MEHMET ŞENGİL 7/A 325 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN: SAİME ÖZEN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yaşamımızda elektrik olmasaydı nasıl olurdu?
Advertisements

Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Bölüm28 Doğru Akım Devreleri
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK ÜNİTESİNE HOŞ GELDİNİZ.
ELEKTRİK A.Ç.
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN
Süperpozisyon Teoremi Thevenin Teoremi Norton Teoremi
Elektrik Akımı.
Yaşamımızdaki Elektrik Hazırlayan Özge EREN.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK AKIMI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
AKIM ÖLÇME Öğr.Gör. Ferhat HALAT.
Sadece laboratuar ortamında değil günlük hayatta da elektrik devreleri ile iç içeyiz farkında mısınız!
YAŞAMIMIMIZDAKİ ELEKRİK
5.SINIF YAŞAMIMIZIN VAZGEÇİLMEZİ: ELEKTRİK
DİRENÇLERİN BAĞLANMASI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
DEVRE ELEMANLARININ SEMBOLLE GÖSTERİMİ.
PROJENİN ADI KOLAY ELEKTRİK.
YAŞAMIMIZDA ELEKTRİK HAZIRLAYAN AYŞEGÜL BOZDEMİR
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK.
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
ELEKTRİK.
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTİRİK
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Basit Bir Elektrik Devresi Kuralım
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK ENERJİSİ Elektriksel potansiyel enerjiden yeniden türetilen enerjidir .Bir elektrik devresi  tarafından çekilen ve tüketilen enerjiyi açıklar.
Bölüm 3: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-2
ELEKTRİK DEVRESİ KURALIM
Şekil 13. 8B’de verici ve alıcı ayrı, ayrı yerlerdedir
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE AYDINLATMA TEKNOLOJİSİ
IŞIK VE SES
Herhangi bir iletkenin uçları arasındaki potansiyel farkın, iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Potansiyel artarsa, akım şiddeti de.
Mustafa ÇELİK. Bir elektrik ampulünün içerisinde filaman adı verilen iletken bir tel bulunmaktadır. Bu tel ince ve uzun olarak seçilmiştir. Ampulün içine.
BASİT ELEKTRİK DEVRESİ. ETKİNLİK ADIBAĞIMLI DEĞİŞKEN BAĞIMSIZ DEĞİŞKEN KONTROLLÜ DEĞİŞKEN AMPULLERİN SAYISI VE DEĞİŞKENLİĞİ AMPULÜN PARLAKLIĞI.
ELEKTRİK AKIMI.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
Bir devrede birden fazla ampul ve pil de bulunabilir. Devrede ampullerin ışık verebilmesi için devreyi oluşturan tüm elemanlar çalışır durumda.
5. SINIF 1. 2 BASİT ELEKTRİK DEVRESİ Bir elektrik üreticinden başlayıp yine orada biten kesintisiz bir yoldur. Pil, ampul, bağlantı.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Basit Elektrik devresi: © Elektrik enerjisini ısı ve ışık enerjisine dönüştürür. © Pil, pil yatağı, anahtar, iletken kablo, duy.
ELEKTRİK AKIMI.
Dogru Akim Esaslari.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK.
BASİT ELEKTRİK DEVRESİ
BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ
Dogru akim devreleri Elektromotor kuvvet Seri ve parallel bagli
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ.
Elektrik akımı, Direnç ve Potansiyel fark
BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI. BÖLÜM 14 ELEKTRİK AKIMI.
ELEKTRİK.
ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ
İp sayısı arttıkça kuvvet azalır.
Sunum transkripti:

MEHMET ŞENGİL 7/A 325 FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMEN: SAİME ÖZEN

Dirençleri eşit olan ampullere özdeş ampuller denir. Özdeş ampuller; seri, paralel ve karışık olarak bağlanabilirler. Özdeş ampullerin parlaklıkları, ampullerden geçen akım şiddeti veya ampullerin uçları arasındaki potansiyel fark ile doğru orantılıdır.

