NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
MSS® GRUP – Mop Sil Sistemi Copyright©MSS Grup Ltd Şti.
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
TEHLİKELİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
AD :OĞUZ SOYAD :GÜLERER NUMARA:608 DERS:TÜRKÇE KONU:HİJYEN-TEMİZLİK.
EKMEK İŞLETMELERİNDE PERSONEL EĞİTİMİ
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
7.1 GENEL Kuruluş, güvenli ürünler gerçekleştirmek için ihtiyaç duyulan süreçleri planlamalı ve geliştirmelidir.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
HİJYEN VE SANİTASYON TEMEL EĞİTİMİ
Hazard Analysis and Critical Control Point
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
ET ÜRÜNLERİNDE TAKLİT VE TAĞŞİŞ
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ (12. Hafta)
GIDA GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ 11. Hafta
Dağıtım kanalları ve fiziksel dağıtım
İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
“EN İYİ DENETÇİ KİŞİNİN KENDİSİDİR.”
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
İşletmelerde Bilişim Sistemleri
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
Lojistik Bilgi Sistemleri Lojistik Organizasyonu
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİNİN YENİ BOYUTLARI
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Gıda Güvenliği Açısından Geleneksel Gıdalarda Fiziksel, Kimyasal Ve Biyolojik Riskler 2015.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Bilgi Teknolojileri Denetimi Bilgi Teknolojileri (BT) denetimi ve denetim sürecinin oluşturulması; Bilgi Teknolojileri ile ilgili unsurların güvenlik altında.
GIDA AMBALAJLARI VE KONTROLLERİ
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
Konu 3 Kalite kontrolünün amaçları
TBS’DE HİJYEN.
Gıda kalite sağlama sistemleri
ISO HACCP ve ISO22000.
YÖNETİMİ GÖZDEN GEÇİRME TOPLANTISI
TKY UYGULAMASI.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISO Hijyen Uygulamaları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ HİJYEN VE SANİTASYON Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Sanat Tasarım Fakültesi stf.nisantasi.edu.tr

Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik Gıda üretiminde hijyen ve sağlık koşulların oluşturulması ve korunması demektir. Bunun anlamı da “gıda ham maddesinin taşınması, ürün hâline dönüştürülmesi, ambalajlanması, depolanması ve satışı sırasında çeşitli kaynaklardan oluşabilecek bulaşmaların (kontaminasyonların) engellenmesidir”. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik Böylece gıda zehirlenmelerine neden olan mikroorganizmalarla kontaminasyonu önlemek ve gıdaların bozulmasına neden olan mikroorganizmaların çoğalmasını en aza indirmek mümkün olacaktır. Etkin sanitasyon bu amaçları yerine getirmeye yardımcı olan mekanizmadır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik Günümüzde “gıda güvenliği” üzerinde en çok konuşulan konulardan biridir. Gıda güvenliği, “tüketilen gıdanın sağlığa zarar vermemesi” demektir. Gıda kaynaklı hastalıklar dünyada giderek çok ciddi boyutlara varmaktadır. Gıda endüstrisindeki uygulamaları itibarı ile sanitasyon, hijyenik ve sağlıklı koşulların oluşturulması ve korunması çerçevesinde alınan tüm önlemler olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle gıda ve çevre sanitasyonunun bir bütün olarak ele alınması, işletme-üretim-depolama- dağıtım evrelerinde özellikle personel-ekipman-alt yapı açısından ihmal edilmeden uygulanması gerekmektedir. İşletme sanitasyonu, ürün güvenliği ve tüketici sağlığı açısından son derece önemlidir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik Endüstriyel hijyen uygulamalarında işletmedeki olası tehlike faktörlerini tanımlama, bunlara gerekli önemi verme, kontrolü ve giderilmesi yönünde çaba gösterme, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamalarının ihmal edilmemesi esastır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik Bu çerçevede çalışan personelin sağlıklı olması ve hijyen eğitimi de zorunludur. Tüketici, üretici ve dağıtımcı zincirinde tümüyle her kesimi etkileyen gıda kökenli salgın, zehirleme, bozulma vb. olumsuzluklar, endüstriyel kalite sistemindeki hijyen sorunlarından kaynaklanmaktadır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©