Resesyon Dönemleri ve Türkiye

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği.
Advertisements

DİŞİ SPERMA DÜNYADA VE TÜRKİYEDE
Türkiye Ekonomisi: Kısa ve Uzun Dönemde Sorunlar
1 Ocak 1989 – 31 Aralık 2004 Güneş Tutulmaları (3)
TÜRKİYE ORGANİZE PERAKENDE SEKTÖRÜ.
Finansal Göstergelerin Anlamı Oral Erdoğan Piri Reis Üniversitesi Kocaeli, 30 Kasım
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
VI. Ders notları: DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİNDE İSTİKRAR POLİTİKALARI
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
1 Türkiye Ekonomisinde Mevsimsellikten Arındırılmış GSYH (2008 Ç1=100) Kaynak: TÜİK.
Eğitim alanında Topluluk eylem programı
Küresel Büyüme Oranları (%)
EĞİTİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME
Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (SAGP, Milyar $)
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
PAZAR RAPORLARI_2013.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Y Bugün, güçlü ve söz sahibi bir devlet olmanın temelinde gelişmiş bir ekonominin yattığı ve gelişmiş bir ekonominin ise ileri teknoloji üretimine dayandığı.
Krizin gelişimi 2000’li yılların başında Yunanistan Ekonomisi Avrupa Bölgesinin en hızlı gelişen ekonomilerinden biriydi yılında Küresel krizYunanistan’ı.
1 BASINTOPLANTISI 5 Kasım 2012 İstanbul. 2 ALEXANDER KÜHNEL Hannover-Messe International Istanbul.
HİBELER Mine MUT İstanbul Üniversitesi
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
MAKROEKONOMİ”YE GİRİŞ
IAB Türkiye Basın toplantısı Büyük dönüşüm Dijital akıl.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2012 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti Ocak 2012 İstanbul.
Parçacık Fiziği Eğitim Semineri
KÖRFEZ’DE SAVAŞ.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
1 İSTANBUL EKONOMİK ARAŞTIRMALAR DERNEĞİ “Hocaların Gözüyle 2011 Yılında Türkiye Ekonomisi Araştırması” Kantitatif Araştırma Özeti 16 Şubat 2011 Nippon.
ATATÜRK ÜNİVERİSTESİ DIŞ İLİŞKİLER OFİSİ ERASMUS+ PROGRAMI.
1. SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMESİ İMZALANAN ÜLKELER VE SAĞLIK YARDIM BELGESİ.
TEST – 1.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI Hayatboyu Öğrenme Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim) Programı.
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
ULUSLAR ARASI ANLAŞMALAR
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
Cansu TASCI Yoksulluk, ülkeden ülkeye, veya coğrafyadan coğrafyaya değişik nedenlerle ortaya çıkabilir. Başlıca nedenler arasında çevresel nedenler,
Ekonomi Nedir ? İnsan ihtiyaçlarını sonsuz bu ihtiyaçlar için gerekli olan kaynaklar sınırlıdır. Sınırsız ihtiyaçlar ile sınırlı kaynak arasındaki dengeyi.
Avrupa Birliği Bayrağı Geleneksel olarak 12. mükemmeliyetin, bütünlüğün ve birliğin sembolü olduğundan dolayı bayrakta 12 yıldız vardır.
ÜLkeLer Arası KöprüLer
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ TİCARET POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİRME MEKANİZMASI TÜRKİYE V. İNCELEMESİ KOORDİNASYON TOPLANTISI 10 ŞUBAT 2012.
AMBARGO Gerekçeleri ve Neticeleri.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Hibe ve Performans. Üniversitelerin Hibe Miktarları Merkez Hibe Tahsisatını Nasıl Yapar : Merkez üniversitelerin talep ve performanslarına dayanarak toplam.
EKONOMİK GELİŞMELER Fon Yönetimi Sunumu 06/04/2012.
Avrupa Birliği Ülkeleri
Özlem Keçim.
Konu: KIRILGAN BEŞLİ.... Hazırlayan: Maral Beşimova Öğrenci no:
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
ERASMUS PROGRAMI Personel Eğitim Alma Hareketliliği Oryantasyonu
PISA Programme for International Student Assessment Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı.
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
Seyahat İşletmeleri Yönetimi ve Ulaştırma Sistemleri
2014 ŞUBAT POLİTİK EKONOMİ ARA RAPORU 28 ŞUBAT 2014
2008 YILI ELEKTRİK ve DOĞALGAZ ZAMLARI
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇALIŞMA EKONOMİSİNE GİRİŞ -TÜRKİYE’DE İSTİHDAM-
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

Resesyon Dönemleri ve Türkiye İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Durmuş Dündar İstanbul, 2009

Resesyon Çeşitleri ve Günümüzde Kriz Resesyon çeşitlerine baktığımızda genel olarak U, L ve V tipi resesyonlar vardır. Bu resesyon tipleri ekonomik büyüme grafiğindeki aşağı ve yukarı yönlü hareketleri temsil eder.

Resesyon Çeşitleri ve Günümüzde Kriz U tipi resesyonlarda dip seviye bazen bir kaç sene devam ettikten sonra ekonomi yükselişe geçiyor. V tipi resesyonlarda, dipte bir kaç ay gibi oldukça hızlı bir dönüş yaşanıyor. L tipi resesyonlarda ise, durgunluk, 10 yılını kaybeden Japonya gibi çok uzun yıllar sürebiliyor.

