KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRİ
Advertisements

İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
6.SINIF FEN ÖDEVİ. Uygulanan yalıtım kalınlığına ve kullanılan malzemenin ısı iletkenliğine bağlı olarak, ısı kaybı % oranında azaltılır. Yoğuşma.
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Hopfield Ağı Ayrık zamanSürekli zaman Denge noktasının kararlılığı Lyapunov Anlamında kararlılık Lineer olmayan sistemin kararlılığı Tam Kararlılık Dinamik.
OLASILIK. OLASILIK Olasılık olayların olabilirliğinin sayılarla ifadesidir. Olasılığın günlük hayatımızda bir çok uygulama alanı vardır. Örneğin; sayısal.
SPEKTROFOTOMETRİ.
Seramik Matrisli Kompozitler
TERMAL ANALİZ METOTLARI
Aktif Karbon Adsorpsiyonuyla Ağır Metal Giderimi ve Alevli AAS ile Tayin PEKER S1, KAŞ M.1, BAYTAK S.1  1Süleyman.
KONDÜKTOMETRİ.
FİLAMENT İPLİK ÜRETİMİ
3. Fiziksel Savaş Zararlıların yaşadıkları ortamın fiziksel özelliklerini değiştirmek suretiyle zararlıları yok etmeye veya faaliyetlerini azaltmaya yönelik.
VOLTAMETRİK YÖNTEMLER.
KONU 2 (2. Hafta) ORGANİK elektroKİMYA
Proje Oluşturma ve Yönetimi Bilişim Teknolojileri Öğretmeni
SODYUM HEGZA METAFOSFAT REÇİNE VE ZİFT GİBİ BAĞALAYICILARIN REFRAKTERE KAZANDIRDIĞI ÖZELLİKLER ALİ SERCENK GÖBEL BUSE MOTER
Proje Oluşturma ve Yönetimi
Yangın ve patlama tehlikeleri
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
REDOKS TİTRASYONLARI PERMANGANİMETRİ.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Oğuz GÜLER
Bölüm 4 KAPALI SİSTEMLERİN ENERJİ ANALİZİ
Yapay Sinir Ağı Modeli (öğretmenli öğrenme) Çok Katmanlı Algılayıcı
HOŞGELDİNİZ ÜÇLÜ FAZ DİYAGRAMALRI PROF. DR. HÜSEYİN UZUN Malzeme
Genel Fizik Ders Notları
Maddenin Ayırt Edici Özellikleri
MAT – 101 Temel Matematik Mustafa Sezer PEHLİVAN *
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
ELEKTRON MİKROSKOBU (SEM and TEM)
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
NET 207 SENSÖRLER VE DÖNÜŞTÜRÜCÜLER Öğr. Gör. Taner DİNDAR
KORELASYON VE DOGRUSAL REGRESYON
ISI MADDELERİ ETKİLER.
Kimyasal Kinetik uygulamalar II
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Madde ve Maddenin Özellikleri
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ
5.ISI VE SICAKLIK Isı ve sıcaklık farklı kavramlardır bunları ayırt edebilmeliyiz. Isı iki madde arasındaki enerji alışverişidir. Sıcaklık ise bu maddelerin.
Yerli Kalsine Kaolen Üretim Süreci
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı Güz Yarıyılı
Yine maddelerin saflık tayini termal analiz ile yapılabilir
Benzetim 11. Ders İmalat Yönetimde Benzetim.
KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ
ISI MADDELERİ ETKİLER.
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
BÖLÜM 27 Akım ve Direnç Hazırlayan : Dr. Kadir DEMİR
DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA) TERMOGRAVİMETRİ (TG)
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
YRD. DOÇ. DR. EDA ÖZDİLER KÜÇÜK
Metallere Plastik Şekil Verme
Maddeyi Tanıyalım Madde ve Cisim Maddenin Özellikleri Maddenin Haller
YÜKSEK TÜRK ! SENİN İÇİN YÜKSEKLİĞİN HUDUDU YOKTUR. İŞTE PAROLA BUDUR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Veri ve Türleri Araştırma amacına uygun gözlenen ve kaydedilen değişken ya da değişkenlere veri denir. Olgusal Veriler Yargısal Veriler.
Polimer Morfolojisi. Polimer Morfolojisi Kristallenme ve Kristallik Derecesini Artıran Parametreler Kristallenmenin doğası tam olarak anlaşılamamasına.
KARIŞIMLAR.
Derse giriş için tıklayın...
Bilimsel araştırma türleri (Deneysel Desenler)
Sunum transkripti:

KYM 342 ENSTRÜMENTAL ANALİZ TERMAL ANALİZLER-II Doç. Dr. Ayşe Karakeçili 2017-2018 Bahar Yarıyılı

DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA) Diferansiyel Termal Analiz Tekniği, örnek ve referans madde arasındaki sıcaklık farkını, uygulanan sıcaklığın fonksiyonu olarak incelemektedir.

DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA) Uygun bir sıcaklık programı ile, örneğin sıcaklığı Ts zamanla doğrusal olarak artacak şekilde, örnek ve referans madde ısıtılır. Örnek ve referans madde sıcaklığı (Tr) arasındaki fark izlenerek (T) izlenerek örnek sıcaklığına karşı grafiğe geçirilir.

DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA) TGA da olduğu gibi sadece kütle kaybına bağımlı olmadığı için daha geniş bir kullanım alanı vardır. Isının absorblandığı veya açığa çıktığı her numuneye uygulanabilir. EKZOTERMİK OLAYLAR ENDOTERMİK OLAYLAR ADSORPSİYON ABSORPSİYON SÜBLİMLEŞME KRİSTALİZASYON ERİME POLİMERLEŞME BUHARLAŞMA OKSİTLENME BOZUNMA DEHİDRASYON İNDİRGENME

DİFERANSİYEL TERMAL ANALİZ (DTA) DTA, doğal ve sentetik ürünlerin bileşimlerini ve termal özeliklerini tayin etmede yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle polimer çalışmalarında ve karakterizasyonlarında yaygın olarak kullanılan güçlü bir tekniktir. DTA, saf silikatlar, killer, ferritler, seramikler, katalizörler ve camlar gibi inorganik bileşiklerin termal özelikleri ile ilgili ölçümlerinde kullanılmaktadır. Bu çalışmalarda, su kaybetme, yükseltgenme, indirgenme, adsorpsiyon ve katı faz reaksiyonları gibi olaylar hakkında bilgi edinilir. DTA nın önemli kullanım alanlarından biri de faz geçişleri ile ilgili çalışmalarda faz diyagramlarının oluşturulmasıdır.

DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRİ (DSC) DSC, örnek ve referans maddeye ısı akışı arasındaki farkı, kontrollü bir sıcaklık programı uygulayarak sıcaklığın fonksiyonu olarak inceleyen bir termal analiz yöntemidir. Diferansiyel taramalı kalorimetri ile diferansiyel termal analiz arasındaki temel fark, DSC de enerji farkının ölçülmesi, DTA da ise sıcaklık farkının ölçülmesidir. Her iki yöntemde de kullanılan sıcaklık programları birbirlerinin benzeridir.

Diferansiyel Taramalı Kalorimetri İlaç Endüstrisi Polimer Endüstrisi Gıda Endüstrisi

TERMOMEKANİK ANALİZ (TMA) Termomekanik analizler bir malzemenin ısısal işlem sonucunda mekanik özelliklerinin değişimini ölçer. Sıcaklık ile termal genleşmenin ölçülmesi sonucu sıcaklığa karşı lineer termal genleşme katsayısı grafikleri elde edilir. Sıcaklık değişimi ile Boyutsal değişim ölçülür.

DİLATOMETRİ Malzemenin spesifik hacminin sıcaklık ile değişiminin ölçüldüğü bir tekniktir. Bir miktar malzeme cam bir kapilere yerleştirilip üzerine civa konur ve sıcaklık banyosuna daldırılır. Civanın yüksekliği kaydedilir. Spesifik hacimdeki değişim sırasında v-T grafiğindeki eğim değişir. spesifik hacim T