NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESLENME EĞİTİMİ
Advertisements

OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Limitsiz Yerli İçecekleri
Türk Mutfağı Kültürü.
Akçaabat a gidince ilk yiyeceğiniz yemek budur ve Akçaabatlıların haftada dört beş kez yedikleri yemek tir.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Taze Otlar & Baharatlar.
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
Halk kültürü KÜLTÜRÜMÜZÜN PARÇASI OLAN EKMEK YAPIMI.
ESKİŞEHİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Dengeli beslenmek için günlük alınacak besin grubu miktarları
DAĞCILIKTA BESLENME VE SIVI ALIMI
en kaliteli yemeğin adresi…
SAKARYA CEVAT AYHAN FEN LİSESİ MART AYI AKŞAM YEMEĞİ MENÜSÜDÜR
ÜRETTİKLERİMİZ.
Hazırlayan: Hüseyin CEYHAN Cengiz Topel İ.Ö.O. 5/B Sınıf Öğretmeni
DOĞASI, DENİZİ, TARİHİ YERLERİ VE KÜLTÜRÜYLE ARTVİN
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
OKUL DÖNEMİNDE BESLENME
BESİNLER.
Kerem Reyhani Sınıf:5/B No:34
Yemek Listesi NİSAN 2015 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BAŞARIYI DESTEKLEYEN BESLENME PROGRAMI
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Sunu ve sunudaki bana ait olan fotoğrafların benden izinsiz kullanımı telif hakları gereğince yasaktır. © PPS: Cem Yurtsev Fotoğraflar : Cem Yurtsev Müzik:
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
SAĞLIKLI BESLENME Adölesan Beslenmesi.
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
Trakya Bölgesindeki Yiyecek İçecek Mesleki Eğitim Okullarında
RİZE.
TÜRK MUTFAĞI Meşhur Türk Yemekleri
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
Özbekistan Sosyal bilgiler.
Yemek planlamada ana ilke; beslenme bilgilerini uygulayarak, birey, aile ya da grupların iyi beslenmesini sağlamaktır. Sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden.
 NİSA NAZ KURT  449 5/A  KONU:HAVA DURUMU VE İKLİM  SOSYAL BİLGİLER DERSİ.
Ezogelin Çorba, Hasanpaşa Köfte, Spagetti Makarna, Havuç Salatası,Muz
Krep, Krem Peynir, Reçel, Yeşil-siyah Zeytin,Salatalık-Domates , Süt
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
Defnem Anaokulu Temmuz Ayı Yemek Listesi
EYLÜL 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI Salı
Defnem Anaokulu 2016 Aralık Ayı Yemek Listesi
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Sosyal Bilgiler Bölgemizi Tanıyalım.
Menü Planlama.
Ziyafet ve İkram Hizmetleri
Hazırlayan:Ömer Semih Yılmaz Konu:Kahramanmaraş Tanıtımı Sınıf:11/A Ders:Müzik.
TÜRK MUTFAĞINDA ÇORBALAR
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
Yemek Listesi ARALIK 2017 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
Yemek Listesi OCAK 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ
02/10/2017 S-Mini Sandviç,Beyaz Peyniri Siyah Zeytin, Salatalık,Süt
31/10/2016 S-Mini Sandviç,Beyaz Peyniri Siyah Zeytin, Salatalık,Süt
TÜRKİYENİN SU VARLIĞI.
TRAKYA’NIN BAYRAĞI. TRAKYA’NIN TARİHİ GELENEK GÖRENEKLERİ.
Balkan Ülkeleri Mutfağı Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yrd. Doç
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
EYLÜL 2018 SABAH KAHVALTISI ÖĞLE YEMEĞİ İKİNDİ KAHVALTISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ŞUBAT 2019 Aylık Yemek Menüsü
Sunum transkripti:

NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ Türk Mutfağı Uygulamaları Doğu Karadeniz Mutfağı - Batı Karadeniz Mutfağı NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ © Sanat Tasarım Fakültesi stf.nisantasi.edu.tr

