KARABİBER (mi) YİYORUZ !!!
TANE KARABİBER mbbalta@gmail.com
Karabiber: Bazılarımız hatta çoğumuz için yemeklerimizin vazgeçilmez acı tadı... mbbalta@gmail.com
OLGUNLAŞMAMIŞ KARABİBER mbbalta@gmail.com
Türk Gıda Kodeksi Baharat Tebliği'nde karabiberin tanımı şöyle yapılmaktadır: mbbalta@gmail.com
Karabiber; Piper nigrum L Karabiber; Piper nigrum L. (Piperaceae) türüne giren bitkilerin genellikle olgunlaşmadan toplanıp, tekniğine uygun olarak kurutulmuş olan meyvelerinin tane veya öğütülmüş halidir. mbbalta@gmail.com
Meyvelerin içi ise beyaza yakın renklidir mbbalta@gmail.com
Peki karabiber öğütülünce bu durumda ne renk alması beklenir? Tabiki: GRİ (Siyah ve beyaz karışımı) mbbalta@gmail.com
ÖĞÜTÜLMÜŞ KARABİBER mbbalta@gmail.com
Tahmin edeceğiniz üzere öğütülmüş karabiber, yabancı maddelerinden ayrılmış, temizlenmiş olan tane haldeki karabiberden, taş veya diğer değirmenlerde öğütülerek elde edilir. mbbalta@gmail.com
Buraya kadar karabiberi kısaca öğrendik. Eğer tüm üreticiler bu işi, bu şekilde yapıyorsa bütün tüketiciler "karabiber yiyor" demektir. mbbalta@gmail.com
Artması gerekir değil mi? Bundan sonrasını ve ana fikri daha iyi anlayabilmek için küçük bir tekrar: Tane haldeki karabiberi enerji, işçilik kullanarak öğüttüğünüzde matemetiksel ve doğanın kanunu olarak maliyeti artar. Artması gerekir değil mi? mbbalta@gmail.com
O halde sorumuzu soralım: NEDEN PİYASADA SATILAN, ÇOĞU KARABİBERİN ÖĞÜTÜLMÜŞ HALİ, TANE HALİNDEN UCUZDUR? mbbalta@gmail.com
İşte bu noktada size bunun neden olabileceği konusunda bir kaç bilgi vermek istiyorum. mbbalta@gmail.com
Hani hep derlerya kırmızı biberde kiremit tozu var diye Hani hep derlerya kırmızı biberde kiremit tozu var diye. İşte bende ucuz olan bu karabiberlerde nelerin olabileceğini sizlere anlatmaya çalışacağım. mbbalta@gmail.com
Umarım bu bilgiler tağşiş yapmak isteyen merdiven altı ve art niyetli firmalara da bilgi kaynağı olmaz :) mbbalta@gmail.com
İlk başta katılan malzemeler nişasta, irmik vb İlk başta katılan malzemeler nişasta, irmik vb. gibi nispeten karabibere benzeyen ve karabiberin yaklaşık onbeşte bir fiyatı olan gıdaların katılması şeklinde olmuştur. mbbalta@gmail.com
Daha sonra zeytin çekirdeğinin öğütülüp karıştırılması ile mertlik bozulmaya başlamıştır. mbbalta@gmail.com
Yine karabibere benzeyen uzun biber (darülfülfül) ve kebabiyenin (tahmin edersiniz ki bunlarda çok ucuzdur) öğütülüp katılabilmektedir. mbbalta@gmail.com
DARÜL FÜLFÜL (UZUN BİBER) mbbalta@gmail.com
EN GÜZELLERİNİ SONA SAKLADIM :))) mbbalta@gmail.com
Karabiber, Türkiye’de yetişmez Karabiber, Türkiye’de yetişmez. Gelişmişlik ve temizlik düzeyi bize göre çok daha az olan Vietnam, Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde üretilmektedir. mbbalta@gmail.com
Şimdi bu ülkelerden gelen karabiber ve karabiber diye yine tağşiş amaçlı katılan karabiber kabuğundan (pin) çıkan yabancı maddelerin ne olduğuna bakalım mbbalta@gmail.com
- Ç Ö P - mbbalta@gmail.com
- T A Ş - mbbalta@gmail.com
- T A Ş - mbbalta@gmail.com
- M E T A L - mbbalta@gmail.com
- T A Ş - mbbalta@gmail.com
- T A Ş - mbbalta@gmail.com
- T A Ş - mbbalta@gmail.com
- M E T A L - mbbalta@gmail.com
GÜMRÜKLERDEN NASIL GEÇİYOR!!!! Bu karabiber benzeri ürünler madem ülkemizde üretilmiyorsa soruyorum: GÜMRÜKLERDEN NASIL GEÇİYOR!!!! mbbalta@gmail.com
Umarım ne demek istediğimi anlatmaya çalışabilmişimdir Umarım ne demek istediğimi anlatmaya çalışabilmişimdir. Kısaca tekrar etmek gerekirse: mbbalta@gmail.com
1) Karabiber gri renk tonlarında olmalı 2) Öğütülmüş karabiber, tane karabiberden pahalı olmalı. 3) Ucuz etin yahnisi olmaz. mbbalta@gmail.com
Karabiberi kokladığınızda mutlaka burnunuzu hızlı bir şekilde yakması gerekiyor. Eğer rengi gri ama yakmıyorsa bence şüphe edin. mbbalta@gmail.com
ACI TADIMIZ BOZULMASIN :) mbbalta@gmail.com
MUSTAFA BÜLENT BALTA Gıda Mühendisi mbbalta@gmail.com mbbalta@gmail.com
Tabi ki unutmuyoruz mbbalta@gmail.com