YGS KONU ANLATIMLA RI. 5.EDATLAR ( İ LGEÇLER)  Tek ba ş ına bir anlam ta ş ımayan, ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldı ğ ında belirli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İSMİN HALLERİ 1.YALIN HAL 2.YÖNELME HALİ 3.BULUNMA HALİ 4.AYRILMA HALİ
Advertisements

Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
Ahmet YAVAŞ Türkçe Öğretmenliği TÖP
KELİME TÜRLERİ ZARFLAR.
EDAT SOYLU SÖZCÜKLER Edat, bağlaç, ünlem hakkından bilgi ve örnekler içermektedir
EDATLAR E Ü BAĞLAÇLAR ÜNLEMLER B.
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
NURAN YILMAZ ÇPL TDE ÖĞRETMENİ
EDATLAR-BAĞLAÇLAR-ÜNLEMLER
EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM.
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
Ders:Türkçe Konu: BAĞLAÇLAR
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
EDATLAR.
BAĞLAÇLAR.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
BAĞLAÇLAR.
EDATLAR Anlam ve görevi daha çok, cümle içinde, birlikte bulunduğu sözlerde beliren, farklı türlerdeki sözcükler arasında ilgi kurmaya yarayan sözcüklere.
Türk Dili I Bölüm - 14.
(BELİRTEÇ) ZARF.
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
İlgeçler ve bağlaçlar İlgeç:farklı tür ve görevdeki sözcükler ve kavramlar arasında anlam ilgisi kurmaya sözcüklere ilgeç (edat)denir.ilgeçlerin tek başlarına.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
TÜRKÇE Mehmet KOCA Ayşe BAYAM Melike DUATEPE Sunuindir.blogspot.com.
CÜMLENİN ÖĞELERİ Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
SERBEST OKUMA METİNLERİ
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
CÜMLE TÜRLERİ VE CÜMLENİN ÖĞELERİ
9. Sınıf Dil ve Anlatım NİSAN
Konu: İ sim(Ad) Varlıkları, kavramları kar ş ılayan sözcüklerdir. İ simlerle, kar ş ıladıkları kavram ve nesneler arasında çok sıkı bir ilgi vardır.
ZARFLAR (BELİRTEÇ).
YAPIM VE ÇEKİM EKLERİ.
ÜNLEMLER.
YAPI BİLGİSİ.
SORULAR.
Edatlar.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR (BELİRTEÇ) Burak SÖKÜCÜ
Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için Ekle menüsünden "Resim" seçeneğini tıklatın. Amblem dosyanızı bulun Tamam'ı tıklatın. Amblemi boyutlandırmak.
Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği-2
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
‘’de’’nin Yazımı.
“DE “EKİ İLE “DE” BAĞLACININ YAZILIŞI.
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
‘de, da’ ba ğ lacı, vurguyu kendinden önceki ö ğ eye çeker. Örnek:Sen de yarın karde ş ini parka götüreceksin. Sen yarın.
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
BAĞLAŞIKLIK-BAĞDAŞIKLIK-BAĞDAŞTIRMA
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
ZARFLAR(BELİRTEÇLER) ► Pikniğe birlikte gidelim. fiil fiil Düğüne akşam gideceğiz. fiil fiil Deniz masmavi gözüküyor. Çocuklar dışarı çıktı. Bugünlerde.
Bir kelimenin cümlede diğerlerine göre daha baskılı okunmasına vurgu denir.
Çocuklar gibi sevindi kadıncağız. (durum zarfı) Nermin gibi güzel bir kızım var benim de. (sıfatın zarfı) Küçük kızım dün hasta gibiydi. (yüklem) Senin.
ZAMİR (ADIL).
EDAT(İLĞEÇ) Yalnız başına anlamı olmadığı halde kullanıldığı cümlelere anlam katan ve kavramlar arasında çeşitli anlam ilgisi kurmaya yarayan sözcüklere.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
İLGEÇ (EDAT).
GENEL TEKRAR - 01 SÖZCÜK TÜRLERİ
KELİME TÜRLERİ BAĞLAÇ EDAT.
İşlev Açısından Kelime Türleri
BAĞLAÇLAR.
E Hazırlayan;Kapkara1980 Eğitimhane.
Bağlaç Olan da, de’nin Yazımı
BAĞLAÇLAR Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. İLE , VE 
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
KELİME TÜRLERİ EDAT BAĞLAÇ ÜNLEM Tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde sözcükler arasında anlam ilgisi kuran sözcüklere denir. EDATLAR “yalnız,
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

YGS KONU ANLATIMLA RI

5.EDATLAR ( İ LGEÇLER)

 Tek ba ş ına bir anlam ta ş ımayan, ancak kendinden önceki sözcükle birlikte kullanıldı ğ ında belirli bir anlamı olan sözcüklerdir.  Edatlar çekim eki alırsa adla ş ırlar.  En çok kullanılan edatlar ş unlardır:  Ba ş lıca edatlar: “gibi, kadar, sanki, ile, dolayı, ötürü, için, beri, üzere, dek, de ğ in, do ğ ru, kar ş ı...”

