IN VITRO EMBRİYO ÜRETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan ve Sunan Fatma Sena YAMAN.
Advertisements

Embriyolojiye Giriş Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
Riskler / Yan etkiler Ciddi OHSS Assit Plevral effüzyon tromboz PCO / PCOS x 3-4 MacDougall et al, 1990 BG.
In Vitro Maturasyon ve PKOS
Mikroenjeksiyon.
Prof. Dr. Alpaslan GÖKÇİMEN
NUTFE DÖLLENME ALAKA. NUTFE DÖLLENME ALAKA İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı mı. Sonra alaka haline dönüştü İnsan döllenmiş bir yumurtadan oluşmadı.
Nutfe ve Alaka’nın Başlangıcı
GELİŞİME ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Sperm, Oosit Transportu ve Fertilizasyon
Sığrlarda Embryo Transferi
ÜREMEYE YARDIMCI TEDAVİLER BİLGİLENDİRME SEMİNERLERİ
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
(Polymerase Chain Reaction)
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
Is premature LH surge a poor prognostic factor for IVF cycles
EMBRİYO GELİŞİMİNDE KOKÜLTÜRÜN YERİ
Doku Kültürü; Yeni doku, bitki veya bitkisel ürünlerin elde edilmesi amacıyla, bütün bir bitki ya da hücre, doku ve organ gibi bitki kısımlarının steril.
OOGENEZİS.
İNSANDA ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
OOGENEZ VE EMBRİYONER GELİŞİM
FERTİLİZASYON- İMPLANTASYON
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM VE DOĞUM
IVF ve Ektopik/Heterotopik Gebelik
FEN ve TEKNOLOJİ / HÜCRE BÖLÜNMESİ
Genital sistem Patolojisi
G-CSF nin IVF sikluslarında kullanımı
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı.
PROF.DR.SEDAT KADANALI TSRM II. BAŞKANI IVF uygulamalarında daha sağlıklı embriyonun oluşturulması için klinisyenin labaratuvara maximum katkısı nasıl.
Örnekleme.
YÖNETİM SÜRECİ VE ÖZELLİKLERİ
Küçük Hayvanlarda Doğum ve Jinekoloji
DOWN SENDROMLU ÇOCUKLAR NASIL GELİŞİR ?
Büyüme Ve Gelişme Soruları (10 ADET)
M.K.Ü. VETERİNER FAKÜLTESİ DÖLERME VE SUNİ TOHUMLAMA ANABİLİM DALI
Spermatogenezis
GAMETOGENEZİS.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
HÜCRE KÜLTÜRÜNE GİRİŞ HÜCRE KÜLTÜRÜNDE KULLANILAN TEKNİKLER MTT TESTİ
KÜNT UÇLU EKOJENİK İĞNE. Teknik Alan: Bu buluş, transforaminal epidural bölgeye spesifik ilaç verilmesini sağlayan transforaminal epidural steroid enjeksiyon.
İN VİTRO FERTİLİZASYON-EMBRİYO TRANSFERİ(IVF-ET) UYGULAMALARINDA GnRH ANTAGONİST VE AGONİST PROTOKOLLERİN KARŞILAŞTIRILMASI: 1000 SİKLUSUN RETROSPEKTİF.
YÖNETİM FONKSİYONLARI
DR CELALETTİN PERU İÇ HASTALIKLARI UZMANI
Vücut kitle indeksinin IVF-ICSI gebelik sonuçlarına etkisi
Yard Doç Dr Günseli Özdemir Medipol Üniversitesi IVF Ünitesi TJOD 2017
Erken Foliküler Fazdaki FSH/LH Oranının Matür Oosit Sayısına ve Embriyo Gelişimine Etkisinin Araştırılması Yrd.Doç.Dr. Hasan ÇILGIN Kafkas Üniversitesi.
Yard Doç Dr MEHMET FIRAT MUTLU
Üreme Sistemi Çeşitli hayvanlarda üreme sistemi birbirine benzerlik gösterir. Bu benzerlik iki farklı eşey organı (erkek-dişi) arasında bile vardır. Yani.
Gametogenezis Gonatlarda mayotik bölünme sonucunda gametlerin (sperm ve yumurta hücreleri) oluşmasına gametogenezis denir. Testislerde sperm üretimine.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
BALIKLARDA REPRODÜKSİYON
EMBRİYO TRANSFERİNİN AVANTAJLARI:
Fertİlİzasyon Su alıp şişme (1-2 Dk) Erkek ve dişi yanyana
İNSAN EMBRİYOLOJİSİ Prof. Dr. Serkan YILMAZ.
Havacılıkta İnsan Kaynakları Eğitimde 4. hafta, fiilen 3
IVM’de Güncel Durum Prof Dr Bülent GÜLEKLİ
Suni tohumlama Dişinin erkeği kabul etmemesi
Adler’in Yaklaşımı Temel Kavramlar Aile bütünlüğü:
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
Embriyonun uzun süreli saklanması, embriyonun elde edildikten sonra, farklı yöntem ve protokoller kullanılarak kryoprotektan solusyonlarıyla sıfırın altındaki.
İnternet Aracığıyla Uzaktan İşlem ve Bilgisayar Kontrolü
HAYVAN TÜRLERİNE GÖRE SPERMA
Köpek ve Kedilerde Suni Tohumlama
REPRODÜKTİF BİYOTEKNOLOJİ
Deneysel çalışmalar için ya da toplandıktan sonra transferine kadar geçen süre içerisinde embriyoların oda sıcaklığında veya 37oC’da kültür mediumunda.
KÖK HÜCRE PROF. DR. E. SÜMER ARAS 11. HAFTA.
FEN BİLİMLERİ Örnek Ders Anlatımı Farklı Konulardan
GELİŞİM.
Sunum transkripti:

