DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMİMİZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SİNİR SİSTEMİ: ..
Advertisements

Türkçe Ana Dili Öğretmeni
Omurgalı ve Omurgasız Hayvanlarda Sinir Sistemleri
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Sinir Sistemi.
DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ
Denetleyici ve Düzenleyici Sistemimiz
VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER
Hazırlayan :Cemal ÖZYALÇIN Sivas-Eğ.Hiz.Mer.Md.Fen Bil.Öğr.
İNSANDA SİNİR SİSTEMİ.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sinir Sistemi -.
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
BİLİŞSEL PSİKOLOJİ BEYİN/Nöro-Psiko-Anatomi
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
MERKEZİSİNİRSİSTEMİ Beyin: 5 duyu organından gelen bilgileri değerlendirir. Konuşma ve isteğimizle yaptığımız(istemli) davranışları yönetir. Acıkma,
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Kas İskelet Sistemi -
A)I-kara biber B)II-limon C)III-elma D)IV-baklava.
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ Dersimiz.com
Çevresel Sinir Sistemi
FARKLI GÖREVLERLE YÜKÜMLÜ SİSTEMLERİMİZİN BÜTÜNLÜK İÇİNDE ÇALIŞMASINI YÖNETEN- DÜZENLEYEN YAPIMIZ: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER.
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
HAZIRLAYAN: Fikret YILDIRIM 9 EYLÜL İLKÖĞRETİM OKULU MENEMEN-İZMİR
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
7.SINIF 1. ÜNİTE: DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEM
Vücudumuzdaki her organın ayrı görevi vardır.
Duyu Organlarımız Sabiha Uzman.
DOKULAR.
VÜCUDUMUZU TANIYALIM.
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
SİNİR SİSTEMİ Dr. Güvenç Görgülü.
SİNİR SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
SİNİR SİSTEMİ.
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
FİZYOLOJİYE GİRİŞ VE HOMEOSTAZ
SİNİR SİSTEMİ CERRAHİSİ VE HEMŞİRELİK BAKIMI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 4.SINIF KONU: DESTEK VE HAREKET
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
DOLAŞIM SİSTEMİ 6. SINIF.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
Sİnapslarda İmpuls İletİMİ
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
BEŞ DUYUMUZ.
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
GENEL İLKYARDIM BİLGİLERİ
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Esenyalı Turgut Reis İ.O Fen ve Teknoloji Dersi 7.Sınıflar Bilgi Yarışması Yarışmaya Başla HOŞGELDİNİZ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
Yrd. Doç. Dr. Gülşah SEZEN VEKLİ
HAZIRLAYAN:Bedirhan YILMAZ
Vücudumuz.
İNSAN VÜCUDU İLE İLGİLİ BİLİNMESİ GEREKENLER
HORMONLAR ve HORMON ÜRETEN ORGANLAR
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
BEYNİN BÖLÜMLERİNİN İŞLEVLERİ
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
KAS SİSTEMİ SYSTEMA MUSCULARE
SİSTEMLER.
Hazırlayan: Saim Akman İstiklal İlköğretim Okulu 3/C Sınıfı Öğretmeni
İNSAN VÜCUDU.
DESTEK VE HAREKET SİSTEMİ
ÜNİTE : VÜCUDUMUZU TANIYALIM
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sinir Sistemi -. Sinir sistemi vücudun her köşesinde, her organında olup bitenleri başlatan, devam ettiren ve sonlandıran.
Sunum transkripti:

DENETLEYİCİ VE DÜZENLEYİCİ SİSTEMİMİZ

SLOGANIMIZ ZORU BAŞARIRIZ,İMKANSIZ İÇİN BİRAZ UĞRAŞIRIZ.

GRUP ÜYELERİ: BAŞKAN:SEVİM İREM DIBIRDIK YARDIMCISI:HATİCE YILDIZ SÜMEYYE ZEYBEK BEYZA PEKER EMİNE GÜNERİ BERRA CEYLAN ELİF ŞENGENÇ HATİCE COŞKUN

AÇIKLAMA: Vücudumuzdaki sistemlerin düzenli,birbiriyle uyumlu ve sorunsuz olarak çalışmasını,Denetleyici ve Düzenleyici sistemimiz sağlar. 1=Sinir Sistemimiz,2=iç salgı bezleri,olmak üzere ikiye ayrılır.

