Gebelikte kalsiyum desteğine gerek var mı?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YENİ KEŞFEDİLEN YÖNLERİYLE VİTAMİN D
Advertisements

KONAK SAĞLIK GRUP BAŞKANLIĞI
Postmenopozal Osteoporoz Tanı ve Tedavide Güncel Yaklaşım
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
DİYABETİK NEFROPATİNİN KLİNİK EVRELERİ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ Dr.Rahman KURİ.
Mineral Biyokimyası Gürbüz POLAT.
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
MİNERALLERİN VÜCUTTAKİ YERİ VE FONKSİYONLARI I
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
GEBELERE DEMİR DESTEK PROGRAMI
ERKEN DOĞUMDA UZUN SÜRELİ TOKOLİZ
ERKEN DOĞUMDA PROGESTERON KULLANIMI
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
GEBELİK DÖNEMİNDE BESLENME
HİPERKALSİÜRİYE YAKLAŞIM
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
12.ULUSAL REJYONAL ANESTEZİ KONGRESİ 29 EYLÜL- 2EKİM 2011 PROBLEME DAYALI EĞİTİM TARTIŞMASI   PREEKLAMPSİ VE ANESTEZİ EĞİTİM YÖNLENDİRİCİSİ DR.BERRİN.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
GEBELİKTE GIDA TAKVİYELERİ «Ne Yersen Osundur»
BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERLİPİDEMİYE YAKLAŞIM
SÜT HUMMASI Hipokalsemik Doğum Felci Paresis Puerperalis
Diyabette Doğum şekli ve zamanı
HİPERKALSEMİ HİPOKALSEMİ
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Kronik Böbrek Yetmezliğinde Sekonder Hiperparatiroidi
Besin ve İçerikleri.
VİTAMİNLER VE GÖREVLERİ.
Sodyum Dengesi Yetişkinlerde 55 mmol/kg olan toplam sodyum miktarının %30 u kemik yapısında sıkı bağlı bulunmaktadır. Bu nedenle 40 mEq/kg olan değişebilir.
LABORATUVAR ANALİZ SONUÇLARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
MAGNEZYUM METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
EISENMENGER SENDROMLU BİR HASTADA SEZARYEN OPERASYONU İÇİN DÜŞÜK DOZ KOMBİNE SPİNAL EPİDURAL ANESTEZİ UYGULAMASI Araş. Gör. Dr. Selin Bayral Doç. Dr.
Osteoporoz Tedavisinde SERM’ler ve Diğer Yöntemler Prof. Dr
GEBELİKTE VE JİNEKOLOJİDE AKILCI İLAÇ KULLANIMI
Dyt. Elvan ODABAŞI KANAR
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Öğr.Gör. Suzan Cömert Özata
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
SUYUN İNSAN YAŞAMINDAKİ YERİ
Yrd Doç Dr. Omca DEMİRKOL
Mineral ve Kemik Metabolizması
WARFAİNE BAĞLI KANAMA Doç. Dr. Siret Ratip Hematoloji Departmanı, Acıbadem Hastanesi.
Statinler Uzm.Dr.Umut Safer. Sunum kapsamında deklere etmem gereken herhangi bir ilişkim yoktur.
Sağlıklı Beslenme / 32.
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
Sporcu Beslenmesi Konusunda Yapılmış Araştırmalar
Gebelikte kalsiyum ve D vitamini
Titanic Deluxe Hotel, Antalya / Turkey
Maternal serum 25-OH vitamin D düzeylerinin ve Nötrofil–Lenfosit oranının ( NLR) Preeklempsi ve Preterm Doğumda Rolü Var mıdır? Medipol Üniversitesitesi.
Servikovajinal PAMG-1 proteininin erken doğum riski olan gebelerde yedi gün içindeki doğumu tahmin etmedeki rolü op. Dr.Yasemin Çekmez sağlık bilimleri.
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
Böbrek hastalıkları ve gebelik
Mineraller Tüm hücrelerin gereksinim duyduğu maddelerdir
Proteinler Proteinler DNA tarafından şifrelenen 20 amino asidin peptid bağları ile bağlanmasıyla oluşurlar. Vücuttaki toplam proteinin %45’i kaslarda geri.
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
PRETERM FETAL HAREKETLERDE AZALMANIN KLINİK SONUÇLARI
Bir Olgu ile Vitamin D ve B12 Tartışmaları
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Hipertansif Bozukluklara Bağlı Anne Ölümlerini Önlemede Prensipler
Prof. Dr. İnanç Mendilcioğlu Akdeniz Üniversitesi
DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ İNTÖRN DR
Sunum transkripti:

Gebelikte kalsiyum desteğine gerek var mı? Dr. Niyazi Tuğ Sancaktepe Şehit Prof Dr İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Kalsiyum Vücutta en bol bulunan mineral Kemik formasyonu, kas kasılması, enzim ve hormon fonksiyonları Majör kısmı kemik ve diş %1 intraselüler yapılar, hücre membrane ve ekstraselüler sıvı Kalsiyum ve fosfor emilimi; aktif transselüler D vitamini-bağımlı yol ile gerçekleşir (Fleet & Schoch, 2010; Heaney, 2008). Gebelikte kalsiyum ihtiyacı en yüksek düzeydedir. Gebelikte fetal transfer toplam ˜30 gram (Kovacs CS, 2011)

