PATATES.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Advertisements

ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Gezegenimiz Dünya. DÜNYAMIZIN YAPISINI İNCELEYELİM A.Dünyamızın şekli neye benzer? Çevremize baktığımızda görebildiğimiz her yer geniş düzlüklerden,dağlardan.
Seralarda domates Tuta absoluta.  Yumurtadan çıkan larva, yaprak, meyve, sap, gövde ve büyüme noktalarında galeriler açarak beslenir.  Yaprakta açtığı.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
Boşaltım sistemi.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
GÜNEŞ SİSTEMİ VE ÖTESİ: UZAY BİLMECESİ. GÖK CİSİMLERİNİ TANIYALIM Bulutsuz bir gecede gökyüzünü gözlemlediğimizde irili ufaklı pek çok cisim görürüz.
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
IŞIĞIN SOĞURULMASI TANER BULUT. S OĞURULMA Işığın cisimler tarafında tutulmasına soğurulma denir.
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
AŞI NEDİR ? İki bitki parçasını birleştirip kaynaştırmak ve tek bir bitki gibi büyüyüp gelişmesini sağlamaktır. Anaç : Aşının kök sistemini oluşturan.
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Toprak istekleri Oğul otu Melissa officinalis Kültür
BİTKİLER Kendi besinin kendi üretebilen çok hücreli canlılara bitki denir. Bitkiler Güneş ışığı ile fotosentez yaparlar ve besin üretirler. Bitkiler üreme.
HÜCRE VE HÜCRE ORGANELLERİ
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BİR BİTKİDE ÇİÇEKLİ ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
DOĞAL AFETLER.
Stokiyometri, element ölçme anlamına gelen Yunanca, stocheion (element) ve metron (ölçme) kelimelerinden oluşmuştur. Stokiyometri, bir kimyasal reaksiyonda.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
ÜLKEMİZDE CEVİZ YETİŞTİRİCİLĞİ İÇİN ÖN FİZİBİLİTE
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
SPORLA ÜREME Sporlar, çok küçük, üzeri sıcak, soğuk, kuraklık gibi olumsuz koşullara dayanıklı örtüyle kaplanmış özel hücrelerdir. Örneğin, odamızın havasında.
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
DOĞAL VE YAPAY MADDELER
Bitki Sistemleri Kök Sistemi Sürgün Sistemi Kök Gövde ve Yaprak.
HALİM GÜNEŞ.
BİTKİSEL LİFLER (Keten)
KANSER.
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
YAĞMURUN KARIN OLUŞUMU YERYÜZÜNDE SUYUN UĞRADIĞI DEĞİŞİKLİKLER
MEZOLİTİK ÇAĞ Mezolitik (mesos =orta lithos=taş) Çağ adı verilen bu dönem Neolitik Çağ'a geçişi hazırlayan bir ara evredir.
Bitki Doku Kültürlerini Etkileyen Bitkisel Faktörler
MADDEYİ TANIYALIM.
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
YONCANIN OT HASADI Yoncada biçim zamanının belirlenmesi önemlidir. Dekara ham protein verimi en yüksek olduğu zaman biçim yapılmalıdır. Bu nedenle yoncanın.
GYMNOSPERMAE Juniperus Phoenica finike ardıcı
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
Düzlem Yüzeyler ve Prizmalar
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
Stolon (Göbek Bağı) Ana sap ile yumru arasında, yumruya yapraklarda asimile edilen besin maddelerini taşıyan organdır. Görünüşü sapa benzer. Stolonlar.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
Tarımsal Meteoroloji Prof. Dr. A. Nejat EVSAHİBİOĞLU
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
EŞEYSİZ ÜREME Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
1.4. RENK OLGUSU İnsan gözü beyaz ışığın farklı dalga boylarını algılama yeteneğine sahiptir. Dalga boyu 660 nm olan ışığı kırmızı, dalga boyu 600 nm olan.
ÇEVRE SORUNLARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
LATİNCE İSMİ :Abies balsamea TÜRKÇE İSMİ : Balsam göknarı
YONCA HORTUMLU BÖCEĞİ (HYPERA VARİABİLİS)
Hücre 1.Bölüm.
Sunum transkripti:

PATATES

Kullanım Yerleri  Yemeklerde kullanılır.  Gıda sanayinde çeşitli şekillerde (patates unu, püresi, cips, hazır çorba vb.) işlenerek yine yemeklik olarak kullanılır.  Nişasta elde edilir. Patates nişastası, gıda, şekercilik, dokuma, kağıt ve tutkal sanayinde kullanılır.  Alkol üretiminde kullanılır.  Yumruları doğrudan doğruya ve ayrıca fabrika artıkları hayvan yemi olarak kullanılır. Patates önemli bir karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidratın büyük kısmı nişasta olarak depolanmıştır. Az miktarda protein bulunmakla beraber proteininin değeri yüksektir.

