Pankreas hormonları ve antidiabetik ilaçlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Keton cisimleri Uzm. Dr. Okhan Akın.
Advertisements

PANKREAS VE GASTRO İNTESTİNAL SİSTEM HORMONLARI Dr. Burak ÇİMEN.
Diyabet Eğitimi-3 İnsülinler ve kan şekerinin düzenlenmesi
MANAGING PRELOAD (ÖNYÜK) AFTERLOAD (ARTYÜK)
ENGELLER Dr. Mehmet Kurt Farmakoloji ABD.
Hormon Etki Mekanizması
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
Gastrointestinal Sistem Hormonları
HIZLI SERİ ENTÜBASYON Dr. Kıvanç Sakarya.
Tip 2 Diyabet ve İnkretin Hormonların Fizyolojik Rolü 1.
HİPERÜRİSEMİ VE GUT TEDAVİSİ
DOLAŞIM SİSTEMİ İLAÇLARI
Glukoneogenez.
GASTROİNTESTİNAL HORMONLAR ve NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER
İlaç reseptör etkileşimi
Toksikoloji Akıl Kartları-1
Toksikoloji Akıl Kartları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefrolooloji Bilim Dalı Yayın Sunumu 15 Ocak 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
HİPERPOTASEMİ’YE YAKLAŞIM
Cerrahide yandaş hastalıklar
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
ANTİTROMBOTİK AJANLAR
Reseptörler Prof. Dr. Ç. Hakan KARADAĞ.
Kolesterol insanlarda tüm dokularda sentezlenir,bununla birlikte karaciğerde yoğun olarak sentezlenmektedir. Vücutta önemli fonksiyonları olan bir steroldür.
DR. NAHİDE GÖKÇE ÇAKIR KTÜ TIP FAKÜLTESİ AİLE HEKİMLİĞİ ABD
Metabolik Asidoz.
SİNDİRİM VE EMİLİM BOZUKLUKLARI
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı
ADRENAL MEDULLA HORMONLARI
Effectiveness of Metformin on Weight Loss in Non-Diabetic Individuals with Obesity Authors C. Seifarth 1, B. Schehler 1, H. J. Schneider 2 Affi liations.
KARBOHİDRAT METABOLİZMA BOZUKLUKLARI I
YAĞ DOKU (Adipoz doku).
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
Sodyum Dengesi Yetişkinlerde 55 mmol/kg olan toplam sodyum miktarının %30 u kemik yapısında sıkı bağlı bulunmaktadır. Bu nedenle 40 mEq/kg olan değişebilir.
PÜRİN VE PİRİMİDİN METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
Acil Kardiyak Bakıda Kullanılan İlaçlar
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
ŞOK VE KARDİYAK ARREST TEDAVİSİ
AÇLIK, İŞTAH, TOKLUK Prof.Dr. Meral AŞÇIOĞLU
Protein Metabolizması
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
İLAÇLARIN MEKANİZMALARI
GLUKOJEN METABOLİZMASI
ANTİDOTLAR Akut zehirlenmelere neden olan kimyasal etkenlerin ancak bazılarına karşı spesifik antidot vardır. 4 ana grupta sınıflandırılabilirler 1) kimyasal.
LİPİDLER Emilim-Sindirim ve Transport
DEU Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı, İnciraltı-İzmir
Diabetik ketoasidoz ve hiperosmolar koma
PLAZMA PROTEİNLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ II
YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER
Tetrasiklinler.
Ovulasyon indüksiyonunda metforminin yeri Yılmaz Şahin Erciyes Üni. Tıp Fakültesi, Reproduktif Endokrinoloji ve İVF Ünitesi, Kayseri.
DİABETES MELLİTUS Hemş. Cennet Tikenli
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Glukoneogenez.
ORAL ANTİDİYABETİK İLAÇLAR VE İNSÜLİN KULLANIM İLKELERİ
SEKONDER DİYABET KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. Salih Zekeriya KARSLIOĞLU
REFEEDING SENDROMU ÖĞR.DYT.MERVE DAYANIK ÖĞR.DYT.RANA ÖZDEMİR.
Alkol Metabolizması.
Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Derya BELLİ
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
Laktik Asit Tayini.
İlaç Etki Mekanizmaları - Reseptörler
Dr Emre Karakoç İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
SICAKLIK STRESİNDE İNEĞİN BAŞINA NELER GELİR?
Valsartan AnjiotensinII restör (AT2) antagonisti
Prof. Dr. Zeliha Büyükbingöl
Pankreas hormonları ve antidiabetik ilaçlar
Sunum transkripti:

Pankreas hormonları ve antidiabetik ilaçlar Hakan Gürdal Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji AbD

Meglitinide analogları İnsülin sekresyonunu artırarak etkinlik gösterir. K+ kanalları ile Etkisini gösterir. Diğerlerine göre oldukça hızlı etkili. Postprandial kan glukoz kontrolu (yemek öncesi 0.25-4 mg) Nateglinid: hızlı, geçici insülün salınımı sağlar (20 dk) Mitiglinide:, Allerjik reaksiyonlar, hipoglisemi

Biguanide’ler Metformin kullanılıyor Fenformin laktik asidoz nedeniyle kullanılmıyor.

