KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

Sevimli Dostlarımız.
KİST HİDATİK HASTALIĞI
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
TÜKÜRÜK YOLU İLE BULAŞAN HASTALIKLAR
HAYVAN HASTALIK VE ZARARLILARI İLE MÜCADELE PROGRAMI ve
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
Canlı nedir?Cansız nedir?
HAYVANLAR ALEMİ İçerik : Huriye KORKMAZ Sınıf Öğretmeni.
KUDUZ HASTALIĞI VE KUDUZ PROFİLAKSİSİ (SAĞLIK PERSONELİNE YÖNELİK)
Ahmet TEMUR Nurettin IŞIK Uz.Veteriner Hekim Uz.Veteriner Hekim
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
POLEN ALERJİSİ BAHAR KEYFİNİZİ BOZMASIN
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
KUŞ GRİBİ AVİAN İNFLUENZA.
******KIRIM KANGO KENELERİ******
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Hayvan ısırmaları neden önemlidir?
HAZIRLAYANLAR SEFER ATASOY ALİ ALAN HÜSEYİN TOSUN ADEM ALBAYRAK.
Çevremizdeki Canlılar-Hayvanlar
HAYVANLARDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
HAYVANLAR CANLIDIR İnsanlar, bitkiler ve hayvanlar dünyadaki canlı varlıklardır. Canlı varlıkların beslenme, hareket etme,solunum yapma, büyüme, çoğalma.
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM -10-.
DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş ve daha.
ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
GAZİANTEP HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Rabdovirus (kuduz) Dr Gökhan AYGÜN.
HAYVANLAR ALEMİ TAVŞAN KUZU KEDİ KAPLUNBAĞA CİVCİV KÖPEK.
Dünyayı tehdit eden ölümcül virüs Ebola, ilk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından 2013'te.
10-HAYVAN ISIRMA VE SOKMASINDA İLKYARDIM
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
DOMUZ GRİBİ.
RHABDOVİRUS’LAR VE ENFEKSİYON OLUŞTURMA MEKANİZMALARI
BAKTERİLERİN DOĞADAKİ YERİ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ TEMEL SAĞLIK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ZOONOTİK HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI.
KIRIM – KONGO KANAMALI ATEŞİ
Hayvan Isırıkları Ve Sokmalarında İlkyardım Uygulama
RABİES.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLKYARDIM
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Kedi- Köpek Gibi Hayvan Isırmalarında İlk Yardım.
Hayvan Isırmaları Bölüm 10. Kapsam: Hayvan ısırmaları neden önemlidir? Kedi, köpek ısırmaları Arı sokmaları Akrep sokmaları Yılan sokmaları Deniz canlıları.
Campylobacter jejuni. Campylobacter jejuni Genel Özellikleri  Gram negatif  S veya virgül seklinde basiller  Polar monotrişiyöz flagellaları ile hareket.
HAYVAN ISIRMALARINDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
Viral Ansefalitler.
VİRÜSLER VİRÜSÜN AKRABALARI  Grip  Soğuk algınlığı  Sarılık  Kabakulak  Kızamık  Kuduz  Su çiçeği BİR VİRÜS NASIL ÇOĞALIR? HASTALIKLARDAN KORUNMA.
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ.
KUDUZ. Virüsle oluşan, santral sinir sistemini tutan enfeksiyon hastalığıdır. Etken ve Bulaşma Yolları : Kuduzun etkeni rabies virüsüdür. Sinir hücrelerine.
ATLAR İÇİN AŞILAMA TAKVİMİ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
HAYVAN ISIRIKLARI Ve SOKMALARINDA İLKYARDIM
Sunum transkripti:

KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA VE KUDUZ HASTALIĞI İLE MÜCADELE

İnsan ve tüm sıcak kanlı hayvanlarda KUDUZ HASTALIĞI; İnsan ve tüm sıcak kanlı hayvanlarda Merkezi sinir sistemini etkileyerek ölüme neden olan, önlenebilir bulaşıcı zoonotik bir viral hastalıktır.

Kuduz Etkeni Rabies virusu; Rhabdoviridae familyasında Lyssa virüs türü içinde yer alır. Mermi şeklinde bir RNA virusudur

Rabies kuduz virüsü; Virüsü sıcak kanlı olan tüm hayvanlar, yabani hayvanlar ve insanlar duyarlıdır ; Virüs MSS, idrar, lenf bezi, tükürük, sütte bulunur. Isırılma sonrası virüs MSS ne periferal sinirler aracılığıyla ulaşır.

Kuduz virusunun görünüşü

Virüsün duyarlılığı; Dayanıklı virüslerdendir. Oda sıcaklığında 1-1,5 ay, 37o C’de 4-5 gün canlı kalır. 60 oC’de ise beş dakikada etkisiz hale gelir pH≤3 ve ≥11 UV ışınları radyasyon, deterjan, formaline duyarlıdır.

