Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE ADININ HİKAYESİNİ BİLEN?
Advertisements

Farabi Değişim Programı Nedir
Farabi Değişim Programı Nedir?
1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
ÇEVRE ORMAN SEYYAR EĞİTİM ARACI
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
TURKEY Black Sea Mediterranean Sea Use the BUCKET in the
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
TÜRKİYE TOPRAKLARININ AŞINIMA DUYARLILIKLARI
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TÜRK ODA/BORSA SİSTEMİ İÇİN KALİTE MODELİ ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ IV. Dönem Odalar için Eğitim Semineri Ş. Sibel AYGÜN.
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
ADAYLIK SÜRECİ VE AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIMLARI.
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
ALTYAPI UYGULAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI FUAT KOÇAL MÜDÜR
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
KBRN FARKINDALIK EĞİTİMİ (HASTANE ÖNÜ ORGANİZASYON)
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
HAZIRLAYAN ÇİĞDEM ÇOLAK
Projenin Adı: Mesleki Eğitimde Kalite Güvencesi Konusunda Fakındalığın Geliştirilmesi Proje Ortaklarımız: 1- Teknik Eğitim Vakfı Adana Şubesi 2- Adana.
AVRUPA BİRLİĞİ MALİ YARDIMLARI VE KOBİ’LERE SAĞLANAN OLANAKLAR.
YÖRE YÖRE HALK OYUNLARIMIZ
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 21 KASIM 2008 Ankara.
“Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler” İlköğretim Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim Programı
Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetimi/BKAY
TÜRKİYE’DE Kİ İÇ GÖÇLER
AİLE HEKİMLİĞİ PİLOT UYGULAMALARINDA SON DURUM
FATİH PROJESİ AĞ ALTYAPISI KURULUMU İŞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
Kalite ve Çevre Müdürlüğü TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYON SİSTEMİ Ş. Sibel AYGÜN TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri 19 Ekim 2007 Ankara.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
1 DELL CONFIDENTIAL. 2 NASIL İŞLER? AMAÇ: –Müşterinin teknik desteği kendi adresinde alabilmesidir. –Müşteri Dell Destek Hattını arar. (Hafta içi 9:00-17:30)
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
Matematik ve Fen Bilimleri Proje Çalışması
2013 – 2014 GAYRİMENKUL SEKTÖR ANALİZİ Hazırlayan : Y. Müh.Murat ERGİN.
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
Strateji Geliştirme Başkanlığı DÖNER SERMAYE DAİRE BAŞKANLIĞI.
Erasmus Hareketliliği Kapsamında Türkiye’ye Gelen Öğrenciler
T.C. Sağlık Bakanlığı Özel Sektör Tetra Pak Ltd. Şti. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Tıp Fakültesi Osteoporozdan Korunma ve Osteoporozlular.
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
Kalkınma Bakanlığı, 2011’de kurulan ilk olarak 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nde yer almış bakanlıktır. Önceki hükümette bulunan DevletPlanma Teşkilatı’nın.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A. Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “ ENERJİ DAĞITIMINDA KAMUNUN ROLÜ” 02 ARALIK 2005 İSTANBUL.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
ALIŞVERİŞ MERKEZİ PROJESİNİ KONUMLAMAK TÜRKİYE PİYASASI İÇİN YÖNTEM VE TEKNİK Dr Şükrü Aslanyürek 21 EKİM RETAIL VISION İSTANBUL 1.
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
TSE K TS 825 ÖZEL DURUMLAR Özel durum 1: Belediye ve mücavir alan sınırları dışında, köy yerleşik alanları civarında ve mezralarda 2 kata kadar.
There are eighty-one provinces in turkey MEDITERRANEAN REGION: ADANA,ANTALYA,BURDUR,HATAY, ISPARTA,KAHRAMANMARAŞ,KİLİSİ, MERSİN,OSMANİYE BLACK SEA REGION.
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ULUSLAR ARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ (UR-GE) PROGRAMI
SON VERİLERLE TÜRKİYE ve ESKİŞEHİR
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU (TÜBİTAK)
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLERİ TOPLANTISI
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi Proje Tanıtım Toplantısı Ege Bölgesi Sanayi Odası, 12 Haziran 2014 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

Çerçeve Türkiye ve İzmir’deki sanayisizleşme süreci üzerine bazı gözlemler Neden makine? Hangi makine? 2023 hedefleri ve öncelikli sektörler Ne yapıyoruz? Neden yapıyoruz? Sonuç

Türkiye sanayileşmiş ülkeler liginden düşüyor mu? ABD Almanya Japonya İngiltere Fransa İtalya Çin Brezilya İspanya Kanada Meksika Avustralya Hollanda Arjantin Hindistan G.Kore Türkiye Tayvan G. Kore Rusya Endonezya Sıralama İmalat sanayi üretimi en büyük olan 15 ülke

Türkiye zaten orta gelir tuzağında Çıkış yolu: Üretimin niteliğini iyileştirmek Ülkelerin kişi başına milli gelirinin ABD’nin kişi başına milli gelirine oranının logaritması 2008 Türkiye 1960 Kaynak:Agênor ve Canuto (2012)