AMPKinas aktivasyonu (glukoz alınımı artar) Hepatik glukoneogenez inhibisyonu İnsülin salınımını etkilemez Glikolizin dokularda artırılması Plazma glukagon düzeyinin azaltılması Hipoglisemi oluşturması nadirdir. TipII diabette ilk tercih.. Obeziteye bağlı insüline dirençli durumlarda etkili, non fonksiyonel b-hücreleri olduğunda etki var. GİS yan etkileri var, B12 emilimini bozar, B12 eksikliği görülür. Laktik asidoz. Renal ve KC hastalığı olanlarda kontraendike

Thiazolidinedione’lar PPAR-g perokzisome proliferatör ile aktive edilen reseptör gamma’ bağlanırlarlar. Nükleer reseptörler. İnsüline duyarlılığını artırırlar, kas ve yağ hücrelerine glukoz alınımı artırırlar, bu hücrelerde glukoz yıkılımını artırır.

GLUT düzeyinde artış Serbest yağ asidini azaltır Kc glukoz salınımını azaltır

Anjina pektoris ve MI riskini artırır Anjina pektoris ve MI riskini artırır. Avrupa ve Amerike da kısıtlamalar getirilmiştir Su tuz tutulumu Kalp yetmezliğinde kontraendike Anemi Kilo alımı Pioglitazone ile artmış mesane kanser riski KC toksisitesine neden olurlar.

Alfa-glukosidase inhibitörleri Voglibose Japon Monosakkaritler glukoz ve fruktoz GİS lümeninden emilir. a- amilaz ve a- glukosidaz bunların absorbsiyonunu artırır. a- glukosidaz kompetatif inhibisyonu GİS yan etkileri ,karaciğer enzimlerini yükseltir Renal atılım.Renal yetmezlikte kullanılmamalıdır.

Incretin benzeri etki gösteren veya Incretin etkisini uzatan ilaçlar Oral glukoz yüksek insülin salınımına neden olur. (IV uygulanıma kıyasla) Bağırsaktan INCRETİN’lerin salınımı Glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) ve glukoz bağımlı İnsulinotropic peptid (GIP) Bunlar Glukoz bağımlı insülin salınımını artırırlar. Ve hipoglisemi riski düşüktür GLP-glukagon salınımını baskılar Dipeptidil peptidaz4 (DPP-4), yıkan enzim

Eksenatid: glukagon-benzeri peptid analoğu, injekte edilebilir. Metformin ve sülfonilürelerle birlikte kullanılabilir. Yemekten 60 dk önce subkutan 5mcg/ iki kez, ExenatideLAR 2mg/hafta Liragulide : yarı ömrü 12 saat günde tek uygulanım Albiglutide : Albumine ile birleştirilmiş GLP-1 dimer, yarı ömrü 5 gün 30mg/hafta subckutan Dulaglutide: İnsan IgG4-Fc parçasına bağlanmış GLP-1 analoğu DPP-4 dirençli. Yarı ömrü 5 gün. 0.75 mg/hafta subkutan Bulantı, kilo kaybı (2-3kg), Pakreatit riski, abdominal ağrı, akut renal yetmezlik, tiroid kanser riski??

Sitagliptin: 0ral 100mg tek doz/gün Saksaglitin: 22.5-5 mg/gün, Dipeptidil peptidaz4 (DPP-4) inhibitörleri Sitagliptin: 0ral 100mg tek doz/gün Saksaglitin: 22.5-5 mg/gün, Linagliptin, Vildagliptin, Hipersensitivite,üstsolunum yolu enfeksiyonu, pancreatik adenoma??

Sodyum-glukoz co-transporter inhibitörleri SGLT2 renal tüblerden glukozun geri emiliminin %90 nını gerçekleştirir. Canagliflozin Dapagliflozin Empagliflozin Renal glukoz geri emilimini angellerler. Renal GFhızı düşük ise kullanılmaz Meme ve mesane kanser riskinde artış???

Pramlintid: ada amiloid polipeptide (IAPP) amilin’in sentetik analoğu, Diğerleri Pramlintid: ada amiloid polipeptide (IAPP) amilin’in sentetik analoğu, glukagon salınımını azaltır, santral iştahı azaltır. İnjekte edilebilir, postprandial glukoz düzeyinin Kontrol edilmesi, tip 1 ve 2 diabet, Colesevelan hidroklorit: kolesterol düşürücü ilaç Bromocriptin:

Glukagon; G protein kenetli reseptörlerine bağlanır ve cAMP artırır. Depolardan glokojen yıkılımına ve glukoneogenezise neden olur. Adele dokusunda etkisi yoktur. KC etkileyerek kan glukozunu artırır. -Kalpte pozitif inotropik ve kronotropik etkisi vardır. -Yüksek dozlarde düz kaslarda gevşeme yapar. Kullanım; Ağır hipoglisemi, beta blokörlerle zehirlenmede (kardiak etki), Bağırsak radiolojisinde (intestinal relaksasyon) Yan etki; Bulantı, kusma.