 Gibi:  Benzetme ilgisiyle ismi nitelerse sıfat öbe ğ i, fiili nitelerse zarf öbe ğ i kurar.   Bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendi. (sıfat)  Dev gibi dalgalar sahile vuruyordu. (sıfat)  Yüzün bir kır çiçe ğ i gibi usulca söner. (zarf)  Dolu bir kadeh gibi kırılıyorum avuçlarında.(zarf)  Sen de onun gibi dü ş ünüyorsun (kar ş ıla ş tırma)  Annem gibi dolma yapan dünyada bulamazsın (k.)  Yataktan kalktı ğ ı gibi dı ş arı fırladı.(hemen,o anda)

 Haberi aldı ğ ı gibi yola çıktı.(hemen,o anda)  Ben ona insan gibi davrandım.( yakı ş ır biçimde)  Birbirinizle adam gibi konu ş un.( yakı ş ır biçimde)  Saat üç gibi yanına gelirim. (dolayında)  Final maçı ak ş am sekiz gibi ba ş lar ( dolayında)  Bugün ya ğ mur ya ğ acak gibi (tahmin)  Galatasaray bu maçı alacak gibi (tahmin)  Bir an onu sever gibi oldum (yakla ş ma)  O sırada güne ş çıkar gibi oldu. (yakla ş ma)

 İ çin:  “-dik için” ş eklinde neden- sonuç;  “-mek için” ş eklinde amaç – sonuç ili ş kisi kurar.   Ya ğ mur ya ğ dı ğ ı için pikni ğ e gidemedik. (n.s)  Hasta oldu ğ um için dersi dinleyemedim. (n.s)  Kadın o ğ lunu görmek için ş ehre gitti. (a.s)  İş e girmek için ehliyet almı ş (a.s)  Görelik anlamında görü ş bildirir:   Sen benim için dünyanın en güzel kızısın.  Bu çalı ş malar onun için bo ş bir u ğ ra ş tı.

 Kar ş ılı ğ ında, kar ş ılık olarak:   *Bu elbise için çok para harcadım.  *Ev için size yüz bin lira veririm   U ğ runa, yoluna:   * Vatan için nice ş ehitler verdik.  * Bu eylemi tüm insanlık için yapıyoruz.   Hakkında:   * Veliler bizim okul için ne söylüyorlar?  * Ele ş tirmenler, filminiz için olumlu konu ş uyor.

 Aitlik, özgülük:   Bu pastayı sizin için ayırdım.  Bahçeye o ğ lum için salıncak kurdum.   Oranla:   O ş apka senin için çok büyük.   Süre bildirir:   Kitabı bir hafta için aldım.  Birkaç gün için İ stanbul’a gidece ğ im.

 İ le (-la, -le ):   Birliktelik, araç,durum ve sebep ilgisi kurar.   Köye dolmu ş la gidebilirsin. (araç)  Uçakla İ zmir’e gitmi ş ti (araç)  Çocuk, yolda babasıyla yürüyordu. (birliktelik)  Konsere arkada ş ımla gittim. (birliktelik)  Öfkeyle kalkan zararla oturur. (durum )  Gökyüzü, hasretle kucaklasın do ğ ayı. (durum)  Sınav heyecanıyla kalemimi unuttum. (sebep)  Kaza korkusuyla araba kullanamıyor ( sebep)

 Kadar:   Benzerlik ve kar ş ıla ş tırma ilgisi kurar.   Adana, cennet kadar güzel bir yerdir. (benzerlik)  Siirt, bu yaz cehennem kadar sıcaktı. (benzerlik)  Bir peri kadar güzel bir kızdı. (benzerlik)  Sen de onun kadar çalı ş saydın sınavı kazanırdın.(kar ş ıla ş tırma)  Babası kadar iyi ş arkı söylüyor. (kar ş ıla ş tırma)