Hipokalsemi Osteopeni tremor, parestezi, kas krampları, tetanus düşük doğum ağırlığı fetal kemik mineralizasyonunda azalma

Gebelik ve kalsiyum desteğinin rasyoneli Preeklampsi Preterm doğum Kemik met

Kalsiyum ~ Preeklampsi Belizan, 1980 Mayan Yerlileri, Guatemala

Kalsiyum ~ Preeklampsi Etiyopya (Hamlin 1962), Belizan 1988; Hamlin 1952; Repke 1991; Villar 1983; Villar 1987; Villar 1993 Preeklampsi ~ Hipokalsiüri (Segovia 2004) Preeklampsi ~ düşük idrar kalsiyum / kreatinin (Kazerooni 2003) Preeklampsi ~ hipokalsemi (Kumru 2003) Preeklampsi ~ düşük plazma ve yüksek membranöz kalsiyum (Kisters 2000) Preeklampsi ~ azalmış süt içimi (Duvekot 2002) Eklampsi ~ hipokalsemi (Isezuo 2004).

Kalsiyum ~ Preeklampsi Belizan 1988: Düşük kalsiyum  Paratiroid hormon ve renin salımı  vasküler düz kasta intraselüler kalsiyumda artış  vazokonstriksiyon Villar 1990: Kalsiyum desteği  uterin düz kas kontraktilitesinde azalma  preterm doğumda azalma Hofmeyr 2008: Gebeliğin ikinci yarısında kalsiyum desteği preeklampsiye bağlı endotelyal hasarı önlemekten çok kan basıncında direk azalma ile etki eder. Carroli 2010: Kalsiyum desteği  uterin ve umblikal arterlerde resistan indeksinde azalma  uteroplasental kan akımında artış

WHO: Calcium supplementation in pregnant women. Geneva, 2013.

WHO, 2013 Kalsiyum alımının düşük olduğu ülkelerde Preeklampsinin önlenmesinde Özellikle Hipertansiyon için yüksek riskli grupta

Kalsiyum Suplement Max doz 3g / gün Karbonat, sitrat, laktat, glukonat formları Kalsiyum karbonat en yüksek kalsiyum içeriğine (%40) ve efficacy/cost oranına sahip Diyet, multivitaminler, antiasitler (kalsiyum zengin)

Kalsiyum Suplement - Riskler Alımın yeterli olduğu bölge/populasyonlarda: Hiperkalsemi, Ürolitiazis ve üriner trakt enfeksiyonu riski Esansiyel mikrobesinlerin emiliminde azalma Kalsiyum alımı yeterli mi değil mi ?  24 saatlik yemek anketi

Kalsiyum Suplement Uzun süreli kalsiyum desteği & Demir seviyesi  Yeterli veri yok Kısa süreli etkileşimlerde ise demir seviyesini düzenleyen mekanizmalar sayesinde klinik etki minimaldir (Lönnerdal B. Calcium and iron absorption—Mechanisms and public health relevance. Int J Vitam Nutr Res 2010;80:293–9)

*13 çalışma - 15,730 kadın

1 – Yüksek doz kalsiyum desteği & Plasebo: Yeterli / Yetersiz diyet 2 – Yüksek doz kalsiyum desteği & Plasebo: Hipertansiyon riski 3 – Düşük doz kalsiyum desteği & Plasebo: Yalnız veya diğer vit desteği

23 çalışma, 17,842 kadın, <1000< mg Ca

Ekim 2017, Meta-analiz 27 RCT - 28.000 Pooled risk ratio (RR): Kalsiyum & Plasebo 0.54 (0.41, 0.70) Vitamin D & Plasebo 0.47 (0.24, 0.89) Kalsiyum + vitamin D & Plasebo 0.50 (0.32, 0.78)

uNTX: (urine cross-linked N-telopeptides of type I collagen) kemik rezorpsiyonu göstergesi 28.haftada <1000mg/gün kalsiyum desteği alanlarda, >1000mg/gün’e göre uNTX seviyesindeki artış kış gebeliklerinde yaz gebeliklerine göre çok daha yüksektir (41.8 vs. 0.9%) Kış mevsiminde kalsiyum desteğinin 200mg/gün arttırılması 28.hafta gebelikte uNTX seviyesinde %13.3 azalmaya denk gelir.

Laktasyon dönemi Postpartum 12 ay boyunca 300 mg / 600 mg / 900 mg + vit D Bone mineral density (DEXA) : tüm vücut, lumbar spine, kalça Baseline ile hiçbir istatistiksel fark yok. Zhang, Zhe-Qing, et al. "The effects of different levels of calcium supplementation on the bone mineral status of postpartum lactating Chinese women: a 12-month randomised, double-blinded, controlled trial." British Journal of Nutrition 115.1 (2016): 24-31.

GDM Prekonsepsiyonel veya çok erken gebelikten itibaren ≥795 mg/gün Ca alanlarda, GDM riskinde %42 azalma (n = 3414) (RR = 0·58; 95 % CI 0·38, 0·90; P = 0·015) Osorio-Yáñez, Citlalli, et al. "Risk of gestational diabetes mellitus in relation to maternal dietary calcium intake." Public health nutrition 20.6 (2017): 1082-1089.

Teşekkürler