haritalarda ölçek değiştiğinde ayrıntı da değiştiği için enlem ve boylamlarda değişir Kesir ölçeklerde Payda’daki sayı alanın ne kadar küçültüldüğünü göstermektedir

Buna göre, Ayşe’nin ödevine daha fazla dağ SBS 2008 Öğretmeni Ayşe’ye, Türkiye’nin yer şekilleri ile ilgili araştırma ödevi verip, belirlediği dağ ve akarsu isimlerini listelemesini istemiştir. Ancak öğretmeni 1:500.000 ölçeğindeki Türkiye fiziki haritasından yararlanan Ayşe’nin listesindeki isim sayısını az bulmuştur. Buna göre, Ayşe’nin ödevine daha fazla dağ ve akarsu ismi yazabilmesi için aşağıdaki hangi ölçeğe sahip Türkiye fiziki haritasına Bakması gerekir? A) 1:100 000 B) 1:600 000 C) 1:800 000 D) 1:10 000 000

Aynı yere ait iki farklı ölçeğe sahip harita verilmiştir. SBS 2010 1 nolu haritanın ölçeği 1:6.000.000 ise 2 nolu haritanın ölçeği aşağıdakilerden hangisi olabilir? Aynı yere ait iki farklı ölçeğe sahip harita verilmiştir. A) 1: 2.000.000 B) 1: 6.000.000 C) 1: 8.000.000 D) 1: 10.000.000

Haritası çizilecek yerin yüzölçümü büyüdükçe kullanılan ölçek küçülür. Yukarıdaki boşluğa aşağıdaki yerleri çizecek olsak hangisinin ölçeği daha küçük olur? Harita çizilecek alan Güneydoğu Anadolu Bölgesi B) İstanbul C) Asya Kıtası D) Türkiye

I 1/ 5.500.000 II 1/ 4.000 III 1/ 100.000 Yukarıdaki ölçeklerin Büyük Ölçekten, Küçük Ölçeğe doğru sıralanışı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? A) I, II, III B) II, I, III C) II, III, I D) III, I, II

Bir haritanın ölçeği büyüdükçe aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez? A) Gösterdiği alan büyür B) Ayrıntısı artar C) Hata payı azalır D) Gösterdiği alan küçülür