HİJYEN. Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
EL TEMİZLİĞİ.
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
Arifiye Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü
HASTANE ENFEKSİYONLARI VE DEZENFEKSİYON
KİŞİSEL HİJYEN.
Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Grip ve Hijyen “ /.
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
Antisepsi ve Ameliyathane Kuralları
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
OKUL KANTİNLERİNE DAİR ÖZEL HİJYEN KURALLARI
EL YIKAMA.

OrduToplum Saglığı Merkezi
EL TEMİZLİĞİ.
EMİNE KARAAĞAÇ DENİZ TAŞKIN REHBER ÖĞRETMENLER
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Dışarıdan eve gelince, Tuvaleti kullandıktan sonra, Oyundan sonra,
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEMİZLİK ALIŞKANLIĞI REHBER ÖĞRETMEN AYŞE KOLKESEN.
Kirli eller Hastane içinde yüksek virülans ve çoklu dirençli mikroorganizmaların hastalar arasında yayılmasında neden % sağlık personelinin kirli.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
HİJYEN.
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
SAMSUN ATAKUM ALTINKUM İLKOKULU
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
ADIM ADIM TEMİZLİK.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
İnfluenza A H1N1 Swine flu-Domuz Gribi Uz. Dr. Ayşegül YEŞİLKAYA 23 Ekim 2009/Batman.
Hastane Enfeksiyonları Kontrol Komitesi
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
İlköğretim Okulları Kişisel Hijyen Eğitim Projesi.
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
KİŞİSEL HİJYEN VETEMİZLİK
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
DERS: HALK SAĞLIĞI KONU: HİJYEN HAZIRLAYANLAR: KADRİYE ALTUNKEYİK FATMA EREN SEDANUR GÜRLEYİK ELİF AÇIL.
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
MUTFAKTA HİJYEN EĞİTİMİ. EĞİTİMİN AMACI; İNSAN SAĞLIĞINA YÖNELİK GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK TEHLİKELERİ ÖNLEMEK, YOK ETMEK.
HAZIRLAYAN ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ HEMŞİRESİ ZEYNEP KARA.
Sunum transkripti:

HİJYEN

Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması

Hijyenik Koşullar Sağlanamazsa ne olur? Mikroplar, hızlı bir şekilde üreyerek gıda maddelerini bozarlar. Tüketicinin sağlığını tehdit ederler.

Mikro-organizmalar  Ç ıplak g ö zle g ö r ü lmeyecek kadar k üçü k, ancak mikroskopla g ö r ü lebilen canlılar  Ç eşitleri; Bakteriler Vir ü sler Mantar ve k ü fler Mayalar

Mikroorganizmalar faydalı – mayalar ekmek bira – k ü f peynir – Bakteriler fırıncılık soslar zararlı – patojen: Listeria, salmonella – bozucu k ü fler (fındık) maya lactobacilli (s ü t)

TOPRAKTAN HAVADAN KİŞİLERDEN SUDAN Mikroplar Nereden Gelir ?

Mikropların gelişebilmesi için? için? SUYA GIDA MADDELERİNE İHTİYAÇLARI VARDIR.

Mikroorganizmalar Yararlı ve Zararlı bakteriler B ö l ü nerek ç oğalırlar Ü remeleri i ç in gerekli koşullar Gıda Nem Sıcaklık Zaman

Nİ Ç İN PERSONEL HİJYENİ? Ç ALIŞAN PERSONEL DAKİKADA mikroorganizmayı yayabilir.

MİKROORGANİZMLARIN V Ü CUDA GİRİŞİ ve Ç IKIŞI Solunum Sindirim Deri Ü rogenital yolla olur

Nİ Ç İN PERSONEL HİJYENİ? GIDA SOLUNUM ÖKSÜRME HAPŞIRMA TIKSIRMA SİNDİRİM DIŞKI İLE TEMAS DERİ KİRLİ ELLER Çıbandan, kesiklerden Sigara dumanından SAÇLAR KIYAFETLERDEN Takılarından

Şaşırtıcı ger ç ekler Gıda servisi yapan personelin % 60 ’ ı tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamamaktadır 5 kat tuvalet kağıdı bile, parmak ucundaki birka ç hastalık yapıcı mikroorganizmanın sızmasını ve bulaşmasını engelleyemez %40 ’ dan fazla yetişkin ağız ve burunlarında staphylococcus mikrobu taşımaktadır

Personel Hijyeni Nasıl Sağlanır?

Gerekli Koruma Ekipmanları Her ama ç i ç in doğru personel koruma ekipmanları belirlenmeli

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Kirli ellerle kesinlikle ç alışılmamalıdır. Yaralı ellerle, eğer yara b ü y ü kse ç alışılmamalı, eğer yara k üçü k ç e yaranın tamamen kapatılması ve dışarıya sızmasının engellenmesi sağlandıktan sonra ç alışılmalıdır (eldiven giyilebilir)

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Tırnaklar kısa ve tırnak dipleri temiz olmalıdır. Gıda ile temas eden personelin tırnakları ojeli ve cilalı olmamalıdır. Sa ç ların gıdaların i ç ine d ö k ü lmesinin engellenebilmesi i ç in kep veya bone giymelidir. Ç alışma sırasında ellerin, y ü z, sa ç, kıyafet ve para gibi yabancı maddelere s ü r ü lmemesi, eğer s ü r ü ld ü ise ellerin derhal yıkanması gerekir.

