Eser : Aşık Nihani Derleyen : Muzaffer Sarısözen Yöre : Erzinzan-Çadırkaya Kaynak : “BARDIZLI AŞIK NİHANİ DİVANI” Türkünün Hikayesi : Erzincan’ın eski.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HALK ŞİİRİMİZİN ÜNLÜ SAZ ŞAİRİ 17. YÜZYILDA YAŞAMIŞTIR.
Advertisements

Atatürk’ün Çocukluk Anıları
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ
Bu Toprakların Kızı… , Harbiye Açıkhava Tiyatrosu.
Duymaz mısın Gündoğusu rüzgarların uğultusunu Ayazıyla nasıl da yakar aşılı goncayı Nasıl da tıkar ekmeği boğazımıza Bir tas su.
ÂŞIK BAHŞİ 16.yüzyılın başlarında yaşayan bu şair, adını bildiğimiz en eski saz şairidir. Hayatı hakkında hiçbir bilgi yoktur. Yavuz Sultan Selim’in.
Kazanım 6. Kültürümüzün sözlü ve yazılı öğelerinden yola çıkarak doğal afetlerin toplum hayatı üzerine etkilerini örneklendirir.
Fiiller Nesibe Karadağ
Osmanlı Devleti Ho ş görü Anlayı ş ı II. BAYEZiT Yahudilerin Osmanlı’ya Sığınması 1492’de İspanya tarafında sürgün edilen 200 binden fazla Sefarad Yahudisinin.
Türk Halk Müziği.
ŞİİRDE ŞEKİL.
=>SES BİLGİSİ
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
Doğal afetler birden meydana gelip büyük can ve mal kayıplarına neden olduğu için, yazılı ve sözlü olarak sanatçılara konu olmuştur.
GÖZLER GÖRMEZSE GÖNÜL NASIL GÖRÜR ?
MUT MAHALLİ İDARELER SEÇİMİ OY İSTATİSTİKLERİ
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
AŞIK TARZI HALK EDEBİYATI
EFSANE: Eski çağlardan beri söylenegelen, olağanüstü varlıkları, olayları konu edinen hayalî hikâye, söylence. Efsanenin Özellikleri : Efsaneler dilden.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
OTUZ BEŞ YAŞ ŞAİRİ ( ).
OSMANLI DEVLETİ.
Bakımları yapılmış eski İstanbul evleri
Türkçe Sözlü Anlatım Sunumu
Aşık Erzurumlu Emrah (Erzurum)?-(Nİksar) yy Aşık Edebiyatı.
HAZIRLAYAN: ESİN YAVAŞ 6/A 498
FATİH SULTAN MEHMET Tarihte idari yönü yanında ilmî yönü
Hazırlayan songül zehiroğlu 6/A 41
7/… ANADOLU’DA TÜRK KÜLTÜRÜ Ad, Soyad, No
Hazırlayan: Mukaddes Alkan_s7
DEĞERLİ TÜRK SANAT MÜZİĞİ SANATÇILARIMIZA VEFA BORCUMUZ
GİZEMİ ÇEKİCİLİĞİ HAŞMETİ ULAŞILMAZLIĞI SARIP SARMALAYAN BÜYÜLEYİCİ ÖZELLİĞİ İLE HER TÜRLÜ SANAT DALINA İLHAM KAYNAĞI OLMUŞ GECE,MEHTAP, YILDIZLAR.
AŞIK VEYSEL ŞATIROĞLU
SINIF : 1 DERS : HAYAT BİLGİSİ ÜNİTE : OKUL HEYECANIM
SOSYAL BİLGİLER.
A Ğ RI İ SMET ÖMERO Ğ LU ORTAOKULU E Ğİ T İ M Ö Ğ RET İ M YILI KÜTÜPHANE HAFTASI ETK İ NL İ KLER İ.
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
Geleneksel Türk Müziği Tarihi
SILA ŞULE TAŞDEMİR NAZİK HAZAL KILIÇ SEVGİ AKBAŞ 7-B.
SEN GELMEDİKÇE Si tú no regresas Traductor: Zulma Lujan.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
MÜZİK PERFORMANS ÖDEVİ 
YOL HAVASI
Turklerin İslam dinini kabul etmelerinden sonra, halk arasında İslam öncesi Türk edebiyatı geleneğinin sürdürülmesiyle gelişen edebiyat türüdür. Türklerin.
VEYSEL ŞATIROĞLU (AŞIK VEYSEL)
CUMHURİYET DÖNEMİ HALK ŞİİRİ
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
Müzik Nedir?.
EKECİK KÖYÜ YENİ KÖY PROJESİ
Atatürk’ün Çocukluk Anıları
Hazırlayan: Fatih Kandemir
Hazırlayan:Ömer Semih Yılmaz Konu:Kahramanmaraş Tanıtımı Sınıf:11/A Ders:Müzik.
HAZIRLAYAN: HAZIRLAYAN: FURKAN TAFLAN FURKAN TAFLAN 10-G G 265.
MÜZEYYEN SENAR Rugeyye Koca 11/F 2. HAYATI; Cumhuriyet tarihinin en eski sanatçısı ve en değerli sanatçısı olan Müzeyyen Senar 1918 yılında Bursa’da Dünya’ya.
NEŞET ERTAŞ Kırşehir'de 1938'de doğan Neşet Ertaş, Çiçekdağı'ndan Türkiye 'ye açılan bir halk ozanıdır. Babası kendisi gibi bir saz üstadı olan Muharrem.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
TÜRK HALK MÜZİĞİ NEDİR? Türk halk müziği, Türkiye'nin çeşitli yörelerinde farklı ağızlar ve formlarda söylenen Türkçe yöresel etnik.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
AŞIK MAHSUNİ ŞERİF.  Asıl ismiyle Şerif Cırık, mahlasıyla Âşık Mahzunî Şerif, 1940'ın başlarında Kahramanmaraş iline bağlı Afşin'in Berçenek Köyünde.
 Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası "Karaca" lakaplı Ahmet.
Türk Halk Müziği. TÜRKÜ NE ANLAMA GELİR? Toplumların hayatından kaynaklanan duygu, düşünce ve zevklerini işleyerek dile getiren, ait oldukları toplumun.
DERS: ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE METARYAL TASARIMI KONU: NUH’UN GEMİSİ DERSİN HOCASI:YRD.DOÇ.DR. MUSTAFA İSMAİL BAĞDATLI.
ÇARŞAMBAYI SEL ALDI. HİKAYE Çar ş amba Ovasında, Ye ş il Irma ğ a kadar uzanan Abdal deresinin kıyısındaki köylerden birinde, yoksul bir ailenin o ğ.
Sarı Gelin türküsü hikayesi Sarı Gelin türküsü, Kuzeydoğu Anadolu Erzurum coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Türklerin büyük bir kolunu teşkil eden Kıpçakların.
AD: TUĞÇE AD:ALPCAN SOYAD: ÖÇAL SOYAD: AKAYDIN 10/B.
ANONİM HALK EDEBİYATI Anonım halk edebiyatı, ilk söyleyeni unutulan ağızdan ağıza aktarılak, halkın ortak malı olmuş bır edebiyattır. Anonim edebiyat ürünleri,
K KADER VE BETÜL.
Sunum transkripti:

Eser : Aşık Nihani Derleyen : Muzaffer Sarısözen Yöre : Erzinzan-Çadırkaya Kaynak : “BARDIZLI AŞIK NİHANİ DİVANI” Türkünün Hikayesi : Erzincan’ın eski adıya Pekeriç yeni adı Çadırkaya köyünde bir muhtarlık seçimini sonrası seçimi kazanan Mehmet Bey’in eşi ve çocukları, eski muhtarın adamları tarafından öldürülmüş olay çevrede büyük bir yankı uyandırmıştı. Âşık Nihâni Erzincan’a gidince bu köye uğramış, olay Mehmet Bey’in kayınbiraderi tarafından Nihâni’ye anlatılmıştı. Nihâni de olayı bu ağıtla dile getirmişti. Ağıtın bazı dörtlükleri Erzincanlı Halk Ozanı Salih Dündar tarafından Muzaffer Sarısözen’e aktarılmış olup tarafından derlenmiştir. Erzincanlı Hafız Şerif tarafından da taş plaka okunan bu eser, daha sonra ses sanatçısı Zeki Müren ve diğer bazı ses sanatçılar tarafından anonim olarak okunmuştur!.. Erzincanlı Hafız Şerif tarafından taş plaka okunan bu eser Milli Kütüphane Başkanlığı tarafından muhafaza edilmektedir.

Keklik gibi kanadımı süzmedim Murad alıp doya doya gezmedim Bu kara yazıyı kendim yazmadım Alnıma yazılmış bu kara yazı Kader böyleymiş ağlarım bazı Gönül ey ey sebep ey Geceleri uyku girmez gözüme Zalim yastık diken oldu yüzüme Uyma dedim uydun eller sözüne Alnıma yazılmış bu kara yazı Kader böyleymiş ağlarım bazı Gönül ey ey sebep ey

AGİT ARİS 8/E 8/E