Özdeş ampullerin uç uca eklenmesine seri bağlama denir. Özdeş üç ampul seri olarak bağlanırsa; ▪ Ampullerin her birinden geçen akım şiddeti aynıdır. ▪ Ampuller den geçen akım şiddetleri aynı olduğu için aynı parlaklıkta yanarlar. ▪ Ampullerden biri sökülürse, patlarsa veya flaman koparsa, devreden akım geçmeyeceği için diğer ampuller de söner. ▪ Devreye seri bağlanan ampul sayısı artıkça devrenin direnci büyür ve ampullerden geçen akım şiddeti küçülür.

▪ Devreye seri bağlanan ampul sayısı arttıkça, az ampullü devredeki ampullere göre çok ampullü devredeki ampullerin parlaklıkları azalır fakat o devredeki seri bağlı ampuller aynı parlaklıkta yanarlar. ▪ Devreye seri bağlanan ampul sayısı artsa bile pilin kullanım ömrü değişmez. Tek ampul devreye bağlı iken pil ne kadar süreyle enerji veriyorsa iki veya üç ampul bağlı olduğunda da pil aynı süre enerji verir. ▪ (*) Süsleme ışıklarının çok parlak olması gerekmediği için seri bağlanır. Ancak ampullerden biri çalışmadığında diğerleri de söner.

▪ 1. Şekildeki 1. ampul en parlak yanar. ▪ 2. Şekildeki 2. ve 3. ampuller aynı parlaklıkta yanarlar. ▪ 3. Şekildeki ve 6. ampuller aynı parlaklıkta yanarlar. ▪ 1. Şekildeki 1. ampul, 2. şekildeki 2. ve 3. ampullerden, 2. şekildeki 2. ve 3. ampul de 3. şekildeki ve 6. ampullerden daha parlak yanar.

Özdeş ampullerin birer uçlarının bir noktaya, diğer uçlarının da başka bir noktaya bağlanmasına paralel bağlama denir. Özdeş üç ampul paralel olarak bağlanırsa; ▪ Ampullerin her birinden geçen akım şiddeti aynıdır. ▪ Ampullerden geçen akım şiddetleri aynı olduğu için aynı parlaklıkta yanarlar. ▪ Ampullerden biri sökülürse, patlarsa veya flaman koparsa devreden akım geçeceği için diğer ampuller aynı parlaklıkta yanarlar. ▪ Devreye paralel bağlanan ampul sayısı artıkça devrenin toplam direnci küçülür ve ana koldan geçen akım şiddeti büyür. Fakat paralel kolların sayısı arttığı için her bir ampulden geçen akım şiddeti değişmez. ▪ Devreye paralel bağlanan ampul sayısı artsa bile az ampullü devredeki ampullere göre ampullerin parlaklıkları değişmez.

▪ Devreye paralel bağlanan ampul sayısı arttıkça pilin kullanım ömrü ampul sayısına bağlı olarak azalır. Tek ampul devreye bağlı iken pil ne kadar süreyle enerji veriyorsa iki ampul olduğunda bunun yarısı kadar süreyle, üç ampul bağlı olduğunda ise üçte biri kadar süreyle enerji verir. ▪ Evlerde, apartmanlarda ve arabalarda kullanılan ampuller, yandıklarında parlaklıklarının azalmaması için birbirine paralel olarak bağlanır. Ayrıca her bir ampul diğerlerini etkilemeden ayrı anahtarlara bağlanabilir.

▪ Her üç şekildeki bütün ampuller aynı parlaklıkta yanarlar.

Konulari/Konu/Ozdes-Ampullerin-Seri-Paralel-ve- Karisik-Baglanmasi_1880.html Konulari/Konu/Ozdes-Ampullerin-Seri-Paralel-ve- Karisik-Baglanmasi_1880.html