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Kirli giysilerle ç alışılmamalıdır. İş başında sigara i ç ilmemelidir. İş başında sakız ç iğnenmemelidir. Personel, kıyafetlerini havlu olarak kullanmamalıdır. Gıda hazırlama ve serviste ç alışan personelin m ü cevherat (takı, y ü z ü k vs) kullanmaması gerekir.

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Kirli ellere eldiven giyilmemesi gerekir. Gıdaların yıkandığı, veya bulaşıkların yıkandığı lavabolarda el yıkanmamalıdır. Eller ayrı ve sadece el yıkama i ç in kullanılan bir lavaboda yıkanmalıdır. Son ü r ü ne elle dokunulmamalıdır.

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Gıda hazırlanırken veya servis yapılırken ellerle ağız, burun ve kafanın kaşınmaması gerekir. Tezgahlara oturulmamalıdır. Aksırmak, ö ks ü rmek veya esnemek gıdalara mikrop sa ç abileceğinden yiyeceklere ters d ö n ü lerek veya ağız burun kapatılarak yapılmalı sonra eller yıkanmalıdır.

PERSONEL HİJYENİ NASIL SAĞLANIR? Yiyecekle ilgili alanlara t ü k ü r ü lmemelidir. Personel hasta ise doktor uygun g ö rmedik ç e ç alışmamalıdır. Bazı hastalıklarda hastalık bittikten sonra da mikroorganizmaların sa ç ılması devam eder. B ö yle hastalıklarda personelin sa ç ıcı olduğu s ü re boyunca ç alışmaması gerekir. T ü rk Gıda Mevzuatı ’ na g ö re Ateşli hastalığı, cilt hastalığı yada ishali bulunan personelin derhal sağlık kuruluşuna tetkike gitmesi gerekir.

KORUYUCU KIYAFETLER Her personelin kendine ait iş elbisesi olmalıdır. Her zaman temiz iş elbisesi ile çalışılmalıdır. Gün içinde elbise kirlendiğinde temizi ile değiştirilmelidir. Her personelin yedek iş elbisesi olmalıdır. İş elbisesi ile kirli alanlara çıkılmamalı, tezgah üstleri ve/veya benzeri yerlere oturulmamalıdır. Elbiseler havlu gibi el kurulamada kullanılmamalıdır. Gerekli alanlarda galoş ve ağız bonesi kullanılmalıdır.

EL HİJYENİ

El yıkamanın önemi çok iyi anlaşılmalı Ellerin nasıl ve ne sıklıkla yıkanacağı tüm personel tarafından bilinmeli Düzenli el yıkama alışkanlığı kazanılmalı

El Hijyeni El hijyeni mikroorganizmaların azaltılması i ç in ç ok ö nemli bir yoldur El hijyeni ile ellerdeki ge ç ici koku ve kir ç ıkarılır

ELLER NE ZAMAN YIKANIR? İşe başlamandan ö nce Tuvaletten sonra Mendil kullandıktan sonra Sigara i ç tikten sonra Sa ç lar ellendikten sonra Ç iğ yiyeceklerle temastan sonra Ö ks ü r ü p hapşırdıktan sonra Kirli ara ç -gere ç, ç alışma y ü zeyleri vb. dokunduktan sonra Para ellendikten sonra

Eller nasıl yıkanmalı?

EL YIKAMA 1- Eller sıcak su ile ıslatılır (yaklaşık 40°C) 2- 5 ml sıvı sabun alınarak tırnak fır ç ası ile 30 saniye kadar el fır ç alanır, 3- Su ile durulanır, 4- Tekrar sıvı sabun alınır, 5- Fır ç asız yaklaşık 10 saniye yıkanır, 6- Eller su ile durulanır, 7- Havlu kağıt veya otomatik kurutucularla el kurulanır.

1.Eller su ile ıslatılır Elleri temizlemek için sıvı temizleyiciler kullanılır. 2. Sıvı temizleyicilerin dezenfektanlı olanları seçilmeli ve bir dispenser kullanılmalıdır. 2. Sıvı sabun bilekler dahil, elin her yerine yayılır. 3. Avuç içleri ovuşturulur. 4. Parmak araları temizlenir. 5. Parmak uçları temizlenir. 6. Parmaklar kapalı hale getirilerek işlem sürdürülür. 7. Başparmaklar avuç ile ovuşturulur. 8. Parmak uçları avuç içi yardımı ile temizlenir. 9. Bileklerden başlanarak elller durulanır. 10. Kurulama işlemi için mutlaka kağıt havlu kullanılmalı. 11. Yan kısımları dahil eller kurulanır. 12. Parmak uçları ve tırnak çevreleri kurulanır. 13. Musluk ellerin kurulandığı kağıt ile kapatılır. 14. Kağıtların atıldığı çöp kutusuna ellerle dokunulmamalıdır. Hijyenik el yıkama işlemi

ÜRETİMDE GÖREVLİ TÜM PERSONEL DÜZENLİ OLARAK EĞİTİM ALMALI VE HİJYEN KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMELİDİR DİKKAT!!!

TEŞEKKÜR EDERİM