III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES
Advertisements

Modül 8 İhtiyari Protokol. Bireysel Başvuru Usulü Bireysel Başvuru Usulüne ilişkin bazı hususlar •Yarı-yargısal usul •Yazılı usul •Kayıt (Ön-kabuledilebilirlik)
AİLE HUKUKU İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü
Rekabet Hukukunda Haksız Fiil Sorumluğu ve
Uluslararası İnsan Hakları Hukukuna Giriş 15 Ekim 2012 – AFYON.
ICCI 2008 “Energy Disputes and Investment Treaty Arbitration” Değer Boden Istanbul, 15 May 2008.
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
UYGUN AVUKATLIK BÜROSU NİSAN 2011 BİLGİ NOTU I Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuru.
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA VATANDAŞLIK VE BİREYSEL HAKLAR
Stj.Av.Abdullatif Ağgürbüz
GENEL OLARAK MAHKEMELER
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Mevcut İhtilaf Direktifleri: Tarih ve Başlıca Hükümler Peter.
İCRA ve İFLÂS HUKUKU İHTİYATİ HACİZ
Mükelleflerin İzahat Talepleri
TEMEL VERGİLEME İLKELERİ
YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER
HUKUK Hukuk Okuryazarlığı - Kim, Kimdir? -.
TAM YARGI DAVALARI.
ANONİM ŞİRKETLER (PAY)
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
İNSAN HAKLARI.
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
PROF. DR. YASEMİN IŞIKTAÇ
Canik Başarı Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. İsmayıl İsmayıllı
ALMANYA‘DA YAŞAMAK GÜVENLİK ORGANLARI ve YARGI. Güvenlik Organları: Ülkenin iç güvenliğini eyalet düzeyince yönetilen polis örgütü sağlar. Federal düzeyin,
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
Uluslararası Sistem Çocuk Hakları Hukuku.
TUR İ ZM HUKUKU VE MEVZUATI DR. OSMAN AVŞAR KURGUN DR. AYHAN GÖKDEN İ Z DR. MURAT SEL İ M SELV İ DR. GONCA KILIÇ DR. ELBEYI PEL İ T Ö Ğ R. GÖR. HÜSEY İ.
İ NSAN HAKLARI ve BAROLAR Av.Mustafa Ç İ NKILIÇ Adana Barosu-2015.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Zeynep Duran Yasama Uzmanı.
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
İŞ HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Kenan Altaş Yasama Uzmanı.
Sosyal Güvenlik Hukuku 1. Ders
Eşitlik İlkesini Uygula
BİREYSEL İDARİ İŞLEMLER-DÜZENLEYİCİ İŞLEMLER
HEKİM HASTA İLİŞKİSİNİN HUKUKİ BOYUTU
1. HAFTA İ DARE KAVRAMI VE İ DARE HUKUKU. HEDEFLER  İ dare kavramı ö ğ renilecek, idare organı ve idari fonksiyon hakkında bilgi sahibi olunacak.  İ.
 14 Haziran 2012 tarihinde kabul edilen Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile kamu denetçiliği hukuk sistemimize girmiştir. Kamu denetçiliği nedir, ne işe.
İDARİ DAVALAR Tam Yargı Davaları.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
VESAYET VESAYET İLE VELAYET ARASINDAKİ FARKLAR VESAYET ORGANLARI
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
VETERİNER HEKİMLİĞİ MEVZUATI
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
YENİ SAYIŞTAY KANUNUNDA ÖNGÖRÜLEN HESAP YARGILAMASI VE KANUN YOLLARI
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNDA İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI KAVRAMI İnsan hakları, genel olarak kişinin insanca yaşaması için gerekli olan, vazgeçilmez ve dokunulmaz.
İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri: Genel Bakış
KONU XIII AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ’NE BAŞVURU KOŞULLARI
DERNEĞİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ (İNFİSAH)
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
İŞ MAHKEMELERİ.
Başlangıç Hükümleri -5. Hafta
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ TURİZM MEVZUATI
VIII. Kabul Edilebilirlik İncelemesi
V. Bireysel Başvuru Usulü
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
Komisyonlar – bölümler – genel kurul
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
II. Anayasa Mahkemesi’nin «Norm Denetimi» İşlevi
Sunum transkripti:

III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri Bireysel Başvurunun Kapsamı– Bireysel Başvurunun nitelikleri

Bireysel Başvurunun Kapsamı Bireysel Başvuru Olağanüstü ve İstisnai Nitelikte Bir Hak Arama Yoludur Herkes, Anayasada güvence altına alınmış temel hak ve özgürlüklerinden, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (ve Sözleşme’ye ek Türkiye’nin tarafı olduğu protokoller) kapsamındaki herhangi birinin kamu gücü tarafından, ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurabilir. Başvuruda bulunabilmek için olağan kanun yollarının tüketilmiş olması şarttır. Bireysel başvuruda, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlarda inceleme yapılamaz.