IN VITRO EMBRİYO ÜRETİMİ ovaryumlardan toplanan oositlerin, in vitro maturasyon (IVM), in vitro fertilizasyon (IVF) ve in vitro kültür (IVC) aşamalarından geçirilerek, in vitro embriyoların elde edilmesi demektir.

1. 1. SIĞIR OOSİTLERİNİN İN VİTRO MATURASYONU İn vitro maturasyon amacıyla oositler, mezbaha ovaryumlarından folliküllerin aspirasyonu (60 mmHg basınçla çalışan cihaz yardımıyla 18-20 gouge’lık iğnelerle folliküldenoosit toplanması), diseksiyonu (folliküllere kesitler uygulayarak) veya slicing yöntemiyle (ovaryum dokusundan kesitler alınarak) toplanmaktadır.

Diseksiyon yöntemi folliküllerin bireysel olarak izolasyonunu mümkün kılar. Ovaryum dokusuna kesitler uygulamak çok sayıda oosit elde edilmesini sağlar. Ancak folliküllerin aspirasyonu istenen zaman dilimindeki oositlerin toplanmasında en etkili tekniktir

Bir başka yöntem olan OPU (ovum pick up) ise laparoskopi veya ultrasonografi yardımıyla ovaryum folliküllerinin punksiyonu ile canlı donörden (in vivo) oositlerin toplanmasıdır. Toplama işleminde % 10 FCS ve 2.5 mg heparin bulunduran Hepes-TALP (Tyrode Lactat) mediumu kullanılabilir.

Kompakt, multitabakalı kumulus hücrelerine sahip ve homojen ooplazması olan oositler in vitro maturasyon için tercih edilmelidir. Homojen olmayan ooplazma, az tabakalı ve yapı bütünlüğü bozulmuş kumulus hücrelerine sahip düşük kaliteli oositler maturasyon ve fertilizasyondan sonra, bölünme ve balastosiste ulaşma yeteneği bakımından düşük performans gösterirler. .

İn vitro embriyo üretimi için birçok farklı protokolle çalışılmaktadır ve buna bağlı olarak kullanılan komponentler ve yöntemler de değişmektedir. Oositlerin in vitro maturasyonu için değişik mediumlar kullanılmaktadır. Bunlardan doku kültür mediumu (TCM 199), modifiye Parker medium (mPM), minimum essential medium (MEM), nutrient mixture F10 Ham (Ham’s F10), Brinster's Mouse Ova Culture Medium-3 (BMOC-3) en çok tercih edilenler arasındadır.

2. SIĞIR OOSİTLERİNİN İN VİTRO FERTİLİZASYONU İn vitro fertilizasyon prosedürü, in vivo serviks uteride başlayan spermatozoa separasyonu ve bunu izleyerek oviductta gerçekleşen kapasitasyon, akrozom reaksiyonu ve fertilizasyonun in vitro olarak gerçekleştirilmesidir.

Doğal olarak dişi dölerme sisteminde selekte edilen spermatozoa fertilizasyon için optimal şartları taşıyan spermatozoadır. Dişi genital kanalında in vivo olarak gerçekleştirilen spermatozoa seleksiyonunun in vitro ortamlarda gerçekleştirilmesi amacıyla değişik sperma separasyon yöntemlerinden yararlanılır.

* İn vitro fertilizasyonu izleyerek, zygotlar uterusa transferlerinden ya da kryoprezervasyonlarından önce, blastosiste gelişmeleri için kültüre alınırlar. Zygotların in vitro kültürü için üç sistem vardır.

Embriyoların in vitro kültürü için modifiye Krebs Ringer bikarbonat, Ham’s F10, Whitten medium, MEM, sentetik oviduct fluid (SOF), CR1 gibi mediumlar kullanılmaktadır. İn vitro kültür ortamına % 10 FCS veya östrus cow serum (ÖCS) katılmaktadır.

Ayrıca kültür mediumlarında embriyo gelişiminin desteklenmesi amacıyla ko-kültür sistemleri kullanılmaktadır. Bu amaçla bovine oviduct epitel hücreleri (BOEC) sıklıkla tercih edilmektedir. Ovaryumlardan oosit toplandığı gün oviductların içi % 1 FCS içeren PBS’le basınçlı bir şekilde yıkanır, elde edilen yıkantıdan alınan epitel hücreleri % 10 FCS bulunduran TCM 199 mediumuna aktarılarak inkubatöre kaldırılır,

.

.

Kısa Program Uzun Program

..