 Yakla ş ıklık, zaman açısından sınırlandırma, mesafe:   Bin kadar asker cepheye gidiyordu. (yakla ş ık)  Pazardan iki kilo kadar pirinç almı ş. (yakla ş ık)  Bu ev ak ş ama kadar temizlenecek. (zamanda sınırlama)  Cumaya kadar ödevimi bitirmeliyim. (zamanda sınırlama)  Yalancının mumu yatsıya kadar yanar. (zamanda sınırlama)  Eve kadar yürümem gerekiyor. (mesafe sınırı)

 Mesafe sınırı:   Yapılacak dünya kadar i ş im var.  Avuç içi kadar bir evde ya ş ıyorlar.   Gibi anlamında kullanılabilir:   Bu kitabı okuyunca Mu ğ la’yı görmü ş kadar oldum.

 Kar ş ı:   Yön ve zaman ilgisi kurar. –e kar ş ı biçiminde kullanılırsa edat olur. Yalın halde kullanılırsa ya da bir ek alırsa edat olmaktan çıkar isimle ş ir.   Denize kar ş ı bir ev yaptırmı ş. (yön)  Duvara kar ş ı on adım yürü. (yön)  Sabaha kar ş ı çok ş iddetli ya ğ mur ya ğ dı. (zaman)   Kar ş ılık olarak, yönelik anlamı katar:   Bu sözüne kar ş ı ben ne diyebilirim ki ş imdi. (kar ş ılık olarak)  Resme kar ş ı ilgin ne zaman ba ş ladı?( -e yönelik)

 UYARI: Yalın halde kullanılırsa ya da bir ek alırsa edat olmaktan çıkar isimle ş ir. İ smi belirtirse sıfat olur.   Kar ş ı evin penceresi açık kalmı ş. (sıfat)  Önce kar ş ı sahaya çıktı. (sıfat)  Kar ş ıya geçmeden önce sa ğ ına ve soluna bak.(isim)

 Göre:   Görü ş, dü ş ünce, uygun olma anlamları katar:   Bilim adamlarına göre dünya yok oluyor. (görü ş )  Anneme göre bu yıl sınavı kesin kazanırmı ş ım. (görü ş )  Bulundu ğ un ortama konu ş acaksın. ( uygun)  Zevkime göre bir elbise arıyorum. (uygun)   Kar ş ıla ş tırma ilgisi kurar:   Burası eski evimize göre daha büyük.  Ya ş ıtlarına göre çok hızlı ko ş uyorsun.

 Üzere:   Ko ş ul ve amaç ilgisi kurar.   Ak ş ama geri vermek üzere bu kitabı alabilirsin. (ko ş ul)  Konu ş mak üzere kürsüye çıktı. (amaç)   Yakla ş ık olma, gibi ş ekilde… anlamları katar:   Hemen eve dönelim, ak ş am olmak üzere. ( yakla ş ık)  Zil çalmak üzere. ( yakla ş ık)  Her ş ey planlandı ğ ı üzere yapılacak. ( ş eklinde)

 Do ğ ru:   Yön ve zaman ilgisi kurar.   Eve do ğ ru yürüyorum. (yön)  Ak ş ama do ğ ru misafir gelecek. (zaman)   İ smi nitelerse sıfat, fiili nitelerse zarf öbe ğ i olu ş turur:   E ğ ri oturup do ğ ru konu ş alım. (zarf)  Bu zamanda do ğ ru insanı bulmak zordur. (sıfat)  Tahtaya bir do ğ ru çizdi. (isim)

 Sanki:   Benzetme, sitem ilgisi kurar.   Gökyüzü sanki yaramaz bir çocuk.(benzetme)  Sanki verdi ğ im her i ş i yapıyorsun. (sitem)  Sanki selam verdin de almadık. (sitem)

 Di ğ er edatlar:   İş ten sonra bize u ğ rayacak.  Bu i ş i ancak sen yaparsın.  Yalnız senin gezdi ğ in bahçede açmaz çiçek.  Sabahtan beri dı ş arıyı izliyor.  Bu mutlu olaya sadece yıldızlar ş ahittir.

