Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlıklı Beslenme.
Advertisements

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Keçiören İlçe Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Şubesi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı
SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BESLENME BÜYÜME VE GELİŞME, YAŞAMIN SÜRDÜRÜLMESİ VE
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
AHMET NURİ ERİKOĞLU İLKOKULU ALIŞKANLIKLARININ KAZANDIRILMASI
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
UZUNLU CUMHURİYET ORTAOKULU
Sağlikli beslenme ve zararli alişkanliklar
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
BESLENMENİN ÖNEMİ
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL DÖNEMİNDE BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
PROJESİ.
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
YETERLİ DENGELİ BESLENME, OBEZİTEDEN KORUNMA VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
OKULLAR SAĞLIKTA YARIŞIYOR
OKUL ÇAĞI DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme.
1 Rasim Ergene Ortaokulu Keşan / Edirne Bu sunum sunum adresinden alınmıştır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BESLENME.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME ÇANTASINDA BULUNMASI GEREKEN SAĞLIKLI BESİNLER KAHVALTILIKLAR Peynir- Zeytin- Haşlanmış Yumurta Reçel-Bal-Domates Salatalık-Tost-Simit-Poğaça.
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

BİR ELMANIN İKİ YARISI

ÇOCUK BESLENMESİ

BESLENME FİZİK GELİŞME, BAZAL METABOLİZMANIN TEMİNİ HASTALIKLARDAN KORUNMA, İÇİN GEREKLİDİR.

ÇOCUĞUNUZ NELER YEMELİDİR?

ET GRUBU Protein, demir, çinko, B vitaminleri içerirler. Et, tavuk, balık, hindi, yumurta, kuru baklagiller, Protein, demir, çinko, B vitaminleri içerirler.

ET GRUBU

SÜT GRUBU Protein, kalsiyum, yağ, fosfor, magnezyum içerirler. Süt, yoğurt, peynir Protein, kalsiyum, yağ, fosfor, magnezyum içerirler.

SÜT GRUBU

TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GURUBU TAHIL GRUBU Pirinç, buğday, mısır, bulgur, yulaf, çavdar, şehriye, makarna, Karbonhidratlar, B vitamini, mineraller içerirler.

TAHIL GRUBU

SEBZE MEYVE GRUBU Sebzeler ve meyveler Karbonhidrat, vitamin ve mineraller, özellikle C vitamini içerirler.

YAĞ VE ŞEKER GRUBU Tere yağ, margarin, sıvı yağlar, zeytin, Şeker, reçel, bal, Vücuda enerji sağlarlar.

YAĞ GRUBU

ŞEKER GRUBU

ÇOCUK BU BESİN GRUPLARINDAN NE KADAR YEMELİDİR?

Bir günde: 40 gr şeker grubu (4 yemek kaşığı) 30 gr yağ grubu 2-3 porsiyon süt grubu 2-3 porsiyon et grubu 2-4 porsiyon meyve grubu 2-5 porsiyon sebze grubu 6-11 porsiyon tahıl gurubu

Porsiyonlar ne kadar olmalıdır ?

ET GRUBU Yumurta……….1 adet Köfte……………1 adet (yumurta kadar) Kıyma……………1 köfte kadar Tavuk……………1 köfte kadar Balık……………..1 köfte kadar Kuru baklagil… 3 – 4 yemek kaşığı

SÜT GRUBU Süt …………. 1 su bardağı Yoğurt …… 1 su bardağı Peynir……… 1 kibrit kutusu

TAHIL GRUBU Ekmek ……. 1 etimek dilimi Pilav ……….. 3 – 4 yemek kaşığı Makarna … 3 – 4 yemek kaşığı Çorba …….. 1 kase Patates ….. 1 orta boy Börek ……… 1 etimek dilimi Bisküvi ……. 2 – 3 adet Grisini …….. 2 – 3 adet

SEBZE MEYVE GRUBU Havuç ……………. 1 orta boy Domates ………. 1 orta boy Pişmiş sebze . 3 – 4 yemek kaşığı Elma, muz, vs . 1 küçük boy Çilek, erik, vs . 1 kase

YAĞ GRUBU Tereyağı ve margarin… bir tatlı kaşığı Sıvı yağlar……………………..bir tatlı kaşığı Zeytin ……………………………5-6 adet Fındık, ceviz………………… 5-6 adet

ŞEKER GRUBU Şeker……… 1 yemek kaşığı Reçel ……… 1 yemek kaşığı Bal ………….. 1 yemek kaşığı Pekmez…... 1 yemek kaşığı

BESLENMEDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Çeşitlilik sağlanmalı Sağlıklı vücut ağırlığı sağlanmalı Lifli besinler tüketilmeli Yağ ve şeker tüketimi azaltılmalı Vitamin ve mineraller yeterli olmalı

ÇOCUKLAR NELER YEMEMELİ? Bol şekerli ve yağlı yiyecekler, Kolalı içecekler, Enerji içecekleri, Hazır yiyecekler (E123,E110,E212) Suni tatlandırıcılar

SIK GÖRÜLEN BESLENME SORUNLARI Bir besinin veya besin gurubunun reddi Düzensiz beslenme alışkanlığı İştahsızlık Şişmanlık Kansızlık Diş çürükleri

Vücudumuz Yediklerimizden Oluşmuştur

BESLENME BECERİLERİ fincanı tutar. Kaşık kullanamaz. Mama 1 yaş – Yardımla fincanı tutar. Kaşık kullanamaz. Mama iskemlesi uygundur.

18 ay –Yardımsız fincan tutar. Dökmeden kaşık kullanabilir. Etrafı kirletir. Mama iskemlesi uygundur.

2 yaş – Daha düzenlidir. Pipet ile içebilir. Mama iskemlesi uygundur.

3 yaş – Yumuşak besinleri kesebilir. Çatal, kaşık, fincan kullanabilir. Kendini besleyebilir. Düzenlidir. Masada oturabilir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Oya Çetinkaya Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı droyacetinkaya@hotmail.com www.oyacetinkaya.com 0532 245 39 13