Türkiye’nin büyümesi hem vasat hem de sanayisiz: OECD’nin en iyisi olmak yetmez Seçilmiş ülke gruplarında ve Türkiye’de 2000-2010 dönemindeki toplam büyüme (%) Kaynak: Dünya Kalkınma Göstergeleri, TEPAV hesaplamaları

İmalattan çıkış hızı endişe verici

Daha az sanayi ürünü ürettiğimiz için değil üretimin niteliğini iyileştiremediğimiz için sanayisizleşiyoruz Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin ihracat sofistikasyon endeksi (EXPY) değeri, 2010 Normalize edilmiş değerler, İsviçre = 100, Nijer=0 Kaynak: BM Comtrade, TEPAV hesapları

Çalışan başına katma değer değişimi (Bölgesel, 2004-2011) Sanayileşmiş bölgelerde verimlilik kayıpları göze çarpıyor, İzmir yerinde sayıyor Çalışan başına katma değer değişimi (Bölgesel, 2004-2011) Yapısal Sektör içi Mardin, Batman, Şırnak, Siirt Erzurum, Erzincan, Bayburt Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane Samsun, Tokat, Çorum, Amasya Balıkesir, Çanakkale Manisa, Afyon, Kütahya, Uşak Gaziantep, Adıyaman, Kilis Tekirdağ, Edirne, Kırklareli Bursa, Eskişehir, Bilecik Şanlıurfa, Diyarbakır Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir  İstanbul Türkiye Aydın, Denizli, Muğla Antalya, Isparta, Burdur Son dönemde, İzmir’in sektör içinden ya da sektörler arası geçişten kaynaklanan verimlilik artışı yok denecek kadar az… Ankara Konya, Karaman Van, Muş, Bitlis, Hakkari İzmir Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye Kayseri, Sivas, Yozgat Adana, Mersin Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova Zonguldak, Karabük, Bartın Kastamonu, Çankırı, Sinop

İzmir’in İstanbul’a oranla verimlilik kaybı yaşadığı görülüyor

İSO-1000 içerisindeki İzmir firmalarının sayısı (2002-2012) İzmir, ilk 1000 sanayi kuruluşu listesindeki şirket sayısı en çok azalan 2’nci il İSO-1000 içerisindeki İzmir firmalarının sayısı (2002-2012)

Sonuç İzmir’deki sanayisizleşmeyi tersine çevirmenin yolu, sanayinin katma değerini arttırmaktır

Biz makine sektörünün önemli olduğunu düşünüyoruz. Neden? Seçilmiş ülkelerin ürün uzayında makine sektörü (2005)

Seçilmiş ülkelerin ürün uzayında makine sektörü (2010) Neden makine sektörü? Seçilmiş ülkelerin ürün uzayında makine sektörü (2010)

Hangi makine?

Öncelikli sektörleri nasıl belirledik?

39 alt sektöre odaklanıyoruz

Üretim desenini değiştirmeden refah seviyesinde yakınsamak mümkün değil Dünyanın en büyük 10 ekonomisinde toplam ihracat (2011, milyar dolar) Kişi başı gelir (2011, bin dolar) 39 sektörün ihracattaki payı (2011, %) Çin 1.760 4,4 7,3 Almanya 1.190 39,9 12,4 ABD 1.180 46,7 10,2 Japonya 43,1 15,6 7,1 Fransa 39,2 33,8 14,8 İtalya 36,2 7,9 İngiltere 46,2 4,3 Kanada 1,4 3,3 Hindistan 11,0 3,8 Brezilya 11,0 4,0 Türkiye Kaynak: Birleşmiş Milletler COMTRADE, TEPAV hesaplamaları

Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi, T. C Makine Sektöründe Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projesi, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilen bir URGE projesidir

Şimdiye kadar yapılanlar Eskişehir, Denizli, Konya, Kayseri, Bursa, Gaziantep’teki firmaları ziyaret ettik ve ihtiyaç analizlerini tamamladık Raporun içinde ne var? Makine üreticileri sınıflandırması Dış çevre analizi Sektör analizleri Firma yapısı ve performans analizi Değer zinciri analizi UR-GE yol haritası

1-2 Ekim 2013 tarihlerinde Denizli’deydik

7-8 Kasım 2013 tarihlerinde Kayseri’deydik

6-7 Ocak 2014 tarihlerinde Konya’daydık

16-17 Nisan 2014 tarihlerinde Eskişehir’deydik

İhtiyaç analizi sonrasında, EBSO’nun öncülüğünde, 3 yıl boyunca düzenlenecek faaliyetlere %75 destek veriliyor (3-4 milyon TL)

Sonuç İzmir makine sektörünün gelişimi için oldukça elverişli bir altyapıya sahip Projenin İzmir’deki makine üreticilerinin rekabet gücüne katkı yapacağına inanıyoruz Ağustos 2014’te İzmir aşamasını tamamlamayı hedefliyoruz Türkiye’nin sanayisizleşme sürecini tersine çevirmesi, tekil sanayi işletmelerinin rekabet gücünü arttırmaktan geçmektedir Projede yer almanızı bekliyoruz