Doğu Karadeniz Mutfağı - Batı Karadeniz Mutfağı Karadeniz Bölgesi'nde kıyı şeridi ile dağların diğer tarafında kalan karasal coğrafya mutfağı farklılık gösterir. Akdeniz kıyıları da Toros dağları ile kordon şeklinde kuşatılmıştır ama dağlar ile deniz arasında tarıma elverişli geniş araziler bulunur. Karadeniz'de tarım için elverişli düzlük alanlar yoktur. Dolayısıyla bölgede yerleşim ve hayat oldukça zor şartlar altında gerçekleşir. Öncelikle iklim, Akdeniz'deki gibi cömert değildir. Böyle zor şartlar altında yaşayan Karadeniz insanı zaman içinde diğer kıyı coğrafyaları ile kıyaslanamayacak bir mutfak kültürü yaratır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Doğu Karadeniz Mutfağı - Batı Karadeniz Mutfağı Hamsi, mısır unu ve karalahana Karadeniz illerinde beslenmenin temelini oluşturur. Minzi denilen çökelek benzeri peynir, hemen her öğün yenir. Daha çok Vakfıkebir ilçesinde üretilen Trabzon yağı yurt çapında ünlüdür. Mısır ekmeği, peynirli, minzili, yumurtalı, kabaklı, yağlı pide, hamsili ekmek, cumur denilen pide, en ünlü yöresel yemeklerdendir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Doğu Karadeniz Mutfağı - Batı Karadeniz Mutfağı Sabah kahvaltıları kimi yörelerde trima denilen un çorbası ve yağda kızartılan ekmek parçalarıyla yapılır. Genellikle öğleyin yenilen kuymak yörenin en sevilen yemekleri arasındadır. Kuymak yapmak için mısır ununa su katılır ve bulamaç kıvamına gelinceye değin kaynatılır. İçine isteğe göre dilimlenmiş peynir, minzi, süt, haşlanmış ısırgan otu konularak pişirilir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Doğu Karadeniz Mutfağı - Batı Karadeniz Mutfağı Kuskusu andıran çimdik makarnası da oldukça yaygın bir yemektir. Mısır, sütlü kabak, karalahana, balık çorbası da akşam yemekleri arasındadır. Karalahana yığması da yörenin ilginç yemeklerindendir. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Doğu Karadeniz Mutfağı - Batı Karadeniz Mutfağı Hamsiden yapılan buğulama, pilav, dolma, haşlama, tava yöre mutfağının vazgeçilmez yemeklerindendir. Hamsi kayganası, hamsi kuşu denen köfte, turşu, turşu kavurması özellikle kış aylarında tercih edilir. Yörede tomara denen yabani bir bitkiden salata ve turşu yapılır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Doğu Karadeniz Mutfağı - Batı Karadeniz Mutfağı Taş fırınlarda, odun ateşinde pişen Trabzon ekmeğiyle, “Akçaabat köfte”sinin tadına doyum olmaz. Köftenin lezzetinin sırrı, usta ellerde yapılması olduğu kadar, karadenizin doğal ortamında yetişen kekik kokulu etlerindendir de. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Doğu Karadeniz Mutfağı - Batı Karadeniz Mutfağı Yazın sıcak günlerinde içilen ayranlı mısır çorbaları, serinletici olduğu kadar, bir o kadar da doyurucu, aynı zamanda da diyet yemeğidir. Karadenizlilerin sarımsaklı yoğurtla yedikleri, mısır unuyla yapılan, “patlıcan tavaları”ise, pek bir lezzetli olur. Karadenizin tatlılarından bahsedecek olursak, içine fındık koyarak, oklavanın üzerinde hamurun büzülmesiyle şekil verilen “burma” tatlısı, yufkaların arasına muhallebi koyularak hazırlanan “Laz böreği”, hamsiköy sütlacı ve pekmezle yapılan bir çeşit aşure olan ”termoni”leri, en gözde olanlarıdır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©

Doğu Karadeniz Mutfağı - Batı Karadeniz Mutfağı Yazın sıcak günlerinde içilen ayranlı mısır çorbaları, serinletici olduğu kadar, bir o kadar da doyurucu, aynı zamanda da diyet yemeğidir. Karadenizlilerin sarımsaklı yoğurtla yedikleri, mısır unuyla yapılan, “patlıcan tavaları”ise, pek bir lezzetli olur. Karadenizin tatlılarından bahsedecek olursak, içine fındık koyarak, oklavanın üzerinde hamurun büzülmesiyle şekil verilen “burma” tatlısı, yufkaların arasına muhallebi koyularak hazırlanan “Laz böreği”, hamsiköy sütlacı ve pekmezle yapılan bir çeşit aşure olan ”termoni”leri, en gözde olanlarıdır. NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ ©