Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA SAĞLIKLI BESLENME VE
Advertisements

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAMA.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
SİBEL KURNAZ SERAP ARIMAN YAKUP ARSLAN
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Eslenme engeli.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
BESLENME REHBERİ 2.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLEN SAĞLIKLI BÜYÜ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARIN BESLENMESİ.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
DENGELİ BESLENME, ÖZBAKIM BECERİLERİ VE BULAŞICI HASTALIKLAR
4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.
İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
ÇOCUKLARDA SAĞLIKLI BESLENME VE EGZERSİZ.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
1-3 yaş grubu çocuklarda beslenme
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
İLKOKUL VE ORTAOKULLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
Sağlıklı Beslenme.
Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi, Sağlığın korunması için besinlerin kullanılmasıdır. Beslenme Nedir?
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Yrd. Doç. Dr. TÜLAY KUZLU AYYILDIZ 2016
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
eslenme engeli Beslenme Nedir? Büyüme, Yaşamın sürdürülmesi,
Sağlıklı Beslenme.
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Yeterli Ve Dengeli Beslenme. 1.Proteinler 2.Yağlar 3.Karbonhidratlar 4.Mineraller 5.Vitaminler 6.Su Besin Öğeleri.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Sağlıklı Beslenme. YETERLİ VE DENGELİ BESLENME VÜCUDUN BÜYÜMESİ, YENİLENMESİ VE ÇALIŞMASI İÇİN GEREKEN DÖRT TEMEL BESİN GRUBU OLAN ”SÜT VE ÜRÜNLERİ”,
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
DENGELİ-SAĞLIKLI BESLENME
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Sunum transkripti:

Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye göre gereken miktarda tüketilmesidir.

Besin- Sağlık Dengesi Sağlıklı bir kiloya sahip olmanın yolu öncelikli olarak dengeli ve yeterli beslenmektir. Besin piramidi bu konuda en iyi rehberdir. Önemli olan ihtiyaçlarımızı karşılayacak besinler seçmek ve yüksek miktarda yağ içeriği olan yiyeceklerden özenle kaçınmaktır.

DENGELİ BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  TÜKETİLEN GIDALARIN ÇEŞİTLİ AÇIDAN ZENGİN OLMASI  ALMIŞ OLDUĞUMUZ ENERJİ/KALORİ MİKTARININ ÖNEMİ  TOPLAM GIDANIN ÖĞÜN SAYISINA BÖLÜNEREK TÜKETİLMESİ  YETERİ KADAR PROTEİN ALINMASI  TÜKETİLEN YAĞIN SINIRDA TUTULMASI

 HER GÜN TAZE SEBZE, MEYVE VE TAHIL ÜRÜNLERİ TÜKETİLMESİ  TATLILARDAN UZAK DURULMASI  GIDALARA ZARAR VERMEDEN YEMEK HAZIRLANMASI  SUYA ÖNEM VERİLMESİ  SPOR VE EGZERSİZ YAPILMASI

Sağlıklı beslenme konusunda ekmekten de bahsetmek gerekmektedir. Beyaz ekmek olabildiğince tüketilmemeye çalışılmalı, eğer ekmek tüketilecek ise tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir. Akşam yemeğinde ekmek tüketilmemesi sağlık için faydalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme uzun ve sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Vücudumuzu hiçbir vitaminden eksik bırakmamalı; yararlı diye de her besini gereğinden fazla tüketmemeliyiz. Öğle ve akşam yemeğinde protein ve sebze ağırlıklı beslenilebilir. Yahut baklagiller de bu öğünler için uygundur. Kahvaltı ve öğle yemeği arasında, öğle ile akşam yemeği arasında ya da akşam yemeğinden birkaç saat sonra yenen sağlıklı atıştırmalıklar “ara öğün” sayılmaktadır. Az miktarda kuru yemiş, 1 porsiyon mevsim meyvesi, süt ya da yoğurt, kuru meyve gibi besinler bu öğünlerde tüketilebilmektedir. Bunların yanı sıra gün içerisinde bol su tüketimine önem verilmelidir. Su, metabolizmayı hızlandıracağı gibi vücuttaki kirli maddelerin atılmasını sağlamaktadır.

Sağlıklı bir hayat yaşayabilmek için gereken bazı şeyler vardır. Yeterli uyku, zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, spor yapmak bunlardan birkaçıdır. Sağlıklı olabilmenin temel taşlarından biri de yeterli ve dengeli beslenmedir. Beslenme insan vücudu için o kadar önemlidir ki, pek çok sağlık sorunu dengesiz beslenmekten kaynaklanmaktadır. Peki yeterli ve dengeli beslenme nasıl olmalıdır? Yeterli ve dengeli beslenmenin temeli, vücudun ihtiyacı olan mineral ve vitaminlerin doğal yollarla vücuda alınmasıdır. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin yanı sıra ara öğünler de dengeli beslenmeye dahildir. Sebze, meyve, et ve süt ürünleri, kuruyemiş ve su, yeterli ve dengeli beslenme için gereklidir.

Her öğün et yemek; metabolizmayı yorar. Yalnızca sebze yemek; beyin gelişimi için yetersiz kalabilir. Az miktarda su içmek; metabolizmayı yavaşlatır. Meyve; vitamin bakımında zengin olduğundan günlük tüketmek gerekir. Kuruyemiş; beyin gelişimi için önemlidir. Kısacası her yiyeceğin farklı özellikleri ve görevleri vardır. Bunun yanı sıra besinleri özelliklerine göre günün farklı zamanlarında tüketmek daha faydalı olacaktır. Kahvaltı güne enerjik ve zinde başlamak için gereklidir. Yumurta, peynir, zeytin gibi besinler bu öğünde alınabilir.

MEHMET MUHAMMED AHMET Hazırlıyanlar :