Resesyon Çeşitleri ve Günümüzde Kriz ABD’de yaşanan 11 resesyonun 6’sı U tipiydi. 2009 mali baskılar, kayıplar ve iflaslarla zor bir yıl olacak. En kötü senaryo olan L tipi bir sürecin yaşanmasına 3'te 1 ihtimal veriliyor.

Resesyon Çeşitleri ve Günümüzde Kriz U tipine 3'te 2 ihtimal veren ABD'li kahin ekonomist Nouriel Roubini, ancak agresif, efektif ve koordineli kararlar alınması halinde yavaş da olsa ekonomik toparlanmanın 2010 yılında başlayabileceği ve V tipi bir çıkış yaşanabileceğini düşünüyor.

Ekonomiler, gösterdikleri büyüme performanslarına bakılarak 5 ana gruba ayrılabilirler: 1. Dur-Kalk Ekonomileri (Stop&Go Economies): Ekonomisi sık sık resesyona giren ama canlanmanın da çabuk olduğu bu ülkelere en iyi örnek Belçika’dır. Türkiye ile Meksika ve Avusturya da bu grupta değerlendirilebilir.

Büyüme Performanslarına Göre Ekonomiler 2. Durunca Kalkmakta Zorlanan Ekonomiler: Bu grupta İsviçre, Yeni Zelanda, Danimarka, İzlanda ve Japonya sayılabilir. 3. Uzun Süre Kesintisiz Çalışan Ekonomiler (Non-Stop Economies): Bu grupta Güney Kore, Portekiz ve İrlanda Cumhuriyeti'ni saymak mümkündür.

Büyüme Performanslarına Göre Ekonomiler 4. Kalkışa Geçmesi Zaman Alan Ekonomiler: Bu grupta sayabilecegimiz İsveç, Yunanistan, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkelerde ekonominin yeniden canlanması 2-3 yıllık bir zaman alıyor. 5. Zor Soğuyup, Zor Isınan Ekonomiler: İspanya, Avustralya, İngiltere ve Norveç ekonomilerinde 2 resesyon arasındaki süre genelde 8-10 yılı buluyor.

ABD ve Dünya Ekonomisi, Resesyonlar Ulusal Ekonomik Araştırmalar Kurumu’na göre (National Bureau of Economic Research, NBER), genel olarak başlangıcından 6-18 ay sonrasında ülkenin resesyona girmiş olduğu açıklanır. Benzer şekilde resesyonun sona erdiği de bitiş tarihinden 6-18 ay sonra açıklanabilmektedir.

ABD ve Dünya Ekonomisi, Resesyonlar ABD ekonomisi İkinci Dünya Savaşı'ndan 2001'deki krize kadar 10 kez resesyona girdi. Bu sürede resesyonlar 6 ila 16 ay arasında sürdü ve ortalama resesyon süresi de 11 ay olarak belirlendi.

Türkiye Ekonomisinde Resesyonlar Dünyayı da sarsan 1929 ekonomik krizinden bu yana Türkiye ortalama her 5 yılda bir ekonomik krizle karşı karşıya kalmıştır. Türkiye kriz ile ilk kez 1929 yılında tanışmıştır. Daha sonra 2. Dünya Savaşı ile birlikte tüm dünyadaki ekonomik dengeler sarsılmış ve 1948 krizi ile birlikte Türkiye de savaş ekonomisinin ağırlığını yaşamıştır.

Türkiye son 20 yıllık dönemde beş adet resesyon yaşamıştır: 1988-89 Krizi Eylül 1988-Nisan 1989 1989'da Türkiye'de stagflasyon yaşandı. Kriz henüz tam atlatılamamış iken Berlin Duvarı yıkıldı. Ardından Irak krizi ve SSCB dağılması geldi. Bu olaylar dünyada ve Türkiye'de ekonomi politikalarında çok köklü dönüşümler yarattı.

Türkiye son 20 yıllık dönemde beş adet resesyon yaşamıştır: 1991 Finansal Krizi 1991 ilk altı ayı 2 Ağustos 1990’da Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesiyle başlayan Körfez Krizi’nin sıcak savaşa dönüşmesi nedeniyle 1991’in ilk 6 ayında, bir resesyon yaşandı.

Türkiye son 20 yıllık dönemde beş adet resesyon yaşamıştır: 1994 Finansal Krizi Nisan 1994-Mart 1995 Kriz 1993 sonlarında başlayıp 1994’te patladı. 1998-99 Krizi Ekim 1988-Kasım 1999 2001 Krizi Şubat 2001-Şubat 2002

Türkiye’de Resesyonlar Türkiye'de resesyonlar ortalama 11 ay sürüyor Konjonktörün zirve noktası Konjonktörün dip noktası Genişleme döneminin süresi (Ay) Resesyonun süresi Resesyon dönemindeki ortalama küçülme(%) Ağu.88 Nis.89 _ 8 -3.2 Ara.90 Haz.91 20 6 -0.5 Mar.94 Mar.95 33 12 -6.7 Eyl.98 Kas.99 42 14 -4 Oca.01 Şub.02 13 -7.6

1985-2008 Yılları Arasında Temel Makroekonomik Göstergeler Gayri Safi Milli Hasıla

1985-2008 Yılları Arasında Temel Makroekonomik Göstergeler Döviz (Dolar Kuru)

1985-2008 Yılları Arasında Temel Makroekonomik Göstergeler Altın Fiyatları (Külçe TL/gr)

Teşekkürler