Orijini Patates, Güney Amerika orijinli bir bitkidir. Solanum tuberosum iki alt türe ayrılır. Bunlar; tuberosum ve andigena ’dır. Bugün tarımı yapılan patates çeşitleri tuberosum alt türüne aittir. Takım : Tubiflorales (Tüp çiçekliler) Familya : Solanaceae (Patlıcangiller) Cins : Solanum Tür : Solanum tuberosum L. (n=24)

Bitki Patates, tek yıllık ve yazlık bir bitkidir. Bitkinin vejetasyon süresi çeşitlere göre değişir. Patates yumrusu toprağa dikildikten sonra üzerinde bulunan gözlerdeki tomurcuklar uyanır ve çimlenerek filiz verirler. Yurmudaki gelişmeler ilerledikçe toprak altında kök, stolon (göbek bağı) ve yeni yumrular, toprak üzerinde ise sap (gövde), dallar, yaprak, çiçek, meyve ve tohumlar oluşur.

Yumru Morfolojik olarak gövdenin değişikliğe uğramış şeklidir. Depo organıdır. Bir yumrunun iki ucu vardır. Biri stolonun bağlı olduğu göbek, karşısındaki taraf ise taç kısmıdır. Gözler, yumru üzerinde yay şeklinde yerleşmiş ve taç kısmına doğru yoğunlaşmıştır. Yumrudaki göz sayısı çeşide ve yumru büyüklüğüne göre 2-14 arasında değişir. Bir gözde 3 tomurcuk bulunur. Bu tomurcuklardan ortada olanı filizlenir ve gelişir. Yumruda taç kısmına yakın gözlerdeki tomurcuklar daha önce filizlenir. Göbek kısmına doğru tomucuğun sürmesi devam eder.

Yumru Yumru boyuna incelendiğinde, dıştan içe deri, kabuk (korteks), damar sistemi depo parankiması ve öz kısımlarından oluştuğu görülür. Deri, yumrunun dışında koruyucu ince bir tabakadır. Rengi beyaz, krem sarı, portakal, kırmızı veya mor olabilir. Işığa maruz kaldığında rengi yeşilimsi olur. Bunun nedeni solanin birikimidir. Solanin, zehirli bir alkaloidtir. Ancak, yumru kaynayan su içerisinde tutulduğunda, suya geçerek etkisini kaybeder.

Yumru Kabuk (korteks), derinin hemen altında bulunur. Protein ve nişasta içeren bir depo dokusudur. Damar sistemi, yumru ve gözleri ile diğer bitki kısımlarını birbirine bağlar. Depo parankiması, en önemli depo dokusudur. Öz, yumrunun tam merkezinde bulunan kısımdır.

Yumru Yumru şekilleri; yuvarlak, oval, yuvarlak-oval, uzun ve uzun-oval’dir. Mutfaklarda ve fabrikalarda yuvarlak veya oval, düzgün şekilli yumrular tercih edilir. Böyle yumrular kolay soyulur ve kabuk firesi az olur. Yurmu şekline toprak yapısının etkisi büyüktür. Kumlu topraklarda yumrular yuvarlak, killi ağır topraklarda uzun olmaktadır. Taşlı, çakıllı topraklarda ise düzensiz şekilli yumrular oluşur. Yumru büyüklüğü çevre ve yetişme şartlarına göre değişir. Patates alınıp-satılırken, orta irilikte (80-120 g) yumrular tercih edilir. Yumrunun kabuk rengi, açık veya koyu kahverengi, sarı, kırmızı, mavi veya mor olabilir.

Yumru Patates yumrusu ışığa maruz bırakıldığında, kabuk ve hemen altındaki tabakalarda yeşil renk oluşumu gözlenir. Bunun nedeni bu kısımlarda solanin adı verilen alkaloidin birikmesidir. Bu madde yüksek miktarlarda alındığında (%2’nin üzerinde) toksik etki yapar. Ancak yumru kabuğunun soyulması ve yumrunun suda kaynatılması ile bu madde uzaklaştırılarak zararlı etkisi önlenmiş olur.