Bireysel Başvurunun Nitelikleri - I Bireysel Başvuru Olağanüstü ve İstisnai Nitelikte Bir Hak Arama Yoludur Bireysel başvuru Anayasa’da belirtilen hakları ihlal edilenlere tanınan özel bir hak arama yoludur. Bireysel başvuru, maddî uyuşmazlıkta «haklı» veya «haksız» olmaktan bağımsız şekilde işleyen bir temel hak yargısıdır. Bireysel başvurunun sonuçları, kişinin tarafı olduğu ve temel hak ihlâlinin ortaya çıktığı uyuşmazlıkta, derece mahkemeleri önündeki yargılamanın sonucundan bağımsızdır.

Bireysel Başvurunun Nitelikleri - II Bireysel Başvurunun Amacı Temel Hak İhlâllerini Ortadan Kaldırmaktır Bireysel başvurunun varlık nedeni, Anayasa’da güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerin ihlal edilmesini önlemek; ihlal gerçekleşmişse ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmaktır. Bireysel başvuru, «ihtiyati tedbir» talebine konu olan istisnai haller haricinde, başvuru üzerine çalışan bir hak koruma yöntemidir. Bireysel başvurunun «sübjektif etkisi», başvurucu yönünden temel hak ihlâlinin ortadan kaldırılmasını ifade eder. Bununla birlikte, bireysel başvurunun «objektif etkisinden», yani aynı ihlâllerin benzer olaylarda başka kişiler yönünden tekrarlanmaması yükümlülüğü yükleyen boyutlarından da söz etmek gerekir.

Bireysel Başvurunun Nitelikleri - III Bireysel Başvuru Kamu Gününden Kaynaklanan İşlemlere Karşı Yapılır Bireysel başvuru kural olarak «kamu gücünden» kaynaklanan işlemlerine karşı yapılır. Bireysel başvurunun amacı, devlet karşısında avantajsız ve güçsüz durumda olan kişilerin temel haklarını garanti altına almaktır. Kamu gücü kavramından anlaşılması gereken şey; Devlet tüzel kişiliği içinde yer alan yasama, yürütme ve yargı organları ile bu organlara tâbi olan merciler ile yerinden yönetim kuruluşlarıdır. Bununla birlikte, kamunun yükümlülüklerini özel kişi yada kurumlara devrettiği durumlarda Devlet, bu kişilerin eylemleri nedeniyle ortaya çıkan zararlardan da sorumlu tutulabilecektir.

Bireysel Başvurunun Nitelikleri - IV Bireysel başvuru, ikincil nitelikte bir kanun yoludur İnsan hakları ihlallerinin önlenmesi, Anayasa Mahkemesi’nden önce, tüm idare ve yargı mercilerinin görevidir. İdare organları ve yargı makamları, çoğunlukla temel hak ihlâlinin gerçekleşmesine neden olan yerlerdir. Bu sebeple, bu organ ve makamların öncelikle hak ihlâllerinden «kaçınmaları» beklenir. Ortaya çıkan somut hak ihlallerinin önlenmesi bakımından, bu organ ve makamlar, ellerinden araçların niteliği ve ihlâl mağduru kişilere olan yakınlıkları bakımından daha etkin bir konumdadırlar. Bu durum, aynı zamanda kişilere de ilave bir yükümlülük yüklemektedir: Temel haklarının ihlâl edildiğini ileri süren kişiler, söz konusu şikâyetlerini Anayasa Mahkemesi’nden önce bu organ ve makamlar önünde dile getirmeli ve çözüm aramalıdırlar.

Bireysel Başvurunun Nitelikleri - V Bireysel başvuru, bir «Kanun Yolu» değildir. Bireysel başvuru, bir istinaf ya da temyiz incelemesi gibi düşünülmemelidir. En sık rastlanan yanlışlardan biri, başvurucuların istinaf veya temyiz kanun yolunda ileri sürmeleri gereken iddiaları Anayasa Mahkemesi’nin önüne taşımalarıdır. Bu gibi hallerde Anayasa Mahkemesi, görevinin derece mahkemelerindeki yargılama esnasında ortaya her türlü hukuka aykırılığı çözmek olmadığını titizlikle ifade etmektedir. Anayasa Mahkemesi, kendisinin bir «süper temyiz mahkemesi» olmadığını vurgulamaktadır.