6.BA Ğ LAÇLAR

Ba ğ laç: Tek ba ş ına bir anlamı olmayan, cümle içinde kelime ve kelime gruplarını birbirine ba ğ layan sözcüklerdir. Ba ş lıca ba ğ laçlar: “ve, veya, ya da, ama, ki, de, ancak, ile, lakin, yalnız, belki, oysaki nitekim, halbuki, ya ya, hem hem, ne ne”

 “ İ LE” - “VE” BA Ğ LAÇLARI   Aynı görevdeki sözcükleri birbirine ba ğ lar.   Evin ve bahçenin kapısı açıktı.(Tamlayan)  Bu radyo Adana’da ve Mersin’de yayın yapıyor.(D.T)  Ak ş am arkada ş ıma gidece ğ im ve her ş eyi anlataca ğ ım.  Cehennemle cenneti bu dünyada ya ş adık.(Nesne)  Evle okul arasında mekik dokuyor.(Tamlayan)  Annesiyle babası yarın bize gelecek.(Özne)

 Uyarı: Biri ba ğ laç di ğ eri edat olan iki çe ş it “ile” vardır.  Bir cümlede “ile”nin yerine “ve”yi getirebiliyorsak ba ğ laç; getiremiyorsak edattır.   ---“Bazen yandık bazen menek ş elerle söyle ş tik.(Edat)  ---“Kazaklarla ceketi parayla aldım.(B-E)

 “DE” BA Ğ LACI   *E ş itlik, gibilik anlamı katar.   ---O filmi ben de seyrettim.  ---Bence Aslı da bu i ş ten anlamıyor.   *Abartma anlamı katar.   ---Çocu ğ un okudu ğ u ş iir de ş iirdi hani.  ---Aldıkları araba da araba yani.

 *Küçümseme anlamı katar.   ---Sen sınavı kazanacaksın da ben görece ğ im.  ---Sanki bu i ş ten anlıyorsun da konu ş uyorsun.  ---Büyüyecek de adam olacak da bize bakacak.   *Sitem anlamı katar.   ---Okula kadar geldin de bir selam vermedin.  --- İ zmir’e kadar geldin de yanıma u ğ ramadın.

 * Ş a ş ma,inat,sebep, korkutma anlamı katar.   ---Karde ş in de mi bizimle gelecek?( Ş a ş ma)  ---Ufaklık, kalemi vermem de vermem,diyor.( İ nat)  ---Ailesiyle kavga etti de evi terk etti.(Sebep)  ---Dı ş arı çık da göreyim.   *Ama, fakat anlamında kullanılır.   ---Pansiyona kaydını yaptı da yerle ş medi.  ---Bize gelmi ş de fazla kalmamı ş.”

 Uyarı:Türkçede biri ba ğ laç di ğ eri hal eki olan iki çe ş it “de” vardır.  “De”yi cümleden çıkardı ğ ımızda cümlenin yapısı bozulursa ektir; biti ş ik yazılır, bozulmazsa ba ğ laçtır; ayrı yazılır.   ---Bakkalda sebze de satılıyormu ş.  ---Ay ş e de okulda kalmı ş.

 “AMA”, “FAKAT” BA Ğ LACI   *Kar ş ıt anlamlı iki cümleyi birbirine ba ğ lar.   Sınava çok iyi hazırlandı ama üniversiteyi kazanamadı.  Her sabah spor yapıyor ama zayıflayamıyordu.

 *Ko ş ul, peki ş tirme anlamı katar.   Dı ş arı çıkabilirsin ama eve erken döneceksin.  Seninle sinemaya gelirim ama i ş im olmazsa.  Bu kitabı sana alaca ğ ım ama okuyacaksın.  Dı ş arıda so ğ uk ama çok so ğ uk bir hava var.  Büyük ama çok büyük bir bahçesi vardı.

 “ANCAK”,“YALNIZ” BA Ğ LACI   “Ama, fakat” anlamında kullanılıyorsa ba ğ laç;  “Bir tek,sadece” anlamında kullanılıyorsa edat;  * Önündeki ismi niteliyorsa sıfat;  * Fiili niteliyorsa zarftır.

 Geziye yalnız bizim sınıf katıldı. (edat)  Bu adam evde yalnız ya ş ıyor. (zarf)  Yalnız insanlar hayata karamsar bakarlar. (sıfat)  Onunla konu ş urum yalnız fikrim yine de de ğ i ş mez.(ba ğ )  Bu i ş in üstesinden ancak sen gelirsin. (edat)  Yo ğ un trafikte i ş e ancak yeti ş ebildim. (zarf)  Bütün gün evde yalnızdım. (ada ş mı ş sıfat)  Filmi seyredebilirsin ancak yarın erken kalkmalısın.(b.)

