7.Hafta 2 Faktörlü ANOVA Two Way ANOVA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BAĞIMSIZ ÖRNEKLEMLER İÇİN T TESTİ
Advertisements

VARYANS ANALİZİ.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Analysis of Variance/Multiple ANOVA
KOVARYANS ANALİZİ (ANCOVA)
TEK YÖNLÜ VARYANS ANALİZİ
ANOVA.
ANOVA (ANalysis Of Varyans)
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
Varyans Analizi (ANOVA) ve Faktöriyel ANOVA
1. İki Yönlü ANOVA İki bağımsız değişkenin bir bağımlı değişken üzerine etkisini araştırırken bağımsız değişkenlerin bağımlı değişken üzerine etkilerini.
Deneysel Yöntem İstatistiksel Yöntemler
THY ANALİZLERİ Ki – Kare Testi
İKİDEN ÇOK (K) ÖRNEKLEM TESTLERİ
THY Örneği Verilerin Diskriminant Analizi İle Açıklanması
TEK YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene tek bir bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Tek Yönlü MANOVA kullanılır. Tek yönlü MANOVA da başlangıç.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
İKİ YÖNLÜ MANOVA Birden fazla bağımlı değişkene iki bağımsız değişkenin etki ettiği durumlarda Çift Yönlü MANOVA kullanılır. Çift yönlü MANOVA da başlangıç.
ANOVA / MANOVA MODEL OLUŞTURMA VE VERİ ANALİZİ Irmak Çağlı
Olasılık Dağılımları ve Kuramsal Dağılışlar
Deneysel Araştırmalar Desenler
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
İstatistik-3 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
12.HAFTA İÇERİK VARYANS ANALİZİ Giriş Tek Faktörlü Varyans Analizi
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
İstatistik-4 Prof.Dr. Cem S. Sütcü Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D. cemsutcu.wordpress.com.
Parametrik Hipotez Testleri
Maliye’de SPSS Uygulamaları
ÖĞRENME AMAÇLARI Pazar segmentasyon kararları için farkların nasıl kullanıldığını öğrenmek t testinin ve z testinin ne zaman kullanılması gerektiği.
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Çıkarsamalı İstatistik Yöntemler
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
GENÇ YETİŞKİNLERDE YAŞAM DOYUMUNUN YORDAYICISI OLARAK UMUT, DAYANIKLILIK VE İYİMSERLİK Makbule Kalı Soyer Ayşin Satan 13. Ulusal.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
Prof. Dr. Hamit ACEMOĞLU. Amaç Bu konu sonunda öğrencilerin ikiden fazla bağımsız gruptan elde edilen numerik verilerin ortalamalarının karşılaştırılmasında.
Lineer Regresyon. Amaç: Bu konu sonunda Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencilerinin çeşitli bağımsız değişkenleri kullanarak bir nümerik değişkenin değerini.
NON-PARAMETRİK TESTLER Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü.
İstanbul Medipol Üniversitesi
TESTLER
Varyans Analizi (Analysis of Variance = ANOVA)
VARYANS VE KOVARYANS ANALİZLERİ
Kategorik Veri İki Bağımsız Grup
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve İstatistik
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Temel Kavramlar Değişken: Değişik değerler alabilen objelere, özelliklere yada durumlara denir. Sürekli değişken: iki ayrı ölçüm arasını kuramsal olarak.
VARYANS ANALİZİ Varyans analizi iki yada daha fazla ortalama arasında fark olup olmadığı ile ilgili hipotezi test etmek için kullanılır. Varyans analizinde.
Bölüm 8: Farklılıkları İncelemeye Yönelik Analiz Teknikleri
SODYUM VALPROAT VE LEVETİRASETAMIN KEMİK METABOLİZMASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN HASTA GRUPLARI VE ANTİEPİLEPTİK ALMAYAN BENZER YAŞ GRUBUNDAKİ POPULASYONLA KARŞILAŞTIRILMASI.
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ PSY 311
İletişim Fakültesi Bilişim A.B.D.
8.Hafta ANCOVA Kovaryans Analizi
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
5.Hafta Varyans Analizi -ANOVA
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
2.Hafta Dağılım İç tutarlılık Tek Örneklem t Testi
3.Hafta Bağımsız Örneklem t Testi (Independent t Test) Mann Whitney U
SPSS ile İSTATİSTİK 5.Hafta Kruskal Wallis H.
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Sunum transkripti:

7.Hafta 2 Faktörlü ANOVA Two Way ANOVA SPSS ile İSTATİSTİK 7.Hafta 2 Faktörlü ANOVA Two Way ANOVA

2 Faktörlü ANOVA İki faktörlü kavramı iki bağımsız değişken anlamına gelmektedir İki faktörün (bağımsız değişken) bir bağımlı değişken üzerine etkisini ayrı ayrı test etmek yerine iki faktörün ortak etkisini test etmektir. Bu analizde; Faktörlerin bağımlı değişkene ayrı ayrı etkilerinin anlamlı olup olmadığı Faktörlerin bağımlı değişkene ortak etkisinin anlamlı olup olmadığı

Toplam Varvans Faktör A (1. bağımsız değişken) Faktör B (2. bağımsız değişken) AXB (Ortak etki varyansı) Hata teriminden oluşur. Bağımsız değişkenlerin ortak etkisi (AxB) bulunması durumunda değişkenlerin her birinin etkisi (A veya B) çokta önemli kalmamaktadır.

Aslında bu test ile 3 farklı sorunun cevabına ulaşmak mümkündür Örnek; (Uygulama Dosyası) Bay ve bayan çalışanların iş doyumları medeni durumlarına göre farklılık göstermekte midir? Aslında bu test ile 3 farklı sorunun cevabına ulaşmak mümkündür Katılımcıların iş doyumları cinsiyete göre farklılaşmakta mıdır? ( Faktör A) Katılımcıların iş doyumları medeni durumlarına göre farklılaşmakta mıdır? (Faktör B) Bay ve bayan çalışanların iş doyumları medeni durumlarına göre farklılık göstermekte midir? (A x B) Bağımsız Değişkenler Cinsiyet (Faktör A) Bay Bayan Medeni Durum (Faktör B) Bekar Evli Dul/Boşanmış Bağımlı Değişken İş Doyumu

Uygulama Adımları Analyze  General Linear Model  Univariate Dependent Variable  iş_doyumu_olcum1 Fixed Factor  cinsiyet - Medeni durum Options Descriptives Homogenety tests Post Hoc Medeni_durum değişkeni  Post Hoc test for Varyanslar homojen ise Tukey / Scheffe Varyanslar homojen değil ise Dunnet C / Tamhane Plots Horizantel Axis  Medeni durum (Grup sayısı fazla olan) Separate Line  Cinsiyet (Grup sayısı az olan ) OK

Output Dosyası 1. Betimsel Tablo İş doyumunun medeni duruma göre değişiminin cinsiyetlere göre dağılımı

Output Dosyası 2. Levene Tablosu p< 0,05  Homojen değil

3. ANOVA Sonucu İş doyumu Cinsiyete göre anlamlı farklılık yok (Faktör A ) Medeni duruma göre anlamlı fark var (Faktör B) Cinsiyet ve medeni durumun ortak etkisine göre anlamlı fark yok (AXB).

Post Hoc

Plots

Tabloya göre bay ve bayan çalışanların iş doyumlarında medeni durumlarına göre farklılık yoktur (F (2,163) = 1.93, p=.338). Yani cinsiyet ve medeni durumun iş doyumu üzerine ortak etkisi anlamlı değildir. Ayrıca bay ve bayan çalışanların iş doyumları arasında da anlamlı bir fark bulunmamıştır. Cinsiyetin iş doyumu üzerine etkisi anlamlı değildir. Fakat çalışanların iş doyumlarında medeni durumlarına göre anlamlı farklılık vardır (F (2,163) = 4.99, p<.05). Medeni durumun iş doyumu üzerine etkisi anlamlıdır.

Medeni duruma göre yapılan post hoc testine göre: Bekar çalışanların iş doyumu dul/ boşanmış çalışanlara göre daha yüksektir. Aralarındaki fark anlamlıdır.