1=SİNİR SİSTEMİMİZ Sinir sistemimiz vücudumuzdan ve çevreden aldığı bilgileri değerlendirir,bunlara uygun cevaplar oluşturur ve böylece vücudumuzun düzenli ve uyumlu bir şekilde çalışmasının sağlar.2 bölüme ayrılır:Merkezi sinir sistemi ve çevresel sinir sistemi.

MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ: BEYİN:Vücudumuzun öğrenme,hafıza ve yönetim merkezidir. 1=Duyu organımızdan gelen bilgileri değerlendirir. 2=Konuşma ve istemli hareketlerimizin gerçekleşmesinin sağlar. 3=Acıkma,susama,uyku ve uyanıklık gibi olayları düzenler. 4=Kan basıncımızı ve vücut sıcaklığımızı ayarlar. 5=Merkezi sinir sistemimizdeki diğer organların yardımıyla organlarımızın ve sistemimizin çalışmasını düzenler.

BEYİNCİK:Vücudumuzun hareket ve denge merkezidir. Kol ve bacaklarımızdaki kasların birbiriyle uyumlu çalışmasını düzenleyerek hareketlerimizin dengeli olmasını sağlar.

OMURİLİK SOĞANI:Beyin ve diğer vücut organları arasındaki bağlantıyı sağlar.Omurilik soğanı,isteğimiz dışında çalışan iç organlarımızın kontrol merkezidir. Solunum,dolaşım,boşaltım ve sindirim sistemlerimizin çalışmasını düzenler. Nefes alma,yutma öksürme,çiğneme,hapşırma ve kusma gibi olayları kontrol eder.

OMURİLİK:Omurilik soğanından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanır OMURİLİK:Omurilik soğanından başlayıp kuyruk sokumuna kadar uzanır.Omurilik,omurgamız içerisinde yer alan bir sinir kordonudur. Beyinle diğer organların arasındaki bilgi iletimini sağlar. Refleks davranışlarımızı gerçekleştirir.

Nöron:Sinir sistemimiz,vücudumuzu ağ gibi saran milyarlarca sinirden meydana gelir.Bu sinirleri,aşağıdaki resimde görülen binlerce sinir hücresi (nöron)oluşturur.

OMURİLİK:Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi omuriliğimiz,omurgamızı oluşturan kemiklerin içerisinde bulunur.

ÇEVRESEL SİNİR SİSTEMİ Merkezi sinir sistemi dışında yer alan milyonlarca sinir,çevresel sinir sistemini oluşturur.Çevresel sinir sistemi ,merkezi sinir sistemi ile organlar arasındaki iletişimi sağlar.Sinirler beyin ve omurilikten çıkarak deri,gözler,kaslar,dişler ve kemiklerin içi dahil olmak üzere vücudumuzun her yerine dağılır.

Sinirlerin bilgi taşıma özelliği sayesinde,çevremizde ve vücudumuzda meydana gelen değişimler hakkında hızlı bir şekilde bilgi ediniriz.Sinirleri,telefon kablolarına benzetebiliriz.Telefon kabloları gibi sinirler de bilgi taşıyarak vücudumuzdaki iletişimi sağlar.

UYARI:Ses,ışık,koku,tat,basınç gibi vücudumuzun içinde veya çevremizde meydana gelen ve vücudumuzda belirli bir tepkiye sebep olan etkilere uyarı denir. UYARTI MESAJI:Uyarı,sinirler ile merkezi sinir sistemine uyartı mesajı şeklinde taşınır.Beynimizde oluşan bu cevap yine sinirler aracılığıyla ilgili organ ya da yapılara iletilerek uyarıya tepki verilir.

REFLEKS:Vücudumuzun dışarıdan gelen ışık,ses gibi bir uyarıya ani ve hızlı bir hareket ile tepki göstermesine refleks denir.Öksürmek,eline iğne batınca aniden çekmek reflekse örnek gösterilebilir.

İÇ SALGI BEZLERİ İç salgı bezlerimiz,denetleme ve düzenleme görevlerini hormon adı verilen özel salgılar üreterek yerine getirir.İç salgı bezlerinin ürettiği hormonlar,görevini düzenleyecekleri organlara,kan yoluyla taşınır.