 “K İ ” BA Ğ LACI   *Özneyi peki ş tirir.   ---Ben ki yedi iklimin padi ş ahıyım.  ---Sen ki Fransa eyaletinin valisisin.   *Neden-sonuç vardır.   ---Günü kötü geçmi ş ki çok kızgın görünüyor.  ---Sana de ğ er veriyorum ki seninle konu ş uyorum.

 *Ku ş ku,yakınma, ş a ş ma,amaç-sonuç, tahmin   Beni tanımıyorsun ki…(Yakınma)  Kafamı bir kaldırdım ki onu kar ş ımda gördüm. ( Ş a ş ma,)  Arabayı o çizmi ş olabilir mi ki?(Ku ş ku)  Sana i ş buldum ki kimseye muhtaç olmayasın. (A-S)  Geç saatlere kadar çalı ş mı ş olmalı ki sabah uyanamamı ş. (tahmin)

 “HEM…HEM” BA Ğ LACI   Kar ş ıla ş tırılan iki unsurun hepsi anlamını vermektedir.E ş görevli sözcükleri ba ğ lar.   Hem arabayı hem evi üzerine alacakmı ş. (Nesne)  Hem ucuz hem kaliteli ayakkabı satıyor. (Sıfat)  Hem çalı ş ıyor hem üniversite okuyor. (Cümle)

 NE…NE BA Ğ LACI   Cümleyi anlamca olumsuz yapar. Kar ş ıla ş tırılan iki unsurun hiçbiri anlamını verir.  *Sallanmaz o kalkı ş ta ne bir mendil ne bir kol. (Özne)  *Adam kızını ne arıyor ne soruyor. (yüklem)  *Ne kızı veriyor ne dünürü küstürüyor. (cümle)  *Bu konu ne seni ne beni ilgilendirir. (nesneyi)

 NOT:  İ ki kar ş ıt sıfatı birbirine ba ğ larsa “ikisinin arası, ortası” anlamı verir.   Kız ne zayıf ne ş i ş man biriydi.  Konu ş an adam ne uzun ne kısaydı.

 YA….YA….BA Ğ LACI:   Kar ş ıla ş tırılan unsurlardan birini ifade etmek için kullanılır.   Ya bu deveyi güdeceksin ya bu diyardan gideceksin. (cümleleri)  Aynayı ya Ay ş e ya Özlem kırmı ş tır. (özne)  Ya salonun ya mutfa ğ ın penceresi kırıldı. (tamlayan)  Takıma ya beni ya onu alacaksın (nesneyi)

 D İĞ ER BA Ğ LAÇLAR   Ogün okula gelemedim çünkü çok hastaydım. (sebep)  Bu maçı kazanaca ğ ız hatta ş ampiyon olaca ğ ız. (peki ş tirme)  Mademki söz verdin, sözünü tutacaksın.  Bu ma ğ azada elbiseler çok güzel üstelik çok ucuz.  Sanki da ğ ları sen yarattın.  Me ğ er bütün evi o da ğ ıtmı ş.

 E ğ er karde ş ine u ğ rarsan selamımı söyle.  Çok geç kaldılar; yoksa kaza yaptılar.  Ders çalı ş mıyor; üstelik yaramazlık yapıyor.  Önce bunlardan yani çok iyi bildi ğ iniz sorulardan ba ş layın.  Bizde yahut sizde çalı ş abiliriz.  İ ster yazarsın ister yazmazsın.

7.ÜNLEMLER

 Ünlem:  Kendi ba ş ına bir anlamı olmayan, cümle içinde “sevinme, korku, ş a ş ırma, acıma, özlem, kızma” gibi ansızın beliren co ş kun duyguları, seslenmeleri bildiren sözcüklerdir. Örnek: - Ah ah! (özlem) - Öf be! (kızma) - Oh be! (rahatlama) - Vah vah! (acıma) Hey!, Ey!, Bre!...

ÜNLEM OLMADIKLARI HÂLDE ÜNLEM GÖREV İ YAPAN SÖZCÜKLER  “Karde ş, hem ş erim, beyler, evet, hayır, asla, yok, olmaz, pek iyi...”  Hem ş erim! Bu adamı tanıyor musun?

 A ş a ğ ıdaki bo ş lukları uygun olanı ile doldurunuz.  ……! sıktın artık yeter!  ……! nasılsın bakalım!  ……! Neydi o günler!  ……! Kimse yok mu?  ……! Delikanlıya!  ……!, bıktım artık.  …… Bak buna dayanamam.  …… iki gözüm neredesin?  (Vay!, Yoo!, Yeter be!, Bravo, A!, Ah!, Hey!, E!)