Kuduz virüsüne karşı hassasiyetleri: Yüksek hassas olanlar; Kurtlar, Tilkiler, Çakallar, Yarasalar, Köpekler orta hassas grupta yer alırlar, yine İnsanlarla iç içe yaşayan köpekler, kediler, sığır, at, koyun, domuz,deve, Rakun, kokarca vb. vahşi hayvanlar, kuduz virüsü ile enfekte olmaktadırlar.

İnsanlar ile iç içe yaşayan köpekler yerleşim yerlerinin dışında, kırsal alanlarda çakal, tilki gibi vahşi hayvanlar ile temas ederek enfekte olurlar. Dünyada Kuduz Hastalığının; %54’ ünden köpekler %42’ sinden vahşi hayvanlar %4’ ünden yarasalar sorumlu tutulmaktadırlar.

KUDUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ Kuduza neden olan virüs beyne ve omuriliğe yerleştikten sonra kuduzun ilk belirtileri ortaya çıkar. Hayvan; huzursuz, tedirgin ve hırçındır. Çünkü virüsün yerleşmesiyle merkezi sinir sistemi uyarılmıştır. Hayvan daha sonra saldırgan bir hal alır ve diğer hayvanları ve insanları ısırmaya başlar. Bu döneme kudurma evresi denir. Bu süre içinde hayvanda felç belirtileri ortaya çıkar. Dolayısıyla su içmek istemez, tükürüğünü yutamaz ve ağzından salyalar akmaya başlar. Havlaması, boğazında bir şey varmış gibi boğuktur ve ışıktan rahatsız olur. Bu belirtiler ortaya çıktıktan sonra 4-5 gün içinde hayvan ölür. Bazı vakalarda saldırma ve kudurma belirtileri görülmez ve hayvan ağır bir felç geçirerek ölür.

İnsanda ortaya çıkan belirtiler de hemen hemen aynıdır İnsanda ortaya çıkan belirtiler de hemen hemen aynıdır. İlk dönemde çırpınma, huzursuzluk görülür. Bunu takiben kaslar ağrılı bir şekilde kasılmaya başlar ve felç gelişir. Şiddetli boğaz kası kasılmaları oldukça acı vericidir. Bu yüzden hasta kişi suyu içmekten ve görmekten çok korkar. Eğer hastalık belirtileri ortaya çıkarsa, merkezi sinir sistemindeki yutkunma ve nefes alıp verme refleksleri durur. Bu yüzden belirtiler başlayınca tedavi imkanı yoktur.

TİLKİLERİ AŞILAMA KAMPANYASI NASIL UYGULANACAK

Bakanlığımızın Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi dahilinde İlimizde; Tilkilere, özel köfte şeklindeki yem halinde; balık ve hayvan yeminin ortasında plastik kapsüller içerisinde alüminyum folyo ile kaplanmış aşılar yerleştirilmiştir. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılarak hastalığa karşı bağışıklık sağlayacaktır.

Isparta İlimizde Nisan ayı içinde uygulanacak olan bu aşılama projemizle Tilkilere özel, köfte biçiminde hazırlanan aşı yemleriyle, yaban hayatındaki tilkilerin tümünü kuduz hastalığına karşı aşılayarak; hayvanlar arasında Kuduz hastalığının yayılmasını önlemiş ve bu sayede hastalığın insanlara bulaşma riskini de azaltmış olacağız."

TİLKİLER UÇAKLAR İLE HAVADAN AŞILANACAK

AŞI ÜRETİM ÇALIŞMALARI Aşı güvenliği açısından, çok sayıda testten geçmiştir. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir. Aşılar tilkiler için geliştirilmiştir. Aşı yemin içindeki doz, bir kedi ya da köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değildir. Aşılı yemler tilkiler için atıldığından, köpeklerimizi kampanya döneminde bir hafta bağlı tutmalıyız. Bu şekilde aşılı yemleri yemelerini engellemiş oluruz."

Aşı Yemlerinin İnsan yaşamı açısından ; İnsanların yaşam alanlarında bulunan aşıların bütünlüğü bozulmamış ise diğer kişiler ve çocukların görmeyeceği bir yere doğru bırakılması gerekir, Yem şeklindeki aşı kapsülleri  insan sağlığına zararlı değildir, fakat insanların aşı kapsüllerine dokunmamasının daha iyi olacağı, çünkü İnsan kokusu sinmiş aşı yeminin tilkiler için çekiciliğini azalttığından, Aşı kapsüllerine kesinlikle dokunulmamalıdır.

ISPARTA İL MÜDÜRLÜĞÜ Hay.Sağ.Yetiş.ve Su Ürün Şube Müdürlüğü